Avagy hogyan lettem egy hétre vegetáriánus, önként és dalolva.
Sziasztok,
kezdeném egy kis életképpel:
Most költöztem, sütő ki se látszik a dobozok alól és egyik jó fej kollégám nagy vonalakban vega (heti 2-3x eszik csak húst, de nem megfontolásból, egyszerűen ő így kívánja), kishúgom dietetikus,stb.
Szeretem tartani, hogy ha lehet: ismerjük meg az érme két oldalát, mielőtt véleményt alkotunk. Erre legékesebb és legjobb (vagy legrosszabb? ) példa, hogy képes voltam olyan kedvenc írókkal mint Zsoldos, Merle, Asimov, Lem , stb. elolvasni a Twilight első könyvét (tessék megkövezni ), hogy mikor nagy divatja volt, az összes remek nő ismerős már halálra untatott az ömlengéssel ha felhozta mint témát, szívből tudjam szidni. Volt is pár leeső áll, mert hozzá voltak szokva, hogy elintézik annyival: "Ááá te nem is olvastad, miről beszélsz?"...
Hasonló megosztó dolog volt számomra a vega-vegán-"normál"-velociraptor étkezési csoportok köre is.
A vegánt alapba túlzásnak tartom, a legjobb rövid megfogalmazás: "Én ötödik szintű vegán vagyok - nem eszek semmit ami árnyékot vet. " ( Simpsons: Lisa the Tree Hugger)
Szóval egyértelműen elvetettem a vegánt, marad a vega.
Ehhez vegyünk engem: húst, hússal - húsosan. Sok mindent elárul, hogy a költözés után barátaimmal a következő szendvics fogyott legjobban: két szelet szalámi közt: egy fasírt
IT szakmában dolgozom, mint ERP tanácsadó/fejlesztő. Nagydarab, jó-étvágyú ember vagyok (talán összefüggés van a kettő közt? ).
Így a régi terv, a főzés lehetetlensége, és a tettestárs kapcsán összeállt csillagállás szerint hétfővel rendelős kajára tértem át mint ebéd. (Sajnos az első két nap elfelejtettem lefotózni a két ebédet, a reggeli nem igényel képzelő erőt, így csak a vacsiról vannak most még képek).
Szabályok: nincs hús
Sajt, tojás, tej, tejföl , túró és társai csak korlátozottan.
Ha eljutok addig, akkor péntekre egy kis halat beengedek, mint jutalom.
Hétfő
Reggeli: egy epres péksüti
Ebéd: Panir Alu Thali - sült házisajt krumpli, borsó, mandula, tökmag + Tofus fasír
Vacsora: Zelleres olívás sajtrántotta, parasztkenyérrel és nagy capri bogyóval
Milyen volt: azzal fűszerezve, hogy kollegina rakott csülköt ebédelt mellettem, első nap nagyon rossz volt. Egész nap farkas éhes voltam, az ebéd indiai, extrém furcsa módon: képzeljetek el egy zöldborsó, krumpli pörköltet, érdekes fűszerekkel, kis pirított sajt darabokkal (ez mentette meg a kaját számomra), ropogó de íz nélküli mandulával és tökmaggal.. ehhez egy fasírtnak látszó tárgy, melybe harapva selymes semmi íz fogad... az életkedvem az ebéddel padlót fogott. A fűszerek mentették a menthetőt, de kétségbe voltam esve, hogy ebből bizony szerdánál nem lesz tovább vega, még ha minden önuralmam összeszedem is.
A jó oldala a dolognak, hogy:
- az ebéd utáni kajakóma elmaradt,
- kényszerből este kiástam a gáztűzhelyt, hogy megtudjam sütni a vacsorám (ha bárkit érdekel leírom hogyan készül).
Estém semmi szokatlan, bár a nap fénypontja a csípős, laktató saját szájíz szerint készült sültsajt-tojás kombináció volt, ez kicsit jobb kedvre derített.
Kis érdekesség volt számomra, hogy reggel a szokásos "mosdójárat" alacsony üzemen ment viszont, így 5 perecel előbb kész voltam.
Kedd
Reggel: a munkahelyem előtt épp egy "epres" árul remek 'Mizsei szamócát, így megszavaztam egy túrós táskát és 20dkg édes pirosat.
Ebéd: Bangla Kharai - bengáli wok-os subji + Baszmati rizs paradicsommal és cukkinivel
Vacsora: durum makaróni paradicsomos-padlizsános-feketeolajbogyós szósszal, rukkola, bree és madársaláta ágyon
Határozottan rájöttem: ha az ember éhes és van egy kis ideje főzni, így is lehet jókat enni
Az ebéd sokkal jobb volt a tegnapival, de ha nem küldök utána egy mákos rétest, bizony ma is éhen maradtam volna. A subji alapvetően zöldségpörkölt szerűség (ez is), az indiai kajákat a fűszer viszi, viszont legalább jókat röhögtünk ma ebéd közben azon, hogy köretet eszek körettel. A kaják a szállító bevallása szerint, sok mindenek, de nem diétásak (~1000kcal/adag) ami kicsit meglepett: mert hát se nem túl nagy adagok, se nem zsírosak, se ugye hús - viszont cserébe jó sok keményítő.
Sokan mondják vega/időszakos vega/kevés húst evő barátaim, hogy nekik sokkal több energiájuk van, ha nem esznek húst... hát, két naptól nem vártam csodát, de semmi különbséget nem érzek, mondjuk az ebéd utáni produktív időszak jót tesz a munkatempómnak, koncentrációmnak és kevesebb kávét is iszok így, ami megint csak egy plusz...
Most így vacsi után itt ülök, éhes vagyok- nem nagyon - de cserébe "könnyűnek érzem magam", ezt a hét további részén talán pontosabban meg tudom majd fogalmazni...
Bár hosszú nap volt, valahogy annyira nem vagyok fáradt se, lehet, hogy ennek a kalandnak még tanulsága is lesz?
folyt köv, addig szociálmédiasablon:
temitgondolszavegavegántémáról?
Csirió
Hétfő vacsi: