2022. augusztus 16., kedd

Gyorskeresés

Miért éri meg rootolni vagy feloldani a bootloadert

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hogy az érme másik oldaláról is essen azért szó.

Válaszcikk (st3v3np3t3r) fórumtárs "Miért NEM éri meg rootolni vagy feloldani a bootloadert" bejegyzésére.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A rootolás, vagy a bootloader kinyitása közel sem a sátántól való, bármennyire is szeretnénk az emberrel ezt a szolgáltatók, gyártók és a forgalmazók elhitetni.

Minden, ezen blogbejegyzésben említett procedúra, ideértve, de nem kizárólagosan a rootolást vagy a bootloader kinyitását a garancia és bárminemű egyéb jótállási szolgáltatás azonnali semmissé válását eredményezi. Az imént említett procedúrák továbbá potenciálisan biztonsági kockázatot vagy funkciók elvesztését eredményezhetik, a módosítások részleteivel és kockázataival képben nem levő felhasználó a telefonját akár működésképtelenné is teheti.

(i) Extra funkciók hozzáadása
Hiányzik valami a rendszerből? Esetleg amit más gyártó rendszere már implementál? Valami egyéb nem kínált funkcióra gondol az ember? Nagy eséllyel már más is gondolt rá, és van rá módszer, de root jogosultság nélkül nem lehet rendszerszintű komponenseket hozzáadni a telefonhoz. Hozzácsaphatjuk ide az ezen módosítások által elért esetleges akkumulátoridő és sebességnövekedést is.
Egy-két példa:
Tasker
Minden, és még annál is több dolog automatizálása, amit csak el lehet képzelni.
"Ha hazaérkezem, vegye fel a hangerőt 8/10-re, kapcsolja ki a mobilnetet, a GPS-t, csatlakozzon az "xyz" wifihálózatra, keressen frissítéseket és dobjon egy értesítést, hogy tegyem fel a töltőre."
GravityBox
Ezernyi tweak a rendszer különböző részeiről, itt-ott, mint telefon gombjainak egyéni kiosztása, zárolóképernyő, értesítési felület, státuszsáv, és egyebek átrendezésének és módosításának és extra funkciók hozzáadásának lehetőségei.
Lucky Patcher
Vegyesfelvágott. Telepített alkalmazásokat tud módosítani, mint egyedi patchek (reklámok kiirtása, in-app purchase emuláció, bizonyos alkalmazásokban képernyőkép észlelésének letiltása, Youtube háttérbeli lejátszás, letöltés, stb.)

(ii) Reklámirtás felsőfokon
Reklámszűrés rendszerszinten. Az asztali operációs rendszereken nem véletlenül szeretett hosts file alapú reklámblokkolásra sem lenne lehetőség, mivel a /system/etc mappa értelem szerűen nem tartozik a user jogkörébe.
Továbbá a root nélküli reklámblokkolóknál sokkal robosztusabb megoldások is léteznek, amik bármelyik alkalmazásban nem csak a reklámok tartalmát, hanem a helyét is eltűntetik (MinMinGuard).

(iii) Megbízhatóbb backup
Alkalmazások és az összes személyes beállítás elmentése és visszatöltése, gyártótól és verziótól függetlenül. (Titanium Backup)

(iv) Nagyobb kontrol minden fölött
Eltávolíthatatlan "rendszeralkalmazások" eltávolítása. Legyen ez akár biztonsági szempontból, mint a kínai kormány előretelepített botnet és kémprogramcsomagja, vagy csupán azért, mert semmi szükségünk nincs az adott alkalmazásra, és ne rabolja feleslegesen a telefon tárhelyét vagy erőforrásait.

(v) Custom ROM telepítése
Minden eddig felsorolt pont együtt, totális testreszabhatóság. Természetesen a Play Store kínálathoz hasonlóan itt is nagy számú igen gyenge minőségű rendszert és portot találhat az ember, körültekintés azért szükséges - igaz ez az egész root és bootloadernyitási témára.
Miért ne telepítsünk jobb, szebb, gyorsabb és botnet mentes rendszert a telefonra? Ez különösképp jellemző alsóbb kategóriás kínai márkákra (Doogee, HomTom, etc...).
Egyben a telefon potenciális frissentartási lehetősége, amennyiben a gyártó már nem ad rá ki új frissítéseket. Ez csúcskategóriás telefonok esetében talán kevésbé probléma, de ahogy megy le az ember az árlétrán, egyre rövidebb időintervallum erejéig kapnak frissítéseket a készülékek.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.