2020. augusztus 8., szombat

Gyorskeresés

A navigációs sáv valódi elrejtése (nem immerzív mód) EMUI 5-ön

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Többek között a gesztusvezérlés (lebegő gomb, gesztusvezérléses appok) népszerűségének növekedésével, elterjedésével is egyre többen szeretnék elrejteni a navigációs sávot. EMUI 5-ön ez alapvetően három módon is megtehető.

1. Az immerzív mód. Talán a legismertebb. ADB-paranccsal lehet megoldani. Előnye a bármikor felhúzható a navigációs sáv. Hátránya, hogy sok applikáció nem ismeri fel, így nem méretezi át magát, EMUI kezdőképernyő sem, a dokk ikonjai nem” csúsznak le”, illetve véletlenül is aktíválhatók a gombok.
2. A régi EMUI 4-es hide_virtual_key parancs Settings Database Editorban, a System fülön, tehát külön ADB-engedély sem szükséges. Kis nyilacskával lehetett eltűntetni a sávot, majd fel lehetett húzni (EMUI 8-on visszatér a feature). EMUI 5-ön csak eltüntetni lehet, visszahúzni nem. Hátránya, hogy csak FR-rel lehet visszaállítani, és ugyanúgy az átméretezés is problémás.
3. A navigationbar_is_min parancs Settings Database Editor Global fülén, így ADB-engedély szükséges hozzá. Előnye, hogy tényleges az eltüntetés, felismeri az EMUI és az appok is. Hátránya, hogy újraindításkor visszaáll alapértelmezésre.

Az igazi megoldás a 2. és a 3. módszer együttes alkalmazása. Így bár „véglegesen”, de ténylegesen is eltűnik a navigációs sáv, és factory resetig, újratelepítésig úgy is marad.

A Settings Database Editor telepítése és engedélyezése
1. Settings Database Editor telepítése a Google Play Áruházból, és megnyitása a készüléken.
A Settings Database Editor menüje 3 részből áll az Android beállításainak megfelelően: System, Secure, Global. A System fül egyből szerkeszthető, változtathatók az értékek, új sorokat lehet megadni, viszont a másik kettőhöz való hozzáférést szükséges egyszer ADB-paranccsal engedélyezni a számítógépről.
2. ADB és Fastboot, HiSuite letöltése és telepítése a számítógépre.
3. A fejlesztői lehetőségek és az USB-hibakeresés engedélyezése az androidos eszközön.
4. Parancssor futtatása. Például a Windows keresőjébe cmd-t írva.
4. Az ADB telepítési mappájába navigálás, alapértelmezetten:
cd\adb
5. A készülék és a számítógép csatlakoztatása, és a megfelelő driverek telepítésének ellenőrzése.
adb devices
A parancs a készülék sorozatszámának jelzésével válaszol kapcsolat esetén.
6. A hozzáférés engedélyezése a következő paranccsal:
adb shell pm grant by4a.setedit22 android.permission.WRITE_SECURE_SETTINGS
Innentől teljes hozzáférés van a beállításokhoz. Csak nagyon óvatosan, és mindenki a saját felelősségére, a tettei következményének tudatában változtasson a rendszeren!

Beállítások

System
hide_virtual_key ”1”

Global
navigationbar_is_min ”1”

Mindenki saját felelősségre használja, és csak factory resettel visszaállítható.

*Nem az én munkám!*

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.