2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

Nokia Lumia 920 bemutató

Írta: | Kulcsszavak: Nokia Lumia 920 . Windows Phone 8

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mostanra már több, mint két hete boldog tulajdonosa vagyok egy Nokia Lumia 920 készüléknek és gondoltam összeszedem röidtávú tapasztalataim-megfigyeléseim és megosztom veletek.

Nem kívánnék egy teljesértékű kiértékelésbe belemenni az alapoktól kezdve, inkább csak azokra a területekre világítanék rá, amik különlegesek lehetnek egy potenciális vásárló számára.

Külső - domború, anyagában színezett polikarbonát
Röviden összegezve: nagy, nehéz, vastag, műanyag
Kicsit bővebben kifejtve, és figyelembe véve, hogy egy HTC TITAN-ról váltottam ezeket én személy szerint a következőképpen éltem meg:
Nem nagyobb, mint a TITAN, szóval engem ez nem kifejezetten riasztott el, hozzászoktam és megszerettem már ezt a méretet.
Nehéznek lehet, hogy relative nézve nehéznek számít a mai okostelefonokkal összevetve, de én úgy érzem, hogy ez egy masszívan túlreagált "probléma", és abszolút nem valami karlehúzós kibírhatatlan valami... nem fárad el az ember keze ha tartani kell.
A vastagságot is hasonlóan jellemezném, mint a nehézséget. Azért az 1cm vastagság nem a világ vége és ez a legnagyobb vastagság, viszont a készülék erősen domború formájú így igazából ezt is a túldramatizált "hibákhoz" sorolnám, amit csak az hoz fel, aki még soha életében nem fogta a telefont.
A műanyag része a dolognak pedig számomra a TITAN fém háza után inkább pozitívum, mint negatívum. Egyrészről mint azt tudni lehet, ez jó minőségű anyagában színezett polikarbonát, mely kellemes melegséget ad tapintáskor, ellentétben a TITAN hideg-rideg fém borításával, mely téli napokon határozottan kellemetlenül ki tud hülni a zsebünkben.

Kijelző - PureMotion HD+ ClearBlack
A kijelző valóban gyönyörű és elmosódásmentes képet ad, és még napfényben is teljesen jól látható a tartalma.
A TITAN ugyan nem volt also kategóriásnak mondható, és a belerakott SLCD is jó minőségű kijelzőnek számít, de ha akartam, tényleg észre lehetett venni, hogy görgetésnél kicsit elmosódnak a szövegek a kijelző lassú váltási idejének köszönhetően. Na ez a jelenség a Lumia 920-on lényegében már nincs meg.
Illetve snowboardos élmény mindkettő: mikor elvittem magammal a TITAN-t, akkor a fényképeket/videókat csak úgy érzésre lőttem a havas hegytetőn, mert a kijelzőből túl sokat látni nem lehetett... a Lumia 920-nál hatalmas meglepődésemre a Clearblack technológiának köszönhetően (mely a kijelző egy spéci kialakítását, és intelligens szoftveres kontraszt -és fényerőszabályozást is jelent) tökéletesen jól látható volt a készülék kijelzője.

Hangminőség - Dolby Headphone + HAAC Rich Recording
A hívás szempontjából a telefon beépített hangszórója és a mikrofonja is kiválóan jó minőséget produkál, nagyon jól szűri a háttérzajt.
Az alapból hozzáadott in-ear (agybadugós) kialakítású headset némi reménnyel kecsegtet első ránézésre, de sajnos hosszú equalizer-baszkurálás után sem tudtam belőle elfogadható minőséget kicsikarni zenehallgatás szempontjából. Persze beszélgetésre tökéletesen alkalmas.
Egy kicsit komolyabb fülest hozzárakva (Sennheiser CX880) azonban megjön a készülék ereje és egészen kellemes minőségű hangot produkál. Mint az tudva levő, WP7-nél és WP8-nál nincs beépített rendszerszintű equalizer, de ezzel a problémával nekem pont szerencsém volt a TITAN és most a Lumia 920 esetében is, mert mind a HTC, mind a Nokia ad equalizert a rendszerhez. TITAN-nál ez lényegében kimerült egy ki-be kapcsolható SRS kapcsolóban, a Lumia 920-ban pedig egyrészről van egy Dolby Headphone kapcsoló ami kellemesen teltté teszi a hangokat, ad egy kis kiemelést a mélyeknek és a magasaknak, illetve elvileg virtualizálja a térhangzást, illetve van egy hagyományosnak nevezhető equalizer. Ennél mindössze annyi "buktatót" fedeztem fel, hogy nem nagyon érdemes az erősítést a 0 szint fölé emelni, mert akkor - feltehetően rossz algoritmusnak köszönhetően - hajlamos torzítani. Én nekem szokásom egy "V-szerű" elrendezést adni, hogy kicsit ki legyen emelve a mély és a magas, és ezt inkább úgy oldottam meg, hogy a V szárainak teteje a 0 szinten van és inkább a többi ment 0 alá negatívba. A végeredmény lényegében pontosan az amit ettől az alakzattól elvárna az ember, csak ezzel a kis trükkel ki van küszöbölve az, hogy esetleg torzítson.

Kamera - PureView
A kamera nem meglepetés, valóban gyönyörű képeket és rezgésmentes videókat csinál még egész sötét környezetben is. Ez állítólag még egy kicsit javítva lesz a PR1.1-es frissítésben amit lassan meg is kellene kapni, majd azzal készítek egy adag fotót meg videót.

Nokia Térkép Szolgáltatások - Maps, Drive, Transit
A Nokia térképes appjai régebbi Lumia tulajoknak nem feltétlenül fognak nagy meglepetést okozni. De érdemes megjegyezni, hogy hatalmas POI adatbázissal, offline letölthető térképekkel és háttérben is futni képes hangos navigációval vagyunk ellátva a programcsomagnak köszönhetően. A tömegközlekedéssel való útvonaltervezés nekem határozottan hasznos, a WP7-ben található Bing Maps után pedig a Nokia Maps címfeloldása és a már említett POI adatbázisa kész megváltás címkereséseknél.

Virtuális pénztárca - Wallet + NFC
A Wallet lehetőséget nyújt arra, hogy egy központi helyre felvegyük különböző bank -és hitelkártyáinkat majd ezek valamelyikével fizethessünk appok/zenék/videók vásárlásakor vagy appon belüli vásárláskor. Lehetőségünk lenne promóciós kódokat, kuponokat, és kedvezménykártyákat is tárolni benne (ha ezt persze a kedvezményt nyújtó cég támogatja).
És amennyiben bankkártyánk kiadója készít egy appot, lehetőségünk volna a telefonról megnézni a kártya egyenlegét, utalásokat indítani, vagy akár az NFC felhasználásával fizetni egy boltban.
Ez a bejegyzés írásának pillanatában magyarországon sajnos nem áll a helyzet magaslatán, de a funkció nagyon hasznos és érdemes figyelni a vele kapcsolatos szolgáltatások/appok/lehetőségek megjelenését.

Rendszerszintű VoIP integráció - Skype
A Windows Phone 8-as verziójában végre fénykorukat élhetik a 3rd party VoIP alkalmazások. Futhatnak a háttérben, fogadhatnak (a saját csatornájukon) bejövő hívást ugyanazzal a felülettel, mint amit a beépített telefon funkcionalitás kínál, és integrálódhat a People Hub-bal.

Hangvezérlés - Siri, te vagy az?
Windows Phone 8 esetében sokat javult a hangvezérlés és lehetőség van külsős alkalmazásoknak is arra, hogy integrálódjanak a rendszerbe, így elkaphassanak és feldolgozhassanak megfelelő nyelvtannal rendelkező utasításokat még akkor is, ha nem is futnak. Egyrészről ez nem Siri, mert Siri egy rendszerszintű eszköz ami nagyon sok féle utasítást megért és képes rá reagálni ezzel már-már egyfajta mesterséges intelligenciát szimulálva. Windows Phone esetében azonban ugyanúgy lehetőségünk van megkérdezni a rendszert, hogy milyen idő van Los Angelesben, de ebben az esetben maga az időjárás app fog elindulni, mondva és mutatva Los Angeles időjárását. Ezt felhasználva nyílván lehetőség van arra is, hogy lekérjük egy BKV járat menetrendjét, vagy egy mozifilm vetítésének idejét (majd még mindig hangutasításokkal jegyet is foglaljunk, hiszen a mozi alkalmazásában vagyunk) és így tovább.

Vezeték nélküli töltés
A készülékhez nagy sajnálatomra nem jár vezeték nélküli töltő, és a bejegyzés írásának pillanatában olyan 18.000Ft környékén mozog az ára, szóval erről sajnos nem nagyon tudok nyilatkozni, és van egy olyan rossz érzésem, hogy ilyen árazás mellett a telefon ezen képessége erősen háttérbe fog szorulni.

Tégla
Nem olvastam utána túlságosan mélyen a dolognak, de állítólag a 920-asok között egyfajta népbetegség az, hogy reseteléskor téglává vállhatnak. Ezt megerősíthetem, hogy nem urban legend, mert nekem is sikeredett belefutnom. Mivel ünnepek között történt, így esélytelen volt visszavinni, úgy voltam vele, hogy ennél halottabb már nem lesz, és újraflasheltem, ami az ígéretnek megfelelően kigyógyította a kómából és azóta is gyönyörűen futkározik. Kevésbé bevállalósok esetében ez azonban nagy valószínűséggel készülékcserét jelent, szóval kellemetlen jelenség.

Hozzászólások

(#1) Nordic


Nordic
Közösségépítő

Hiánypótló volt számomra, csak én még várok a kedvezőbb árra, meg egy kis felesleges pénzmagra:D!

Remélem mire odajutok, addigra azért ezt a "Tégla"-cuccot javítják. :U

(#2) HuMarc


HuMarc
addikt

Jó cikk, hiánypótló alkotás! Pár képet még elbírna amúgy. Egyébként miért nem szakmai cikknek ment?

(#3) oO7 válasza HuMarc (#2) üzenetére


oO7
őstag

Képeket fogok csinálni, csak mondom valamikor az elkövetkezendő hetekben fog jönni egy komolyabb frissítés ami többek közt valamit a képalkotáson is javít és akkor már megvárom azt.
És azért nem szakmai cikk amúgy, mert ez nem egy komoly, gondosan összeszedett, objektív írás, hanem csak az én személyes véleményem/tapasztalatom.

(#4) EczkE


EczkE
addikt

A 800-asban is ilyen technológiájú kijelző van?

Asszem mindenféleképpen!

(#5) oO7 válasza EczkE (#4) üzenetére


oO7
őstag

Igen és nem. A 800-asban OLED kijelző van illetve ennek a ClearBlack technológiának értelemszerűen az előző verziója

(#6) EczkE válasza oO7 (#5) üzenetére


EczkE
addikt

A 800-asnak nem AMOLED kijelzője van? Vagy az OLED = AMOLED?

Asszem mindenféleképpen!

(#7) oO7 válasza EczkE (#6) üzenetére


oO7
őstag

konkrétan AMOLED kijelzője van, igen, de az is OLED, benne is van a nevében :)

(#8) amanoba válasza oO7 (#3) üzenetére


amanoba
őstag

láttam már ettől személyesebb hangvételű cikket is főoldalon, szerintem is simán kimehetne.
ha megvárod a frissítést akkor pedig egy hiánypótló írás is lehet, kiegészítheted before-after, ilyesmi úgyse szokás (sajnos) a mobilarénán.

szóval hajrá! :K

Zene nélkül az élet tévedés volna - Friedrich Nietzsche

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.