2022. szeptember 29., csütörtök

Gyorskeresés

OnClickAds - legyen vége(d)!

Írta: | Kulcsszavak: hirdetés . reklám . onclick . ads . android . DNS

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A legidegesítőbb jelenség, amivel telefonon valaha szembesültem.

Talán előfordult már Veletek is olyan kellemetlen élmény, hogy békés böngészésetekbe belepofátlankodott egy bántó weboldal. Kérdés nélküli átirányítás egy hirdetés weboldalára - ön nyert, ön vírusos, ön az egyetlen kiválasztott. Aztán valahogy sikerül bezárni, újra megnyitni a kívánt weboldalt, de megint jön a hirdetés. Ebbe bármilyen böngészőből, bármilyen alkalmazáson (pl. FB) keresztül megnyitott weboldallal bele lehet futni. Néhány próbálkozás után végül megengedi, hogy megnyíljon normálisan is a weboldal.

Egy darabig valamelyik ingyenes, hirdetésekkel tűzdelt alkalmazásomat gyanúsítottam, de miután egy rendszerfrissítés - újratelepítés után is fennállt a probléma, így elkezdtem komolyabban keresgélni a neten.

A lelt források azt bizonygatták, hogy a DNS szerverrel lesz a gond, így először a telefonomra telepítettem egy appot, ami a Google DNS szerverét állítja be. A megoldás úgy 90%-osan működött is, de folyamatosan futnia kellett az alkalmazásnak, és néhány hirdetés megmaradt. Így a routerbe is benéztem, és meglepődve tapasztaltam, hogy DNS szervernek valamilyen ismeretlen IP cím van beállítva. Természetesen átírtam a 8.8.8.8-ra. A helyzet javult, de még mindig befutnak hirdetések.

Például mindezek után, egy Facebook-ból megnyitott weboldal - magyar karóra forgalmazó - most is átirányít. Itt viszont megakadtam.

A routeren nem a gyári bejelentkezési adatok vannak, a wifi kódolt. Rendszerint 3-5 androidos készüléket szolgál ki, időnként +2 laptop wifi kapcsolattal.

Találkoztatok a jelenséggel? Hogy oldottátok meg?

Hozzászólások

(#1) pető bá'


pető bá'
őstag

+ boldog új évet mindenkinek! :D

"... and I hope you have a great day!"

(#2) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog (1)

Átlagos használat mellett nem futok bele ilyenekbe, csak bizonyos, eleve szürke oldalakon járva, ilyenek például a virágbolti játékokkal foglalkozó helyek (ahol sok trainder is felfedezhető), az online filmnézés pedig egy külön állatfaj ebből a szempontból. El nem tudom képzelni, hogy van, aki rendszeresen használja. De ez mind csak átmeneti, megbízható, sűrűn látogatott oldalnál ilyen nem fordul elő, hogy csak random történik átirányítás.

A DNS szerverrel kapcsolatban a tök idegen cím, amit láttál, a szolgáltatód szervereinek címe, a legtöbbnek van, némelyik jól, másoké kevésbé jól működik, ettől függetlenül a Google DNS kiszolgálójának beállítása jó ötlet volt.

A Facebook hirdetés pedig...ott mindent fenntartással kell kezelni (speciel ez igaz a netre is magára...).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) ghiottone válasza pető bá' (#1) üzenetére


ghiottone
nagyúr

BUÉK!

Adguard-ot használok. Folyamatosan megy, de nem meríti a tabletet / telefont + böngészőben sok mindent megfog.

Google Pixel 6a bemutató: https://bit.ly/3eOB3I5 | "ÉÍ 'AANNÍÍGÓÓ 'ÁHOOT'É" (= La verdad esta lejos de aqui)

(#4) pető bá' válasza Samus (#2) üzenetére


pető bá'
őstag

A szürke oldalakon nem is lepődtem meg különösebben, csak amikor egy TotalCar cikkre kattintva FB alkalmazásból (tudom, nem onnan kellene, és innentől a hivatkozásokat külső alkalmazással (Chrome) fogom megnyitni...) megnyitva szintén átdobott valahova, akkor már nem tudtam hova tenni. Ugyanez az órás webshop is, elvileg ez nem fb hirdetés, csak egy link, fb-n megosztva, ami félig-meddig betöltődött, aztán jött az átirányítás.

Amúgy ebből az írásból indultam ki, itt a lényeg:

And for those of you wondering how this malware works, it’s actually not a malware but it uses a fake DNS server to route your internet traffic. Since a DNS server basically resolves the IP address of websites you browse, sometimes it will redirect you to a bunch of ad sites automatically, which will make someone on the internet money everytime you click on those ads. Now if you set your DNS on Android (or any device) manually back to Google’s DNS, they will no longer be able to redirect your device.

@ghiottone

Ha ezek után sem szűnik meg 100%-osan a helyzet, ebbe az irányba mozdulok el én is, már több helyen olvastam, hogy jó a cucc :)

[ Szerkesztve ]

"... and I hope you have a great day!"

(#5) SunyaMacs


SunyaMacs
aktív tag

(#6) pető bá' válasza SunyaMacs (#5) üzenetére


pető bá'
őstag

Ez ugye egy Asus volt, mondjuk nem egy 100 karakteres jelszóval, de nem az alapértelmezettel.. Viszont nagyon hasonló a jelenség, még olvastam is ezt a cikket szerintem. Mivel 4-en is használjuk, akár ez is lehetett az okozója.

"... and I hope you have a great day!"

(#7) t72killer


t72killer
titán

Egyetértek. Az investing.com-ot használom elég gyakran, egy katasztrófa Operában. Nagy tepsifonom van, de egészoldalas addal kezd az oldal utána meg az alján van egy extra macerásan lehúzható ablak, a leggázabb, amit eddig láttam.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8) wdx


wdx
őstag

Üdvözletem! Esetleg próbáljátok ki a Free Adblocker browser-t. Be kell állítani minden alkalmazásnál, hogy külső böngészőt szeretnél használni, és ezt. Én úgy csinálom, hogy nem nyomok rá, hogy mindig az adblocker-t használja, így attól függően, hogy híreket, cikkeket szeretnék olvasni, reklámmentesen, akkor ezt használom, ha meg kell hozzá felhasználói bejelentkezés, aminek a jelszavát a chrome ismeri, akkor a chrome-al ténykedek.
Mióta ez a böngésző fent van, 99,9% reklámmentes életem van. A maradékot az alkalmazások jelenítik meg, de nagyon ritkán, és csak akkor, ha használom őket. Amúgy erre is van megoldás, hogy alkalmazásokból kivenni a reklámokat... De az még egyelőre maradjon az én titkom :)

Az egy dolog, hogy minden tönkremegy, de miért pont most? :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.