2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Okostelefont?

Írta: | Kulcsszavak: okostelefon . smartphone . asha . iphone . 501 . kell . fikázás . android . galaxynote

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elgondolkoztam. Minek az embereknek okostelefon?

Az Asha 501 indította el a fogaskereket az agyamban. Hivatalosan okostelefon már. A topikban ment a változó szintű fikázás, ritka volt, hogy valaki a telefon oldalára állt*. Miért?

Az ismerőseim nagy része Magyarországon csak azért használ okostelefont, mert menő. Jó érzés megálllni a Móriczon, és elővenni az iPhone-odat, vagy a Galaxy-dat. Vagány. De vajon mindenkinek szüksége van erre a tudásra. Kihasználják az emberek a mobiljukban rejlő lehetőségeket? Valószínűleg nem. Erre mutatok most példát.

-o-

Zoli
Zoli 32 éves, egy kisvállalkozás igazgatója. Egy BlackBerry Torch-ot használ a céges dolgaihoz, BES előfizetéssel. Folyamatosan online, elérhető, igazából ezt használja laptop helyett. Az alkalmazottai is BlackBerry-t használnak, BBM-en keresztül intézik az ügyeiket. Szüksége van okostelefonra? Persze. És ha a privát telója egy iPhone 5? Be kell lássuk, szüksége van a Torch-ra. És az iPhone-ra? Valószínűleg nem. Az okostelefon funkciókat ellátja neki a céges mobil, a privátra meg tökéletes egy 6300-as Nokia.

Rita
Rita 24 éves, egy Galaxy Ace-t használ. Zoli titkárnője, egész nap bent ül a számítógép és a vonalas telefon előtt. Azért vett magának Ace-t, mert a T-Mobile-nál hűségpontokkal ingyen elhozhatta, leváltva ezzel a régi Sony Ericssonját. A pasijával WhatsAppon beszél, anyukájával Skype-on tartja a kapcsolatot. Szüksége van egy smartphone-ra? Szerintem nem. Neki tökéletes lenne a kis Asha. Pici, könnyű, vannak push értesítések...

Anna
Anna 14, Zoli lánya. Egy iPhone 4-e van. Igazi bombázó, a fél suli bele van esve. Facebook-ozik, Instagramol, pörög az Ask.fm-je. Teli van az internet az ő tükörbefotózós képeivel. Kell neki ez a tudás? Egyértelműen nem. Lehet, hogy raj egy Apple termékkel mászkálni, de többet fizetett apuci, mint amennyit kellett volna. Egy lényegesen olcsóbb Galaxy Ace 2, vagy egy Alcatel OT-995 tökéletes lenne a kiscsajnak.

Melinda
Melinda 40 éves, Zoli nővére. Egy LG Optimus L9-et használ. A barátnőivel Viberen és Facebook-on beszélget. Ezek mellett gyakran utazik belföldön, a GPS-t is sokat használja. A telefonja kicsit nagy, de mindig szabad a két keze, menedzselni tudja a dolgokat. Viszont ehhez a felhasználáshoz bőven elég egy Optimus L3 is. És azt még át is éri.

Zsolt
Zsolt 20 éves lesz októberben, ő Melinda fia. Angliában él és egy Samsung Galaxy Note-ot használ. Ösztöndíjjal jutott ki, nagyon komolyan tanul az egyetemen, hogy bebizonyítsa, hogy rászolgál az "ajándékra". A Note-ot használja jegyzetelésre, amit aztán felhőalapú szolgáltatásokkal továbbít a notebook-jára. Szüksége van egy 80 000 forintos készülékre? Igen, abszolút! Neki ez munkaeszköz.

Mária
Mária 67 éves, Zoli és Melinda anyukája. Egy Sony Ericsson Arc S-t nyúz másfél éve. Feltöltőkártyás csomagja mellett 2 giga netet fizet havonta. Vajon miért kell ez neki? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Ugyanis az ő unokája Zsolt. Skype-on tartják a kapcsolatot. Kell neki okosteló? Igen, kell.

Laci
Laci egy 55 éves hentes, akinek egy Motorola Defy-ja van. Fontos volt neki, hogy strapamobilja legyen, munkájához egy átlagos telefon nem elég. Facebook-ozik a barátaival. Ennyi. Természetesen nem kell neki okostelefon.

Peti**
Peti 15 éves, szabadidejében futárkodik. Ő egy Asha 501-et használ***. Bizony. Születésnapjára kapta a családjától. Mindent ezen intéz. Ezen olvas, ezen ír. Aktív tagja a PH!-nak, amikor nem futárkodik, akkor itt tölti el az idejét. Mivel a családban nincs számítógép, ezért ezen írja meg a tanuláshoz szükséges dolgokat. Házi feladat, jegyzetek, ilyesmi. A barátnőjével Viberen beszél, az osztálytársaival Facebook-on chatel, a távoli rokonnokkal a Skype köti össze, barátaival email-en keresztül kommunikál. A fotózásban tehetséges, de sajnos a telefonja a legjobb fényképező náluk. Kiaknázza minden lehetőségét, látszik, hogy 3,2 megapixeles, fixfókuszos kamerával is tud jó képeket csinálni. Kell neki okostelefon? Igen, neki kell. Sőt, neki ennél több kell. Neki egy Galaxy Note kéne, de nem tehetik meg. Ő viszont nem szomorkodik. Tiszta szívből szereti a telefonját, megtanult vele élni.

-o-

Nem mindenkinek kell okostelefon. Ez egyértelmű, ám sokan nem látják be. Divatos. Valószínűleg ez óriási húzóerő a szakmában. De mégis, minek költsünk el feleslegesen 30-40-200 000 forintot arra, amire nincs szükségünk?

*= Nem szeretnék neveket mondani, akit érdekel, az meglátja.

**= Peti érdeklődési köre egyezik az enyémmel, ez nem véletlen. Összesen ennyi a közös bennünk, a többi nem.

***= Tisztában vagyok azzal, hogy még nem kapható Magyarországon a készülék.

Hozzászólások

(#1) Picike8


Picike8
(fanatikus tag)

Fel!

(#2) Speeedfire


Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Érdekes írás, de sok mindenben nem értek vele egyet.
Egyszer azt nézed, hogy kell-e okostelefon vagy sem. Majd amikor okostelefonja van, akkor vehetne olcsóbbat.
Hát...akkor most mi volt a szempont.
Ha valaki tükrös képet csinál akkor oda igen is kell a jó kamera. ;]

Fotóim https://www.flickr.com/photos/speeedfire85/ || IG: http://instagram.com/toth.szabi.85 || Weblapom http://tothszabi.info || Linkkatalógusom http://weblapkeszites.ro

(#3) Armahun


Armahun
(PH! addikt)

Nagyon egyszerű.
A fogyasztói társadalom belénk nevelte, hogy nem annak örüljünk amink van, hanem hogy azt sajnáljuk ami lehetne.
A telefonnál ez úgy módosul, hogy nem azt nézi a vásárló, hogy mire kell neki, mit tud, hanem azt, hogy mit nem.
Milyen funkciókat veszít el ha nem a drágább okosabb telefont vesz még akkor is ha ezeket soha nem is fogja használni.
Ilyen funkció az is hogy előveszi és látják hogy neki telik rá.

Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#4) Picike8 válasza Speeedfire (#2) üzenetére


Picike8
(fanatikus tag)

Valóban igazad van. Semmiféle indokot nem tudok felhozni, mert Zolin és Lacin kívül mindenkinek ajánlom a smartphone-t.

@Arni: Én ezzel tisztában vagyok, tökéletesen összefoglaltad a tényeket. Legyen ez egy felvilágosítás, hogy lássák az emberek, hogy nem kell mindig a legdrágábbat (ami nem egyenlő a legjobbal).

(#5) westcoastog


westcoastog
(PH! kedvence)

Lett okostelóm, ingyen, csak előfizut kell fizetni, pár napja volt egy 5 napos üzemidőm mert csak bekapcsolva volt nappal kb.. :D
De jó ha van, főleg mobilnettel.

(#6) Ivan15 válasza westcoastog (#5) üzenetére


Ivan15
(senior tag)

Azt tudja vki, hogy terjedt el a szo Mo-n, "okostelefon" -?

Remove Control

(#7) FireKeeper


FireKeeper
(PH! nagyúr)

az tény, hogy vannak emberek, akiknek olcsóbb mobil is elég lenne, és vannak, akik úgymond "megérdemelnének" egy jobbat, de ennek ellenére a felhozott példák konklúziójával nem feltétlenül értek egyet. na meg amúgy is kik vagyunk mi, hogy megítéljük más ember szükségét, igényeit? az, hogy ki milyen alkalmazásokat használ, még nem jelenti azt, hogy ezen alkalmazások megléte elég is neki ahhoz hogy maradéktalanul elégedett legyen. pl én egy Blade-ről váltottam WP8-ra, mert hiába volt meg a régi telómra is minden app, amit használok, olyan nyögvenyelős volt a sebessége, hogy nem voltam vele elégedett a mindennapokban. lehet hogy valakinek iOS féle eye-candy és egyszerűség kell, hogy elégedett legyen, és ezért hajlandó soktízezret fizetni, nem csak azért hogy menőzzön az almával.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Discord: https://discord.gg/sKnPVmH || #WeAreBosch

(#8) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Én már rég letettem erről. Még anno 2007-2008-ban. Mikor kezdett berobbanni ez az okostelefon őrület.
Az biztos, hogy a népesség jó 80%-nak semmi szüksége sincs a smart képességekre. Viszont az is biztos, hogy a népesség 100%-a képes igényt illetve szükségletet "kreálni" hozzá és ezzel igazolni a vásárlást. A valós nélkülözhetetlen illetve a valódi előnyt nyújtó szükség eltörpül.
Előtérbe jönnek a kreálmányok.

Hogy egy hasonlatot is mondjak mire célzok: kb olyan, mint amikor egyetemistákat hallom arról, hogy az egyetemen már nem lehet laptop és tablet nélkül meglenni.
Pedig ez egy baromság, hiszen 15 évvel ezelőtt is el lehetett végezni egy egyetemet mindenféle laptop és tablet nélkül is. Mikor még a havi átlag ~ 50-60 ezer forintos fizetés mellé 400-450 ezer forintba került egy alap laptop. Érdekes módon akkor még el lehetett végezni egy egyetemet enélkül is!

Persze sokkal kényelmesebb, egyszerűbb és jobb is laptoppal nyomni az iskolapadot. Ezzel nincs is semmi gond. De ne mondják már azt, hogy létszükséglet. Mert a szakok 90%-án nem az. Egy feleannyiba kerülő asztali géppel meg alap okostelefonnal mindent meglehetne oldani. Csak az már nem olyan menő, mint kicsapni az óra elején a lapost az asztalra / lábadra stb...

Visszatérve az okostelefonokra... Engem nem zavar ha sokan kreált igényeik alapján vásárolnak ilyen telefont. Ha van rá pénzük nem gond. Csak aztán ne sírjon utána, hogy jajj 1000 forint a mobilnet havonta és így is milyen lassú... :U
Szal érted... itt magyarázza, hogy de igen neki milyen fontos egy okostelefon, hogy mennyire nélkülözhetetlen stb... de az 1000 forintot meg sajnálja a mobilnetre... mert hogy az milyen drága...
Az. És? Vásárlás előtt kellett volna körülnézni mi mennyibe kerül. Másrészt meg ha tényleg annyira fontos az az okostelefon a nettel együtt, akkor tessék szépen kifizetni érte az árát.

No nagyjából ennyi. Amúgy meg meglehet indokolni, hogy miért vesz az ember komolyabb okostelefont. És teljesen elfogadható, sőt nyilvánvaló... De a többség erre nem képes és ilyenkor látszik, hogy mennyire csak "divatból" veszik ezeket... hogy lehessen facebookozni a metrón is... :U

(#9) DeFranco


DeFranco
(PH! nagyúr)

Te tényleg 12 éves vagy?

(#10) lezso6 válasza Dany007 (#8) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

A laptop a mérnöki karokon azért már kötelező, mindenféle matlab, prog és társai miatt. Esetleg még cad, de az csak opcionális, lehet kézzel is csinálni műszaki rajz beadandót, csak az sokkal több időt elvesz.

Inkább az a baj, hogy a gyereknek megveszik a 160-260ezres notit, amit tanulás helyett wowozásra, lolozásra, és egyéb rendkívül hasznos időtöltésre fog használni egész nap (!), ahelyett hogy bejárna órára. Ha esetleg mégis bemegy, akkor meg viszi magával a gépet, és órán lanpartiznak, sok más tanulni vágyó ember örömére. Végül csodálkoznak, hogy hamar repülnek az egyetemről.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.