2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Zajos szomszédok

Írta: | Kulcsszavak: szomszéd . vita . panel . társasház

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Gondolom mindenkinek volt már hasonló tapasztalata ilyenekkel. Itt az én sztorim:

Bp, társasház 5. emeleten lakunk lassan 3 éve. Kb 1-1,5 éve beköltözött egy fiatal pár a szomszédba. Először arra lettem figyelmes, hogy hajnalban nagyon szexelnek valahol, de akkor még nem tudtam beazonosítani, hogy alólunk jön a hang, vagy a falszomszédtól. Barátnőm nálam aludt pár nappal később amikoris megint csinálták, és ő mondta, hogy ezek a szomszédok. És innentől undorító módon csinálták. Rendesen zengett tőlük a mi hálószobánk. Szerencsétlen helyzetben voltunk, mert az ő másik szomszédjukban egy nagyon öreg néni lakik, akit kb évente egyszer látok (vagy nincs otthon, vagy nincs ereje járkálni) és alattuk sem lakik asszem senki --> csak minket zavarnak vele. Bár amilyen decibellel tolták szerintem a földszinten is kellett volna hallani.

Nyilván nappal nem szólhatok rájuk, mert hát istenem így szeretik.. de hogy sorozatosan hajnal 2-3kor (mert bazmeg ekkor csinálták) erre keljünk fel az kicsit bicskanyitogató volt. Emellett sokszor még jó hangosan röhögcséltek és emelt hangszinten beszélgettek még este 10 után is.

Először kiraktunk egy papírt az ajtajukra, szépen megfogalmazva, hogy lécci ne így, nagyon áthallatszik, köszi. Folytatták.
1-2 héttel később valmi összeröffenés lehetett náluk, zene, hangoskodás, már este 10 elmúlt. Hát mondom már csak átmegyek szólni. Meglepetésemre viszonylag értelmesen meg tudtuk beszélni a dolgokat.
Folytatták.
Megint 1-2 héttel később átmentünk (ekkor már 11 is elmúlt, éjfél felé jártunk), akkor már kevésbé szebb stílusban vitattuk meg a dolgokat. Na onnantól visszafogták magukat és nagyon alkalmi szintre csökkent a zavaró viselkedésük (értsd este 10 utáni dolgok).

Az baszott fel leginkább, hogy van egy szabály, hogy este 10 után nem szabad zajongani, és ők erre fittyet hányva lármáztak. Kik ők, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok? Amúgy kiderült, hogy vendéglátosok (ugye amikor még tudtak dolgozni, emiatt tényleg sajnálom őket) és ezért értek haza késő este és ezért hancúroztak akkor. De ez nem mentség.

Másik:

Anyáméknál voltunk látogatóban. Szintén társasház (panel). A szomszédból hallom, hogy dübörög a zene, de olyan szinte, hogy kajak éreztem az ágyon a vibrálást. Volt egy kis szünet mondom hátha abbahagyta. Hát nem, folytatta. Itt az volt az aggasztó, hogy elég aggresszív hangok jöttek a szomszédtól, ezért kicsit hezitáltam, hogy mi legyen. De miután fél 12kor is még verette a zenét, mondom szarok rá átmegyek. 3x csöngettem mire meghallotta. Egy részeg csávó jelent meg az ajtóban. Mondom fél 12 van, lehetne kicsit állítani a hangerőn? Ja igen persze elnézést, jó éjszakát. Aztán teljesen kikapcsolta a zenét (vagy legalábbis annyira levette, hogy semmit nem hallottam át).

Szóval ez az én sztorim. Az a furcsa, hogy huszonévig úgy éltem, hogy nem voltak zajos szomszédok, (sőt szomszédok sem nagyon), aztán hirtelen több is lett :)

Hozzászólások

(#1) Silverboy


Silverboy
aktív tag

Átérzem én is hasonlóba futottam bele:
15 év csönd után - (szorossan összefügg a koronával), régi két lépcsőházas társasházba lakom, a lépcsőházak tükörképei egymásnak (ahogy a lakások is).

12:30 fele járt az óra, amikor írgalmatlanul veri a szomszéd a falat (pont a fejemnél rádadásul). Mondom magamba tuti megőrült a nőci... másnap 5:50kor indulnék melóbam, sorba állok az éppen nyitó trafiknál (hódoljak szenvedélyemnek... azaz ne verjem hókon a kollégát egy rossz szóért), erre letámad, hogy mit képzelek én, hogy éjfél után üvöltetem a zenét. Közöltem vele, hogy össze tetszik keverni, 1. szüleimmel élek, 2. én indulok elsőként dolgozni, Majd a két szobával arrébb lévő amúgy is pocsékul alvó anyám fülébe fogom üvölteni a Sabaton aktuális albumát. Páros lábbal repülnék a lakásból az is fix.

3 nap múlva a helyzet ugyan az, amúgy is baromi frusztrált napom volt, olyat vertem vissza a falba, hogy a csillár is majdhogynem belenget (akkor még nem fájt :DDD , csak másnap reggel).

Pár nap múlva megint, itt már felöltöztem átmentem, és kihívtam a nőcit (50+), és bekopogtam a szomszédjához, természetessen vendéglátosok... és hát 11:30ra értek haza, mondom szép és jó... csak hallkabban üvöltesd a zenédet, hogy a 20 centis téglafalon, ne halljam át. Azóta hála égnek csönd van, és énse riadok arra fel, hogy a német tüzérség a fejem mellől küldi az áldást a szovjetekre.

Aki megtudja válaszolni, hogy a hallás, hogy tud 90-135 fokban torzulni, azt meghívom egy sörre :))

[ Szerkesztve ]

„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!” / gordulokovek.hu

(#2) HussarF


HussarF
addikt

Nem vágom, a zajos szomszéd én szoktam lenni ;]

(#3) updog


updog
senior tag

van egy szabály, hogy este 10 után nem szabad zajongani - ha a csendháborításra gondolsz, régi urban legend ez az este 10 óra :) Igazából ha kedden délután négykor huzamosabb ideig nem szünteti meg a zavaró zajt akkor ugyanúgy csendháborításnak számít, és akár hatóságot is hívhatsz rá.

"Az a furcsa, hogy huszonévig úgy éltem, hogy nem voltak zajos szomszédok" Vagy csak nem vetted észre :) Más, amikor 17 évesen bedőlsz az ágyba, és azonnal elalszol mert elnyom a fizikai fáradtság és az agyadat napközben ért millió hatás, és más amikor 40 évesen pattanásig feszült idegekkel fekszel le este 11-kor, és a legkisebb zaj azonnal felkúrja az agyadat (saját példa), és fizikailag képtelen vagy ignorálni.

Nálunk napközben (homeoffice egy éve) folyamatosan a fejemen van a fejhallgató, egyrészt mert tuti hogy napközben valahol fúrnak, felettünk huzigálják a széket, az oldalsó szomszéd kétpercenként tüsszög vagy fuldoklik, valahol (khmm a szomszéd szobában feleségemmel :D ) folyamatosan ordít két gyerek, ez mind azonnal ki tud zökkenteni a munka ritmusából.

Éjszaka még rosszabb, az agyam szerintem felerősít minden ingert, lefekszek és az agyam azonnal rááll hogy lépdel a felső szomszéd, pakolászik, 11-kor még szekrényeket borogat néha, valamelyik másik szomszédot is zavarhatja mert volt már hogy éjfélkor elkezdték verni a radiátort (!!)... szóval kb. rámegy lassan az ép elmém, de nem tudok mit csinálni, ha panelt engedhetek meg magamnak. Illetve annyit tudok mégis, hogy spórolok ahogy tudok (két gyerek mellett, hajrá), dolgozok amennyit a home office miatt megnyert +2 óra enged, és reménykedek hogy találok valahol egy értelmes környéken lévő megfizethető családi házat, mielőtt elvisz az agyvérzés. Ahol majd hallgathatom a flexelést hajnalban :D ;]

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#4) Kasya


Kasya
nagyúr

Kollégista vagyok, nem értem a problémát. ;]

Pest:
Nekünk az alsó szomszéd egy "nagyonidős" házaspár, akiknél éjfélig megy a TV. Olyan hangerővel, hogy az ágyon fekve a bemondó szavait is kitudom venni (TV2).
A felső szomszéd pedig minden hétvégén fúr-farag. Így két év után, most nem hallani...lehet elfogyott a szabad falfelület?
A szembe szomszéd gyereke meg hisztis. 10 év körüli, de úgy sír, mint egy csecsemő. Értem, hogy az anyuka és mama neveli, csak nem jól. Ezen mondjuk tudunk javítani, bejárati ajtót kéne cserélnünk.

13 évig voltam kollégista. A társasházhoz képest rend és nyugalom volt.

Persze a lakótársakon múlik minden. Siófokon a fecskelakásban kimondottan szerettem lakni. Fiatalos, rugalmas és baráti társaság volt. Pesten még egy közgyűlést se lehet megtartani, mert egymásnak esnek, sőt, valaki a házzal is perben áll.

(#5) olloczky válasza updog (#3) üzenetére


olloczky
senior tag

ha a csendháborításra gondolsz, régi urban legend ez az este 10 óra :) Igazából ha kedden délután négykor huzamosabb ideig nem szünteti meg a zavaró zajt akkor ugyanúgy csendháborításnak számít, és akár hatóságot is hívhatsz rá.

nem, a társasház szabályzatára gondolok, ami ki van akasztva a földszinten :)

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#6) updog válasza olloczky (#5) üzenetére


updog
senior tag

OK, de a társasház szabályzata nem übereli a jogszabályt.

Tehát hiába mondja hogy "21:50 van, azt csinálok amit akarok este 10-ig, nézd meg a házszabályzatban", ez nem lesz igaz.

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#7) RudY


RudY
addikt

Ahogy doeeg is írta, a "régi" csendrendelet és csendháborítás jócskán módosult már az utóbbi években. Az ingatlanra a birtokvédelem is vonatkozik, aminél nincs napszak és időkorlát, legyen az füst, szag, zaj vagy bármi más. Azaz, a nap bármely szakában jogod van nyugodtan pihenni, akár beteg vagy, akár nem, ez nem szorul magyarázatra, de sokan mégis zavarban érzik ettől magukat, amit nem kellene. Nyilván vannak kivételek, ha pl. a zavarás ideiglenes (pl. a szomszéd felújít).

Akár ügyfélkapun is indítható a birtokvédelmi eljárás, de nyugodt szívvel kérhető rendőrségi intézkedés ezt megelőzően is, mivel ez szabálysértés.
„Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.”

Minél több "bizonyíték" van (pl. hang- és videófelvétel), vagy több szomszéd nyilatkozata és aláírása, annál gyorsabb és egyszerűbb, hamar megoldódik. Addig büntetik, amíg meg nem szünteti.
Fölösleges szélsőséges példákban gondolkodni, túlagyalni és főleg nem szégyenkezni.

Némi konkrétum saját részről, minden telekszomszédot zavarta az újonc, de senki nem mert/akart/tudott lépni, hónapokig szenvedtünk. A vállalásokból összerakható egy kép, gumimedencés bulikázás és őrjöngés majdnem minden nap hajnalig (igen, hétköznap is), légpuskázás, örömtüzek és egyebek. Azt hitte ő lesz itt a kiskirály...mondjuk amikor megjelentem egy molotovnak látszó eszközzel a kerítésnél, akkor egy darabig visszafogták magukat, de nem ez volt a megoldás, hanem egy gyors birtokvédelmi eljárás.

Azóta nyugi és béke van. :K

[ Szerkesztve ]

(#8) olloczky


olloczky
senior tag

Áh értem. Akkor ez személyes preferncia csupán részemről, hogy este 10 után csönd legyen, mert szerintem ez észszerű. Nyilván a vendéglátós szakmából adódóan ők az átlaghoz képest eltérő órákban működnek, de mivel az átlag nem, ezért ehhez kell(ene) tartani magukat.

[ Szerkesztve ]

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#9) adika4444


adika4444
addikt

Rokonom a belvárosban lakik egy társasban. Van felette egy szomszéd. Nem tudjuk mit, vagy hogyan mozgat, tologat, de a lényeg, hogy időnként úgy a földhözver valamit, hogy belereccsen a plafon. Ez pedig rendszeres, mellé nyikorgás, recsegés társul. Lövésünk sincs mit csinál, de egy darabig bosszantott, mára csak nevetünk rajta. Ezt bármikor elkezdi. De tényleg bármikor. Éjjel, nappal, reggel vagy este.

üdv, adika4444

(#10) updog válasza RudY (#7) üzenetére


updog
senior tag

Riszpekt. Szerintem nagyon sokan vannak úgy vele, hogy nem mernek idáig elmenni (még hogy idáig, de kb. odáig se hogy szóljanak miatta), a régi időkből megmaradt önkéntes rendőrnek / házmesternek való megbélyegzés miatt (ami egyébként meg is van a mai napig, és persze az a réteg hangosabb aki ezt visítozza, sokszor átfedésben a renitensekkel :((( ).

adika4444 igen, nem viccből írtam én is hogy "szekrényeket borogat", szó szerint olyan hangja van néha, mintha egy 10-20 kilós valami leborulna a földre, és szintén tök random, hajnal kettőkor is ébredtem már erre. Sajnos én nem tudok röhögni, mert jött már sírva a gyerek éjszaka, hogy "apa félek, fogd be a fülemet".

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.