2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Mini-ITX Home szerver fejlesztése – AMD E350-ről Intel G3220-ra ugrás

Írta: | Kulcsszavak: itx . g3220 . e350 . otthoni szerver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

ALAPOK

Van itthon egy mindenes kis gépem, ami majdnem állandóan üzemben van, halk, kellően gyors és keveset fogyaszt. Amolyan szerver féle az alábbi paraméterekkel:

- Ház: Codegen MX31
- Lap+proci: Asrock E350M1 2x1,6Ghz integrált procis AMD Brazos
- Tárhely: 640GB 2,5” Toshiba
- Memória: 6GB DDR3 (az egyik LP, mert az Ötzi alatt csak az fér)
- Tápegység: PicoPSU 120W + 120W Toshiba notebook tápegység
- Hűtés: Hátul a házon egy Coolink Swif 80-as szélkerék, ami befelé fúj. Előtte közvetlenül egy Alpenföhn Ötzi, amin átviszi a levegőt, ez hűti a procit félpasszívan
- Szoftver: Ubuntu Linux 12.04 LTS

Eddig használtam torrent szervernek, nas-nak, ftp kliensnek, és ezekre a feladatokra tökéletesen ideálisnak is bizonyult, azonban felütötte a fejét egy új igény, a Minecraft szerverünk is futhatna róla. Korábban ehhez béreltünk egy teremben lévő gépet, viszont az nem csak állandó költség, de kevésbé személyre szabható, néha tőlünk függetlenül is elérési gondjai vannak, és ami a legfontosabb, nincs meg az élmény, hogy én raktam össze.
Eddig jó, viszont az új igény már meghaladja a kis gépem képességeit: ha többen játszunk, már korlátozni kell a látótávolságot és többségében egy helyen kell tartózkodni a játékban, mert ha valaki bóklászik, a generálás elviszi az összes erőforrást és a szerver elkezdi az embereket ledobálni.

(régi konfig)

FEJLESZTÉS

Az a fajta ember vagyok, aki lesi az alkalmat, hogy újra szétszedhesse a gépét, így hát nyomban felkerestem a mini-itx-es topikot PH-n és tanácsot kértem, merre bővítsek. A tippet hamar meg is kaptam és apróról gyorsan sikerült is begyűjteni az új cuccokat, így a konfiguráció az alábbira változott:

- Ház: Codegen MX31
- Lap: MSI H81I
- Proci: Intel Pentium G3220
- Memória: 8GB DDR3 1600
- Tárhely: 60GB OCZ SSD + 640GB 2,5” Toshiba
- Tápegység: FSP Hexa 400+
- Hűtés: A Swif bent maradt, befelé fúj, mert a táp 12-es ventivel rendelkezik, ami mindenképpen a pc-térből fog szívni kifelé. A procin a gyári fordulatszám vezérelt veszélyes hulladék, ami idővel a hangjával arányosan egyre messzebb fog repülni.
- Szoftver: Ubuntu Linux 15.04 szerver kiadás

Az átépítéskor azért ütköztem pár nehézségbe. Az első a táp volt, mert a Pico-t nem akartam lecserélni, de nincs rajta CPU 12V és az ATX is csak 20 Pin-es, el se indította a gépet. Ideiglenesen belekerült az otthon kallódó FSP, ami kicsit overkill, de ha lesz időm, elbíbelődök egy 12-es ág felforrasztásával a Pico-ra, mert szerintem úgy már menni fog azzal is.
A második a doboz összecsukása, mert ez a táp nem moduláris és a rengeteg bazihosszú, jelen esetben tök fölösleges kábelt valahová el kellett rejteni, hogy a szellőzésben se okozzanak gondot. Már-már ott tartottam, hogy levágom őket, de ez egy új táp garanciával, csak tartalékba vettem, kár lenne érte. Végül sikerült megoldani:

(kábelezés)

Harmadikként éppen a Linux hagyott cserben, ugyanis a 12.04-es verzió, amit használtam, nem ismerte a H81I alaplapi hálókártyáját, így a 15-ös Szerver verzióra kellett frissíteni.

KÉSZ A GÉP

Az egyik nagy aggodalmam a teljesítménnyel megnövekvő fogyasztás volt, így aztán azonos körülmények között lemértem a régi és az új konfigurációt, melyet az alábbi táblázat taglal:

(off – kikapcsolt gép áramfelvétele, idle – indítás után a megnyugodott rendszer üresjárati felvétele (Win7), full – prime95 blend teszt alatti fogyasztás (Win7))

Állati jól látszik, hogy a 400W-os FSP nem éppen hatékonysága csúcsán dolgozik, szemben a Picoval, valamint a fogyasztási arányok a Pico-ra nézve is bőven vállalhatóak lennének, így érdemes lenne átbütykölni és visszaépíteni a gépbe. Egyébként ez a típus (Minibox.com-os) a 12-es ágán tartósan 6, hirtelen pedig 8A leadására képes, ami 70W normális megengedett terhelést jelent. A 2,5-es vinyó ilyen téren jó választás, mert nem a 12-n eszik, a proci pedig sosem fog annyit enni, hogy megizzadjon a rendszer.
Ezek az értékek még vállalhatóak folyamatos üzemre, így az ez irányú aggodalmaim elillantak.
Rendben, a rendszer összeállt, ismerjük a fogyasztást, most nézzük, hogy közel ugyanannyi áramért cserébe mit kapunk:

(CPU-Z Bench)

KONKLÚZIÓ

Álmomban sem gondoltam, hogy ennyit fejlődött az alsóház. Összevetésképpen betettem a táblába az asztali procimat is (FX8320), és egy szálon még azt is kenterbe veri. Egyértelműen megérte a csere.
Vagány kis gép lett, a torrent (természetesen 100+ linux disztrót osztok) az MC szerver mellett meg se röccen, a 100-as Digi nettel minden hasít. Egyedül a DDNS+port forwarding nem akar működni 5 nap beleölése után sem, de ez már egy másik történet és nem a gépet érinti. Addig linuxos hamachi segít a bajban.

(a helyén)

RIZS

Ezt már csak akkor olvasd el, ha nagyon unatkozol…
Ez az első Intel procim, ha így belegondolok és kellemes meglepetés volt. Bár szerettem volna alulfeszelni, erre ennél a lapnál nem találtam lehetőséget.
Illetve még a Pico átalakítása is várat magára, hogy használni tudjam. Egy 10cm-es CPU táp hosszabbítóból akarom levágni az alaplapi csatlakozó részt és vagy ráforrasztani a Pico bemeneti oldalára, ami közvetlenül a notebook tápból kapja a kraftot, vagy a Picon megkeresni a 12-es kimenő forrasztást és onnan levenni a delejt. Előbbinél az a gond, hogy a Pico Wide inputos, azaz 12-től 25V-ig kaphat feszkót, a tápom pedig 19V-os, tehát cserélni kellene és szigorúan csak 12-est lehetne használni hozzá a jövőben. A másik verziónál már nincs ilyen megkötés, de cserébe a Pico 12V-os ágát (max 6A) terheli meg. Utóbbi jobban tetszik, mert előbbivel könnyen ki lehet nyírni a lapot, ha az ember elfelejti.
Az pedig, hogy közel nyolcszoros teljesítményt kaptam alig magasabb fogyasztásért, csak hab a tortán. Persze nyilván egy bench nem bench, de úgy vélem, az arányokat ez is jól mutatja, mélyebben pedig kár lenne elmerülni a témában, mert engem már meggyőzött.

Hozzászólások

(#1) AxBattler


AxBattler
félisten

Grats!, faja kis gép lett! :C

Ha nincs türelmed bíbelődni, akkor boltban is találsz 20pin -> 24pin átalakítókat, bár azok megint kb. 10-15cm hosszúságúak, és foglalnák a helyet a szűk térben.

Eladó: Lian Li PC-Q09F ITX ház + FSP flex táp; Alföldi Bázis mosdó, IKEA Hemnes tükrös szekrény, stb. ....... "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."

(#2) gery2123


gery2123
őstag

Jó kis gép lett, pláne hogy az idle fogyasztás színre ugyanannyit.
Használd egészséggel!

-- PSN_ID: GerY2123

(#3) Jim Tonic


Jim Tonic
nagyúr

Az a baj, hogy nem értem, hol jó ez homeservernek. :) Bazi nagy a fogyasztása ahhoz, és sosem fogod kihasználni a teljesítményét. :)

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#4) AxBattler válasza Jim Tonic (#3) üzenetére


AxBattler
félisten

Minecraft server is egyben, ez volt az egyik fő szempont!

Eladó: Lian Li PC-Q09F ITX ház + FSP flex táp; Alföldi Bázis mosdó, IKEA Hemnes tükrös szekrény, stb. ....... "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."

(#5) Jim Tonic válasza AxBattler (#4) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Arra is elég szerintem egy J1900, a RAM a lényeg. Jó, azt nem tudom, mennyien vannak a szerveren. Ha nagy a csapat, akkor kellhet.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6) rover45


rover45
senior tag

Klassz lett ;)

Egyszer vettem használtan egy komplett gépet ilyen házban, nem volt túl esztétikus állapotban, atomjaira szedtem, nagyon élveztem, klassz gép lett, mintha magamnak csináltam volna. Aztán max 3 napon belül jött is rá vevő :D [link]

(#7) Ombre85


Ombre85
tag

Köszi mindenkinek! :)

(#5) Jim Tonic: Nem kizárt, hogy elég lett volna a J1900-as is, de jobban húzott a szívem egy nem integrált procis rendszer felé. Maximum ha 10-en vagyunk fent a szerveren, de hiába tettem az E350 mellé akármennyi RAM-ot, nem segített rajta. Hivatalosan egy P3-on is el kellene futnia, de passz, hogy miért nem tette értelmesen.
A lényeg, hogy egy keményebb Minecraft alatt sem megy 25W fölé a fogyasztás, de többségében 20-22W körül mozog, ami nekem már bőven elég.
Ahhoz képest, hogy az első itthoni torrent szerverem, egy Epia8000-es is megevett 20W-ot, bőven jó az arány :)

(#6) rover45: Nekem ez a ház nagyon tetszik, így ha akarnék komolyabbat venni sem cserélném le :)
Szép lett a Tied. Mivel festetted meg, nem lett sérülékeny? Úgy látom a sarkoknál picit lejött a festék. De ahhoz képest, amilyen volt, csodát műveltél vele... :D

[ Szerkesztve ]

(#8) Ombre85 válasza rover45 (#6) üzenetére


Ombre85
tag

Ja, még az érdekelne, hogy milyen hűtés van/volt benne? Pont egy ilyen félpasszívan, ház ventivel átfújható megoldást keresek, de max 115-120mm magasság körül nem nagy a választék.

Axbattler (#1): Szerinted elmenne 20+4 pinnel CPU csatlakozó nélkül? Én úgy gondoltam, hogy inkább 20 PIN+ CPU, de ilyennel még nem szórakoztam, nem tudom, melyiket igényli jobban.

[ Szerkesztve ]

(#9) rover45 válasza Ombre85 (#8) üzenetére


rover45
senior tag

Ez a borda számomra felismerhetetlen, a házban volt, ezzel vettem :) De jó megoldásnak tűnt, megtartottam :)
A festék valami matt fehér motip, illetve 2-3 réteg matt lakk :)

(#10) AxBattler válasza Ombre85 (#8) üzenetére


AxBattler
félisten

Szvsz 24pin + 4pin CPU, nem hagynám ki egyiket sem.

(#9) rover45
A képek alapján ez minden bizonnyal egy Scythe Ninja Mini, ami egy nagyon frankó kis hűtő volt a maga idejében. Sajnos már nem gyártják, aprón feltűnik szökőévente 1x.

[ Szerkesztve ]

Eladó: Lian Li PC-Q09F ITX ház + FSP flex táp; Alföldi Bázis mosdó, IKEA Hemnes tükrös szekrény, stb. ....... "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.