2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

Rudy Project Tralyx ImpactX 2

Írta: | Kulcsszavak: Rudy Project . Etixx-QuickStep

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Ezúttal egy csúcs sportnapszemüveget szeretnék nektek bemutatni. Az alany pedig nem más mint a Rudy Project legjobb kerékpáros szemvédője a Tralyx ImpactX 2 fotokromatikus lencsével.

Pár mondat magáról a márkáról: olasz cégről melyet 1985-ben Trevisóban alapított Rudy Barbazza azzal a céllal hogy a sportolók számára a lehető legjobb termékeket kínálja. Rengeteg új anyagot és technikát alkalmaznak a mai napig.
Ami kissé talán meglepő de mindenképp pozitív dolog hogy az összes napszemüvegük Olaszországban készül. Immár több mint hatvan országában elérhetőek a termékeik világszerte. A portfóliójuk is bővült, manapság nemcsak napszemüvegeket de bukósisakokat és egyéb kiegészítőket is forgalmaznak. Nagyon sok versenyző használja a termékeiket a legamagasabb szintig bezárólag.

Ez a cikk pedig egy olyan napszemüvegről szól amit például a profi World Tour csapat, az Etixx-QuickStep gárdája is használ olyan nevekkel a sorában mint Tom Boonen, Marcel Kittel vagy Gianluca Brambilla.

Nézzük is a bemutató főszereplőjét! Amikor megkaptam az első meglepetés maga a doboz volt amiben adják. A Tralyxhoz jár ugyanis egy nagyon masszív műanyag tok illetve egy törlőkendőként is funkcionáló puha szütyő.

Kézbe véve egyből feltűnik a tömege mely mindössze 28 gramm! A következő rácsodálkozás akkor jön mikor tüzetesebben megnézzük a keret formáját. Nem kevesebb mint 12 szellőzőnyílás található rajta. Nem éppen egy átlagos napszemüveg ezekből már látszik. Az orrnyereg és a szárvégek speciális gumírozást kaptak amik még jobban tapadnak ahogy az ember izzadni kezd, ezzel elkerülve hogy nagy melegben lecsússzon arcunkról a szemüveg. Maga a váz anyaga Grilamid ami egy rugalmas és tartós anyag, a jobb szemüvegeknél általában ezt alkalmazzák.
Nézzük a lencsét! Merthogy nem akármilyen található ebben a verzióban. Rudy-éknál ImpactX 2-nek keresztelték el ezt a variánst, abból is a Clear Black ami az enyémben megtalálható. Ez jelenleg a világ egyik legfejlettebb fotokromatikus sportlencséje. 1-3 filter kategóriájú, melynél a fényáteresztés: 74% és 9% között változhat a fényviszonyoknak megfelelően.
Nem mellesleg a lencse NXT anyagból készül és törhetetlen.

Ennyi jóság után jöjjön a személyes tapasztalat.
A gumírozott orrnyereg illetve a szárvégek természetesen állíthatóak így hamar kényelmesre szabható a szemüveg. A kis tömegnek köszönhetően tényleg alig érezni hogy viseljük. Jó hír egyébként hogy immár 3 változatban is kapható: normál, SX ami a keskenyebb arcúaknak lehet ideális és XL aminél a lencsék méretét növelték meg valamivel.
Megmondom őszintén én a lencse miatt döntöttem eme típus mellett. Olyan napszemüveget akartam aminél nem kell ezek cseréjével vacillálnom hanem amolyan mindent egybe megoldást kapok. Nem is csalódtam, igen gyorsan tud változni a fényáteresztés mértéke. Végre egy szemüveg amit alagútban sem kell levennem! Ha jól tudom ez az első ilyen típusú lencse a világon ami akár autóvezetéshez is használható mert nem csapja be azok UV szűrős szélvédője. Ki is próbáltam és tanusíthatom hogy valóban nincs hátránya vezetésnél.
Egyetlen negatívumot tudnék mondani a lencséről, ez pedig az hogy az erős becsillanó fény sajnos átjön rajta. Talán a polarizált verzióknál ez nincs így. Torzítása nincs, még a sarkokban is éles a kép.
Menet közben a második meglepő dolog a szellőzés amit éreztem. No, hát mégse dísznek van az a 12 szellőzőnyílás rajta. Sőt magán a lencsén is vannak kis lyukak amiknek még abban is szerepe van hogy ezek ne párásodjanak be olyan könnyen. Jó 25-30km/h-ás tempótól már rendesen érezni hogy az elvezetett menetszél hűti az arcot. Nagy melegben ez igen kellemes dolog viszont van egy gyanúm hogy télen sajnos ez hátránnyá változik (még nem teszteltem).
A szemüveg elég stabilan fekszik az arcon noha én néha éreztem hogy egy picit elmozdult, de ez lehet hogy annak köszönhető hogy én a sisak szíján belül vezetem el a szárakat, és talán a szíj néha kissé elnyomja. Összesséségben viszont rendkívül kényelmes a viselése. Idén sikerült letesztelnem az Alpokban ahol volt ragyogó napsütés, borongós, esős idő, alagút és erdős szakasz is de ez a Rudy maximálisan állta a sarat, remek társ volt midenhol.
Végszóként annyit mondhatok hogy elégedett vagyok ezzel a szemüveggel és örülök hogy megvettem noha sokat hezitáltam rajta mert elég borsos ára van. Jelenleg a Tralyx ImpactX 2-es verziójáért 60.000 Ft-ot kell leszurkolni ami elsőre elég hajmeresztő összegnek tűnik. Cserébe kapunk 2 év garanciát és egy valóban nagyon minőségi, abszolút csúcskategóriás sportnapszemüveget.
Ja és egy remek dolgot majd elfelejtettem! Az egész szemüveg moddolható. Igen jól olvastátok, teljesen egyedivé lehet varázsolni: cserélhető maga a keret illetve az orrnyereg, szárvég sőt még a keret oldalán a Rudy felirat is. Alapból is sokféle színvariáció létezik de ezekkel még jobban fel lehet dobni ez az amúgy se tucat szemüveget.

Előnyök:
-kényelmes
-jól szellőzik
-gyorsan változik a lencsék fényáteresztése
-minőségi kivitelezés

Hátrányok:
-hűvös időben túlságosan jól szellőzik ami kellemetlen lehet
-ár


A Nivolet tetején látszik hogy besötétedett a lencse köszönhetően a ragyogó napsütésnek.


Esős időben se párásodott be.

Akit érdekel itt van a gyári oldal mindenféle hangzatos technológiákkal:
Rudy Project Tralyx
ImpactX 2

Köszönöm hogy elolvastad!

Hozzászólások

(#1) asci


asci
tag

Nagyon komoly szemüveg! Szerintem aki megteheti, annak érdemes belefektetnie egy ilyenbe, de inkább a polarizált változatba. Akinek nincs elég pénze és tud kompromisszumot kötni, annak tudom ajánlani ezt:
http://www.bolle-safety.com/safety-spectacles/rush-rushtwi, vagy a gyártó egyéb szemüvegét. Jó minőségűek és 2000 Ft körüli kaphatóak.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.