2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

Starlink előtt és után

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

vs

Hát, hogy, na. Mucsára is megérkezett az internet. Mármint, újra megérkezett. Évekkel ezelőtt itt külterületen is tökéletesen elégedett voltam a 4G-vel. ~50mbit körül mindig ment, néha elengedte akár 90-ig is és nem láttam csúcsidőben se 35-40 alá menni - és ezekkel az értékekkel én a mai napig teljesen jól meglennék. De azóta mindenki ráfeküdt a hálózatra, kiköltözött covid alatt rengeteg ember, rommá van terhelve a mobiltorony, ami kiszolgál bennünket. A Yettel megmondta, hogy fejlesztés nem is lesz és különben is biztos a fák meg a domb, meg a tököm. Aha, ja, azok most nőttek ide (nem). Telekom ugyanez a szint, mert a cégesem ott van, Voda nem is érdekel.
Mindegy, mivel olyan a munkaköröm, hogy készenlétet is ellátok, ezért nekem pénzben nagyon sokkal több kiesés az, ha nincs net, mint ha 17 ezret fizetek havonta. És hát, ha ilyet tud, akkor nem is fáj annyira. Tudom-tudom városban 10x ennyiért fizet mindenki párezret, de annak nem sok relevanciája van a szőlőhegyen. Akad a környéken ugyan egy mikrós szolgáltató, de sajnos én egyik toronyra sem látok rá sehonnan a telekről (próbáltuk, igazából élő előfizetésem van, de mióta kizöldültek a fák, egyáltalán nem működik), nagyon körbe vagyok véve fákkal - még ha a sajátjaim lennének, bár nem szívesen vágnék ki fát, de még csak nem is azok.

Most egyelőre bódottá van, pedig még nincs is a helyén az antenna. Talán a héten fel tudom tenni a tetőre, ha megjön a csőadapter, addig le van baszarintva azon az egyetlen ponton a kertben, ahol 90% rálátása van az égre...

Hozzászólások

(#1) AxBattler


AxBattler
félisten

Úgy emlékeztem, komolyabb beruházás kell a Starlinkhez, de a honlap tanúsága szerint jóval racionálisabb a beugró. Nem rossz.
Ha meló is függ a netkapcsolattól, akkor ez egyértelműen nobrainer 17k HUF-ért.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." ELADÓ: ASRock A620I Lightning WiFi ITX

(#2) Pikari válasza AxBattler (#1) üzenetére


Pikari
addikt

Kb két éve lefelezték az árakat a másodikvilágbeli országokban, mert nem fizetett rá elő senki. Így már jönnek az ügyfelek.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#3) N€T0X|N válasza AxBattler (#1) üzenetére


N€T0X|N
őstag
LOGOUT blog

Igen, azért egy 200K-s indulóval számolni kell, de a mai forint mellett amúgy nem annyira tragikus. Home office nélkül még ellennék, így is csak heti 3 nap, bejárnék akár végig, ha kellene. De a fizetésem negyede odaveszne, ha nem tudnék készenlétet vállalni, ahhoz meg azért emberi netkapcsolat kell (amúgy a ho-hoz is, de napközben még el lehet lavírozni a 4G-n, délután/este döglik meg teljesen). A régi 35 ezres havi áron azért nem vigyorognék nagyon, de így teljesen emészhető.

[ Szerkesztve ]

Sent from my keyBoard

(#4) AxBattler válasza N€T0X|N (#3) üzenetére


AxBattler
félisten

azért egy 200K-s indulóval számolni kell
Az kicsit húzós, de mondjuk máshol egy behúzás/telepítés + egy komolyabb router együtt 50k HUF körül lehet.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." ELADÓ: ASRock A620I Lightning WiFi ITX

(#5) N€T0X|N válasza AxBattler (#4) üzenetére


N€T0X|N
őstag
LOGOUT blog

Nem olcsó és a kiegészítő árak sem azok. 170 a dish, router, 15m kábel és akkor ezt le tudod rakni valami lapos helyre, ha van olyan, ahonnan látja jól az eget.
Ha nem, akkor egy falikar +40 ezer, egy pole adapter +26 ezer, de a gyárit nem venném meg, mert tervezési hibás (máshonnan rendeltem, jól látható összeg az is). 45m utp kábel 60 ezer (!), ha nem elég a 15 méteres.
20 ezer egy router fali tartó, egy sima fehér műanyagdarab... És a táphoz is vehetsz külön ugyanennyiért egyet, röhej. Hát, tudok nélküle élni. Bár a 190W-os tápot azért szellős helyre kell rakni (poe-n megy a delej az antennába, ami havat olvasztani is tud).

Sent from my keyBoard

(#6) Samus


Samus
addikt

A 45m UTP mit tud ennyiért? Ez is valami olyan, mint HiFi körökben az aranyozott dugós Toslink kábel?

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#7) N€T0X|N válasza Samus (#6) üzenetére


N€T0X|N
őstag
LOGOUT blog

Nem tudom, hogy poe-hez milyen kábel kell ilyen 100W nagyságrendi fogyasztásnál, de ezt át kell tudnia vinni. Amúgy szigetelt dugó van rajta, a csati meg picit egyedi, így szerintem sima utp kábel bár belemegy, csak nem húzod ki, mert nem nagyon férsz hozzá, hogy kiakaszd. Ezen ilyen gumis csatlakozó van, amit ki kell tépni gyakorlatilag, úgy szépen elenged, ez a rendeltetésszerű metódus. Ki van ez találva.

Sent from my keyBoard

(#8) szabonagyur válasza N€T0X|N (#7) üzenetére


szabonagyur
félisten

Na jó látni végre egy hazai használatot róla. Cikket pont olvastam, hogy megjelent megint egy új afrikai országban is.

(#9) lornname11


lornname11
csendes tag

Engem érdekelne kicsit bővebben. A StarLink oldalán néztem, hogy az alap egység 137 ezer és havonta 17 ezer a szolgáltatás. Mennyit kóstál például a szállítás, a havidíjat appon belül kell fizetni, az időjárás mennyire befolyásolja (mondjuk egy borúsabb idő)? Érdekelne a tapasztalatod az eszközről, mennyire felhasználó barát, stb.

[ Szerkesztve ]

(#10) N€T0X|N válasza lornname11 (#9) üzenetére


N€T0X|N
őstag
LOGOUT blog

Ez most még fel sincs téve a háztetőre, így tapasztalat nem nagyon van még, tudtommal időjárás különösebben nem zavarja, de majd meglátjuk. Mostanra már szépen beszkennelte az eget, eddig 24 óra alatt stabil volt. Az elindulás kicsit döcögött, de most már jó, lehúzott két frissítést is, de csak az egyiknél indult újra a router.
Szállítási díj nincsen, nekem kb. másfél héttel megrendelés (és kifizetés) után postázták, egy hét alatt ideért a németektől. Havidíj az tipikus ámerikai módi, előre fizeted, aktiváláskor vonják az első díjat a regisztrált kártyádról - ami alapesetben az, amiről a megrendelést indítottad - és onnantól az a havi fordulónapod. A levonásról kapsz e-mailt.
Automatikusan aktiválják a szállítás dátumától számítva 30 nap múlva, illetve ha ezen 30 napon belül történik az első bekapcsolás/csatlakozás, akkor előbb.
Appon belül látsz mindent, beállítani pofonegyszerű, ha letöltöd a Starlink appot, még vásárlás előtt meg tudod vele nézni, hogy ahova tenni akarod, milyen a rálátás az égre, vagy hol lehet valami, ami blokkol.

[ Szerkesztve ]

Sent from my keyBoard

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.