2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Fyah haffi bun(?)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A fenti állítás rendben lenne, de nem úgy, ahogy falun szokás.
A múltheti szmogmizéria a Győr környéki településeket nem érintette túl érzékenyen: szinte mindenhol sűrű füst gomolygott reggel és este (időnként napközben is), mert sokan ilyenkor hatalmas máglyákat gyújtanak avarból, használt gumiabroncsból, döglött macskából, gumicsizmából, nejlonszatyrokból, meg még ki tudja miből, amit egy kis fáradt olajjal vagy benzinnel locsolnak meg. Mondjuk akkor sem zavartatták magukat, amikor tűzgyújtási tilalom volt, boldogan égették ami a kezük ügyébe került. Azért érdekelne, hogy a helyi önkormányzatok miért nem jelölnek ki évente 1-2 napot amikor mindenki eltüzelheti a nagymama rekamiéját (nem szabad rajta ugrálni kislányom), Babylont meg a többi szemetet. Tavaszig - vagy amíg el nem fogy a sok klumpet (öreganyám hívta így a használhatatlan kramancokat) -, masszív ködbe borul minden, mert ez egyfajta hungaricum: a falusi ember imád tüzelni.

Hozzászólások

(#1) Dluinet


Dluinet
(PH! nagyúr)

Mia sz@r az a Fyah haffi bun?

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#2) niyabinghi válasza Dluinet (#1) üzenetére


niyabinghi
(kvázi-tag)

fyah = fire
haffi = have/has to
bun = burn

Keress rá a Jamaican (esetleg Rasta) Patois/Patwa szavakra. Kiindulásnak mondjuk itt. Esetleg Youtube ha zene is érdekel.

(#3) Dluinet válasza niyabinghi (#2) üzenetére


Dluinet
(PH! nagyúr)

A cikkedhez:
Imádom, hogy most mindenki szereti használni a vegyes-tüzelésű kazánját. Égetnek mindent, a fűstől meg meg lehet fulladni. Ezért nem értettem soha, amikor azt mondják, hogy mennyivel jobb itt meg ott a levegő, mint a városban.
Ahogy megyek el a házak mellet, érzem mivel fűtenek, szén a jellegzetes szag, bútorlap a műanyagos érzés (dioxin meg smafu, nem is értem mért annyi a rákos beteg), rohadt fának égetve is rohadt fa szaga van, stb...

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#4) niyabinghi válasza Dluinet (#3) üzenetére


niyabinghi
(kvázi-tag)

Csak azt nem értem, hogy ezek a pirománok nem érzik a füstszagot? Vagy "az jójaz, tartósít" alapon még szélirányba is állnak?

(#5) Dluinet válasza niyabinghi (#4) üzenetére


Dluinet
(PH! nagyúr)

(#6) niyabinghi válasza Dluinet (#5) üzenetére


niyabinghi
(kvázi-tag)

Örülnek hát, mert ők úgyis jobban tudják. Egyik diákom mesélte 1-2 éve, hogy amikor kiköltöztek egy szintén Győr melletti faluba, két kisgyerekkel (egyik asztmás) súlyosbítva, nem is értette, mi az az állandó füstszag. Aztán amikor a szomszédai is egyre gyakrabban égettek ezt-azt a kertben és a normálisan szólásra az volt a válasz, hogy hát ezt így szoktuk, az önkormányzathoz fordult. Ott az volt a válasz, hogy nem tudnak minden bejelentésre kiküldeni valakit, meg amúgy is, szokjon hozzá, hogy egy falun erősebb szagok vannak, jónapot. Itt azért jobb a helyzet, meg nem is zombik a szomszédok, mert ez új rész, nincsenek őslakos pirózók, de mégis érezni, hogy valaki megint éget valamit. A szemétszállításért fizetni kell, így inkább elegetik. Most elképzelem, hogy Győrben a belvárosi lakás udvarán valamelyik szomszéd nekiállna égetni. Szerintem 5 perc után vinnék el bilincsben, hozzáteszem, jogosan.
Annak meg, aki kandallóba szeméttel gyújt be, gratulálok. Annak is, aki miatt ezt egyáltalán fel kell tüntetni a csomagoláson. Tipikus "a mikró nem alkalmas kismacska szárítására" célcsoport.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.