2021. május 14., péntek

Gyorskeresés

Idióta motorosok és a jobbról előzéses új trend

Írta: | Kulcsszavak: kresz . motoros . jobb . előzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kiemelném, hogy nem vezetek annyira rég óta, mindössze 6 éve, de azt balesetmentesen és mai napig átmegyek a KRESZ vizsgán (többször próbáltam, szórakozásból, fogadásból stb). Összesen kb 150.000 km van mögöttem, külföldön is közlekedtem elég sokat szóval nem tartom magam zöldfülűnek.

Újabban megfigyeltem, hogy egyre gyakrabban előznek a motorosok jobbról. Pesten 1-2x láttam, de nem olyan rég voltam lent Keszthely mellett nyaralni és 90-nél főúton elzúgott mellettem egy motoros kb 150-el jobbról.

Hallottam, hogy jön ezért kicsit le is húzódtam jobbra, egyáltalán nem számítottam rá, hogy onnan előz. 1x1 sávos volt az út, tehát végképp nem értettem. Ekkora sebességnél elég csak egy picit lecsúsznia a keréknek a kavicsra az út mellett és ott hal meg. Betudtam annak, hogy "gyökér fiatal" biztos menőnek érzi magát, meg ő amúgy is halhatatlan. Aztán aznap még 2x előztek meg jobbról, mindegyik esetben közel a maximális sebességgel mentem.

Ma voltam lent Velencén és elég nagy dugó volt Martonvásár előtt. A motorosok persze mentek el a kocsisor mellett bal oldalon, de ez amúgy tök természetes. Aztán elment az első motoros jobbról. Aztán még egy. Aztán még 2. Kb 20 percet álltam a dugóban és legalább 10 motoros előzte jobbról a kocsisort. Ki lassabban, ki meglehetősen tempósan. Mivel az autósok próbáltak jobbra tartani, hogy a balról előzők elférjenek normálisan az egyik jobbról előző be is dőlt az árokba mert lecsúszott a kerék az útról.

Én ezt a jobbról előzgetést életveszélyesnek tartom. Nem számít rá az autós, ráadásul ösztönösen jobbra húzódik le mindenki akit egy gyorsabb jármű előz/előzne vagy valami váratlan dolog történik (pl hangosan, hallhatóan gyorsan közeledő motoros)

A KRESZ szerint szabad jobbról előzni dugó, kereszteződés vagy vasúti átjárónál, de CSAK PÁRHUZAMOS közlekedés esetén. Tehát 1x1 sávos úton ez nem megengedett. Ráadásul a megengedett előzésnél is van egy olyan kitétel, hogy csak akkor megengedett, ha az előzött jármű zavarása nélkül vissza tud sorolni ami nem áll fent. Régebben egyáltalán nem találkoztam ilyesmivel motorosok esetén. Változott a KRESZ vagy valami miatt most ez a menő?

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Én se hallottam ilyesmiről. Főleg motorral közlekedek(4t 50ccm = sértés a motorokra nézve ha annak hívom ;] ) De sose fordult meg a fejemben hogy akár dugóban is jobbról előzzek. Főleg mióta látom a car crash videókat hogy húznak rá a motorosokra. :(

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#2) Hieronymus válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Felénk az autópályák városi szakaszain, dugóban szoktak versenyezni a motorkerékpárosok.
Az egyik nyomja a két sáv között, a másik, meg a külső szélen. (Van egy keskeny forgalomtól elzárt terület, aminek a felhasználásával folyosót lehet középen nyitni, a megkülönböztetett jelzést használó személyautóknak.)

Ha megpróbálsz az egyiknek több helyet adni, akkor a másikat sodrod veszélybe,

Mostanában a sáv közepén közlekedek, aki el akar mellettem menni, az magára van utalva.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#3) Drenadar válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


Drenadar
veterán

sok retardált van sajnos... de ez ide oda érvényes...

+ tényleg nehezebb észrevenni plusz sokszor a motoros sokkal gyorsabban is megy... az ember belebambul a tükörbe, oké, szabad a sáv, index (jó esetben) majd puff egy motoros... és nem is telt el sok idő a két mutatvány között 1másodperc max...

+1 az milyen mikor én megyek gyorsan (sajna előfordul néha) buszsávban kici cuki robogós KIVÁG a busz mögül... kb 40el és nem csutkagázzal... én meg megyek egy 70-80-al... és ha nem fékezek le akkor felsérti a fényezést(kis törékeny testével plusz a robogó darabkái...) :( meg túl sok papírmunka, meg minden tele vérrel... bosszantó dolog!

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Minote 10

(#4) bagkri01


bagkri01
őstag

Na ez elég érdekes, még nem találkoztam ilyennel. Én figyelek a motorosokra, de én is alapból jobbra húzom a kormányt, hogy elférjenek a mocisok. De ha már előzés, kb 2 hete kiteszem az indexet balra, hogy én majd lekanyarodok ha elment a szemből érkező yaris ( mögöttem jött egy astrás f@szagyerek) és ő úgy gondolta, hogy miután a yaris elment mellettem ő szépen megelőz balról, hát először azt hittem rossz az indexem, de nem, ő úgy gondolta kemény lesz, ha nem lépek a fékre simán belémjön oldalról. Szóval az autósok között is vannak igazi seggfejek, nem is kevés, akik nem figyelnek a másikra, mert ők igazi vagány gyerekek.

samsungI600>tmobile pulse>nokiaE52>se xperia mini>nexus s>acer liquid gallant duo>JiayuG3>WayteQTalk5H(MIUIbyKelzsoca)>Xiaomi Hongmi 1S>lumia 535>Lenovo A6000>Meizu M2 Note

(#5) Drenadar válasza bagkri01 (#4) üzenetére


Drenadar
veterán

nálunk az utcában volt egy ilyen baleset... kis 2 sávos kis utca... gondolta a faszagyerek hogy majd előzi a sort... valaki balra kanyarodott...

nem egy kis koccanás lett, 4 autót tett tönkre, mert kicsit átment repülőbe és belecsapódott az oldalt parkolókba... durván nézett ki utána az utca és nagyon nagyon örültem hogy éppen akkor nem ott parkoltam :)

konklúzió:
idióták mindegyik táborban vannak, ezért felesleges a bicaj/motoros/autós/gyalogos táboroknak egymásra fújjolni, mert a hülyeség eloszlása valószínűleg egyenlő :)
(mondjuk azokat a személyeket, akik részt vesznek a közlekedésben, de nem hajlandóak azt szabályszerűen tenni azokat én kitiltanám a ....földről - pl mikor a bringás azzal jön, hogy neki az úton bármit lehet, pl forgalommal szembe menni egyirányú úton, mivelhogy kérem alássan neki nem kell tudnia a kreszt...)

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Minote 10

(#6) Kolondrum

Egy kocsisorban van aki így van aki úgy gondolja. Van aki ide van aki oda húzódik. Ebből vannak gondok. Jobbról előzni durva, de ma nem 1x volt olyan autós aki a záróvonalra(vagy szaggatottra) húzódott, hogy jobbról előzzem meg. Nem visz rá a lélek, valahogy nem megy ez a fajta előzési mód. Van olyan, hogy az autós a pirosnál erősen balra húzódik, ha van hely nagyon nagyon lassan, de jobbról megközelítem. Ritka. Néha nem tudom hova tenni, szándékosan megfog, vagy ő másképp gondolja.

Szép km van mögötted. Tavaly 6000km/baleset volt a merlegem. Azóta kicsit más lett a mérleg, nullás vagyok. :)

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#7) Klaus Duran válasza Kolondrum (#6) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Törés óta 0km? ;]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#8) nemlehet


nemlehet
őstag

Nem a motorosokat akartam fikázni, mert mindenki úgy öli meg magát ahogy akarja :D Szóval alapjáraton semmi bajom velük, csak sajnos míg egy kocsiban többnyire "csak" anyagi kár lesz a vagánykodásból addig a motoron bizony az életük a tét.

(#6) SymbianOS

Az autósok sem tudják igazán kezelni ezt a motoros sávon belül előzhet dolgot, de 1-2 frusztrált "buzukis fatert" és tahó fekete kocsis kopaszt kivéve én úgy látom elég előzékenyek és hagynak helyet. Persze bamba majmok mindig vannak akik nem veszik észre hogy csalinkáznak a sávban, de a közlekedők kb 85%-nak azért megvan a jobbra tarts/jobbra húzódj dolog.

#5) Drenadar

Én régóta mondom, hogy szerintem biciklire is kéne alapszintű KRESZ vizsga. Kisgyerekeknél meg kötelező felnőtt felügyelet aki rendelkezik ilyen vizsgával. Amúgy ez az egyirányúba betekerés dolog szerintem sok tekintetben a média hibája, mert amikor bekerült a KRESZ-be, a "Biciklis egyirányú utcába behajthat" azt mindig lefelejtették, hogy "HA TÁBLA ENGEDI". Így mindenkinek csak az első fele van meg és őszintén mondom 10/8 ember azt hiszi ez így szabályos attól függetlenül, hogy bringás-e vagy sem.
De még említhetném, hogy sok helyen nem is tudsz másfelé menni.
Pl szentendrén is van egy szakasz ahol vagy behajtasz bringával az egyirányúba, , vagy mész a járdán, vagy mész a főúton, ahol tábla tiltja hogy eljuss a bicikli útra. Szóval a 3 szabálytalan dologból kell kiválasztanod azt amiért a legkevésbé vágnak meg.

#4) bagkri01

Én ennek az állatfajnak azon verzióját imádom amikor hajtasz fel pl egy autópályára vagy az M0-ra és a gyorsító sávon a mögötted jövő tuningswiftes kielőz, mert nem bír 1 mp-et várni amíg besorolsz. De mivel amúgy az 1.0-ás kocsija azért annyira nem megy mire elhalad neked elfogy a sávod és fékezned kell. Ezt gyakran akkor is eljátszák amikor már indexelsz és elkezdtél besorolni. Konkrétan egyszer össze is értem (nem lett baleset, de látszódott a karc és éreztem is, hogy összeért a két kocsi) valakivel aki ezt csinálta és annyira felbasztam magam, hogy amikor kiállt a következő pihenőnél utána mentem és olyat lebasztam neki, hogy elterült.

[ Szerkesztve ]

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) Kolondrum válasza Klaus Duran (#7) üzenetére

Akarom mondani nincs baleset.

Nemlehet! Volt aki inkább megállt, csak ne mögötte menjek. Gyakran lehúzódnak, hogy mehetek, csakhogy nem akarok, mert nem ítélem jónak a szitut. Később amúgy is pikk pakk elhúzok, de nem mindig akkor amikor az autósok akarják. Ez is a balesetek miatt van, tanul az ember. Ez a kresz vizsga téma meg olyan nem is tudom. Van, hogy a szabályosság okozza a gondokat. Motoron megváltozik a kresz, valaki azt mondta. Ez igaz autóra is. Más a szemlélet.

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#10) nemlehet válasza Kolondrum (#9) üzenetére


nemlehet
őstag

A biciklisek egy része a táblákat sem ismeri, nem tudja az alapvető szabályokat, hogy kinek, mikor hol van elsőbbsége. Nem arra gondoltam, hogy az ilyen idióta "körforgalomban balra kanyarodó villamos vs marinéni segédmotoros csípőprotézissel teliholdkor" dolgokat tudják, de mondjuk a jobbkézszabály és annak értelmezése elkélne minden közlekedőnek, vagy pl kanyarodó autóval szembeni elsőbbség, esetleg hogy tulajdonképp hol is lehet menni biciklivel dolgok.

Én se tartom magam betű szerint a kresszhez, mert az csak akkor működne, ha mindenki tudná. De amíg 30 éve vezető ember rácsodálkozik arra, hogy a kereszteződés feloldja a táblát inkább az "élni és élni hagyni" elvet követem.

Amúgy igazad van, a túlzott előzékenység sem jó.

[ Szerkesztve ]

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.