A magyar bor túl van árazva, egyrészt. Hiába klassz dolog a Malatinszky szűretlen Franc-ja, ha élő ember nem tudja kifizetni. Ráspi baromira bio Horváth József borai is pazarok, de könyörgöm, aranyban érlelik azt a Máté Cuvéét..?!
No mindegy. Magyar bor még egy dolgot (nem) tud: nem érdemes a végtelenségig elfektetni. Most épp egy Domaine Gróf Zichy Cabernet Sauvignon 2003 nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, tavaly még egész ügyes, okos bor volt ez, idén már hiányzik belőle minden, ami miatt szeretni lehetne. Iható, nem dugós, de túl van a fénykorán.
Persze nem ezért nem lehet sokáig érlelni a magyar borokat nagy átlagban, hiszen ez egy palack. Azért nem lehet, mert - némi logikai erőszakkal - a legtöbb embernek ez a tapasztalata. 3-4 év után érdemes meginni, amink van. Néha lehet mázlink, de ha biztosra akarunk menni, nem érdemes kockáztatni.
Lehet bontogatni a 2003-asokat.