2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Utazások 25.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Úgy néz ki, idén nem lesz árvíz, a Tisza és a Zagyva legalábbis jó eséllyel nélküle csorogja végig az évet. Az, hogy itthon aránylag bőséges volt a csapadék, sokkal kevésbé befolyásolja ezt a jelenséget, mint az, hogy a határon túli vízgyűjtőkön mennyire volt egyenletes az olvadás. Nem is bánom, legalább nem lesz annyi szúnyog, igaz azt nem tudom hogy a hiányuk nem pancsol-e bele a tápláléklánc többi résztvevőjébe. Mindenesetre a terjengő posványszag nélkül egész jól elleszek.
Mert igen, szeretek nagyokat kirándulni Szolnok térségében a rendelkezésre álló két folyó gátjain. Más választék nem is nagyon van, a bazi nagy Alföld közepén a sziklamászás amolyan csökkentett esélyű lehetőség, én meg amúgy is igazából csak addig szeretem a hegymászást amíg a két alsó végtaggal megoldható, így a folyómenti kalandozások nagyon bejövősek voltak. Azok lennének ma is, de ahogy egyre otthonosabban mozgok az ország többi részén, úgy jut arányosan kevesebb idő az őshobbira. Pedig egyszerű: pár szabad óra, egy távcső, meg egy liter fagyasztott ital (ami pont akkor fog ihatóra olvadni, amikor tényleg szükség van rá), és kész. Más folyók vonalának a felfedezését az "áh, unalmas" jelszóval vetettem el régebben, pedig ma már tudom, mind izgalmas a maga módján, csak neki kellene indulni.

Szajol és Püspökladány között már jó ideje építik át a vasúti pályát, az ígéretek szerint 160km/h lesz itt is az elérhető legnagyobb sebesség. El is várnám az átépítés miatti vánszorgásért cserébe. Mozdony már van ehhez a sebességhez, kocsi meg biztosítóberendezés már kevesebb, de remélem idővel az is felfejlődik. Még mielőtt a pálya állapota visszaromlik annyit, hogy értelmét veszítse a projekt. Ami, ízlelgessük kicsit: 161 milliárd forint a 67 kilométerre. Elég komoly mondjuk az állomás-átépítéseket is tartalmazó felújítás mértéke, jóformán csak a felsővezeték marad meg az eredeti formájában, de ez akkor is döbbenetes összeg. Cserébe a hugi Szolnok és Nyíregyháza között jó esetben másfél óra alatt is utazhat.

Győr-Hajdúböszörmény-Szolnok: 376+145km (5590+2830ft)
Szolnok-Pásztó és vissza: 2x98km (3720ft)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.