2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Orion HS-500 megszépülés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bizonyára sokak számára ismerősen cseng, ez a "nagy", csodakütyü márkanév. Kis hazánk hírnevére viszont sem az Orion, sem a Videoton név nem hozott igazi áldást, sok korabeli átlagos német dobozpárral összemérve csúnyán alulmaradnak, nem hiába nem szívlelik őket a magyar Hi-Fi világában ( tisztelet annak a pár kivételnek ). Hazánk trehánysága már ezekben az időkben is tapasztalható volt, az általam szerzett dobozpárok sem maradtak ki ebből a turpisságból.

Összegezve viszont a magyar Hi-Fi helyzetét, akkoriban ez volt a legtöbb ember számára elérhető alternatíva a zenélésre, így nem véletlenül övez még mindig misztikum egyes típusokat, hiába esnek bele a még éppen használható kategória fogalmába. Személy szerint én sem kedvelem a magyar iparos munkát, de egy HS-500-at mindig akartam, hát most meg is kaptam, igaz, nem volt benne kegyelem.

Sikerült beszereznem egy korrekt vételnek tűnő párt, amit szépen parkolópályára is tettem, majd napok múltán álltam neki szétszedni, és ekkor ért az első meglepetés. Orionék szerettek változtatni a mélysugárzókon, így én "szerencsére" pont ennek ittam meg a levét, mert különböző mélyek lapultak a dobozokban.

Az öreg róka (LA) :

Frissített társa (LB) :

Mivel több hallgatózás után sem találtam drámai eltérést, a két doboz hangja között, azért az erősítő biztonsága kedvéért mindenképpen cserélni szerettem volna őket. Hangzásbeli különbség nem nagyon van a két típus között, az LA talán picit szerényebb méllyel rendelkezik, de alig észrevehető. Idővel végül két eredeti, javításmentes LB kapott helyet a dobozban, ami elég nehézkes menetnek tűnt, mivel 4 Ohmos mélysugárzót alig találni ezekből a típusokból.

A másik probléma akkor ért, mikor kimértem az összes hangszóró ellenállását. Ekkor derült ki az, hogy az egyik magassugárzó 8 Ohmos, a 4 helyett... Ezzel szerencsére könnyebb helyzetben voltam, pillanatok alatt kerítettem is új játékost a helyére. A hangszóró csere hatására javult a hangkép, illetve az erősítő is meghálálta a beavatkozást, mert kevésbé melegszik azóta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hangváltó terén sem volt minden rendben, a kondenzátorok hangzásvilága kritikán aluli volt, ami még rátesz egy lapáttal, a magassugárzók egyébként is gyenge minőségére. A közép-és magassugárzók kondenzátorait ezért cseréltem F&T típusú elkókra, amit szeretek a bejáratott hangjuk miatt.

Egy komplett kábelezést is kapott mindkét váltó, illetve a mélysugárzók csiptetős csatlakozóit direktbe forrasztással váltottam ki.

És, hogy egy apróbb magyar trehányságról is szó essen... A hangváltóra direktbe van csavarozva a hangszóró kábel csatlakozója, aminek a tömítéséről csak egy szivacs gondoskodik. Ezt a kis részt vastagon telenyomtam fekete sziloplaszttal, és úgy csavaroztam vissza a váltót a helyére. Ebből a szilós akcióból a közép-és magassugárzók sem maradtak ki, mivel ott is képes szelelni a doboz.

Csillapító anyagból elég vérszegény volt a felhozatal, ezért kapott még plusz 8-8 cm vastagságot, hogy épkézláb hangja legyen, már amennyire egy Orionnak létezik olyan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az előlap tartó is betyáros munka gyümölcse, ráadásul a tipli a hangdobozon kapott helyet, pedig az előlapon szokás azt elhelyezni. Mivel megette az idő a műanyagot, ha hozzá lett érve, pattogott is le, így Canton tiplikre és hüvelyekre cseréltem a gyáriakat. Annyit módosítottam a eredeti formavilágon, hogy a dobozra került a hüvely rész.

Az előlap tartó kisebb volt átmérőre, mint a gyári furat, ezért 8-as tiplit ragasztottam bele, majd levágás után 5-ös méretre megfúrtam mindegyiket, és beleragasztottam a tartókat.

Legvégül a hangfalselymet kézi kapcsozóval fellőttem az előlapra, és készítettem a dobozpárhoz 1-1 állványt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Összesítve a tapasztalataim:

Bárhol utána olvas az ember, bizonyos hangdoboz típusoknak, általában elég korrekt összképet lehet kapni az adott példányról. Ez a HS-500-as tekintetében sincs másképp, ezt a típust tényleg vagy szeretni, vagy gyűlölni lehet. Kevés idő és energia ráfordítással viszont egészen tűrhető eredményt el lehet érni, de az igazi áttöréshez már nem elég ez az apró "kozmetikázás", és ez sajnos igaz, majdnem minden Orion vagy Videoton típusra.

Bár hangdobozt így is fel lehet újítani:

Hozzászólások

(#1) creation


creation
senior tag

Köszönöm az írást.

Én jelenleg egy DC2050E párral rendelkezek (utóbb időben elkezdett az egyik oldali mély?/közép? "hidegen" ciceregni [mintha besúrolna]), de nagy álmom, hogy helyettük egy HS700 párt... Mint a fehér holló... :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#2) orion1025 válasza creation (#1) üzenetére


orion1025
őstag
LOGOUT blog (1)

Köszönöm hozzászólásod!

Ha a mély a ludas, ráadásul központosításban, akkor ha finoman megnyomkodod a membránt, hallanod kell a köszörülést. Elsődlegesen függőleges vonalon próbálnám meg, két ujjal kicsit megnyomni befelé (a membrán közepénél), mivel a gravitáció dolgozik, így értelemszerűen lefelé tudnak meglógni, ha enged a pille.

A HS-700 pedig egy érdekes találmány, kicsit olyan öszvér, mint a HS-288, nem biztos, hogy szükséged van rá, de ugye vannak bizonyos kényszer érzések az emberben ;)

Mindenesetre hazai vonalon mozogva, inkább egy HS-280, vagy 282, és ezek a dobozok még emészthető fizikai méretűek.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#3) creation válasza orion1025 (#2) üzenetére


creation
senior tag

Kicsit bánom már a DC2050-et. Amikor vettem, akkor volt egy 5eHUF-al drágábban HS280 a boltban. Később kiderült, hogy egyik kolleganőm vette meg magának otthonra. Notebookról "panelban" zenét hallgatni. Nos messze szebb nekem a hangja mint a Videotoné. Egy HS501-et hallgattam a boltban, méretei tekintélyesek és a 700 ugyebár még arra is rátesz egy lapáttal, de a szoba ahova szánom önmagában ~30nm.

Ha visszatérek a nyaralásról, akkor amit írtál meglesem. De van egy erős gyanúm arra hogy a mély lesz a ludas. Bár az erősítőre is ráfér lassan egy "ellenőrzés". Kocaműszerész vagyok, amit meg tudok csinálni, azt meg is csinálom, de valahogy a hangszórók és az erősítők valahogy kívül esnek a tudásomon. Inkább bíznám szakemberre. Főleg Balassagyarmat - Aszód vonalon vadásznám őket :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#4) orion1025 válasza creation (#3) üzenetére


orion1025
őstag
LOGOUT blog (1)

Akkor kicsit hasonló cipő. 2007-ben "hasonló" választás előtt álltam, ami egy HS-280 vs DC4014 volt, mindkettő tökéletes állapotban, fanatikustól. A DC-t hoztam el, mert erős mélyei vannak, szabályosan légnyomást kelt már kicsit nagyobb hangerőn, de gyalázatos, tipikus Videotonos hangja volt, így hamar ment a levesbe.

Erősítőből pedig érdemes olyat keresni, ami a végletekig primitív, és nem csak azért, mert könnyű átlátni bontáskor, hanem minél kevesebb kütyün halad át a jel, annál tisztább marad ;) A Philips FA-561-em totálisan ebben a kategóriában van, ráadásul nem finnyázik, a 4 Ohmot is megkajálja, ráadásul egy kis tuningolással elég életképes hangot lehetett kicsikarni belőle. Volt már pár erősítőm ezzel párhuzamban, de az összeset eladtam, a kétszer drágábbakat is lemosta hangzásra.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#5) creation válasza orion1025 (#4) üzenetére


creation
senior tag

Az erőlködőmmel meg vagyok elégedve a Wega V3841-2 nem annyira rossz darab. Még a "hőskorból" származik.
Jelenleg a hangerő szabályzója az ami kicsit rakoncátlankodik, de még nem volt "időm" szétkapni és megnézni a lelkét (emlékeim szerint valami szép nagy japán holmi van benne sonyéktól)...

[ Szerkesztve ]

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#6) Imi1981


Imi1981
veterán

Régen minden vágyam egy ilyen hangfal volt :-) . Igazából még most is elfogadnám, a hangzására nem emlékszem igazán (még fiatal voltam akkor még ez nem érdekelt ) de arra igen, hogy brutális mélyet szólaltatott meg és igen nagy hangerőn torzítás nélkül, pedig csak 80/100wattos volt. Báttyámnak volt és míg volt kocsmája rengeteg bulit végigbírt, azt a végén túlhajtották és rotyogott, sercegett, zörgött szóval minden baja volt. Némelyik mostani csoda hangfal meg 300 Watt és mégis sehol sincs(persze most is vannak nagyon jó hangfalak aranyáron) .

(#7) orion1025 válasza creation (#5) üzenetére


orion1025
őstag
LOGOUT blog (1)

Érdemes lenne a kondenzátorokat kicserélni, ha ennyire kötődsz hozzá, elég drámai a hatás, bejáratási idő után pedig még inkább.

Imi1981:

A hangzás leginkább meghajtó eszköz kérdése, tehát ezért olvasni sok Hi-Fi cuccról annyira változó véleményeket. Na meg ott van az elhelyezés, és egyéb nyalánkság hegyek tömkelege. De ha már mély hangok.. Épkézláb hangszórókkal lenne még benne tartalék, bár a doboz lehetne fizikai méreteiben mélyebb 5-6 cm-rel, az is segítene a dolgon.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#8) garfield545


garfield545
tag

Sziasztok tudnátok segiteni hogy tudom vissza kötni a túl terhelés jelzőt hogy müködjön is ?

Mama mindig azt mondta, hogy az embernek csak annyi vagyon kell, amiből megél, a többi csak felvágásra meg fennhéjazásra való.Az embernek előbb maga mögött kell hagynia a múltat, csak akkor mehet tovább.Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.