2022. október 4., kedd

Gyorskeresés

MOViAN /aka Showtime

Írta: | Kulcsszavak: mkv . avi . divx . youtube . stream . twich . filmek . online . sorozat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés már elavult. [ A tejes bemutató ] és szavazás eredménye a Szakmai LOGOUT » Tesztek » Házimozi rovatban olvasható. Elkészítettem prohardveren » OS, alkalmazások » [ movian ] topikot is. Szavazzatok! :R

Bevezető

www.bit.ly/movian
Movian 5.0 - 2016

Szeretném bemutatni nektek a Movian Playert (korábbi nevén Showtime Media Center); mely egy kiváló film/zene lejátszó és ettől sokkal több! Andreas Öman - Smas, svéd programozónak köszönhetően eddig Linux alapokon futott. Pár hete fellelhető bétája a Chrome / APPS áruházban s kedvenc Android készülékünkre is telepíthető. Azért ragadtam billentyűzetet, mert béta állapota ellenére kitűnően működik.


10 indításból 9x hibátlan.

A fejlesztést évek óta lelkesen végzi Andoma, remek csapat áll mögötte. Érdemes reflektálni a lejátszó előnyeire és a problémákra, gyorsan reagál a fórumozókra és emailre is! A Movian Player bétáját nem szándékozom összehasonlítani más lejátszókkal, pl a KODi-val. Inkább egy ultra mini (Light) alternatívaként ajánlom! Legnagyobb erőssége, hogy gyengébb gépeken megfelelő online zenehallgatásra, reklám mentes YouTube videózásra.

Pár hete eladtuk a PS3 gépem. Amellett, hogy egyre ritkábban játszottunk rajta, a kislányom szívesen nézett "nagyban" mesét. Kényelmi szempontból az online stream messze leköröz mindent. Rengeteg eredeti lemez van itthon, Disney filmek tucatjai porosodnak polcainkon, padláson. Szeretünk moziba járni, de a kicsivel (2 éves) még nehezen kivitelezhető. Kevés idő marad a kikapcsolódásra, örülünk, ha estére beesünk az ágyba. Ekkor kezdődik a végeláthatatlan reklám rengeteg. Jobb esetben 20 perc műsor, 10 perc reklám, mivan?! Feleségem szerint jó lenne egy PiNGU, vagy bármilyen mesesorozat alvás előtt.

Ha kikapcsolódásra vágysz, felesleges vásárlással tölteni az időd. Egy trailerből sajnos még nem derül ki, hogy valóban lebilincselő lesz a film. Voltál már úgy, hogy előre beharangozott műsorról több trailer-t láttál, majd amikor végre megjelent, nagy csalódást okozott? Konzolon bevált a Showtime egyszerűsége és gyorsasága. Belenéztünk pár sorozatba, ami tetszett folytattuk, így pár hete újra rákerestem PC-n a kliensre.

Technológia


logo - 2010

A mini motorháztető alatt egy igazi multimédia szörny lapul. Felsorolni sok lenne a támogatott videó és audió kodeket. Kezdettől prioritást élvez a hardveres gyorsítás. Ezt a chrome böngészőnk támogatja, H.264 és Nvidia gpu előny!

PS3 és Linux alatt támogatott a multi channel audió, be lehett állítani DTS, AC3, E-AC3, PCM kimenetet 192 kHz-ig, csatornánként. Tapasztalataim szerint a jelenlegi chrome böngészős béta még nem alkalmas a részletes audio beállításokra. Ez hamarosan változni fog.


ps3 változatnál joyból lett "távirányító"

További szakzsargon helyett következzen némi definíció a háttérben futó folyamatokról:

KLIENS jelenleg a tárgyban forgó MOViAN; sokrétű, egyúttal rengeteg formátummal boldoguló online és offline lejátszó.

PLUGIN olyan bővítmény, mely az alap funkciók maximális kihasználásán túl, akár plusz lehetőségekkel bővíti az alap klienst.

REPOSITORY Magyar megfelelője legegyszerűbben a tároló / raktár / lelőhely.
Olyan tár a REPO, ahol a kliens számára műsorok vannak.

STREAM
Az angol szó jelentése: folyam / áramlat. Az online lejátszóknál mint a movian, gyakorlatilag azonnali adatfolyamról beszélünk. A streaming weboldalak használóinak nagy része nem ismeri a felépített háttér részleteit. Rákattintanak a kiválasztott műsorra - várják, hogy induljon.

ViDEO ON DEMAND (VOD) elven működik a YouTube, iPTV, Netflix videózás, mely során a felhasználó választhat egyet a tárolt műsorokból. Ismertető jegye; van lehetőség beletekerni.

LiVE-STREAM-nek köszönhetően élő közvetítéseket nézhetünk, akár egykori tévénken a focimeccsek.

Alapvető szakszavakkal kapcsolatban ajánlom a házimozi rovat kapcsolódó anyagát.


logo - 2013

CACHE azaz ideiglenes tárolóba menti a tömörítetten érkező csomagokat a műsor fogadója; a hardverünk. On-demand esetén a felhasználónak van hozzáférése a cache-ez.

BUFFER-elés történik az első adatcsomagok érkezésétől, mely azt jelenti, hogy előre letölt néhány másodpercet / percet, vagy teljes filmhosszt a kliens, ne legyen szakadozó és élvezhetetlen a műsor, sávszélesség ingadozásától függően.

MOVIAN Player Specifikáció
• Android, Linux, PS3, RPi v1-2, Mac OS X, Windows xp/7/8/10 (böngésző) támogatás
• 5-8! Megabyte platformtól függően
• minimális erőforrás igény; 1 magos telefonon, c2d laptopon már jól fut
• átlagos kábelinternet-kapcsolaton 1080p műsor már élvezhető
• teljesen letisztult, minden sallangtól és reklámtól mentes,
• Online TV, Zene Streaming, felirat, hálózati lejátszás
• On Screen Keyboard, egyedi megjelenésű felszín,
• 4K, 1080p, mkv, dts, dual monitor,
• nyílt forráskód, korrekt fórum, magyar lokalizáció,
intuitív - testre szabható felület,
• apróbb hiányosságtól eltekintve masszív alap,
• teljes lista a jellemzőkről - List of features

::::::::::::::::::::::::::::

Vitatott kérdés az online streaming jogi része, különösen Németországban.
Így aki nem csak saját arcívumot (esetünkben egy kislány meséit), vagy nehezen elérhető sorozatokat nézne / egyúttal tárol a cache-ben, KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGRE HASZNÁLJA EZT ÉS MINDEN MÁS STREAM SZOLGÁLTATÁST!

::::::::::::::::::::::::::::

Telepítés PC

Először hozzá kell adnunk a google chrome böngészőnkhöz az app-ot.
A hivatkozás elérhető itt :: [ LETÖLTÉS ] ::


1) +HOZZÁADÁS gomb - kezdheted a telepítést


2) Alkalmazás hozzáadása

[OFF]
3) Alkalmazásaink között mindig megtalálod

Első indításkor, illetve automatikus frissítéskor pár másodperccel tovább tart a betöltés.


Kritikus rész a chrome APP betában; betöltéskor néha összeomlik

Android felhasználók számára ismerős alkalmazás indul. Természetesen egérrel, érintő képernyővel és billentyűzettel használható. Kísérletezem egy joy driverrel, későbbiekben erről visszajelzek.


Most még üres

Billentyű parancsok
• nyíl ←↑↓→ billentyűinkkel navigálhatsz a menüben
• Backspace - törlés / vissza
• ESC - vissza lépés
• Enter ↲ kiválaszt
• F11 - teljes képernyő
• F4 - debug, rendszernapló

Bal felső sarokban egy balra mutató nyíl található, ezzel vissza léphetünk egészen a főmenübe.

Jobb sarokban található a "Page settings" azaz oldal beállítások.
Lehetőségünk nyílik a Page layout gombnál változtatni az ikonok elhelyezésén (Grid, List),

Bookmark page = könyvjelzővel jelölheted a később érdekes műsort.

Reload page = újratöltést jelent. Megragadnám a pillanatot, állítsd Magyarra a programot a további részletek vesézése helyett. Térj vissza a "HOME" - kezdő oldalra.

Magyar nyelv beállítása
Settings -> Languages -> Languages: Magyar (Hungarian)

Miután belelapoztál a lehetőségekbe, tölts le valamilyen plugint a programhoz. Többet is lehet!

AJÁNLOTT REPOK
pluginok -> elérhető pluginok böngészése -> zene streamelés -> Digitaly Imported
pluginok -> elérhető pluginok böngészése -> videó streamelés -> Youtube broadcast

Kiemelném az Opensubtitles beépülőtt, mely alapértelmezett magyar feliratokat illeszt
bármely műsorra, 1x kell bekattintani, ezt követően automatikus (társítható műsort érzékel).


Ezekből és még sok másból választhatsz, ha filmeznél

Ha kiválasztottad a számodra megfelelőt-ket, megjelenik a plugin készítőjének neve és lentebb a Telepít gomb. Egy pillanat alatt listába kerül a kívánt repo. Most már kipróbálhatod a stream adás indítását a saját klienseddel! Reklámokat ne keresd! -nincs-


plugin választás / page settings - w10

Érdemes kitenni asztalra az új szerzeményt, így mindig szem előtt lesz a parancsikon (ha pl hallgatnál egy kis rádiót). Ezt a Chrome -> alkalmazások menü -> movian ikon -> jobb egér -> parancsikon létrehozása -> létrehozás teheted meg.

A nagyító és a mellette lévő mező természetesen keresésre szolgál, amint beütünk valamit a főképernyőn, máris indul a keresés a választott REPO-kat szűrve.

Hiányosság

Sajnos vannak még bugok a bétában, de gyakori használattal kiderül, hogy ez már nem befolyásolja a felhasználói élményt. Jó volna, ha a fentiek ellenére támogatást nyújtana a közösség ereje!

• theMovieDB.org - TMDB plugin egyelőe nincs pc-n,
• a stream tárhelyek / repok módosulhatnak;
• szponzorok változtatnak a reklám vagy hivatkozás lokáción,
• ez befolyással van a stabil plugin működésre; hiba üzenet formájában,
• JavaScript frissítésre és újabb pluginra van szükség,
• ezeket független fejlesztők készíthetik, igény szerint,
• moovie.cc, filmezz.eu

Utóbbi REPO pluginja megtalálható a movian-ban, de nem rendelkezik naprakész frissítéssel. Fél évente jó volna, ha ránézne egy hozzáértő. Nélküle a szinkronos magyar filmnézés hibába ütközhet egyes tárhelyeken. A korábbi orosz fejlesztő (lprot) motiváció hiányában megunta a magyar repot foltozni.

Így a Beta gyerekbetegségek mellett a Magyar támogatás hiányos, kicsiny országunkban keveseket érdekel a kérdés. Rákeresve csak a 2. vagyok, aki örülne a frissítésnek, bizonyára jó páran azt sem tudják mi a JavaScript.. de megnéznének este valamit meló után.

Összegzés / Forrás

Az elmúlt 10 évben egyre több hardver vett körül, mint mindannyiunkat. Gyakran megfogalmazódik a kérdés, vajon mennyire vannak ránk hatással ezek a médiumok?! TV műsor elé (hírek/filmek/reklámok) 98' óta egyre ritkábban ülök. Jellemzően szüleim generációja akik még fogékonyak a "hagyományos" kikapcsolódásra. Ezen szívesen változtatnék. Remélem a leírás elolvasásával és kis türelemmel bárki elsajátítja a napi kikapcsolódáshoz szükséges alapokat.

A végleges változat megírása előtt többekkel leveleztem.
Köszönöm a támogatást a kedves Fórumtársaktól és a PH néhány meghatározó személyétől. Ráírtam a készítőre is, ha felmerült néhány kérdés. Sok emberrel ellentétben nagyon közvetlen, s rendkívül ügyes, hogy életben tart egy ilyen alkalmazást, ami bárkinek élményt nyújthat. Önzetlen munkája példamutató.

Milyen lehetőségeket tartogat még?
• live stream, liveCloud, bármit indíthat felhőből és offline,
• twich, gametrailers, dropbox, gdrive, video learning
• website streaming service (youku, sohu stb)
• Web browser popup plugin
• torrent pear-to-pear, pear-to-folder

A Movian Playert mindenkinek szívesen ajánlom, tőlem megkapja a megfelelő értékelést.

Pro
+ ha az előtöltés elér egy szintet, hibátlan az élmény
+ telepítve sem haladja meg a 20MB-ot
+ kevés erőforrást igényel
+ új életre kelti régi eszközeinket
+ ingyenes, egyszerű, gyorsan testre szabható

Kontra
- jelenleg még hiányos PC-n
- dekódolás hiba előfordulhat "processzor túl lassú"
- megfelelő fórumban, közömbösség tapasztalható

Építő, releváns kritikát szívesen fogadok! Későbbiekben ezek gyűjteményét a F.A.Q. résznél fogom listázni! Kérlek ha tetszett a program bemutatója, egyúttal szeretnéd, hogy fejlesszék a Magyar plugin-t, szánj rá 15 másodpercet és szavazz!

#forrás
•• Linux • Mac OS X • Raspberry Pi • Playstation 3Android
GoogleChromeJelenleg élő PluginokPluginDevelopment
••

FAQ


Gyakran Ismételt Kérdések

Meddig marad gépünkön az adott műsor?
Ez a tárolótól és beállításaitól függ. Egy megtekintett ON DEMAND műsor teljes hosszában a gépen van youtube esetén, a következő film indításáig. Gyakran lehet olvasni, hogy érdemes üríteni bizonyos programokkal a CACHE tárhelyeket. Épp azért, mert vannak lejátszók, szolgáltatók, melyek előzékenyen óriás fájlokat pakolnak a gépünkre, hogy később gyorsabban betölthessen az adott tartalom.
Szerencsére a MOViAN nem tartozik a fentebb említettek közé, minimális a tárhely szükséglete.

Mi volt a leggyengébb hardver, amivel még használhatónak találtad?
• voda smart tab 10 - android5 - cpu Snapdragon QSD8260 (2x 1.2Ghz) - ram lp-1gb ddr2
• dell inspirion 1018 - wXp x86 - cpu intel atom N455 (1x 1.66GHz) - ram 1gb ddr2
• dell v131 - w7 x64 - cpu intel celeron ulv867 (2x 1.3GHz) - ram 2gb ddr3
• Raspberry Pi v1 - linux - cpu ARM11 (1x 700MHz) - ram 256mb ddr2

Miért nem működik a Filmezz.eu?
A cikkben kifejtettem, hogy a program Magyar vonatkozása nincs frissítve.
Ezért a szinkronos filmek REPO-jára mutató hivatkozás hiba üzenetet dobhat.

Hogyan változtathatok ezen?
Létezik a Prohardver! -en szoftverfejlesztés/JavaScript topik. Felesleges szemetelni a fórumot!
A hozzáértők akkor tesznek érdemi lépést, ha érdeklődés mutatkozik a programra!
Szavazz, együtt megkéred őket; segítsenek! [ www.bit.ly/movianfeedback ]

Sajnos hiba üzenetet kapok a movian indításakor, tehetek valamit?
A beta fejlesztése már elég régóta tart, de a cikk írásának pillanatában szembesültem néha hibás leállással. Ez nálam 10-ből 1x fordult elő, az indítás során.


Így néz ki a hiba üzenet

Zenelájátszáskor ismert hiba, az akadozó hang?
Amint a tálcára kerül a program, mindenkinél akadozás van. Egyszerűen hagyd a háttérben tovább futni és minden rendben lesz.

Kereshetek úgy a REPO-k között, hogy közben szól valami zene?
Igen, ezt már tudja a beta.

Nem látható a Chrome böngészőmben az "Alkalmazások" gomb, mi a teendő?
Elég új lapot nyitnod a böngészőben, így már látszani fog a könyvjelző sáv elején az "alkalmazások" felirat és ikon. Ha ez nem segít, lehet, hogy tiltva lett a listáról.
Ilyenkor jobb egérgomb a könyvjelző sávon és vissza kapcsolhatod.

Van lehetőségem bele húzni a filmeket, mint más offline lejátszónál?
Igen.

Állíthatom a felirat méretét, színét, elhelyezését. körvonalát?
Igen, Beállítások -> Feliratok -> Felirat mérete és pozíció, szín, stb.

Választhatok másféle hátteret a programnak?
Igen, Beállítások -> Kinézet -> Háttér

Választhatok képernyővédőt?
Igen, Beállítások -> Kinézet -> Screensaver -> késleltetés 1min -> second per image 5

Hogyan kapcsolhatom ki a széles vászont; manipulálhatom a kép elhelyezését?
Igen, Beállítások -> Videó lejátszás

Hogyan törölhetem a szükségtelen plugin-t / könyvjelzőt?
Jobb egér a szükségtelen ikonon és kuka. Ugyanígy a chrome-ból is eltávolítható.

Miért változott meg a showtime media center név?
A tv csatorna tulajdonosai nem nézték jó szemmel..

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr

Érdekesnek tűnik. Miben különbözik a Koditól? Miben jobb, rosszabb?

A cikk végén a jelenlegi pluginok linkje nálam nem tölt be semmit.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#2) tibcsi0407


tibcsi0407
félisten

Én a PS-en ezt használom. Mióta nem nagyon játszok vele, csak filmezni szoktam, de szeretem nagyon. Egyszerű, gyors és mindenevő. A fejlesztő pedig egy ügyes srác szerintem, hogy életben tartja ezt a kis programot.

[ Szerkesztve ]

Z690 AORUS ULTRA - Core i9-12900k -Corsair Dominator Platinum DDR5-5600 2X16 GB - GIGABYTE RTX 3070Ti OC - 2x Huawei MateView GT34 -iPhone 13 Pro, BMW i3, BMW F10 520D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.