2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Private Manual: Hide & Encryption [Addon]

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez az írás a harmadik fejezetben taglalt titkosított partíció létrehozásához kapcsolódó segédlet. A fő cikkben ugyan leírtam miért, de ide is leírnám mégegyszer. Ha nem egy titkosított fájlban akarjuk tárolni az adatainkat, és egy egész partíciót titkosítottként akarunk kezelni, akkor erre felesleges például egy 40 GB-os partíciót "elpazarolni", ha 400 MB-nál nem lesz több titkosítandó adatunk. Mert annak nem sok értelmét látom, hogy letitkosítson valaki pl. egy zenékkel, játékokkal, filmekkel teli partíciót csak azért, mert van rajta 100 MB home videó, stb.

CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

Bármilyen művelet is hajtasz végre ezek közül vigyázz, hogy ha laptopot használsz, akkor fel legyen töltve az aksi és legyen feldugva a töltőjére. Asztali számítógép esetében pedig ne 10 perccel a ELMŰ által bejelentett áramszünet előtt kezdj neki. Ha nem vagy biztos magadban, akkor kérj meg egy hozzáértő valakit, hogy csinálja meg neked. Ha van rá mód minden lemezművelet előtt végezz biztonsági mentést a fontos adatokról.

Mielőtt bármi elkezdenénk Start menü / Futtatás menüpont. Írjuk be, hogy:

chkdsk <annak a meghajtónak a betűjele, amiből le akarunk majd csípni>: /F

Az én esetemben: chkdsk D: /F.
Ez a lemezen található esetleges hibákat kijavítja. Ha ez pont a rendszermeghajtó, akkor valószínű, hogy újraindítást kér. Ezután még egy töredezettség-mentesítést sem árt elvégezni.
Vista és 7 alatt alap esetben nem látszik a Futtatás menüpont a Start menüben. Az itt leírtak szerint tudjuk beállítani, hogy megjelenjen. A futtatás menü előhozható a Windows billentyű+R-el is.

Első körben ajánlanék egy ingyenes programot, amellyel az lentebb ismertetett műveletek közül az átméretezés és az új partíció létrehozása elvégezhető:

[EASEUS Partition Manager Free]

Ezek a műveletek Vista és 7 alatt külön program használata nélkül a rendelkezésre állnak. Az XP sajnos nem kínál ilyen lehetőséget.

Vista és 7: hamarosan...

Nézzük azt az esetet, ha kevesebb, mint négy elsődleges partíciónk van. Lássuk, hogy nézne ez ki EASEUS-ban.

Egy kis mese:

Elsődleges partíció: egy logikai lemezt tartalmaz, ezért egy betűjelet rendel hozzá a rendszer. Legfeljebb négy elsodleges partíció lehet egy merevlemezen. Közülük egyet aktív partícióként kell megjelölni, amelyrol az operációs rendszer indítása történik.

Kiterjesztett partíció: további részekre osztható, több logikai lemez hozható létre benne, legfeljebb 32. Minden logikai lemezhez egy betűjelet rendel a rendszer. A HDD-n megengedett 4 partíció közül csak egy lehet kiterjesztett, és nem szükséges elsődleges partíciónak jelen lennie a kiterjesztett partíció létrehozásához.

Az én esetemben a következő partíciók vannak:

Látható a képen is (táblázat utolsó oszlopában), hogy a C: elsődleges, rendszer partíció a D: logikai az Unformated partíció egy a TrueCryptel már titkosított partíció. A két Other pedig sorban egy Linux Swap, Ext3 elsődlegesek.

FIGYELEM! Vizsgáljuk meg, hogy milyen típusú partícióból vágjuk le a kívánt darabot.
Ext2/Ext3/Linux Swap partíció megléte esetén csak, akkor csípjünk le ezekből, ha még nincs feltelepítve Linux/Unix a gépünkre, ugyanis a ezek nem nézik jó szemmel, ha megváltoztatjuk a partíciójuk méretét. Van amelyik el sem indul, vagy elindul de lefuttatja a saját lemezellenőrző programját, aminek lefutása után sok esetben kiírja, hogy a "hibát" nem lehet javítani, és innen állandó újraindulás következik.

A fentiek alapján tehát a két utolsó most kiesett. Az Unformated-hez sem nyúlok, mert az már egy adatokat tartalmazó titkosított partíció. Marad a C: és a D:.
Ha valamelyiken nincs elég hely, hogy levágjunk belőle kellő méretű darabot, akkor vagy szabadítsunk fel helyet azon a partíción, vagy válasszunk egy másikat.

Én most a D: meghajtót választom. Láthatjuk, hogy nincs más színnel jelölve, hogy logikai partíció. Lásd a Windows lemezkezelőjében ill. más programokban sok ki van emelve cián kékkel.
Egy 300 MB-os darabot akarok most levágni belőle. De persze itt mindenki annyit vág le, amennyit gondol és tud.

Az átméretezéshez kattintsunk jobb egér gombbal az átméretezendő partíción. Nekem ez most ugye a D:. És a felugró menüben válasszuk a Resize/Move menüpontot.

Itt megjelenik nekünk az átméretező ablakunk.

Két lehetőségünk van:

Ha valamilyen oknál fogva a partíció elejéből akarunk levágni egy darabot, akkor:
Az Unallocated Space Before-nál adjuk meg a számunkra szükséges méretet MB-ban. Természetesen csak annyit tudunk levágni, amennyit enged a program maximálisan.
Ezt azért nem javaslom, mert ebben az esetben a partíción található összes adatot odébb kell mozgatni és ha sok adatunk van rajta, akkor ez órákig is eltarthat.

Ha a partíció végéből akarunk levágni, akkor Unallocated Space After-nél adjuk meg a kívánt méretet MB-ban.
Mindezt megtehetjük úgy is, hogy a partíciót jelző téglalap széléhez (jobb v. bal) visszük az egeret és ha megváltozik az egérkurzor a méretezéshez, akkor a jobb egérgombot nyomva tartva húzzuk az egeret jobbra vagy balra, attól függően, hogy az elejéről vagy a végéről akaruk levágni.

Én most levágok 300 MB-ot a partíció végéről. Majd "OK".
Figyeljünk, hogy a program ne akarjon önkényesen mindkét oldalról levágni egy részt. Ebben az esetben azon az oldalon, ahonnan nem akarunk levágni húzzuk vissza a téglalapot a szélére.

Láthatjuk, hogy megjelent Unallocated rész a D: meghajtó mögött. Most erre kattintsunk rá jobb egér gombbal és válasszuk a Create menüpontot.

Megjelent az új partíció létrehozása ablak.

Itt megadhatjuk:

A partíció kötetcímkéjét Partition Label
Ha eredetileg elsődleges partícióból vágtuk volna le ezt a darabot, akkor a Create as-nál kiválaszthatnánk a Logical (logikai) konvertálást.
A meghajtó betűjelét Drive Letter
A fájlrendszer típusát (FAT, FAT32, NTFS) File System
Amennyiben 2 GB-nál nagyobb méretű fájlt akarunk tárolni a partíción vagy 300 MB-nál nagyobb méretű a partíció mérete, akkor javaslom az NTFS-t, egyébként pedig a FAT32-öt.
Klaszter méret Cluster Size. Igény szerint.
Itt még megadhatjuk a partíció tényleges méretét. Ez akkor hasznos, ha eredetileg nem egy partíció végéről vágtunk le egy darabot, hanem eleve rendelkeztünk üres területtel és nem akarjuk az egészet felhasználni.
Ha mindent megadtunk, akkor katt az "OK"-ra.

Ezek a lépések csak virtuálisan program képernyőjén hajtódtak végre. Ahhoz, hogy ezeket véglegesítsük rá kell kattintani az "Apply" gombra.

A program közli velünk, hogy hány műveletet akar végrehajtani. Illetve be lehet állítani, hogy leálljon a számítógép a művelet végeztével "Shut down the ...". Ez akkor kell, ha előreláthatólag több óráig is eltarthat a művelet és nem akarjuk megvárni. Lásd. ha egy több GB adatot tartalmazó partíció elejéből vágsz le egy darabot.
Ha biztosan jól adtunk meg mindet, akkor kattintsunk "Yes"-re.
Ha valamelyik művelet nem végezhető el Windows alól, akkor a következő üzenetet kapjuk:

Mentsünk el mindent. És ha kész vagyunk, akkor katt a "Yes"-re.
A Windows újraindul és a betöltő képernyő megjelenése után egy grafikus ablakban láthatjuk majd a műveletek véglegesítését. Sok adat mozgatása esetén ne ijedjünk meg, hogy lefagyott a program. Várjunk türelemmel, mert a legrosszabb, amit tehetünk ilyenkor, hogy kikapcsoljuk a számítógépet vagy újraindítjuk. Ha mindennel végzett ismét újraindul a számítógép és ezt követően már látható lesz az új partíció, amit felhasználhatunk a TrueCrypt-hez titkosítás céljára.

Lássunk egy másik esetet és programot.

Ha rendelkezünk üres, még particionálatlan (Unallocated / Not used / Nem lefoglalt) területtel valamelyik merevlemezünkön (ha netán több lenne), akkor egyszerű dolgunk van. Hiszen csak annyit kell tennünk, hogy ebből az üres területből létrehozunk egy új partíciót a nekünk megfelelő méretben. Ez az előbb már ismertetett módon végrehajtható.

FIGYELEM! Ha az adott merevlemezen rendelkezel már legalább 4 elsődleges partícióval, akkor a következő, ötödik partíciót már nem tudod majd létrehozni. Ez a régmúltba mutató, kompatibilitási okokból megtartott opció. Ezért azt a partíciót, amiből lecsípsz egy darabot előbb át kell konvertálni kiterjesztett partícióvá. Sajnos a fenti programmal ez már nem végrehajtható. Ehhez a művelethez szűkségünk van más programra. Ügyeljünk arra, hogy ha egy partíciót átkonvertáltunk kiterjesztett-re, onnan már csak a partíció formázásával lehet újra elsődlegessé tenni.

Azért írtam le mindezt, mert én is pont ebben a hajóban evezek.
Lássuk, hogy a művelet PowerQuest Partition Magic 9-ben, hogy is nézne ki.

A program által észlelt meghajtóim listája látható. A hátsó kettő pont a fenti figyelmeztetésben említett, Linux Swap, valamint Ext3 fájlrendszerű, elsődleges partíciók, telepített Kubuntuval. Ehhez nem nyúlunk.

Jobb klikk arra a partícióra, amit a fentiek miatt most át akarunk kiterjesztett partícióvá alakítani. Ez nyilván csak azoknak kell, akinek már van 4 elsődleges.

Megerősítés, hogy valóban át kívánjuk-e konvertálni.

Látható, hogy "virtuálisan" már át is konvertáltuk. Ezt a D: meghajtó körül megjelent élénk színű keret jelzi. Ez nagyjából minden programban hasonló színnel van jelölve.

Majd most már jobb klikk a meghajtót jelző téglalapon és Move/Resize Partition.

A felugró ablakban beállíthatjuk, hogy mekkora darabot kívánunk levágni az adott partícióból. Ezt úgy kivitelezhetjük, hogy a téglalap szélén jobb egér gombbal kattintva és azt nyomva tartva, az egeret finoman balra húzzuk, vagy alul a méreteket manuálisan megadjuk.
Figyeljünk rá, hogy sok program, az elejéről és a hátuljáról is automatice beállít levágást, ha mi adjuk meg a méretet. Az elejéről csak akkor csípjünk le helyet, ha valamilyen oknál fogva hátulról nem lehetséges. Ebben az esetben ugyanis az adott partíción található összes adatot át fogja majd mozgatni.

Ha ezzel megvagyunk, akkor látható ezzel az ezüstfenyő zöld színnel. Ez szintén hasonló színnel van jelezve más programokban. Majd ezen a megjelent szabad területen Jobb klikk.

Create Partition választjuk ki új partíció létrehozásához.

Megadjuk a nekünk megfelelő paramétereket.

Látható, hogy virtuálisan létre is hoztuk a kékkel jelölt NTFS partíciónkat.

Majd a (virtuálisan) eddig végrehajtott műveleteinket a gyakorlatba az "Apply" gomb lenyomásával tehetjük meg.

A logikai meghajtóvá alakítás nem végezhető el Windows alól, ezért a program figyelmeztet, hogy újraindítás szükségeltetik. A "Restart the computer"-ra csak akkor kattintsunk rá, ha elmentettünk mindent és már nem akarunk semmit csinálni a továbbiakban ugyanis adott esetben ez órák hosszat is eltarthat.

Az újraindítást követően nem sokkal, a Windowsos inicializációs ablak megjelenése után, bejön egy grafikus ablak, ahol elkezdi az általunk megadott műveletek végrehajtását.

FIGYELEM! "Türelem, tornaterem." A kiterjesztetté alakítás miatt átmozgatja az adatokat, ami órákig is eltarthat. Ne ijedjünk meg, hogy esetleg lefagyott, mert ilyenkor sokan elkövetik azt a hibát, hogy újraindítják/leállítják a gépet. Ilyenkor mozgatja az adatokat és körülbelül 3-6 percenként látunk majd csak változást.

Miután mindent végrehajtott és újraindult a rendszer, látható lesz az eredmény:

Köszönöm a figyelmet!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.