2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Mikulás - Kijárási tilalom 2020

Írta: | Kulcsszavak: COVID-19 . Koronavírus . karácsony 2020 . 2020

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Láttam egy csoportban egy képet, amin a mikulás szerepel és ugye, hogy 20:00-tól 05:00-ig kijárási tilalom, korlátozás van. Nyilván jópofa, nyilván bele lehet kötni ebbe is több ponton, de nekem a következő gondolatmenet jutott eszembe erről.

Nos, van a gyerek, aki ugye nem tud semmit, csak azt, amit a szüleitől kap ismeretet... Élete első x éve azzal telik, hogy hazudnak neki a szülők hatalmas hülyeségeket. A teljesség igénye nélkül: "Éjjel jön a mikulás, télapó, hozza az ajándékokat" vagy " Elvisz a rézfaszú bagoly" esetleg "a gólya hozza a gyerekeket" stb.

Ez csak szerintem nincs rendben így? Tehát hogy gyakorlatilag az első dolog, amit átadunk a gyermeknek, az a hazugság. Mikor a gyerek rájön, ez nem így van, effektív mivel szembesülhet, ha tud gondolkodni ezen évek ellenére? "Egész életemben hülyének néztek, a szüleim átvertek... Innentől kiben bízhatok vajon?"

És eközben csodálkozunk, hogy ( ide gondolj, amit akarsz, meg ide is, esetleg ide is ) ember van. Csak az én meglátásom az, hogy ez nagyon nincs rendben, elavult, primitív dolog?

Nézz körül az oldalamon, a többi cikkem közt, itt találod:
[link]

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Nem értem a felvetést. Évekig tanítgatják a szülők a gyereket járni és beszélni majd elvárják tőle minimum 18 évig h üljön le és kussoljon...

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#2) nevemfel


nevemfel
senior tag

Ezért kár volt regisztrálni.

Forget your troubles, c'mon get happy

(#3) Lenry


Lenry
félisten

tök érdekes felvetés. el is gondolkodtam most ezen, hogy ha lesz saját gyerekem, lehet, hogy átalakítom ezeket az ünnepeket úgy, hogy ne kelljen hazudni, de ne is rontsa el az ünnep örömét.
pl hogy a karácsonyi ajándékot nem a Jézuska hozza, hanem elmondani, hogy "az ajándékot apa meg anya veszi neked, mert szeretünk és úgy érezzük, hogy örülnél ennek meg annak". vagy ilyesmi.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) Pár Gondolat válasza bitpork (#1) üzenetére


Pár Gondolat
friss újonc

Igen, valós. Na meg persze, a "bármi lehetsz, bármit csinálhatsz - elérhetsz" aztán csendben ülj, nem szabad és társaik. :R

(#3) Lenry ( Lehet nem lesz így jó, de ezen részét a felületnek, megjelölésnek még nem ismerem )

Na igen, én pont ugyan ezt gondolom megfelelőnek, helyesnek!

[ Szerkesztve ]

[[ Pár Gondolat ]]

(#5) Dilikutya


Dilikutya
félisten

Nem értem a problémát. Generációk nőttek fel így, nekem sem okozott törést a lelkivilágomban szembesülni ezekkel. Hogy mi szükség mitikus lényekre az ajándékhoz, nem tudom, de szerintem a mai defektes, lelkileg roggyant fiatalabb generációnak nem az a baja, hogy megtudta, a télapó mégsem létezik.

Ha eltekintünk attól, hogy fölösleges, akkor azért a télapó jópofa dolog életkortól függetlenül. A Jézuskával már vitatkoznék, az felvethet vicces kérdéseket, ha a gyerek túl korán szembesül azzal, hogy a fa alá egy keresztre feszített halott csóka hozza a szajrét :)

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#6) Lenry válasza Dilikutya (#5) üzenetére


Lenry
félisten

ráadásul a keresztre feszített halott csóka KISGYEREK változata.
az se mindegy :DDD

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#7) Pár Gondolat válasza Dilikutya (#5) üzenetére


Pár Gondolat
friss újonc

Köszönöm a hozzászólást neked is! Ez parádés: " a fa alá egy keresztre feszített halott csóka hozza a szajrét. " :C :R

Nem ez a lényege a gondolatnak, hanem, hogy az első dolog amit mutat a szülő a hazugság. Mert gyakorlatilag nyilvánvalóan az. Akármerről nézzük meg a dologot, jó esetben, a szülők jelentős része mikor ilyeneket jelent ki, tudja jól, hogy hülyeséget beszél. Ezzel megtörténik a szándékos hazugság, ennek megismertetése, oktatása a gyerek felé. Az érzelmi része megint egy kellemetlenség nyilván. Én biztos vagyok benne, hogy jelentős hatással van tudatalatt, "láthatatlan módon" ennek az egésznek. Persze egy felnőtt átlag ember jópofának gondolja utólag. De biztos hatása van... Nyilván ezen apró cikk elolvasása után nem értheted, tudhatod a pontos gondolatokat, de idővel biztosan átlátod ezt, hogy mit akartam, mit gondolok pontosan itt és egyéb cikkeimben.
:R

[[ Pár Gondolat ]]

(#8) razorbenke92

Szerintem túlzás ezeket hazugságnak nevezni. Ennyi erővel menjek dobjam ki az összes könyvet, mert hazugság, hogy a nyuszika beszél, meg hogy a farkas beöltözött nagymamának?

Ezek a dolgok is, csak úgy, mint minden egyéb tündérmese a gyermekek fantáziájának éltetése. Nem azért játsszuk velük, mert hülyének nézzük őket, hanem azért, hogy ezáltal részesei lehessünk a világuknak.

Egy kisgyereknek nem állsz neki elmagyarázni visszamenőleg a pogány szokásokig a húsvétot vagy a karácsonyt. Ha igen, őszintén sajnálom azt a gyereket.
Hasonlóan igaz ez az utódnemzésre.
Az elmondások szerint nagyon akartam kistestvért, és mindig kiabáltam a gólyának, ha láttam. Milyen jó, hogy nem apámat bíztattam mindenki hallatára...

Szóval szerintem ezek egyáltalán nem hazugságok, hanem a helyzetek egyszerűsétése a gyermekek kevésbé komplex elméjéhez, ami (a tudomány előtti emberhez hasonlóan) könnyebben ért meg dolgokat, ha valami csodálatos misztikumhoz kötheti őket.

Persze idővel, ahogy fejlődik az értelmük, be lehet, és be is kell őket vonni, ahogy Lenry is írta. Ha ez elmarad, és a gyereknek az osztálytársai nyitják fel a szemét megszégyenítés közepette, abból szokott utána hasonló szemlélet kerekedni, hogy "Hazudtak a szüleim, meg hülyének néztek".

Ó és igen, ami lemaradt:
A képzelőerő és a fantázia elengedhetetlen része az agyi fejlődésnek gyerekkorban, tekintve, hogy olyankor a parciális differenciálás meg k.rvaunalmas nekik.

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#9) e-newsee válasza razorbenke92 (#8) üzenetére


e-newsee
addikt

Maximálisan egyetértek. :R
Nem kell ezt túlgondolni. Emlékszem, amikor nekünk gyerekként összeállt a kép, akkor sem azt mondtuk magunkban, hogy "egész életemben hülyének voltam nézve". Ilyen összefüggést egy 4-5-6 éves gyerek nem fogalmaz meg magában. Ráadásul a ráeszmélés sem egy hirtelen dolog. Nekünk inkább egy jó kis nyomozós logikai kirakós volt, ahogy összeraktuk a részleteket egy egésszé. És ahogy szüleim látták, hogy kezdjük lebuktatni a dolgot, átalakult az egész. Apa és anya segít a Mikulásnak/Jézuskának, meg hasonlók. Aztán később, hogy valójában honnan ered a Mikulás szokás. Azt a történetet ugyanúgy szerettük, és soha eszembe sem jutott volna megkérdezni a szüleimet, hogy ezt mégis hogy merészelték. Nem kell ezt túlgondolni. Amikor már régen nyílt titok volt, hogy kiktől kapjuk az ajándékot, akkor is rendszeresen kipucoltuk a cipőt, és karácsonykor is eljátszottuk, hogy anyu bement a szobába, ahol a fa volt, és megcsengette a csengőt a fán, ha átmehetünk. Pusztán azért, mert szokássá vált, és buli volt, plusz segítette a ráhangolódást. Sokkal disszonánsabb volt az, amikor már nagyobbacska gyerekként azzal szembesültünk, hogy Amerikában a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékot, nem a Jézuska. De miért nem? Velük nem foglalkozik a Jézuska? És akkor ők december 6-án nem is kapnak semmit? És hasonló kérdések. :)
A gyerekeknek kellenek a csodák és a mesék, mert az ő világukban azok a dolgok belepasszolnak a rendszerbe (bővebb ismeretek híján). Náluk a plüss állat ugyanúgy eszik, mint ők. Ha túlzottan reális világban nőnek fel, az agyuk kreatív része nem fejlődik ki, és később nagyobb gondokat okozhat a fantáziátlanság, mintha egyszer-egyszer ráeszmélnek egy ilyen "hazugságra".

Nem véletlen mondják, hogy a gyerekeknek mesélni kell, nem tévét nézetni velük. A tévéből a képi anyag mindent belenyom az agyukba, nem kell kitalálniuk semmit, elég csak a látottakat feldolgozni. Azonban, ha csak olvasott mesét hall este, akkor egyrészt nem kap akkora mennyiségű vizuális ingert az agya, mint a tévével, nem tartja még órákig "ébren" az agyát, könnyebben elalszik, és hamarabb átkerül rem fázisba, ami tudjuk mennyire fontos. Gondoljunk csak bele, egy átbulizott éjszaka után, még jóval a hazaérés után is zsong az ember agya, és hiába fáradt fizikailag, még fel van spannolva.
Másrészt a hallott mese arra készteti a gyermek agyát, hogy ő maga találja ki a történet köré a világot, a szereplők kinézetét, és maga töltse be azokat a lyukakat, amikre a sztori nem tér ki. Ez a munka sokkal jobban lefárasztja az agyat, mint a nyers információfeldolgozás, és hihetetlen módon fejleszti a kreativitást, ami felnőtt korban jobb problémamegoldó képességhez vezet. Egy egyszerű példa: Ha a gyerek lát a valóságban, vagy a tévében egy szivárványszínű villamost, akkor ha később hallja, hogy ilyen villamosról beszélnek, akkor az agya csak előhúzza a látott képet, és kész. De ha nem látott még sehol ilyen színű villamost, és a szivárvány szóról is csak az az égen lévő íves cucc jut eszébe, akkor egy szivárványszínű villamos hallatán az agyának kell összekombinálni a két dolgot. Ugye érezzük a különbséget?
Nagyjából ennyi a lényeg.
A Mikulás pedig igenis létezik. Ott lakik az Északi-sarkon, egy az emberek szeme előtt rejtett falucskában, ahol valójában jó idő van, és mindig süt a kellemesen meleg napocska. Nem véletlen télen jön ajándékot osztani. Neki az a kiszakadás a folytonos jó időből. ;)

Ui.:
A parciális differenciálás felnőtt korban is k.rva unalmas... :D

[ Szerkesztve ]

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#10) UnA válasza e-newsee (#9) üzenetére


UnA
Korrektor

ÁDÁM
De hát a dajka tündér daljai,
Ezek nem oltnak-é a gyönge szívbe
Sejtelmeket?

TUDÓS
Igen bizon, s azért
Dajkáink a magasb egyenletekről,
A mértanról beszélnek gyermekinknek. -

ÁDÁM (félre)
Ah, gyilkosok, nem féltek-é egész
S legszebb korától a szűt megrabolni!

Hiába, már Madách is érezte, hogy jönnek majd a túlzó racionalitás hívei ;)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.