2021. május 15., szombat

Gyorskeresés

Xiaomi Hongmi- Teszt és benyomások

Írta: | Kulcsszavak: Xiaomi . Hongmi . Red Rice

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető, tartozékok

A Xiaomi neve egyre jobban cseng a nyugati vásárlók fülében is. Nem is csoda, hiszen remek készülékeket raknak le az asztalra, ráadásul ezt kiemelkedően jó áron teszik. Ezek figyelembevételével nem is csoda, hogy az elmúlt évben 18,7 millió telefont sikerült eladniuk ami bár az Apple vagy Samsung eladásaihoz mérten nem kiemelkedő, mégis nagyon szép eredmény.

A mai tesztalanyunk a Hongmi (a nyugati sajtóban Red Rice néven emlegetik) igen hosszú utat járt be. Az első hírekben kb 30.000 Ft-os árról meséltek, amiért 4 magos processzort, HD kijelzőt, GG2-t és egy igen jó kamerát kaphatunk, mind ezt megtámogatva a Xiaomi által fejlesztett MIUI-val. Túl szép, hogy igaz legyen? Az is volt, mivel ezek a hírek még a TD-SCDMA verzióról szóltak. Sajnos mivel ez csak Kínán belül volt használható 3G hálózaton, elég hamar lehűltek a kedélyek. Szerencsére a Xiaomi nem hagyta cserben a vásárlókat és 2013 őszén piacra dobta a WCDMA verziót ami kis hazánkban is teljes értékűen használható.

Nekem az www.aliexpress.com-ról sikerült megrendelni a telefont 198 dolláros áron. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga, volt ennél olcsóbb ajánlat is, de a sok ajándék és a megbízhatónak tűnő, rendesen ANGOLUL kommunikálni képes eladó engem meggyőzött. A csomag kb 20 nap alatt érkezett meg Kínából. Sima, ingyenes postával kértem így teljesen korrektnek mondható ez a szállítási idő. A futárszolgálatok kb 3-4 nap alatt hozzák el Magyarországra, erre még rájön a vámvizsgálat ideje, tehát kb fele-harmada idő alatt is megkaphatják a türelmetlenek.
A készülék egy kicsi jellegtelen kartondobozban érkezett, amin mindössze egy Xiaomi logó és 1-2 felirat törte meg a barnaságot. Semmi extrát nem mellékelnek gyárilag, egy USB-s töltőfej, egy USB kábel, némi dokumentáció és maga a telefon. Semmi fülhallgató, semmi memóriakártya. Hogy ez mennyire probléma mindenki döntse el maga, részemről az 1-2 ezer forintos gagyi fülhallgatókért nem fáj a szívem, memóriakártyám meg már volt.
Ajándékként én még kaptam az aliexpresses eladótól egy szilikontokot, egy kijelzővédő fóliát, egy micro SD kártyaolvasót, egy cabel windert, és egy phone standet. Mindegyik megfelel a céljának, a kártyaolvasó működik (bár kicsit lassú), a szilikontok egész pofás, jól illeszkedik, a phone stand jól tapad és stabilan áll (bár értelmét nem látom), a cabel winder valószínűleg el fog szakadni 1-2 hét után, de a célnak megfelel és tényleg hasznos. A fóliát nem raktam még fel, de fényes kivitelű, korrektnek tűnik.

Külső
A legtöbb ember kapásból Lumia 920-nak nézi a telefont és tagadhatatlana a hasonlóság. Az egész formavilág a kijelző és káva aránya, a hátsó kamera elrendezés mind-mind erősen emlékeztetnek a Nokia modelljére, de én azt vallom jótól lopni nem bűn és igen pofás a telefon. Elegáns, szépen lekerekített formák és kellemes anyagok jellemzik, nem ciki kirakni az asztalra még egy komolyabb társaságban sem. Műanyag és üveg, de szerencsére nem kelt olcsó hatást. A hátlap matt, így nem gyűjti az ujjlenyomatokat és nagyon jó érzés kézbe fogni. Itt még egy kamera, LED-es villanó, egy keskeny hangszóró és egy Xiaomi logó fedezhető fel,ezen kívül semmi csicsa. Egyébként a telefon 3 színben kapható hivatalosan: fekete, fehér és piros. Az összeszerelési minőség példás, erősebb tekergetésre sem nyikorog vagy recseg a telefon, sehol egy illesztési hiba.

Az előlapon egy pici kamera és három piros kapacitív gomb kíséri a nagy 4,7”-os IPS 720p kijelzőt. Ez 312 PPI-t jelent, ami bár nem „retina”, de mindenképpen éles képet eredményez. A színek nagyon jók, élénkek és nem túlszaturáltak, a betekintési szögek az IPS panelnek köszönhetően remekek. (Vertikálisan 180 fok, horizontálisan kb 160 foknál kezd el csökkeni a fényerő, de a színek maradnak). Fényerőt sajnos nem tudok mérni, de erős fényben is jól olvasható marad a készülék. A kijelzőt a már emlegetett Gorilla Glass 2 védi úgyhogy nem igazán kell bársonypárnán tartanunk a készüléket.
Fényérzékelő és közelség szenzor van, bár én nem fedeztem fel őket még alaposabb vizsgálat után sem. (de működnek és teszik a dolgukat) Sajnos a kapacitív gombok nem világítanak (számomra érthetetlen, hogy ezt miért hagyják ki a kínaiaik), de szerencsére az értesítési LED a középső gomb alatt van, így sötétben is megtaláljuk őket problémamentesen. Érdekes megoldás, de működik.

Hardver, szoftverezettség:
Ez nem egy csúcskészülék, de nem is akar az lenni. A hátlap alatt egy MTK 6589T bújik meg, egy PowerVR SGX544 társaságában. Kissé elavultnak számít mára, lévén ez 4 Cortex A7 magot tartalmaz 1,5 Ghz-re hangolva, de a mindennapok során remek társ, és a fogyasztása is barátságos. Mindezek mellett 1 GB RAM-al gazdálkodhatunk, ami manapság már kezd karcsúnak számítani, de véleményem szerint átlagos felhasználás mellett elég. A belső tárhely 4 GB amiből kb 2,9 áll szabadon a rendelkezésünkre. Ez sajnos nagyon kevés, de a microSD bővíthetőségnek hála pillanatok alatt megoldható. Hivatalosan 32 GB kártyát etetetünk meg a telefonnal, de többen jelezték, hogy a dupla ekkora darabok is gond nélkül működnek. A teszteket újraindítás nélkül, gyári rendszerrel futtattam, mindegy egyéb trükközés nélkül.

A telefon gyors, gördülékeny, akadásnak és fagyásnak nincs jele. Néha 1-2 komolyabb programnál vagy játéknál 1-2 mp-ig képes gondolkodni, de alapvetően ez nem feltűnő, az általánosan használt dolgoknál ezt nem fogjuk tapasztalni. A játékokkal is remekül boldogul, Dead Trigger 2, RR3 mind akadás nélkül fut rajta.
Jelenleg 4.2.2 fut a készüléken, ami bár nem a legfrissebb, de őszintén szólva én ezt nem tartom problémának. Semmi olyan fontos újítást nem hozott a 4.3 vagy a 4.4 ami nélkül ne lehetne élni (talán egyedül a 4.4 RAM kezelése jönne jól) és a programkompatibilitással sincsenek gondok.
Mint a cikk elején említettem a telefon a Xiaomi saját felületével a MIUI-val érkezik. Személy szerint nekem ez az egyik kedvenc felületem, mert nagyon jól néz ki és remekül testreszabható. Számtalan téma közül válogathatunk (vannak fizetősök és ingyenesek) amik mind mind saját záróképernyővel, színvilággal és ikonokkal rendelkeznek. Tényleg egyedi külsőt szerezhetünk így a telefonunknak, engem már többször is megkérdeztek a metrón, hogy milyen telefonom van, mert iszonyat jól néz ki.

A bal oldali kép nem záróképernyő, hanem téma :) Elég egyedi. Az asztalon lévő tárgyakkal lehet elérni az alapdolgokat.

Extra szoftverek tekintetében sem állunk rosszul. A szokásosak persze mind megvannak, levelező, naptár,file böngésző, zenelejátszó mind saját felülettel, emellett zseblámpa, iránytű, számológép, hangfelvevő, ébresztőóra, FM rádió (ehhez kell fülhallgató) is rendelkezésünkre áll. Túl sokat nem érdemes mondani róluk: Vannak, jól működnek, jól néznek ki. Ezek mellé még kapunk jó pár biztonsági kiegészítést, amelyek kifejezetten hasznosak. Kapunk egy backup programot, jelszókezelőt, szabadon letilthatjuk egyes programok automatikus indulását és a különböző programok engedélyeivel is babrálhatunk.
Emellett még kapunk egy MiCloud nevű programot amivel a google fiókhoz hasonlóan backupolhatjuk a dolgainkat, sőt még fotókat is feltölthetünk. A méretét sajnos nem sikerült megfejtenem, de a kb 600 mb-nyi képem simán felment.
Persze Google Play is van, tehát ha a fent soroltak nekünk nem felelnek meg, nyugodtan letölthetjük a jól megszokott appjainkat.

Multimédia, kamera:
A hátlapi 8 MP kamera, autofókuszos, 1.4 µm pixelmérettel rendelkezik egyébként egy Samsung gyártmányú BSI szenzoros 28 mm-es darabról van szó. A kameraszoftver nagyon felhasználóbarát,képes geo-tagging-ra, arc és mosolyfelismerős, van HDR, filterek, panoráma mód, stabilizátor szóval minden földi jó. Ráadásul oda fókuszál ahova a képen bökünk ami szerintem egy elég hasznos dolog, minden telefonnak tudnia kéne. Videót FHD-ban 30 FPS-el képes rögzíteni, míg előlapi 1,3 MP társa 720p-ben szintén 30 FPS-el. A következő képek közül a dátummal ellátottak egy Nikon L15 olcsó, régi kompaktal készültek összehasonlításképp. Sajnos istennek sem bírtam ide feltölteni normálisan, úgyhogy itt a link:
[Tesztképek]

Az elkészült képek jók, főleg ebben a kategóriában. Komolyabb gond nincs velük, a képzaj egy picit erős, de legalább a részleteket nem mossa el a szoftver. A HDR remekül működik. Kromatikus aberráció vagy a szélek homályosodása egyáltalán nem figyelhető meg, úgyhogy még 1-2-vel magasabb kategóriában is megállná a helyét a telefon. Persze nem egy PW, de az nem is ennyibe kerül. A videók minősége is jó, persze a következő avatart nem ezzel fogják leforgatni.
A zenelejátszó remekül néz ki, képes borítókat és szövegeket megjeleníteni és letölteni. A hangminőség nagyon jó (bár nem vagyok audiofil), kapunk equalizert ráadásul különböző fülhallgató profilok közül is választhatunk. Tapasztalatom szerint ez elég jól működik tényleg javít a hangzáson, ha a mi fülesünkhöz illő profilt választjuk. A hangerő is megfelelő, sőt hangos (én kb 50-60% hangerőn szoktam zenét hallgatni). A hátlapi hangszóró egész jó, tisztán szól, maximumon sem torzít vagy recseg, bár basszus az nincs. A hangereje nem kiemelkedő, átlagos vagy az alatti egy picit.
Videólejátszás terén sem ütköztem problémába. A gyári lejátszó mindent megevett, még az 1080p-s MKV-vel sem akadt problémája. Felirattal nem próbálkoztam, de ha esetleg nem viszi, még mindig ott az MX Player.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés
A Hongmi bár nem ér fel a csúcstelefonokhoz, de az átlagfelhasználó igényeit biztos ki tudja elégíteni-e téren. GSM 900/1800/1900 valamint HSDPA 1900/2100 sávok állnak rendelkezésünkre. 21 Mbps sebességre képes, bár ezt nem tudtam tesztelni, mert mifelénk 5-6 körüli szokott lenni a 3G. A Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot támogatással. Van még BT 4.0 A2DP és LE támogatással, ráadásul USB OTG is az arzenál része. Ami nincs az az NFC és az LTE, de lássuk be, itthon nem a gyenge lefedettség mellet az LTE csomagok borsos ára is probléma így aligha fog ez sokaknak hiányozni.
A telefon ráadásul 2 kártyás, de sajnos dual Standby-os. Sajnos erről nem tudok érdemben beszámolni, nem használok 2 kártyát.
GPS modul is akad, A-GPS támogatással. Sokak félnek az MTK SoC-tól, mert sok kínai telefonnak vannak gondjai a GPS-el, de szerencsére itt erről szó sincs. Gyorsan talál jelet (kb 10-15 mp) és azt stabilan tartja is. A pontossággal sincs probléma a régi Qualcomm SoC-os telóm pontosságát hozza.

Az aksi 2000 mAh kapacitású, hivatalos adatokat nem találtam, de a saját tapasztalatom (2 hét után), hogy két napot simán elmegy a teló, még aktív használat mellett is. Ha az ember sokat játszik, akkor este már töltőre kell rakni, de nekem 1,5 óra játékkal egész nap aktív 3G-vel és WiFi-vel, folyamatos chatalés és 4-5 óra kijelző idő mellett marad estére kb 30% a telefonban. Ez persze két napra nem elég, de még egy hosszúra nyúlt napot is kibír a telefon. Ha nem játszunk, vagy direkt spórolunk akkor akár 2-3 nap is kihozható belőle, mert nyugalmi állapotban szinte nem is merül, hála az MTK SoC remek energiagazdálkodásának.
A telefonhoz jelenleg 180-200$-ért lehet hozzájutni ami nagyon jó ajánlatnak tűnik. Sajnos erre még jó eséllyel rájön a VÁM és az ÁFA amivel kb 55-60k közé jön ki a végösszeg. Ezért itthon mit lehet kapni? Galaxy S2 újonnan, esetleg S3 használtan. Mindenféle átmatricázott kínai csodák (Akai, Prestigio stb), esetleg Liquid E2 vagy HTC Desire S. Ezeket mind messze elveri a Hongmi, mind teljesítményben, mind felszereltségben. Persze szolgáltatói kínálatban már találunk jó vételeket pl Huawi P6, de azok SEM jobbak a Hongmi-nál, legfeljebb egy szinten vannak vele, vagy csak kicsit gyengébbek. Ezek után mindenki döntse el maga, hogy mire költi el a pénzét.

Hozzászólások

(#1) vadkörte


vadkörte
addikt

:R

Üdv. V. Körte

(#2) petipetya


petipetya
nagyúr

Mi az a cabel winder, és phone stand? Ezekről teszel majd fel fotókat? :R

"nincs rá lezsóidő"

(#3) m4csk4fogo


m4csk4fogo
tag

Remek bemutató lett, grat :R

(#4) doongoo


doongoo
addikt

Jó bemutató, gratula :C

Dual SIM teljesen jól teszi a dolgát. Nálam egyik kártya céges, másik privát (cégesre van engedélyezve adatforgalom :)) ) Beállítható alapértelmezettnek, hogy melyikről legyen az adatkapcsolat. Hívásnál és SMS-nél pedig kiválasztható, hogy melyikről kártyáról menjen. Egyszerűen arra nyomunk, amelyikkel intézni akarjuk (nincs kérdezés, stb.)

Nekem nem hiányzik a gombok háttérvilágítása, eddig amelyik telefonom volt ilyen, azon is mindig kikapcsoltam (hogy ne fogyasszon feleslegesen ill. tudom, hogy hol vannak a gombok.

[ Szerkesztve ]

(#5) #53932800


#53932800
törölt tag

Nemtoom de én 60k ért Optimus F6 ot vennék,de kinek a pap kinek a papné;)

Viszont a cikk az marha jò lett

[ Szerkesztve ]

(#6) djula


djula
aktív tag

Az adatkommunikációnál a HSDPA 1900/2100 nem jó, helyesen 900/2100, ez elég fontos előnye a telefonnak, működik a hazai 900-as Voda hálózaton is.

(#7) Samus válasza #53932800 (#5) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Igen, csak az Telenor Only, ahogy néztem. Vagy kapható függetlenül is? Illetve a 200 dollár azért még nem 60k...(jelenlegi magas árfolyamon 46k), bár előfizetve az F6 ennél olcsóbb, Családban van ilyen készülék, árához mérten kimagasló, minden szempontból. Az LG felületét szokni kell, ahogy a MIUI is más egy sima droid után.

Viszont a bemutatóért le a kalappal, vártam már rá :R

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#8) Dominó85


Dominó85
veterán

Rövid és tömör bemutató lett. Az én Hongmi-m Február végére érkezik meg. A Jiayu G3-hoz hasonlóan arról is írok majd egy igen részletes leírást. Kivesézem ezt a telót is. ;]

* Péter - 06302461862 *

(#9) petipetya válasza Dominó85 (#8) üzenetére


petipetya
nagyúr

:C

"nincs rá lezsóidő"

(#10) SUPREME7


SUPREME7
őstag

Borzasztó ez a felület és az ikonok, de jól néz ki maga a telefon :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.