2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Vissza a linuxhoz

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó:
A linux egyetemista éveim alatt jelent meg az életemben. Lakótársam régóta ezzel foglalkozott, szintén egyetemista volt akkor. A kar követelményei is arra tereltek, hogy meg kell ismerkednem ezzel az operációs rendszerrel. Ez centos/fedora verzió volt, mellékzöngeként az UHU-val is találkoztam, a sulinet program keretein belül.
A vég kezdete kezdete a linux alapozó labor volt, hajj, hogy tudnám feledni, hogy a legtöbb foglalkozásnak kernel fordítás volt a vége, mert persze unsable debian-t kellett használni. Az ubuntu már akkor is a nyuszik játékszerének számított. Így nekem, mint laikus kezdőnek, aki a rendszert szerette volna megismerni ( és nem rögtön kernelhekkelni ) tökéletes választás volt.
Ubuntu időbélyeg 06.06

Egyetemi éveim alatt a network-manager még nem nagyon létezett, interfaces fájl, és persze a wifihez egyéb szoftvereket kellett használni. Itt született meg az első, sokáig google vezető blogbejegyzésem a ralink wifi-k linux alatti beállításáról. A cikk azóta már elveszett, de az archive.com-on még megtalálható. :)

A diplomám megírása szintén linux-on történt, csakúgy, mint pár féléves nagyfeladatok elkészítése. Nehéz elfeledni, hogy a vim-ben írt, gcc-vel fordított kódot tudta csak alkalmazni a tanszék módosítás nélkül a keretprogramjában, persze több féléven át szivattak, hogy windows alatt, keretprogramban kéne fejleszteni.

Az egyetem után elhelyezkedtem, linux barát környezetben, tehát nyugodtan tudtam folytatni a tevékenységet, főleg asztali gépen, de notebookon is.
Ubuntu időbélyeg 09.04

Itt sokáig teljes megelégedettséggel használtuk. Több szerver felügyeletére, itt volt lehetőségem a linux monitoringgal kapcsolatos ismeretek megszerzésére és elmélyítésére. Közben felépítettem egy saját hálózatot is, a szerverek és virtualizációs is linux alapokon, ahol más nem kellett. Így management oldalról is nagyon kötődtem az opensourcehöz.

Majd váltás következett. Az új hely megkövetelte a windows rendszert, és kaptam dolgozni egy asus notebookot. 15.6-os volt, kék, pöcökegér nélkül, frissen megjelent windows8-al. Mivel lelkesen dolgoztam a két laptop előtt, felajánlották, hogy dolgozzak a sajáton, kaptam rá windows 7-es rendszert, és el is röpült másfél, két év. Termékmanagerként nem sok időm maradt saját hobbikra. Egészségügyileg, szellemileg is megviselt a dolog, de legalább jól elfáradtam. Váltottam.

Új cég, windows 10, tegyük fel, license van ,főleg hogy próbálgatni kell. Bírtam és lelkesedtem kb 3 hónapig, aztán mivel a notebookomhoz nem adtak ki win10-es akksi drivert és keretprogramot, felerőszakoltam a régebbit. Ezt a 10-es windows meg is hálálta egy törléssel az elmúlt major update-nél. Köszi.

Érett már a váltás vissza, de sose volt időm meglépni. Mostanáig. Címszavakban a pár napnyi versenyfutás, hogy megismerjem hova fejlődött a technológia

Amire szükségem volt: tlp ( Linux Advanced Power Management )

Ubuntu időbélyeg:16.04 alpha ( egy teszt fordításhoz öreg volt a stabil release :) )
-Gyors és fájdalommentes
-Alfához képest stabil
-Network-Manager egyre használhatóbb ( szükséges VPN modulokat már fejlesztik, de még nem került be )
-Meglepő programellátottság
-Office igény esetén crossover kipróbálható, bár otthoni gép lévén megvagyok nélküle.
-Összes használt programom létezik/van alternatíva
-Java-ba és Minecraft-ba nem rokkan bele a processzorhűtés
-Meglepő OSX majmolás. Értem én, de azért nem feltétlenül élhető és tökéletes az.
-Cloud alkalmazásom megfelelően működik ( owncloud )
-A szoftverbolt is nagyon jól használható, kár hogy hamarosan a gnome szoftvertára kerül a rendszerbe.

Úgy érzem lassan berendezkedem. :)

Hozzászólások

(#1) Lars


Lars
(őstag)

Ha nem tetszik a felület, azt bármikor megváltoztathatod, de ott a Linux mint is, ami olyan mint régen az UHU, tehát a windowsról váltóknak van kitalálva ( kimondva, kimondatlanul is :) )
Mondjuk valószínű nagyobb guru vagy mint én, de nekem napi használatra egy htpc-n több mint egy éve Mint van. Sokat fejlődtek a disztribúciók az elmúlt időszakban, gondolkodom én is a windows 10 szanálásán, de valahogy még meg kell oldanom néhány régi játék futtatását ( ez időhiány miatt olyan lassan halad, hogy inkább áll :) )

(#2) Dhampir


Dhampir
(PH! félisten)

Az ubuntu már akkor is a nyuszik játékszerének számított.

Többet ér egy élő nyuszi, mint egy döglött oroszlán. :D

A "nagyok" mindent forrásból kuszmáltak, lásd a Gentoo-s vén rókákat, de ott vannak még a "Slackware-az-igazi-Linux" krapekok, "FreeBSD-szexepilem" fazonok, "Jurrassic-Parkos-ez-Unix-rendszer-ismerem" ügyeskék, "Darwin-Apple-evolúciós" világfiak.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.