2021. január 28., csütörtök

Gyorskeresés

HTPC 2

Írta: | Kulcsszavak: N3150 . Asrock . ITX . HTPC

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyszer már volt egy Gigabyte MIB T5140-es házam, és anno egy Brazos lapot próbáltam ki benne, de nem volt elég gyors napi használathoz nekem, még SSD-vel sem. Később aztán rájöttem, hogy nem arra akartam használni, amire lehetett volna és sajnos el is adtam a lapot és a házat is. Utólag már nem bánom, mert elég viseltes, karcos darab volt, nem FSP táppal, amilyen a mostani. Pár hónapja eszembe jutott megint ez a ház, mert az az elvetemült ötletem támadt, hogy a meglévő HTPC-met átköltöztethetném egy ilyenbe és a meglévő blu-ray írómat felhasználva egy merevlemezes blu-ray lejátszót csinálhatnék "beépített" médialejátszóval. Azokat a filmeket, amiket többször is meg szeretek nézni, azokat elkezdtem beszerezni kék lemezen és ezért jött az ötlet.

Szóval találtam apróhirdetésben ezt a házat és elkezdtem az átköltözést.

Átköltözés után, kiegészítve így festett:

Idő közben megjelentek az Intel egyik ígéretes fejlesztésének eredményei, a Braswell SoC-ok (N3000, N3050, N3150, N3700), amik a "korosodó", de még mindig igen népszerű Bay Trail SoC-okat (J1800, J1900, J2900) hivatottak leváltani. A Bay Trail-hez hasonlóan itt is az arany középút bizonyult a legjobb ár/érték arányúnak, így az N3150-es lett a kiszemelt. Sorra jelentek meg az alaplapgyártók (MSI, Asus, Asus 2, Biostar)implementációi, de az Asrock megoldásairól nem érkezett hír, pedig mindenki erre a gyártóra tippelt, hogy majd ők csinálnak olyan változatokat ebből, mint a Bay Trail esetében (mini-ITX méret, megfelelő video kimenetek, akár DC-s táp). Június vége felé az egyik Braswell-es hír hozzászólásai között linkelte valaki, hogy csendben megjelentek ezek a lapok is. A pontos kiszemelt az Asrock N3150-ITX lett.

2015.08.03-án megérkezett az alaplap:

Amint tudtam, hozzá is fogtam az új konfig összerakásához. Pár kép a lapról:

Próbáltam úgy fotózni, hogy látszon valamennyire, hogy mennyire alacsony a hűtőborda:

Nem mértem meg még, de a hátlapi csatlakozóktól alacsonyabb, kb. 3 centi alatti lehet. Ez később fontos is lesz. Apróról korábban vadásztam hozzá 2x2 GB RAM-ot, beraktam a lapba ezeket:

Aztán beszereltem a házba és még tető és egyéb hardver elemek nélkül, csak egy SSD-t rákötve elkezdtem a szoftverezést:

Az első tapasztalatokról itt írtam. A telepítgetések közben figyeltem a proci és a lap hőmérsékletét UEFI-ből is, meg kézrátétellel is. A borda miatt a proci még hűvősebb is tudott maradni, mint a lap többi része, de a passzív kialakítás ellenére én úgy gondoltam, hogy nem ártana majd a zárt házban egy kis léghűtés, ezért egy készleten lévő Scythe slim ventit ragasztottam a ház tetőlemezére mezei gyurmaragasztóval:

Ez a kép sajnos homályos lett, csak érzékeltetni akartam, hogy mennyire tartja el a ragasztó a ventit a ház lemezétől.

A szoftverezést illetően az volt a tervem, hogy az épp megjelenő Win10 és Linux kombinációt rakok majd a gépre, hogy kipróbálhassam hogy muzsikál ezen két oprendszerrel. A Prohardver HTPC topikjában viszont gurabli fórumtárs felhívta a figyelmemet arra az új fejlesztési vonalra, amit a Kodi fejlesztői folytattak a korábbi sikeres projektjük után.

Ez utóbbit minden Bay Trail, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell processzor alapon HTPC-t építőnek figyelmébe ajánlom. Röviden Ubuntu 14-esre a leírásuk alapján saját magunknak rakhatjuk össze a Kodit az általuk fejlesztett és optimalizált Intel driverrel, melynek a végeredménye az lett, hogy a régebbi vasak is szépen tudnak teljesíteni Linux alatt.

Az új Braswell SoC-ok IGP-i új löketet adtak a fejlesztésnek és már képbe került a FullHD mellet a 4K felbontás és a HEVC dekódolás is. Mindezt egy 6 wattos procival. :K Magam is elkezdtem megcsinálni a fentebb linkelt fórum első hsz.-ében leírtakat és jelenleg egy működő, Ubuntu Server-en alapuló rendszer lakik az SSD egyik partícióján Win10 mellett.

Folyt. köv. :B

Hozzászólások

(#1) MineFox54


MineFox54
őstag

Honnan szereztél ilyen házat? :)

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#2) total90 válasza MineFox54 (#1) üzenetére


total90
veterán

Vette :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#3) Patice válasza MineFox54 (#1) üzenetére


Patice
nagyúr

Jófogáson véletlenül találtam. Egyszer eszembe jutott, aztán rákerestem és pont volt egy eladó. Zsír új, sosem használt. Egy cég hirdette. Nem hagyhattam ott. :D

Eladó: SMSL sAp-12

(#4) MineFox54 válasza Patice (#3) üzenetére


MineFox54
őstag

Ha szabad tudni, mennyi volt?

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#5) Patice válasza MineFox54 (#4) üzenetére


Patice
nagyúr

Persze, 12-ért megkaptam.

Eladó: SMSL sAp-12

(#6) AxBattler


AxBattler
félisten

UPP a rendszernek, és a háznak is!
Várom a fejleményeket....

"Vásárolj Durex terméket, és nyerd meg a legújabb Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzolt!" .................. .................................................................................................................. Cable management is for the weak!

(#7) Patice válasza AxBattler (#6) üzenetére


Patice
nagyúr

Köszi!

Nemsokára bővítem a blogot képekkel és leírással. :K

Eladó: SMSL sAp-12

(#8) PistiSan


PistiSan
addikt

Várom a tapasztalatokat :R

(#9) szabi__memo


szabi__memo
veterán

Várjuk a blog befejezését. Köszönjük

X1 okos VISA acél bankkártya. Húzónevek: Max Levchin, David Sacks PayPal alapítók. Nincs havidíj, sem külföldi tranzakciós díj. Ingyenes virtuális kártyák egyszeri használatokra. Meghívó mellyel négyszeres(!) visszatérítési bónusz jár: privátban. Jelenlegi várólistán ~300.000 ember ('21 jan. 23)

(#10) gurabli


gurabli
senior tag

érdekel, hogy milyen lesz

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.