2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Borsznobság

Írta: | Kulcsszavak: vincze . béla . eger . bor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Épp borsznob vagyok. Van benne ráció.

Sokan persze megpróbálják ilyenkor letörni az ember lelkesedését, mondván, hogy mekkora sznob, a bor az bor, aki olyan hülye kis fétiseket vesz a borok mellé, mint például dekanter, az mekkora gáz arc már, hiszen bort szellőztetni a nyitott palackban is lehet. Borhűtő szintén sznob dolog, ott a rendes hűtő, befér jópár üveg, annál több meg minek.

Tényleg lehet szellőztetni és hűteni is bármivel.

De amíg ezek az emberkék nem másztak haza egy átborozott este után az enyhén csípős hűvösben, úgy, hogy túl voltak egy felvezető szekszárdi Cabernet Franc Barrique 2004, egy argentin Shiraz, egy Tikvet (makedón Merlot) és végül egy valóban isteni Vincze Bélán (Egri Cabernet Sauvignon Barrique, 2000), nem éreztek rá erre az állapotra, addig nem tudják, hogy mit gondolnak értelmetlen sznobságnak. Ja, a borokkal egy igazi B@RoN-féle enyhén csípős, konyakos-szilvás májpástétomos vacsit kísértünk, úgy (nem) mellékesen... (brutál finom volt, totális telítődésig evett mindenki)

Pont annyira hülyeség, mint a belvárosi bérházak ornamentikájában gyönyörködni, vagy hosszan enni kedvenc ételünk, kiélvezve minden pillanatot. Tényleg értelmetlen annak, aki nem érez velünk hasonló módon. Nincs ezzel baj, én sem tuningolom 900 lőerőre az autóm, nem költöm a gatyám is hibátlanul szóló hifire, és nem érzem át a mélységét ezer dolognak. A lényeg, hogy mindenki azt csinálja, amitől ő boldog lesz, és ne nézzen hülyének másokat, amiért őket más dolgok boldogítják, a mi kis szent hülyeségünket meg le sem sz@rják.

Vincze Béla. Nagyon kemény. Nem kettő, hanem tizenkettő üveggel kellett volna kérni belőle (Sauvignon és Franc, 2000, barrique). Kifejezetten nem kedvelem az egri borokat úgy nagy átlagban, de ez, baszkikáim, ez csodálatos volt! Ilyen egy bor, ami közel 7 éves, ütős, erős, mégis komoly, méltóságos. A múltkori ihatatlan Kopár Cuvée után visszatért a hitem.

Béláim az Úrban: Vincze Béla forever! Van ráció a borsznobságban.

Hozzászólások

(#1) ollie


ollie
MODERÁTOR

Mi az a dekanter?

***

(#2) Overlocker


Overlocker
veterán

ezt a szót honnan vetted ''ornamentikájában''?:D Nemsemmi :D

(#3) koxx válasza ollie (#1) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Dekantálás [link]

A bor leválasztása a seprőről. Tiszta bor leszívása az üledékről. Magyarul nem mást, mint áttöltést jelent. Az idősebb boroknál a palack alján keletkezett üledék eltávolítása során használjuk az eljárást. A fiatalabb vörös és fehér (ritkán) borok esetében levegőztetés céljából használjuk, így több oxigénhez jut a bor, és jobban kinyílik a fogyasztó felé.

Dekanter: levegőztető edény

(#4) Crizal


Crizal
tag

''Túl rövid az élet, hogy szar borokat igyunk'' by Rátgéber László

A Kopárral kapcsolatos véleményed előzményét nem találtam, érdekelne mert igen kiváló bornak tartom!

(#5) zsiga667 válasza Overlocker (#2) üzenetére


zsiga667
addikt

Pl. gimnáziumban tanítják művészettörténet órán. :U

Parci, te meg jól teszed hogy nem hallgatsz senkire ilyen kérdésekben, mindenkinek vannak ''hülyeségei'' és ez így normális. :R Bár egy sörcsappal jobban jártál volna... ;] :DDD

(#6) Parci válasza Crizal (#4) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Hibátlan bor a Kopár Cuvée, de az enyém rossz volt. Egyedi eset, azért is vettem (Mayer, 2003), mert ittam már Mayer Kopárt máskor, és fantasztikus bor. Vmi baja esett ennek az egy palacknak, én pedig nagyon el voltam keseredve, mert nem volt olcsó... :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#7) Parci válasza zsiga667 (#5) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Krusovice Cerné, Kelt világos + barna, Staropramen világos, Krusovice Millenium Limited, Saris barna van itthon épp... :D

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#8) Overlocker válasza zsiga667 (#5) üzenetére


Overlocker
veterán

nem kötözködni akartam,csak kevés ember használja ki a nyelvünk szókincsét, és tetszett :R

3db művészettörténet órám volt :P

(#9) #95590400 válasza koxx (#3) üzenetére


#95590400
törölt tag

valaki vhol eltévedt ezzel kapcsolatosan. a dekantálás a palackozott borok kibontása, levegőztetése, azaz az üledékről való kitöltése levegőztető edénybe (aka kancsó). általában borversenyek előtt alkalmazott eljárás.
a söprőről történő levételt normális köznyelv és tudtommal a szaknyelv is fejtésnek hívja. még nagyobb borászoktól (dolgozunk párnak egyéb vonalon + valaha pincénk meg 10 ha szőlőnk is volt) is ezt a szót hallom használni.

[Szerkesztve]

(#10) zsiga667 válasza Parci (#7) üzenetére


zsiga667
addikt

Vedd úgy hogy meg se szólaltam. :B :D

Overlocker: Akkor tőled is elnézést kérek. :B

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.