2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Életem első steakje

Írta: | Kulcsszavak: steak

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...medium rare lett, ecsém! Izgultam, mint atom, mert romantikus vacsit készítettem Nórának, és nem akartam beégni. Tökéletes lett, érted, tö-ké-le-tes! A bélszín/hátszín/t-bone/ribeye persze drága dolog, de még így is kb. harmada, mint az étteremben, és ha "megtanulod" jól készíteni, gyakrabban lesz olyan, ahogy szereted. (persze nehéz bármit úgy megtanulni, hogy 31+ év telik el az "alkalmak között" :DDD)

Remélem nem csak a kezdők szerencséje volt! (egyébként 3-5 percet írtak mindenhol oldalanként, be is lőttem, hogy 4 percet akarok, de két és fél perc után nem bírtam tovább látvány alapján, a másik oldala már csak két percet kapott... és így lett jó!)

Hozzászólások

(#1) JoeYi


JoeYi
(őstag)
LOGOUT blog

fényképet!

Dell e7470, Samsung S6 edge, Samsung UE46ES6100, B&N Nook Simple Touch

(#2) Zolaash válasza JoeYi (#1) üzenetére


Zolaash
(fanatikus tag)

Nóráról... ;]

Nem öregszem. Szintet lépek!

(#3) DeFranco


DeFranco
(PH! nagyúr)

Milyen húsból csináltad? Pácolás? Köret?

(#4) Parci válasza DeFranco (#3) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

érlelt bélszín (tournedos). pácolás nyista, csak a (már megsült oldalát) sóztam, borsoztam, vajat olvasztottam rajta. köretnek saláta volt, a "benikuty-féle" atom olivaolajjal. meg vörösbor. előtte bemelegítésnek meg sajttál fehérborral, paradicsomos kenyérrel. akartam egy maxidurva vacsit csinálni az asszonynak...

...hogy megmutassam, mit várok el minden este! :DDD

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#5) DeFranco válasza Parci (#4) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

khm... ön egy úriember. :D

Nekem eddig még nem sikerült jól egyszer sem, amikor próbálkoztam vele (ez az egyetlen, ezen kívül bármilyen lvl. 80+ kaját megcsinálok). Mondjuk a bélszín az nálam hátszín, mert egyrészt nagyon fájna a négyszeresét kifizetni, és mivel nem értek a marhaságokhoz, félnék tőle, hogy mit kapok bélszín árban.

Pácolni mustáros-olajos pácban szoktam kb 12 órát, de valahogy nem az igazi. Hiába sütöm well-re , rágós, ízetlen, fojtós.

Okíts mester! :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Parci válasza DeFranco (#5) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

4x-es ár? mennyiért veszed azt a hátszínt?

amúgy: cora, magyar tarka, érlelt bélszín ilyen vákumfóliás csomagolásban. hihetetlen, hogy ezt mondom, de ez komoly anyag, nem kapsz egy random hentesnél (aki ráadásul valóban simán át is vág, és mást ad, de ha bélszínt, akkor sem érleltet). hétezer sokszáz forint / kiló, negyed kilót vettem, ez két karika volt, nem sok, de mivel előtte sajtoztunk és boroztunk, meg ehhez is volt saláta, elég volt.

fontos, hogy kb. 3 cm-es vastagság meglegyen, ha több, nagyon nyers marad belül, ha kevesebb, nem marad elég lédús belül. hús legyen szobahőmérsékletű, jól fel kell hevíteni a serpenyőt (tényleg jól), nagyon kevés olaj/vaj kell csak alá (csak ne égjen le, ezért), és jó hirtelen kell megsütni mindkét szélét 3-3 percig kb. (ha nagyobb/vastagabb a hús, talán több, nálam, mint írtam, kevesebb kellett)

sózni csak a már megsült oldalt szabad, ne szárítsa a húst.
ha kész van, kirakod egy tányérra és lefeded, vársz 5-6 percet. utána rögtön megeszed.

kb. ennyi. a lényeg, hogy ne száradjon ki a hús, azaz ne süsd túl, ne sózd előre, én nem is pácolnám. ezen kívül legyen érlelt és legyen jó méretű, jó fajtájú (hátszín is jó elvileg).

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#7) DeFranco válasza Parci (#6) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

Tavaly decemberben (akkor vettem utoljára) volt kb. 2k a Bosnyák téri piacon. Kösz a tippet, ez valami cora specialitás, vagy van valami márkája is? Kipróbálnám.

(#8) Parci válasza DeFranco (#7) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

jó kérdés, nem tudom. cora specialitás, ha tippelnem kell. szokott lenni amúgy hátszín is, meg rostélyos stb. (ja, és a wellre sütést semmiképp sem ajánlom, egyrészt nagyon nehéz is, másrészt finomabb, ha legalább rózsaszín marad a közepe. szerintem célozd meg a mediumot. az érlelés amúgy azért is fontos; hogy omlós, porhanyós legyen a hús.)

[ Szerkesztve ]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.