2023. április 1., szombat

Gyorskeresés

Secret Hitler Társasjáték Videó Bemutató!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Secret Hitler

videó bemutató

Mi ez?

A Secret Hitler egy „titkos áruló” mechanizmusra építő, társas interakciókkal operáló és következtetéseken alapuló játék. A játékban a résztvevők két csoportba tartoznak: liberálisok vagy fasiszták. Alapvetően a liberálisok vannak többen, de hogy ki, melyik csapathoz, frakcióhoz tartozik, azt a játék elején véletlenszerűen döntjük el.

a játék teljes pompájában, miután letöltöttük és kinyomtattuk: Print&Play

A játék az 1930-as évek Németországában játszódik, ahol a fentebb említett két frakció próbálja megszerezni a törvényhozói hatalmat. Az egyik fasiszta pedig maga Hitler, ha ő hatalomra kerül, miután három fasiszta irányelv életbe lépett, megnyeri a fasisztákkal együtt játékot. Mivel Hitler kilétét a liberálisok nem tudják, és az ő feladata az, hogy minél többször megválasszák, ezért érdekében áll liberálisnak kiadnia magát. Ezért ő az “áruló”, mert kvázi a liberálisokat árulja el, amikor felfedi kilétét, ha sikerül a terve.

ilyen kártyákból minden játékos kettőt kap, egy lezárt borítékban a játék elején

A játékmenet

Öt-tíz játékos számára játszható a játék; tapasztalataim szerint inkább hat-hét fő a minimum, ugyanis sokkal élvezhetőbb, ha egy kicsit többen vagyunk. (Hétnél többen még nem játszottuk, lehet, hogy az meg egy kicsit már sok lenne.)

A játék elején mindenki kap egy zárt borítékot, amiben két kártyát talál. Az egyiken az van, hogy melyik frakcióhoz tartozik, a másikon pedig az, hogy személyesen ő csak egy képviselő (liberális vagy fasiszta) vagy éppenséggel pont Hitler. A borítékon kívül mindenki kap egy “igen” és egy “nem” szavazó kártyát, amivel a javasolt kancellár személyéről szavazhatnak.

Ezek után a játékosok maguk közül kineveznek egy játékvezetőt, akinek vezényletével a játék elején megtalálják egymást a fasiszták. Ennek első lépése, hogy mindenki becsukja a szemét. Ezután Hitler felemeli titokban az egyik – vagy mindkét – hüvelykujját hogy a fasiszta képviselők amikor vezényszóra kinyitják a szemüket, tudják, hogy kit kell majd hatalomra segíteni. Ha csak 5-6 ember játszik, a Hitler szerepét játszó játékos is kinyithatja a szemét a vezényszóra, ugyanis ekkor csak egy fasiszta képviselő van rajta kívül – és ilyenkor tudnak egymásról. Pár másodperc elteltével, amikor mindenki felismerte a csapattársát ismét mindenki becsukja a szemét, majd újabb vezényszóra most már mindenki kinyitja, és kezdődhet a játék.

ahonnan az irányelveket húzzuk és ahova a liberális irányelvek elfogadásuk után kerülnek

Ez egy nagyon izgalmas dinamikát kölcsönöz a játéknak, ugyanis senki nem szeretne nyíltan fasiszta lenni (ugye az a rossz), viszont valahogy tudtára kell adni Hitlernek, hogy kiben bízhat és kiben nem.

A játékmenete viszonylag egyszerű. Egy kör úgy néz ki, hogy az elnök választ egy kancellárt, akinek - ha megszavazták a többiek is, a szavazásra használatos Ja! / Nein! Kártyák közül az egyik koordinált, egyszerre történő megfordításával vagy megmutatásával - átad két irányelv kártyát a háromból, amit húzott, az erre a célra kialakított irányelv húzópakliból. Ez a törvényhozás fázis, eközben senki nem beszélhet. A kancellár a neki átadott két irányelv közül választ egyet – ami lehet ugye fasiszta vagy liberális – és felteszi a megfelelő táblára. Ezek után meg lehet vitatni, hogy milyen lehetőségei voltak az elnöknek és a kancellárnak és ki-, miért döntött úgy, ahogy. Ez egy nagyon fontos rész, mert itt lehet következtetni arra, hogy ki hazudik, miért, melyik oldalon áll és érdemes-e megválasztani őt legközelebb is vagy sem. Az irányelv kártyák között jelentősen több fasiszta van, ezzel is nehezítve a liberálisok dolgát; arról nem is beszélve, hogy simán előfordulhat, hogy a kancellárnak nincs választási lehetősége, hiszen két ugyanolyan irányelvet kapott már az elnöktől.

kancellár és elnök jelölő, amiknek a hátulján ott vannak az adott személy feladatai

Az elnök jelző a kör végén átvándorol egyik játékosról a másikra óramutató járásával megegyezően alap esetben - és az elnök pedig választ minden körben egy kancellárt, akire a többiek szavazhatnak. Bizonyos számú fasiszta irányelv életbe lépése után az elnök egyre több és több lehetőséget kap(hat). Akár meg is ölhet egy képviselőt. Amennyiben Hitler nem kerül hatalomra, de nem is öli meg az aktuális elnök, akkor a fasiszták a hatodik fasiszta irányelv életbelépése után szintén nyernek. A liberálisok csak akkor nyernek, ha Hitlert megöli az aktuális elnök, vagy elfogadták az ötödik liberális irányelvet.

fasiszta irányelvek helye, és az épp aktuális elnök különleges képességei

Konklúzió

Aki szereti az olyan játékokat, ahol mások viselkedéséből kell következtetni valamire, esetleg megtéveszteni a többieket, akkor ezt a játékot imádni fogja. Viszonylag egyszerű a játékmenet, de mégis több változatosság van benne, mint mondjuk egy “resistance” típusú játékban, ahol egyszerűen csak a többséget kell megszereznie a csapatnak körről-körre. Nagyon élvezhető és szerintem pont a megfelelő mennyiségű feszültséget kelti a játékosok között, hogy még élvezhető és érdekes legyen. Arról nem is beszélve, hogy nem egy hosszú játék, 20-30 perc alatt simán végig lehet játszani egy fordulót.
És ha ez nem lenne elég, elérhető egy ingyenes, úgynevezett „print and play” verzió a játékból, amit mi is használunk. Ehhez elég egy pdf-et letölteni, kinyomtatni, és a jelölt vonalak mentén felvágni a játék részeit tartalmazó kártyákat és már mehet is játék. (Mi ráragasztottuk őket egy vékony kartonra, de így is igazán jó játék!)

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Kimaradt, hogy a fasiszták akkor is nyernek, ha megszületik a hatodik fasiszta rendelkezés. Igaz, az ötödik fasiszta rendelkezés életbe lépése után a mindenkori kormánynak vétójoga van, tehát ha sem az elnök, sem a kancellár nem akarja meghozni azt a rendelkezést, ami végül megmaradt, akkor megvétózhatják azt -- ezzel kizárva a szerencsétlen véletlen miatti vesztést.

De egyébként a játékszabályzatot érdemes átolvasni kezdés előtt, mert van benne egy csomó fontos nüansz, ami egy ismertetés során kevéssé fontos, játékmenet során viszont annál inkább.

A Secret Hitler Sundays egy egész kellemes sorozat volt, amiben néhány népszerűbb YouTube/Twitch streamer ült össze egy digitális asztal köré Secret Hitlerezni (amíg TB egészségi állapota még engedett ilyesmit). Abból egész jól átjön, milyen is maga a játék egy baráti körben.

(#2) nuke7 válasza 7 (#1) üzenetére


nuke7
veterán

igen, köszi a kiegészítést! :R

amúgy lehet online játszani, de szerintem személyesen sokkal viccesebb :DDD

https://youtube.com/user/nuke7

(#3) olbaidhun válasza nuke7 (#2) üzenetére


olbaidhun
őstag

Fejlesztő társasjáték lehet (imádjuk a és gyakran használunk hasonlót), viszont ez a youtube borítókép gyalázatos. Gondolom a műsor is hasonló, sajnálom az időt is rá.. Megértem, hogy figyelemfelkeltőnek kell lenni, de véletlenül befigyel a képernyőre a gyerek és ismét feljebb emelkedik az ingerküszöb. Lassan az összes online média egy disznóól lesz ilyen szempontból, 8 éven alulit max szülői felügyelettel lehet "ráengedni". :(((

7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

(#4) GSP


GSP
aktív tag

Te jó ég... :(((

~~~ Ha szereted az életet, ne vesztegesd az időt, mert az idő maga az élet. ~~~

(#5) nuke7 válasza olbaidhun (#3) üzenetére


nuke7
veterán

Ez egy social deduction, parti játék, titkos áruló mechanizmussal.

Kifejtenéd, hogy miért gondolod, hogy gyalázatos a YT borító - és a műsor?
(az a pár perc, ahol elmondom, hogy milyen a játék..? :U )

"...de véletlenül befigyel a képernyőre a gyerek és ismét feljebb emelkedik az ingerküszöb."
Ez mit jelent? Ez nem egy gyerekjáték, vagy mire gondolsz, hogy befigyel..? Ez nem 8 év alattiaknak szól, sőt. 14 éves kortól ajánlott.

GSP: Parancsolsz..? :DDD

[ Szerkesztve ]

https://youtube.com/user/nuke7

(#6) olbaidhun válasza nuke7 (#5) üzenetére


olbaidhun
őstag

A műsort nem néztem, elment a kedvem az egésztől, arról nem vallok. A hatásvadász kép lerombolta az érdeklődést, de lehetséges, hogy egy réteg majd zabálni fogja, minden esetre bekérdeztem a nyolcadikos Keresztlányom, szintén nagy társas fun, azt mondja ez a kép borzasztóan néz ki.

Az ingerküszöb, amivel naponta találkozunk, gyakran bekeveredik a gyerekeink figyelmébe; reklámokban, telefonon, játékokban, YouTube, stb. Kíváncsi lennék, hogy mit éreznek/élnek át a magukra hagyott gyerkőcök, amikor az Anyuka pl kajálni, barátnőzni akar a fórumban és oda tolja a pár évesnek a mobilt.

Tudom el lehet kapcsolni, nem kötelező, de amikor TÁRSASJÁTÉKRÓL van szó, akkor nem elsősorban 14 éven felüliek jutnak eszembe.. nyilván ők már hallottak erről, de vajon hány éves fejjel -értik- meg milyen szörnyű ideológia és káosz bújik az egész mögött. Ebbe a címbe egy babafejet beletuszkolni számomra gusztustalan. Természetesen ez még nem a csúcs, lehet űberelni, csak kérdéses, hogy mit fogyasztanak jobban és mennyire van esély ezekből tudatosan válogatni.

Imádjuk a társast, ne értsd félre, gyakran kutatjuk az újakat, pl neten, játékboltban, ph-n, bárhol. Na, mindegy, elengedem, nyilván poénosabban is felfoghattam volna.

[ Szerkesztve ]

7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

(#7) nuke7 válasza olbaidhun (#6) üzenetére


nuke7
veterán

A próféta szóljon belőled :D
(az most más kérdést, hogy a videót úgy méltatod, hogy nem nézted meg - esetleg akkor már a többi videómról is tudnál véleményt mondani így gyorsba..? :U )

Tudod, be lehet állítani Youtube-on, hogy gyerekeknek szól-e a tartalom - sőt kötelező is. Az én csatornám felnőtteknek szól, és a PH-t sem 14 év alattiak használják szerintem nagyrészt... :N (és így a youtube nem fogja feldobni olyan lejátszási listában, vagy olyan videó után, ami gyerekeknek szól.... a baby hitler meme nem ismerésével nem tudok mit kezdeni, ez nem mai darab :DDD )

Neked akkor a következő videóm fog jobban tetszeni amúgy: Lords of Waterdeep ;)
(szerintem 2 héten belül kész lesz)

(azután meg Mansions of Madness ami Lovecraft horror, azt ne nézd meg, félelemetes - meg a Lucidity-t se, ami a másik játék a cikkben... :( )

[ Szerkesztve ]

https://youtube.com/user/nuke7

(#8) olbaidhun válasza nuke7 (#7) üzenetére


olbaidhun
őstag

Rendben. Holnap sort kerítek rá.

Vannak posztmodern mémek amit nem ismerni talán veszteség? :U

Tévénken bevallom nem szoktam loginolni a youtubeot, de azt hiszem kevesek korlátozzák le saját magukat épp a nextgenből :DDD

7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.