2022. december 4., vasárnap

Gyorskeresés

RETRO-20

Írta: | Kulcsszavak: 6via85p . sata . sil3114 . grub

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lázban égek, de nem a COVID-19, hanem a RETRO-20 miatt, elővettem a régiségeimet, hogy lássam, működnek-e még, illetve megoldható-e némi modernizáció.

Az alapot egy ACORP 6VIA85P lap adja, amely újkorában sem volt egy acélos darab mivel a VIA chipset memóriakezelése elég gyatra volt (memory interleaving-et nem vitte), de ezen már rég segítettem egy moddolt orosz BIOS-szal.

Chipset VIA693A+596B
CPU Support PC-PGA Pentium III Coppermine, PPGA Celeron, Cyrix III Processor
233Mhz ~ 1000Mhz
Voltage Regulator VRM 8.4 (Auto Detect)
Bus CLK 66 / 100 / 133 Mhz
Bus Architecture PCI x 3, ISA x 2, AGP x 1
System Memory DIMM x 2
USB Support 2 x Universal Serial Bus
On board I/O Super I/O, Floppy x 1, Serial Port x 1, Parallel Port x 1, IR x 1
DMA Support Ultra DMA 33 / 66
Power Support AT, ATX
BIOS 2MB BIOS and PC System Monitor
Intelligent Wake Up Wake on Lan,
Wake on Modem,
Wake on Alarm
Board Size 22 x 22 cm

Az alaplap másik érdekessége mai szemmel, hogy igényli a -5V-ot a tápegységtől, ezért csak ATX 2.0 vagy régebbi szabványú táppal indul el.

Processzorként egy 900 MHz-es Celeron-t használtam, mellé 2x256 MiB-nyi 133 MHz-es (CL3) memóriát pakoltam, kicsit bizonytalankodott az elején, míg meg nem találtam a helyes beállításokat, de aztán stabilan ment 4-way interleaving mellett is.

Felszereltségét tekintve szintén nem túl combos a kis zöld zsebkendő, így kapott egy Abit Siluro Geferoce 4 MX kártyát, hogy ne legyen teljesen képtelen a történet, illetve egy Realtek RTL8139-es hálózati kártyát, hogy jólértesült legyen a vírus(ok) felől, és persze esélyt kellett adnom, hogy hallassa a hangját, ezt pedig egy CT4810 Creative kártyán keresztül tehette meg.

Ezzel újra összeállt a régi banda, kis küzdelem áran indult a Maxtor (Quantum) D740X-6L-re már régebben telepített Windows XP, a rendszer terhelés alatt is rendben működött így 19-20 év után is.

Innét kezdődött csak az igazi utazás, ugyanis a PATA eszközöket már ki akartam dobni, így meg kellett oldanom, hogy az alaplap tudjon SATA eszközöket kezelni. Szerencsére a lomos dobozban lapult egy esetleges megoldás egy Sil3114-es SATA RAID kártya személyében.

A BIOS-ban van lehetőség arra, hogy ne csak a PATA eszközök valamelyikéről boot-oljon a rendszer, de ez önmagában még kevés a sikerhez, ugyanis a bővítő RAID üzemmódban dolgozik alapból, és nekem az nem jó egy szem HDD-vel, illetve találtam nyomokat arra utalóan, hogy hébe-hóba kompatibilitási bajok lehetnek, de mindenre a megoldás jelentheti egy firmware update, így ez volt az első lépés.

A kártya driver-e igen érdekes, mert lehetőséget biztosít arra, hogy akár Windows-ból felülírjuk a firmware-t, én ezzel próbálkoztam, teljes sikerrel. Az egészben a legnehezebb a firmware megtalálása volt talán.
5.5.0.0-ás "b" firmware került fel, innentől nem RAID üzemmódban dolgozott a kártya, már-már HBA-ként hivatkozhatnánk rá.

Következő megoldandó volt, hogy egy rendszer feltelepüljön a kiszemelt SATA-s disk-re, ami első körben a T610-esemből kiesett apró SSD volt, de hamar kiderült, hogy már nem képes megfelelően működni, hibákat produkált, illetve az előzőleg felírt fájlok eltűntek róla, így végül egy 2.5"-os WD Black HDD volt a célhardver.

Amit nem akartam, hogy ki kelljen írnom bármit is lemezre, így a Windows XP-t - mert ez került rá ismét - magáról a HDD-ről telepítettem, ehhez a WinNTSetup-ot használtam.

Használata nem bonyolult, egy Windows telepítő kell, illetve a célmeghajtón egy darab boot-olható partíció, és már lehet is telepíteni. Egy dolog, amibe belefutottam, hogy a telepítőben lévő válaszfájl (WINNT.SIF) valahol ütközött azzal, amit a program generálna, így nem tudtam használni, de annyi baj legyen. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a telepítőt előtte módosítani kellett, hogy tartalmazza a SATA kártya driver-ét.

A telepítés rendben elindult, de gond adódott, mikor az első újraindítás után folytatni kellett volna a telepítést a már színes-szagos Windows installer-ben, de a gép nem boot-olt.
Ellenőriztem mindent, amit tudtam, ránézésre rendben volt minden boot-tal kapcsolatos dolog; a szektorok, partíció, boot.ini, NTLDR is a helyén volt. Ezt átmenetileg áthidaltam azzal, hogy egy külső eszközzel boot-oltam, majd onnét indítottam a HDD-n lévő rendszert. A telepítő képes volt folytatni a munkát, hiba nélkül ment minden, nyilván a következő boot ismét segítségre szorult.

Ilyen közel a célhoz már nem álltam meg, hanem lefeküdtem aludni... Másnap ismét ellenőriztem mindent, amit tudtam, de nem vezetett eredményre, bármit próbáltam, de aztán jött egy vad ötlet: mi lenne, ha Linux boot-megoldást alkalmaznék, és azzal indítanám el a Windows-t?

Ehhez a GRUB4DOS-t használtam, ez adja az alapot, ezzel sokat nem kell tenni, csak fel kell mindent másolni a megfelelő helyre:

C:\boot\grub\default
C:\boot\grub\ChangeLog_GRUB4DOS.txt
C:\boot\grub\bootlace.com
C:\boot\grub\config.sys
C:\boot\grub\COPYING
C:\boot\grub\grub.exe
C:\boot\grub\hmload.com
C:\boot\grub\grldr.mbr
C:\boot\grub\grub.pif
C:\boot\grub\badgrub.exe
C:\boot\grub\README_GRUB4DOS.txt
C:\boot\grub\grldr
C:\boot\grub\menu.lst
C:\grldr

Persze ettől még nem fog életre kelni, a megfelelő szektorok még be kell írni a grub-nak megfelelő dolgokat, ezt talán meg tudja csinálni a GRUB4DOS is, de én előtte már ismertem a BOOTICE-t, ezzel írtam rá a megfelelő MBR/PBR rekordokat a HDD-re.

Első indítás sikeres volt ezzel a megoldással, az alap GRUB4DOS simán megtalálta az NTLDR-t, és szépen indult a rendszer. Az építést megkoronázva futtattam egy gyors HDD olvasási tesztet, öröm és boldogság.

Előfordult, hogy véletlenszerűen nem látta a lap a SATA kártyát sajnos, de emlékeim szerint régen is voltak ehhez hasonló gondjai, kíváncsi leszek, mit fog mutatni RETRO-21 alkalmából.

Hozzászólások

(#1) DarthSun


DarthSun
nagyúr

Szépen megoldottad, jó kis gép lett ! A SATA HDD is hasít rendesen :) .

(#2) vemalsar


vemalsar
csendes tag

Nekem is van egy ehhez hasonló kártyám valahol de én nem éreztem még az erőt hogy neki álljak ennek a projektnek, szép munka! :)

Retro_Vem YT channel: https://www.youtube.com/channel/UCXrWwrQEMxnSiyzrU5wK2DQ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.