2020. március 31., kedd

Gyorskeresés

R9 280X CrossFire

Írta: | Kulcsszavak: 280x . crossfire . fx . tuning . teszt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Két AMD Radeon R9 280X CrossFire-be kötése egy AMD970-es alaplapon, ahol csak egy teljes értékű PCI-E található.

Bevezetés
Ismét felszínre tört az a régi vágyam, hogy PC-n játsszak, ami miatt a meglévő konfigomat egy picit fel kellett turbóznom. Ehhez elmerültem a kapcsolódó fórumokban, hogy kiderítsem, melyik lenne a legjobban fekvő VGA az alábbi gépem számára:

- Asus M5A97 Evo R2
- AMD FX 8320 (alulfeszelve, alap órajelen)
- 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz CL9 PnP
- Cooler Master 103 hűtő
- Sapphire HD7770 Vapor-X
- Samsung 830 64GB SSD
- Seagate 500GB HDD
- Zalman Z9 Plus ház
- FSP Raider 550W Táp

Olyan kártyát akartam, amit már nem kell lecserélnem, amíg az egész gépemet le nem váltom, így a választásom egyértelműen egy AMD R9 280X kártya lett.
Nos, az alapok jók voltak, de azért egy picit itt-ott módosítani kellett, hogy a választott kártyát gond nélkül ki tudja szolgálni.

Hűtés upgrade: Először is a hűtést cseréltem játékvízre (Antec Kühler H2O 920), ami nagyon jó móka volt, mert közelebbről is megismerkedhettem egy kompakt vizes rendszer igényeivel, képességeivel, ami mindig is piszkálta a fantáziámat. Persze az élet, vagy a sors megpróbálta szabotálni a dolgot, mert eredetileg a hűtéshez csak inteles lefogatót kaptam, de Grózi fórumtárs segítségével sikerült szerválnom AMD-st, ami persze nem hajszálra ugyanaz a rev. volt, mint az enyém és mókolás nélkül nem lehetett egyszerűen megoldani a dolgot.
Végül csak összehoztam a CM 103 backplate-jét és 4db közönséges M4x30-as csavart segítségül hívva, majd némi minőségi, AC MX-2-es pasztát rákenve, a proci már készen is állt a tuningra.

RAM upgrade: Pattintottam még a gépbe a biztonság kedvéért két kék HyperX RAM-ot is, 16GB-ra dagasztva a készletet. Ha beválik, akkor átállok 2x8-ra, mert úgy tudom, a két slot használata kevésbé terheli a memória vezérlőt, mint a 4-es felállás.

VGA upgrade: Olcsón lőttem aprón egy Gigabyte WF 280X-et és került is a 7770 helyére. A Vapor technológia nekem személyes kedvencem, így ahogy beraktam a kártyát, már hiányzott is a kis „pára”, de gondoltam, majdcsak megbarátkozok az új szörnyeteggel.
Egyébként a Giga kártya közel 30cm hosszú, amint a házam épphogy-csak elnyel. Az ujjam sem férne el mögötte :)

Táp upgrade: Corsair CX750M. Csak azért, mert moduláris és az olyan divatos manapság. Később kiderül, hogy jó döntés volt.

A tuningról
Jó kis fórumos közösség van a Prohardveren, rengeteg anyag segítségével sikerülhet a leg hozzá nem értőbbnek (nyelvészeti módosítás: legkevésbé hozzáértőnek) is szépen kigyúrni a prociját, ha ez a vágya. Nekem csak annyira volt szükségem, hogy kipörgesse a kártyámat és ne forrjon szét a gép.
Viszonylag gyorsan belőttem 4,5Ghz-re, ami 1Ghz-es növekedést jelent a gyári órajelhez képest. Stabilnak ugyan nem mondanám, mert prime95 alatt az 5. mag előbb-utóbb elbukik, viszont mindenhol máshol gond nélkül működik. Egyelőre nem emelném neki tovább a feszt, mert hamar átmegy rezsóba még a víz mellett is. Jelenleg így pörög:

Teszt, a Windforce
A korábban említett „PC-n játszás” egyelőre összesen a három eredeti játékomra korlátozódik, ami kicsit kevés is tesztalapnak. Ezek a Minecraft, GTA V, és a Battlefield 4. Kipróbáltam hát, mit tud a rendszerem ezen játékok alatt, alap illetve emelt órajelen. A főbb tapasztalataimat az alábbi táblázat foglalja össze:

Az MC-ben készítettem egy tesztpályát, ahol jó párszor elszaladtam/elrepültem oda-vissza, ebből származnak az értékek, illetve csak úgy szabadon repkedtem egy jó 5 percig változatos tájakon és magasságokban. Az MC beállításai az alábbiak voltak teszt alatt:

A GTA V egy végigjátszott állapotban, mindig ugyanonnan kiindulva lett lemérve. A város közepétől a hegységig, majd a füves domboldalakon száguldozva a teszt cca. 15 percig tartott, az eredményeket ebből átlagoltam. Jól látható volt, hogy ez a játék modulonként csak egy magot hajt, így összesen 4 magra esik nagyobb terhelés, a többi alapjáraton pihenget. A GTA V beállításai az alábbiak voltak:
- 1920x1080 60hz: Vsync OFF
- MSAA: x4
- Population & Distance scaling: MAX
- Texture quality, Shader quality, Shadow quality: VERY HIGH
- Reflection: ULTRA, Reflection MSAA: x2
- Water quality, Particles quality: VERY HIGH
- Grass quality: ULTRA
- Shadows: SOFTEST
- Post FX: ULTRA
- Motion Blur: 0
- Depth of Field: OFF
- Anisotropic filtering: x16
- Ambient occlusion: HIGH
- Tesselation: VERY HIGH
- Long shadows, High res. shad., HD streaming w.f.: ON
- Ext. dist. scaling, Shadows dist.: MAX

A BF4-et egyszerűen ULTRA-ra állítottam.
A bemenő teljesítményt egy konnektorba dugható SilverCrest fogyasztásmérővel mértem.
Az FPS-t a FRAPS, a terheltséget az MSI Afterburner progival dokumentáltam OSD módon, majd a log alapján pontosítva.
A VGA Driver a 15.7-es volt minden esetben, CCC alap beállításokon, FullHD felbontáson, HDMI kábellel.

A Vapor-X
Ez mind nagyon szép, de valamilyen érthetetlen hiányérzetem mégis maradt. A gép se nem hangos, se nem forró, mégis az érzés, hogy Vapor-X kártyám van, az nincs meg.
Annyira nem hagyott nyugodni a dolog, hogy vadásztam aprón a hirdetéseket, mígnem sikerült is egyet szereznem. Egészen pontosan egy Sapphire 280X Vapor-X Tri-X típust.
Meg is érkezett postán, gyönyörködtem is benne egy jó ideig, aztán úgy döntöttem, berakom a gépbe és lássuk, mit tud. Aha.
Fentebb említettem, mennyi hely maradt a Giga kártya mögött a házban, hát a Vapor kb. 1,5 centivel hosszabb nála. A házam ilyen szempontból nem egy rugalmas darab, egyszerűen nem fér bele 30 cm feletti kártya, nincs mit tenni. Alapvető felhasználói hiba, amiről annyit olvastam már és mégis belefutottam…
Sebaj, akkor is ki kell próbálni, ki az asztalra a gépet:

Fentebb említett beállítások mellett a Vapor-X az alábbiakat produkálta:

Mérhetetlen a különbség, de nem is ezért fizettem érte 25%-os felárat :)

CrossFire
Hmm, de ha már itt van ez a két csodálatos kártya egymás mellett, a Giga elpasszolása előtt meg lehetne nézni, mit tudnak kéz a kézben. Persze az alaplapom csak egy teljes értékű PCI-E aljzattal rendelkezik, emiatt kb. elhanyagolható lenne az eredmény és következtetések levonására sem feltétlenül alkalmas akkor, ha valaki gondolkodik a CF rendszer építésén, én mégis úgy döntöttem, hogy kipróbálom őket.
Betettem hát mellé a Gigát a feles PCI-E slotba és életemben először rápattintottam a CF összekötőt, amiből van már itthon egy csomó, de eddig mindegyik érintetlenül a dobozában pihent. Félve kapcsoltam be a gépet, nehogy kijöjjön a füst, de természetesen gond nélkül beindult:

A fogyasztás.. huh, még jó, hogy cseréltem tápot. Csúcson egyébként maximum, ha összesen 5 percet ment, és a 750M állta a sarat, még csak meleg sem volt a levegő, amit kifújt. Ennek ellenére ilyen áramfelvételre nem lehet komolyan venni egy gépet, eszembe nem jutna így működtetni a jövőben. Ez mindenképpen a CF ellen szól, érdemesebb egy nagyobb kártyát beszerezni két kisebb helyett.

A teljesítmény növekedéséből adta magát, hogy kihasználatlan erőforrások rejlenek a vasban, így a GTA V beállításaiban módosítottam az MSAA élsimítást X4-ről X8-ra, ezeket az eredményeket is betettem a táblákba.
Érdekes egyébként, hogy a játék összeadta a két kártya video memóriáját, így szerinte 6GB-ból gazdálkodhattam, ami persze hibás, hiszen a CF esetén a legkisebb kártya memória mennyiségével lehet csak számolni. Sajnos ez kihatással volt a stabilitásra is, mert X8-as MSAA beállításon rendszeresen lefagyott/szaggatott a játék és aránytalanul sokszor összeomlott (az X8-hoz több, mint 7GB video memóriát követelt).

Az MC nem releváns, a VGA-t már egy kártyánál sem terhelte meg komolyabban, a CF-ből pedig semmi hasznot nem húzott, a kettes kártyát semmikor nem használta. Persze JAVA alkalmazás lévén inkább a procit terhelte meg, amiből maximum a tuningolt és az alap órajel között lehet hatásbeli különbséget felfedezni, de nekem nem sikerült.

A Battlefield 4 egy kártyával is stabilan futott, a két kártyás módot pedig az FPS növelésére fordította, gyönyörűen skálázódott.

FPS tekintetében egyébként nagyságrendi különbségekre számítottam, így csak papíron jegyzeteltem az átlagokat, ebből eredően kicsit szélesebbre tolódtak a mérési pontatlansági határok.

Következtetések
Nekem semmilyen pluszt nem adott sem a tuning, sem a CF, de ez később változhat, ha olyan játékkal akarok játszani, ami megköveteli. Addig viszont visszapörgetem a CPU-t alapra, legalább így jóval halkabb (mármint a gép), a Gigát pedig eredeti terveim szerint elpasszolom.
Ki akartam próbálni a GTA 4-et is, "kölcsönöztem" egyet erre a célra, de engem sosem nyűgözött le az a játék és miután induláskor már eleve közölte, hogy a video memóriám korlátai miatt 800x600-nál nem tudom feljebb tolni a beállításokat, úgy döntöttem, hogy kihagyom a tesztből, nem volt kedvem vesződni vele.
Szívesen kipróbálnám egy teljes értékű lapban a cuccot, de csak emiatt nem akarok 99-es alaplapot venni.
A ház pedig sajnos cserére került. Elteszem tartalékba a Zalmant, mert nagyon megszerettem, helyette néztem egy igazi szörnyeteget. Jelenleg egy Corsair Obsidian 750D-ben laknak a holmik, de az álmom továbbra is egy Cooler Master Stryker, előbb-utóbb az is beszerzésre kerül.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.