2022. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

Pórul járás: Level 10

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kedves fórumtársaim. Nem biztos, hogy ezen témára topikot kell nyitni, de én azért mégis leírnám azt, amiket mostanában tapasztalok egy-két hardveraprós illető kapcsán. Igyekszem a lehető legdiszkrétebben kifejezni magamat a témát illetően, hogy nehogy valaki megsértődjön, vagy magára vegye azt, ami nem rá vonatkozik.

Az utóbbi hetekben, hónapokban az a szerencse ért, hogy tudtam egy kicsit a gépem fejlesztésével is foglalkozni, tovább építeni, csinosítani. Aki hasonló cipőben szokott járni, az tudja hogy a PC alkatrészek nagy többsége pár hét, vagy esetleg hónap alatt már a felét sem éri, mint amennyiért azt megvette. Ahogy a technológia egyre jobban fejlődik és a fejlesztések folynak a hardver, szoftver téren, egyre inkább tolódnak el az értékek. Na, de egy kicsit eltértem a tárgytól.

Sikerült először a MAG CRT monitoromat lecserélnem, egy Samsung P2470-re. Ez azért lényeges változás volt az elődhöz képest. A régit fel is ajánlottam a BME részére, hogy tanulmányozzák. Ezt követően jött a billentyűzet. A Logitech, mint gyártó maradt ugyanaz, csak az újabb verzió jött a régi helyére. Sajnos itt jött az első törés a bizalmamban, a PH-n kereskedő tagok irányába. Kinéztem az új billentyűzetet, és megbeszéltem az eladóval (nevet direkt nem mondok), aki egyébként senior tag és 1000 éve fent van a P-n, illetve kismillió üzletet kötött. Volt piros pont, mint a rudin. A küldeményt meg is kaptam, de a termék kibontását követőem tapasztaltam, hogy nincs rajta a gyári szám. Persze a srác váltig állította, hogy én vagyok a hülye és nem tudja, hogy miről is beszélek.
Ezt követően úgy gondoltam, hogy megvolt a tanuló pénz, ám a történetnek koránt sincsen ám vége!

A következő volt a VGA. Én személy szerint az ATI kártyákat szeretem, de akár lehetett volna n-vidia is. Volt fent egy jónak ígérkező ajánlat, egy OEM-es Sapphire HD 5870 vapor-x-re. Jó pénzért adta a srác, de nem volt gyanús. Nah, ez jó is lesz. Megkötöttem az üzletet és személyesen mentem el a kártyáért. Sajnos a tapasztalatlanságom végett nem vettem észre a hiányosságokat. Természetesen az, akitől vettem, szintén nem volt újonc, mint ahogy én. Minden üzlet előtt megnézem az adott személy adatlapját, hogy mióta van fent, hogy hány hozzászólása van, stb... A kártyát hazavittem és betettem a gépembe. Működött is. Majd a régi kártyámat, ami szintén OEM volt feltettem hirdetni. Sikerült egy srácot találnom, (ő is megbízhatónak tűnt az adatlapja és a pontjai alapján) aki cserélt volna egy használt, de hibátlan Lancool K62-es házra velem. Megtörtént a csere, majd pár nap múlva hívott, hogy nem mindig működik a kártya. Talán egyszer nálam is csinált valami hasonló jellegű problémát, de utána nem volt baj vele, és hagytam, mivel azt gondoltam, hogy csak egyszeri eset és nem hibás a kari. Végül kp-ban megvettem a házat és visszakaptam a néha működő 4890 vapor kártyámat. Felkerestem a PH-n, udi nevű bajtársat, aki készséggel ált a rendelkezésemre (utólag is hálás köszönet) és megbeszéltem vele hogy gariztassa le, ha tudja. A találkozón mondta, hogy nincsen semmi gond, de a 4890-ről levették a gyári számot, így valószínű, hogy csak javítani tudja majd. Nem volt más választásom és átadtam neki a kártyát.

Ezt követően a régi Raidmax Ares házikómból kiköltöztem és átpakoltam a cumót a Lancoolba. Ekkor vettem észre, hogy az 5870-ről is hiányzik a gyári számos matrica. Gondolhatjátok, hogy mit éreztem... A hab volt a tortán, hogy a Lancool ház, táplefogatóján, a zárszerkezet egyik stiftje ki volt törve, így effektív azt nem lehet használni. Még szerencse, hogy a csavarok fogják. Az már csak öröm volt, hogy hála Istennek a többi alkatrészének nem volt semmilyen baja.

A fentiek fényében, most van egy kártyám az udinál, amit remélem, hogy meg tud javítani. A jelenlegi, még működő 5870-em, ha meghibásodik, szintén csak a javítás várhat rá. A billentyűzet, hasonlóképpen, mint a VGA, csak a Logitech ügyfélszolgálatán esetleg jobban járnék. A házon kevés dolog van ami elromolhatna, de az nem nagy kár, csak éppen nem mondhatnám hibátlannak. A monitoromnak szerencsére nincsen semmi baja.

Ezek után kiben is lehet megbízni, kik azok az emberek, akik nem verik át a másikat apró pénzért. Szeretnék gratulálni azoknak, akik képesek az OEM kártyákat úgy eladni, hogy előtte leszedik a gyári szám matricáját, hogy utána azt máshol tudják felhasználni. Azoknak is, akik rejtett, alamuszi módon nem képesek az ember szemébe mondani, hogy elézést, illetve hogy rejtett hibákkal árulják a dolgaikat.

Én ezzel a történettel gazdagabb lettem tapasztalatilag, és remélem más is tanul majd a hibáimból!

Várom mindenki észrevételét a témával kapcsolatosan.

Sziasztok

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

A Prohardvert egységesen 'PH!'-nak rövidítjük. :)

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#2) Orion82 válasza Cucuska2 (#1) üzenetére


Orion82
tag

Köszi. Megint tanultam valamit.

(#3) Marci79


Marci79
aktív tag

Én a b.nőmnek a gépéhez vettem egy LG 19"-os monitort. Előreutalás után megjött. Rejtélyes módon a sorozatszám (ami gyárilag az áramkábelnél kapott helyet) sérült volt. Furcsa. Csak a sorszám sérült és máshol nem. Erős fémes matrica és nemkönnyű megsérteni.
Kérdeztem az eladót, hogy mégis WTF??? A válasz: "Minek az neked? Működik rendesen? Igen? Akkor?" M.F.!!! Ha úgy adódik akkor meg bizonyítsam az eredetét? LOL
Szerencsére a levelezésünk levan mentve, hátha kisegít majd szükség esetén.
Szerencsére más hardverrel nem jártam így, de az új OEM vidikariknál más nem jut az eszembe. Lopottak.

[ Szerkesztve ]

Asus Rog G531GV 9750H-RTX2060-32GB HyperX-1Tb 970pro-1Tb MX500

(#4) mexicanraven válasza Orion82 (#2) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Nyugodtan mehetnek a piszkos ügyek az erre megfelelő topikokba, segíts, hogy másokat ne vághassanak át! :K

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#5) morhange


morhange
tag

Ehhez a témához kapcsolódik ez a hír. Tehát aki ezzel találkozik az figyeljen a cikkben említettekre is.

(#6) Orion82 válasza mexicanraven (#4) üzenetére


Orion82
tag

Mentek is a jelzések...

Az iPonos, hamis garancia azért nem semmi. Mindent lehet überelni

(#7) bullseye


bullseye
addikt

Logitech ügyfélszolgálat fantasztikus, remek, és szinte hihetetlenül segítőkész. de gyári szá kell nekik. de érdemes már most felhívni őket, hogy hol van, mert néha kissé eldugott helyen tartják... hátha...

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#8) Marci79


Marci79
aktív tag

Egy kicsi olvasnivaló ehhez a témához.

Már volt linkelve. :W

[ Szerkesztve ]

Asus Rog G531GV 9750H-RTX2060-32GB HyperX-1Tb 970pro-1Tb MX500

(#9) lsebestyen


lsebestyen
addikt

ez a használt piac...néha az eladó se tudja h az a hiba, bizony tényleg hiba...persze, több a csaló, szóval ha ez neked nem pálya, ink vegyél újonnan az biztos jó. én már megszoktam, h nem kapom ua. amit elvárok...

(#10) D1Rect


D1Rect
félisten

Vegyél tőlem dolgokat. ;)

Egyébként ilyenbe én is belefutottam, de nálam az eladó nagyon korrekten cserélte.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.