2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

16Mhz-es Ford Mustang, alias mikrokontroller vezérelt RC autó !

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez egyelőre csak egy kis ízelítő jelenleg még formálódik a cikk címlapra. A 0.ról építettem fel az autó vezérlését , ráadásul 0 programozási skillel eleve hátránnyal indultam de "Ha ez ember nagyon akarja , bármit elérhet a világon" . Arduino UNO board-ot használom , benne egy Atmega328 "procival", és bluetooth-on keresztül kapja a vezérlést telóról. Drótkazal van mindenfelé végleges nyákterv már megvan.

A motor meghajtását illeti ott szépen apránként haladtam előre a megvalósítással, először szoftveresen direkt módon hajtottam a motort két különböző irányba valahol mégis el kell kezdeni, de az arduindo nem egy erőgép 5V-on maximum 100mA-t tud leadni, így kell ez izmos meghajtás legalábbis a hátsó motornak mindenképp.
A H-híd ő teszi lehetővé nekünk hogy két irányba tudjuk vezérelni a motort. 4 darab tranzisztorral vagy 4 darab FET-tel meg lehet oldani (komplementer pár legyen) . Jelen esetben a meghajtáshoz egy FET hidat a hátsó kerekek meghatásához, és egy tranzisztor hidat az első kerekek forgatásához használtam. Megoldhattam volna mindent tranyóval de hátsó motor indulási áram felvétele bőven meghaladta a 3-4 Ampert amint a BC139 és 140 páros nem igazán szeretett. A szünetmentes tápból való IRFZ46 és a IRF4905 70A-ig is jók voltak szóval nem volt gond onnantól az árammal.

Egyelőre ennyi íme egy videó működés közbe ,jah telóról irányítom van egy app "erre" , programozható gombokkal minden van mint a búcsúba. Bluetooth SPP , egyedül egy hátránya van nem lehet és kapcsolatot ki alakítani a gombok között és így kicsit körülményes az irányítás de megoldható.

Hozzászólások

(#1) varga.tamas


varga.tamas
tag

Játszani tényleg jó, de a BT eléggé behatárolja a távirányíthatóságot, mármint a távolságot. Esetleg később egy GSM modul sokat dobhatna rajta, akkor már építhetnél képátvitelre képes James Bond autót is :D

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#2) nézzbe válasza varga.tamas (#1) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Telóval nyílt terepen jó olyan 15m a hatótáv ami így kezdetnek jó, viszont szintén a zsarnain sikerült szereznem 500é egy bluetooth adót viszonylag nagy teljesítményű, azzal kb 25m-ig vette a cucc jelet, mivel low budget projekt egyelőre ennyi van ebből kell gazdálkodni, de valóban nem lenne rossz egy fedélzeti kamera és élőbe lehetne re-voltozni :DDD

Ilyen az adó valaha valami MSI lapé lehetett :D a háttérben meg még a béta autó van :D

[ Szerkesztve ]

(#3) nézzbe


nézzbe
aktív tag
További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.