2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Audio Video Trend & Hifi Show 2017

Írta: | Kulcsszavak: AV-Trend . hifisó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az idei beszámoló. Közkívánatra. :)

Figyelem! A következő írás a nyugalom megzavarására alkalmas szubjektív információt közöl.

Ismét eltelt egy év, ismét hifisó, csak a szokásos összeröffenés a Marriott-ban. Csináltam ugyan képeket, de azok inkább csak nekem lesznek jók emlékeztetőnek, amíg megírom ezt a szösszenetet. Elnézést, hogy a korábbi évekhez hasonló összeszedettséget most mellőzöm, sok időt elvenne a linkelgetés, képek keresgélése, guglizás, stb. Két gyerek mellett nem marad olyan sok időm, örülök, hogy vasárnap este még volt kedvem, energiám ezt legépelni, miután sikerült ágyba terelni a lurkókat.

Arra gondoltam, hogy olyan sorrendben írom le az élményeimet, ahogy sikerült végigjárni a kiállítást, nem pedig az esemény honlapján látható felosztásban. Mivel szomabton előre dolgoztam egy napot a karácsonyi időszakra, ezért csak vasárnap tudtam elmenni. Nem is baj, gondoltam, talán kevesebben lesznek és a korábbi évek tapasztalata alapján inkább az emeleten kezdek, az (inkább) sztereó szekcióban. A nap végére úgy éreztem, hogy jól döntöttem.

Norbi72 csatlakozott hozzám reggel 10-kor a regisztráció előtt kialakult, még szerencsésen rövid sorban, így hamar megkaptuk a karszalagot és mehettünk fel az emeletre. Sok szobában még a kiállítók is csak épp "ébredeztek", de a zene már szólt, így a legjobb helyekre ülhettünk le hallgatózni.

A 72 Audio szobájába tévedtünk be legelőször, kellemes csöves rendszer, analóg lemezjátszó, fekete lemezről ment épp a muzsika, háromutas dobozok. Nem volt rossz hangú, de lehet halkan is szólt ahhoz, hogy mély benyomást tegyen rám, de emlékezetes sem maradt annyira. Utólag visszagondolva a többi szobához képest azért egész jól sikerült belőni a rendszert a hotelszobában.

Következő volt a Totel Bt. szobája az Eminent Technology hangsugárzóival, amik első ránézésre sztatikusnak mondanánk, de nem azok. A nagyok szóltak, Norbival egyet értettem abban, hogy ezeknek több tér kellett volna, amúgy szépen szóltak, tetszett a nagy felület adta térhangzás és atmoszféra, no meg a zárt ládában dolgozó, tökéletesen illesztett mély. A kicsiket szívesen meghallgattam volna, de ahogy később, délután tettem még egy kört az emeletei folyosón, úgy láttam erre sajnosn nem került sor.

Audio Hungary - Qualiton elektronikák és dobozok. Hááát, mások azt mondták rá, hogy kiegyenlített, jó hang, meg nyugodt, meg hosszan hallgatható. Nekem inkább tök nyersnek, bejáratatlannak tűnt a doboz, mert mélye alig volt, magasa se igazán, középről meg nem hallottam semmit, csak a két dobozból két oldalt. Közrejátszhatott Charlie honfitársunk nem túl jó minőségű felvétele is CD-ről, de délután visszatérve, már bakelitről hallgatva a magyar csodát sem változott a véleményem. Ez így ennyiért, ilyen hanggal szvsz. vállalhatatlan. Vagy csak nem tudnak demózni és szar zenéket raktak be mindig. Mert azért később nyílvánvalóvá vált idén is számomra, hogy nagyon nem mindegy, hogy ki és milyen zenét pakol be, csak hogy szóljon valami.

Következő szoba - Basys Kft. Egyik teremben minimál házimozi, Bose hangszórócskákkal, kisebb teremben, fejhallgatók by Bose, Pioneer, Beyerdynamic. Norbinak mutattam a legnagyobb Pio-t. Lecsaptunk rá, Pio elektronikáról hajtva elég jól szólt. 800k-ért ezt el is vártuk. :)) A kisebb láncon a Beyer tetszett jobban. A nagy szobában még szétnéztünk, amikor ott marasztaltak egy pár perc múlva kezdődő demóra. Bose újdonságokkal és Loewe TV-vel próbáltak lenyűgözni bennünket, de a nagyon tiszta magasakon kívül a vezeték nélküli mélyláda nem volt - szerintem - túl jól elhelyezve a döngécselés mentes megszólaláshoz. Lehet az én hallásom szar, vagy túl sok helyen jártam már hallgatózni, de ezek számomra ordító hibák, míg másokat egyáltalán nem zavart. Sértegetni meg okoskodni nem volt szándékomban a véleményem kinyílvánításával, ezért inkább a demót megköszönve tovább álltunk.

Musik Tools - Norbi ismerősökkel találkozott a kiállítók személyében én addig megnéztem mi szól. Dyno hangfalak, Plinius CD és erősítő, Black Rhodium kábelek. Nem tetszett. Se tér, se pontosság. Mosott volt nagyon és mélyben is zavaró kiemelés rontotta tovább az előadást. Kicsit lelombozó volt a korábbi évek után. Megmosolyogtató volt látni, hogy az IsoTek elosztót egy Initium tápkábellel kötötték a falba. Én inkább ide tettem volna egy combosabb darabot. Mindegy, csak értenek hozzá.

Analog Voice - Audio Note egyik szobája. Kellemes, analógos, öreguras, csak a szokásos. VAlószínűleg a stabilitást és az állandóságot képviselik, mert náluk minden éven ugyan azt kapom. És minden zene ugyan úgy szól. ;]

TMP Audio - TMP & Sol Kolibri hangsugárzók. Ezekröl a kis dobozokról a Hi-Fi forumban már olvastam ezért kíváncsi voltam, hogy a különleges T alakú házzal rendelkező erősítővel (TMP Triton) mit tudnak. Kellemes, széles tér, elfogadható színpadkép, mosott mély. Csodák nincsenek. A kis dobozok, kis membránnal nem tudnak lemenni igazán mélyre. Tavaly is volt az a svájci gyártó, aki ilyesmivel próbálkozott. Annak sem sikerült meggyőznie engem arról, hogy a fizikát meg tudják kerülni. Foghatjuk megint a rossz akusztikára (az emeletei kis szobákban tényleg rossz), de nekem ez nem jött be. Hálószobába, oldalsó falaktól távol, mondjuk egy HiVox Amp4Me-vel lehet más lenne a leányzó fekvése. Második rendszernek. De hoppá, nézzük csak meg miről szól a zene. OK, CD, de egy Onkyo??? Saját készítésű kábelek. Ejj... Ezt lehet nem így kellett volna bemutatni.

Horn Distribution - bazi nagy Phonar dobozok (Phonar Veritas P10), kicsi szobában, de jó elhelyezéssel. A sok és nagy membránnak köszönhetően megvolt a gyomormozgató szubbasszus is, a jobb értelemben. NAgyjábból befért a szobába a hang, de csak túl közel tudták úgy elghelyezni ezeket az óriásokat, hogy értékelhető legyen a hangjuk. Én értékeltem is, de legközelebb talán az egyik nagy terem lenne illő ezekhez a monstrumokhoz.

Horn Distribution - a másik szobájuk. Bemutatták a zsír új Focal Kanta No 2 dobozokat, valamint egy pár Diablo Utópiát, NAiM elektronikákkal hajtva. A nagyobb álló dobozok kapták a monoblokkokat, előerősítővel és CD lejátszóval. Az Utópiáka pedig a középső állvány tetején terpeszkedő NAIM Uniti Atom hajtotta, ami egy hálózati zenelejátszóval kombinált erősítő. Focal tulajként bevallom érzek egy kis elfogultságot a márka iránt, a Diablo Utopiákban nem is csalódtam. Bár túl közel voltak az állványhoz rakva, de azért hozták azt a teret, színpadot és karaktert, amiért szeretjük a Focalokat. Csak éppen nem voltak rendesen kiszolgálva. Itt is tetten értük az IsoTek Initium tápkábelt az elosztó előtt, de utána sima PC-s tápkábelek indultak a NAIM-okhoz. Háát. Azért elfért volan ide is valami komolyabb. A Kanta-kat nem tudtam jól megfülelni, de egy szám erejéig sikerült. Nem volt rossz, de elmaradt az Utopiától, bár ebben közrejátszhatott az is, hogy ezek meg az oldalsó falakhoz voltak túl közel. Vagy az akusztika szólt bele megint, de eléggé döngős volt a végeredmény.

Az emeleten közben összefutottunk Dunkel és Gabesz fórumtrásunkkal is, így már volt egy kis eszmecsere a folyosón, de haladtunk pár perc után tovább.

AV Galaxys - Elsőre azt hittem, hogy itt valami gémer cuccok vannak, de azért benyitottam és nagy meglepetésemre egy nagyon jó kis lánc állt velem szemben. Új Paradigm Persona B dobozok, különleges kinézettel (hja, igen, berilium magas és közép hangszórók!), Anthem STR integrált erősítő, Lumin T1 hálózati zenelejátszó, saját tuning tápjával. A kábel vastagsága miatt aggódok figyelébe ajánlhatom a Crystal Cabel - többiekhez képest - cérnányi vezetékeit. Nagyon kellemes, finom megszólalás, szép tér, határozott elhelyezés, kiegyenlített hangzás. Hasonló szoba mint máshol, mégsem döng, nem kong, hanem zenél. Végre egy jó hang, egy emlékezetes, említésre méltó rendszer. Az idei kiállításon az egyik kedvencem.

Az emelet véget ért, elindultunk hát lefelé. A nagyobb termek közül először a Home Movie-hoz tértem be, akik hangszóró és elektronika arzenállal vonultak fel és bent igen hangosan tolták SVS álló doozokkal, Emotiva elektronikával hajtva. Nem volt rossz az SVS, de szerintem nem tudja levetkőzni azt a tulajdonságát, hogy elsősorban házimozival foglalkozik a gyártója, nem pedig sztereóval. Bal oldalt volt még egy pár KEF LS50 aktív dobozpár is, délután sikerült elérnem a kiállítóktól, hogy azokat is meghallgathassam. Korábban a passzív elődjét egyik ismerősömnél hallottam már, igaz Arcam 400-as mozierősítővel. Azzal sem volt rossz, de itt éreztem, hogy a dobozhoz hangolt erősítő és az aktív váltó bizony megteszi a hatását. Tetszett a magasa és a közepe, de mélyben tipikus reflexes. Jól volt hangolva a doboz, de azért a fizika az fizika. Itt sem tud azért a kis membrán lemenni túl mélyre. Átlag szobába persze ez is elegendő. Nekem az tetszett még, hogy közvetlenül hálózatról is etethető műsorral.

Aymara - Bowersek a porondon. A 802-est sikerült meghallgatni idén is, ugyan azzal az elektronikával. Más oldalakon olvasott vélemények alapján sokaknak nagyon fárasztó volt a hang, megint másoknak gyönyörűen, tisztán szólt. Én valahol a két tábor között vagyok a véleményemmel. Alapvetően tetszett a hangja, de semmi különleges, ami megfogott volna benne. Az elektronikára, forrásra térve lehet meg is van a miértekre a válasz. Sima Dell laptop a zenelejátszó, Win10 meg Foobar2000. Nagyon nem úgy tűnt, hogy szénné optimalizálták volna zenelejátszáshoz, pedig az ideges hangzást pont ezzel kiküszöbölhették volna. Mindegy, biztos tudják hogy kell demózni. :B

Audiocentrum - Opera Audio Grand Callas álló dobozok, Avid Hifi analóg lemezjátszó, Aqua Acoustics La Diva CD, Aqua Acoustics Formula DAC, és egy részről egy disznó nagy Unison Research Performance csöves erősítő, más részről meg egy Auralic Altair. Vinylről sikerült csak hallanom a láncot, de kellemes élmény volt a hátul is magasssugárzókat alkalmazó Opera dobozokat hallgatni. Bár nem túl maradandó élmény, de talán ez volt a legnyugisabb, leginkább csöves hang idén. Kíváncsi lettem volna az Auralic Altair hangjára is, de sajnos nem sikerül elcsípni.

A földszintre lelépcsőzve az alsó két terem közül az egyikben az EISA díjas készülékek voltak kiállítva, amiket szemügyre véve megakadt a teikintetünk egy Devialet Phantom Gold-on, ami Norbi szerint lehetne akár az Apple terméke is . Poénkodásunkra felfigyelve az ott ülő munkatárs bíztatott bennünket, hogy BT-n lehet rá zenét küldeni. Nosza, nekem sem kellett több, csatlakoztam a cucchoz és a telefonomon lévő egyetlen zenét (John Mayer - Gravity) ráküldtem, és tényleg nagyon jó mélyekre képes az a kis motyó (3000€) és szépen szólt, de túl nyomulós volt nekem. Meg pláne, hogy egy volt csak belőle, nem kettő. A valamennyire hangos zenére átjött a szomszéd szobából a kiállító, hogy megnézze mi hallatszik át a szomszédba ennyire. Elnézés kérés után átmentünk vele Taylor Acoustic szobájába.

Taylor Acoustic - Két pár doboz, egy álló és egy nagymonitor, utóbbi szólt épp CD-ről. Háát, ekkora dobozoktól nem ilyen cincogást vártam volna, igaz, hogy óriási szobában voltak elhelyezve, de valami nem volt kerek ottan. Semmi, de semmi mélye nem volt a láncnak. Távoztunk is hamar Norbival együtt.

Ezután éhesek lettünk, hagyomány szerint beültünk a közeli mekibe egy burgerért. Utána gyorsan vissza még pár óra hallgatózásra.

A recepció mellett az Octogon Audio szobájában ismét Focalokkal találkoztunk, ahol épp orsós magnóról szólt a talpalávaló, Parasound végfokokkal hajtva. Az orsós magnó hangzása sem fogott meg. Zenei közepek, meg enyhe mélyecskék és magasocskák. Csak semmi durvulás. Nem bejövős....

Idén később jutottam el a L'Auditor szokásos szobájába. Csak a szokásos, ClearAudio lemezjátszó, Audionet CD és erősítő, Accuton hangszórókkal késíztett Sens+ Doráti SE dobozok a saját manufaktúrából. Példa értékű zeneszeretet, tisztelet és profizmus. Így kellene mindenkinek demóznia. :C :R

A végére hagytam az idén egyetlen moziszobát, az AV Max gondozásában. A szipi szupi szepi szobában ismét megrázó érzés volt Atmos-t hallgatni. A vetítő képe rendben volt, most már láttam értelmét a 4K-nak. Csak ne ültek volna barmok az első sorban úgy, hogy belelógjon a fejük a képbe. És ez látahtóan nem is zavarta az illetőt. Az SVS és MK Sound dobozok hozták amit kellett, de engem nem nyűgözött le. Egynek jó volt.

Ekkor már délután 3 volt, és a családomra gondolva még mentem az emeleten egy utolsó, gyors kört, elköszöntem az ismerősöktől és léptem.

Hosszászólás ON, jöhetnek a vélemények a beszámolóm után.

Hozzászólások

(#1) #71562240


#71562240
törölt tag

Köszi!
Azért, ha mégis lesznek képek is... :)

(#2) lezso6 válasza #71562240 (#1) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Képekre én is kíváncsi lennék. :K

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#3) nebulo5


nebulo5
senior tag

Gratula! Remek kis összefoglaló!
Sajnos, mégsem sikerült eljutnom, de így utólag konstatálhatom: nem sokat veszítettem!

Üdv: nebulo

(#4) lapalapa


lapalapa
senior tag

Sziasztok!
Három negatív élményt szeretnék megosztani veletek.

Számomra a legfontosabb az Sennheiser Orpheus meghallgatás volt. Féltem tőle mert gondoltam ha meghallom a hangot, akkor az otthoni kis fejhallgatós rendszeremet kivágom az ablakon.
Eljött a nagy pillanat és ... szörnyű volt. Nem tudom hogy lehet elrontani egy nettó 15 millás rendszer hangját, de valahogy sikerült. Az egész hangkép teljesen magasba húzott, nagyon zavaróan szúrtak a magasak. Közepe nem volt, mély az lett volna, de a hangkép így teljesen élvezhetetlen volt nekem.
Kíváncsi lennék másnak mi volt a tapasztalata.

Drágább agybadugós mobil megoldásokat is nézegettem.
Fiio x5-öt + Fiio f9 (szimmetrikus csoda)- szúrós magas, semmi közép, semmi mély, műanyag hang
Rda dac+amp meg valami füldugó kb nettó 300000ft: szúrós magas, közepe tűrhető, mély kevés.

Az Rda-nál volt egy kis üzembehelyezési mizéria, mert a telefonra dugva nem indult el. A srác aki segített kapásból rávágta, hogy a telefonom nem jó. Mondtam neki hogy a saját kis cuccom az nagyon megy róla. Erre odajött egy másik ember, neki kapcsolgatás és kábel cserélgetés után sikerült.
A végén odajött a főember és kérdezte, hogy tetszett. Elmondtam a tapasztalatokat, erre azt mondta, hogy reggel csomagolták ki, nincs még bejáratva.
Azt nem értem, hogy akkor minek lehet kipróbálni ha úgysem lesz jó?

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#5) AGE-T válasza lapalapa (#4) üzenetére


AGE-T
senior tag

Rda, az nem RHA?

Mindenesetre a hátam közepén elindul valami fölfelé, amikor valaki azt mondja nekem, hogy a készüléknek kell még némi bejáratás, mire eléri azt a minőséget, amit el lehet várni tőle. Nettó hülyeség az egész!

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#6) lapalapa


lapalapa
senior tag

Rda = Rha bocsi!

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#7) lapalapa válasza AGE-T (#5) üzenetére


lapalapa
senior tag

Nem azt mondom hogy nem kell járatni, de miért nem tették meg előtte?

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#8) lezso6 válasza AGE-T (#5) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

A bejáratás egyáltalán nem hülyeség. Mechanikai dolog. Én az Adam A7X-szel megtapasztaltam, hogy bizonyos hangkeltők milyen rettenetesen szarul tudnak szólni bejáratatlanul.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#9) AGE-T válasza lezso6 (#8) üzenetére


AGE-T
senior tag

Én ebben nem hiszek. Nem lesz más a hangkép, sem az anyag attól, hogy mondjuk szól 300 órát a készülék. Főleg nem igaz ez, kábelekre. Max egy csöves erősítőnél tudom elképzelni, hogy valóban számít. De, hogy egy fülhallgatónál, vagy egy hangfalnál nem számít, az szinte biztos. Nekem is van egy pár KRK VXT8-am, és azok mai napig úgy szólnak, mint amikor megvettem őket. De volt már mindenféle kütyüm, több százezres fejhallgatóm, erősítőm, dac-om. Humbug a bejáratós sztori. Max hozzászokik a füled, megszokod a hangját, de semmi más nem történik.
Adamok amúgy faszák, grat hozzájuk! Azokra vadásztam az KRK mellett. Valószínűleg, csak jól sikerült elhelyezned őket, és megszoktad a hangjukat.

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#10) lezso6 válasza AGE-T (#9) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Nem megszokás, mert ott volt mellettük egy pár Behringer B3031 referenciának. Persze hangkeltője válogatja, hogy milyen bejáratatlanul. Az ádámokból szörnyen sok és gusztustalan harsány magas jött.

Az előző Behringer csodáknál én se tapasztaltam változást az idő folyamán, de az elég nagy váltás volt (Orion retrohifiről), valószínűleg fülemmel együtt változott a hangja. Vagy nem igényelte annyira a bejáratást / gyárban bejáratták.

A bejáratás fizikai alapja az, hogy újonnan a hangszórók anyaga még merev, s nem tud eléggé mozogni. Ez a legtöbb esetben mélyhiányként tapasztalható meg.

Persze igen, a füledet (agyadat) is be kell járatni, ez nem kétséges. :)

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.