2023. szeptember 30., szombat

Gyorskeresés

Gigabyte Luxo X140 - rövid szemrevételezés

Írta: | Kulcsszavak: gigabyte . luxo . x140 . rövid . bemutató . olcsó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

   Nemrég egy egyszerű, otthoni felhasználásra szánt gépet kellett összeállítanom a barátnőmnek. Régóta tervbe volt véve, de csak most jutottunk el odáig, hogy összegyűlt rá a pénzmag. A házra szánt keret szűkös volt és nem is az volt a fő szempont, hogy a legminőségibb darabba kerüljön az új konfiguráció.

A fotókon jól mutat.

   Pár remek képet készítettek is, ami alapján valóban jól néz ki ez a kis házikó.
Meg kell mondjam, 6000 forint alatt ez tűnt a legjobb választásnak. A Codegen és M-Tech házakhoz képest szebb, valamint azokban legtöbbször csak a régi 8 cm-es ventilátorhelyeket találhatjuk meg.
A Luxo-ban 12 cm-es ventilátorokat lehet használni (elöl és hátul 8 és 9,2 cm-eseknek is van hely). Ez a későbbi bővítéshez jól fog jönni. [A 12-es ventilátor amúgy is halkabb, mint a kisebb társai.]
Egy darab ventilátor kapunk is a házhoz, ami alapértelmezésben hátulra van beszerelve. Ezt jobbnak láttam áttenni előre, így a HDD kaphat a hűs légáramlatból először.

   A tápegység alulra szerelhető be. Normális esetben alulról szívja be a friss levegőt, de sajnos elég alacsonyak a lábai (és szőnyegre is került a gép), így fejjel lefelé szereltem bele a tápot. A gép keveset fogyaszt, így a táp sem fog annyira melegedni, azt a kevés meleget így is ki tudja fújni a ventilátor, baja valószínűleg nem lesz.

   A honlapon csavarmentes szerelhetőséget ígérnek, csak az "opcionális" feliratot nem vettem észre mellette. A bővítőkártyák tényleg egy mozdulattal ki- és behelyezhetőek. Minden mást, tehát a HDD-ket és az optikai meghajtókat csavarokkal kell rögzítenünk. Ezekhez elég 2-2 csavar, mert a másik oldalon egy kis fül belekapaszkodik az a lyukakba.

   A ház nem Lian Li minőség, de ezt ennyiért nem is lehet elvárni. Anyaga 0,5 mm vastag (inkább vékonynak kellene mondani) acél (galvanizált, hidegen hengerelt [SECC]). A főbb éleket visszahajtották vagy lekerekítették, ezek biztonságosak. A belső élek néhol viszont igencsak élesek, de nem kell olyan mélyen turkálni benne, akkor biztosan nem ér senkit sérülés.
Maga a lecsupaszított ház -oldallapok és előlap nélkül- elég merevnek bizonyult, a Codegen-hez képest jobb a felépítése.
Az előlap műanyag, szép fényes és nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat.
Kék fény jelzi a bekapcsolt állapotot és a HDD aktivitást, egyik sem zavaróan fényes, sötét szobában abszolút jól mutat (egyébként kifejezetten nem szeretem a világító csodákat, de ez kellemesen visszafogott, a maga egyszerűségével).
Az előlap tetején találjuk meg a bekapcsoló gombot, egy mikrofon bemenetet, fejhallgató kimenetet és két USB csatlakozót (az E-SATA fizikailag nincs ott). A Reset gombot hiába keressük, az bizony nincs, ahogy belső PC hangszóró sem.

   Az alsótápos elrendezésből adódóan a táp +12V-os kábele sok esetben nem ér el az alaplap bal felső sarkáig. Ehhez biztosít a ház gyártója egy körülbelül 15-20 cm hosszú hosszabbító kábelt, amivel megfelelő hosszúságúra toldhatjuk a rövid "kardunkat". (FSP 350-60APN)

   Első bekapcsolásnál sikerült szétbarmolni a házat, a bekapcsoló gomb ugyanis az első nyomásra beesett az előlap mögé (kiesett a helyéről). Mint utólag kiderült, a szállítás során kirázódhatott a helyéről, így csak vissza kellett pattintani és máris működött minden szépen.
A házhoz adott ventilátor 1100-1200-as percenkénti fordulatszámra állt be, valószínűleg ez a maximális értéke is. Picit megremegteti a házat, de leginkább az előlapi rácson beszívott levegő kelti a zajt. Hangosnak nem mondanám, az előző géphez képest mindenképpen halkabb. (S478, gyári hűtő, extrém pormennyiséggel, ami ~5 év alatt halmozódik fel.)

   Összességében szerintem megérte. Szép, egyszerű, bővíthető 12 cm-es ventilátorokkal, hűvös marad benne a gép. Ha valakinek van otthon elfekvőben bitumenlap, az az oldallapokra akár rá is ragaszthatja (olvaszthatja), úgy nagyobb lesz a súlya és nem fog rezonálni, valamint a hangot is elnyeli valamilyen szinten.

A képekre most nem fektettem túl nagy hangsúlyt, megtették helyettem a Gigabyte-osok.

Hozzászólások

(#1) Janix14


Janix14
csendes tag

UP neki,lenne rajt' reset gomb már rendelném is meg :)

Humort vagy bölcsességet szeretne itt látni?Hívja a 1792-es számot,és szavazzon!

(#2) Ndruu válasza Janix14 (#1) üzenetére


Ndruu
MODERÁTOR

A BIOS-ban be lehet állítani, hogy a bekapcsoló gombot 4 másodpercig benyomva tartva kikapcsol a gép. Ez után csak be kell kapcsolni ismét és kész a reset művelet. Egyébként tényleg furcsa, hogy ezt lehagyták róla. Én arra fogtam, hogy gondolták jó esetben a gép rendesen működik, így nem kell az újraindító gomb.

Harrrr!!!!

(#3) #19617792 válasza Janix14 (#1) üzenetére


#19617792
törölt tag

Bekapcs gomb hosszan, vagy reset gombok tűít csavarhúzóval rövidre zárod. ;]

Ndruu: Ennyi pénzért ez a ház nagyon jó. :K Egyszerű, ízléses, jól szellőzik, ha nem rugdossák, nem cipelik LAN-partira, akkor jó ez is.

[ Szerkesztve ]

(#4) mexicanraven


mexicanraven
aktív tag

Ennyi pénzért bőven jó szerintem! Milyen konfig kerül bele?

when the sun shines, we'll shine together

(#5) Ndruu válasza mexicanraven (#4) üzenetére


Ndruu
MODERÁTOR

Egy sima internetezős, filmnézős, zenehallgatós konfig került bele.
Gigabyte G41M-ES2L, E3300, 2GB Kingmax RAM, Western Digital 500GB HDD (AAKS), FSP 350-60APN, LG DVD pörkölő, ezeket dobtam össze. Később majd talán kap egy dedikált, erősebb DX11-es kártyát, mondjuk az alsó kategóriából, azon már a játékok is jobban futnak, mint az integrált X4500-on.
Mondjuk ő nem igazán játszik a legújabb játékokkal... Fishdom, Chuzzle, netes flash játékok, esetleg NFS Underground (ha feltelepítem neki) :).

[ Szerkesztve ]

Harrrr!!!!

(#6) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

6K-ért ez nagyon jól hangzik. :R
Grat!

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#7) mexicanraven válasza Ndruu (#5) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Vesszek meg, hajszálra ilyen gépet raktam össze nemrég a rokonaimnak! Annyi a különbség, hogy nekik került bele egy HD4670 meg a ház egy CM 331. Sztem nagyon jó kis vasak még ezek, főleg ilyen feladatokra. Az egyedüli gondom az e3xxx sorozattal, hogy a tömörítés mondjuk egy e5200-hoz viszonyítva picit lassabb, de megszokható! :DDD
UP!:D
Ui.:jöhetnének képek a kész állapotokról is! :))

when the sun shines, we'll shine together

(#8) Ndruu válasza mexicanraven (#7) üzenetére


Ndruu
MODERÁTOR

A CM 331 és 335 nálam is szóba került (valószínűleg jobb választás), de 70-be bele kellett férni úgy, hogy még billentyűzet és két egér is kellett a géphez.
Az E3300 2,5GHz-en jár alapon és én bizony úgy is hagytam. A gyári hűtővel így 52°C-ig melegszik a processzor Orthos alatt. Egy jó hűtővel nagyon jól tuningolhatóak és akkor be lehet hozni a nagyobb testvéreket is (az E5200 is csak a nagyobb cache miatt gyorsabb azonos órajelen az E3300-nál).
A kész állapotot nem fotóztam le, de majd ha arra járok és lesz a közelben fotoapparat, akkor készítek róla képet.

D1Rect: Köszi! :R

Harrrr!!!!

(#9) mexicanraven válasza Ndruu (#8) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Persze, én is voltam már úgy, hogy fillér pontosan ki volt minden számolva, nem voltak plusz opcióim! Azt én is hallottam, hogy ezek a háromezresek mennek 3,8Ghz-et alapfeszen! Ha időm lesz már én is megnyúzom kicsit, hogy kiderüljön az igazság! :D

when the sun shines, we'll shine together

(#10) aero. válasza Ndruu (#8) üzenetére


aero.
veterán

a feszültséget vedd le minimumra, akkor lesz aztán szép hőmérséklet és fogyasztás ;)

3.8Ghz-et amúgy a jó példányok mennek csak, de 3.4-et mindegyik tud alapfeszen. A jobbak mennek 4600 fölött is. Oda elkél már egy Mugen vagy True.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.