2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

IAMM NTD37HD Multimédia Center

Írta: | Kulcsszavak: NOVATRON . NTD37HD . IAMM . mediaplayer . médiacenter . multimedia

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Novatron NTD37HD egy sokoldalú és kompakt multimédiás eszköz, melynek használatával meglehetős könnyedséggel nézhetjük meg családi videóinkat, képeinket, hallgathatunk zenét róla, vagy akár - a számítógéphez csatlakoztatva - külső tároló eszközként is használhatjuk. Az NTD37HD által támogatott formátumok sorát nézve látható, hogy ezek tekintetében a kor kihívásainak a készülék megfelel. Lássuk mit kapunk a pénzünkért!Az NTD37HD dobozát kinyitva megtaláljuk magát a készüléket, és egy kisebb dobozva csomagolva az összes tartozékot, valamint a használati utasítást. A készülék formája tetszetős, a felhasznált anyagok bár nagyrészt műanyagok, de jó minőségűek. A gyártó a készülék kiegészítőjeként mellékel számunkra egy 5dBi-s WiFi antennát, egy A-B USB kábelt a számítógéppel történő összekötéshez, egy kompozit és egy komponens kábelt, egy adaptert, és a távirányítót két AAA méretű elem társaságában. A távirányító egyszerű és jól kezelhető, melynek azonban a gombjait meglehetős határozottsággal kell nyomkodni ahhoz, hogy a készülék szót fogadjon és a ’RETURN’ gomb pozícióját is meg kell szokni, mert könnyű mellé nyúlni, főleg az elején.

A készülékház előlapján a KI/BE kapcsoló gombon kívül az infraérzékelőt, kontroll ledeket és egy olyan apró gombot találunk, melynek segítségével a távirányító nélkül is változtathatjuk a TV kimenetet. A tetején az alapvető beállításokhoz és navigációhoz szükséges gombok vannak, de nézzük inkább a készülék sokkal érdekesebb hátoldalát. A készüléket a kor követelményeinek és kategóriájának megfelelően rengeteg video és audio csatlakozóval látták el. Fentről lefelé haladva egy olyan csatlakozót találunk először amelybe külső infraérzékelőt dughatunk és ez által akár egy másik szobából is távvezérelhetjük az NTD37HD-t. Ez alatt a PC-s összekötéshez egy USB csatlakozó (melynek révén külső meghajtóként is használható a készülék), az S-video, a digitális hanghoz optikai csatlakozó, valamint mellettük egy DVI csatlakozó található. Tovább haladva kompozit és koaxiális csatlakozókat találunk, majd a két csatornás sztereó illetve 5.1-es analóg jel továbbítására alkalmas RCA csatlakozókat, amik révén a készülékhez közvetlenül tudjuk csatlakoztatni aktív hangfal rendszerünket, tehát nem lesz szükségünk például külön 5.1-es házi-mozi erősítőre. Az audio csatlakozók alatt található a komponens video csatlakozó, valamint az USB HOST portok – amin keresztül külső HDD-t, optikai meghajtót, pendrive-ot, vagy akár memória kártya olvasót is csatlakoztathatunk – és a 10/100 Mbit-es hálózati csatlakozó, amivel otthoni hálózatunk szerves részévé válhat az NTD37HD.

A készülék gyakorlatilag bármekkora manapság a piacon kapható SATA vinyóval elboldogul, aminek a beszerelése egyáltalán nem igényel komoly műszaki tudást, hiszen szerszám nélkül lehet behelyezni és rögzíteni. Első használatkor, ha még nincs, akkor formattálni és partícionálni kell a merevlemezt. A készülék támogatja a több partíciós üzemmódot, valamint támogatja mind a FAT32, mind az NTFS rendszert, de az utóbbi használata javasolt amennyiben nagyméretű fájlokkal akarjuk telepakolni a HDD-t. Célszerű létrehozni a három alapvető média file-hoz tartozó könyvtárat (MOVIE, MUSIC, PHOTO), így a távirányító hasonló elnevezésű gombjaival egyből ezek tartalmát böngészhetjük.

Az NTD37HD-t USB mellett vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül is csatlakoztathatjuk számítógépünkhöz, sőt a készülék arra is alkalmas, a számítógépünkön nézzünk a készüléken tárolt anyagokat, illetve hogy a számítógépről hálózaton keresztül streamelt anyagokat megjelenítse, de csak abban az esetben, ha egyszerű fájlmegosztást használunk, mivel a készülék nem boldogul a windows különböző hozzáférési szintjeivel. A hálózati csatlakozás történhet közvetlenül ’cross’ kábelen, routeren keresztül, vagy WiFi-n is. Egyik beállítása sem bonyolult, a menü ’hálózati csatlakozás’ része elég kifinomult, mivel a beállítási lehetőségek az automatikus beállításon túl minden esetben felkínálják a kézi beállítás lehetőségét is, továbbá a használati utasítás is meglehetősen részletes ahhoz, hogy bárki könnyedén beállíthassa a készüléket otthoni hálózatához. Külön figyelmet érdemelnek az NTD37HD WiFi-s biztonsági képességei, mivel szemben más hasonló készülékekkel, nem csak a WEP-et de a WPA/WPA2-t is támogatja. Használat közben, ha hálózaton megosztott könyvtárat szeretnénk böngészni nem szabad elfelejteni a 'refresh' ikon használatát és érdemes kicsit türelemmel lenni míg megtalálja a megosztást, különben lefagyhat a készülék.

A készülék bekapcsolását és az indítási képernyőt követően egyből a főmenü jelenik meg, ahol az alapvető kezelő ikonokat találjuk. Balról jobbra először a MOVIE, majd a MUSIC és a PHOTO ikon található, amikhez ha korábban létrehoztuk a megfelelő könyvtárakat egyből azokban böngészhetünk. Tovább haladva a két USB HOST port ikonja és a hálózati ikon található, ezek abban az esetben válnak csak aktívvá, ha élő kapcsolat van akár a külső meghajtóval akár a hálózattal. A készülék SETUP menüjét csak az ehhez a funkcióhoz delegált gomb segítségével hívhatjuk be, melyből nem csak a távirányítóra, de magára a készülékre is jutott egy. Itt aztán a legkülönfélébb dolgokat állítgathatjuk sajátos igényeinknek megfelelően, a video, audio, hálózati és egyéb ikonokba belépve. A beállítások audio és video menüpontjában a már megszokott tulajdonságok között variálhatunk, úgy mint 2, vagy 5.1 csatornás hang, TV rendszer, képernyő méret, felbontás, stb. Az egyéb menüpontban a lényeges firmware frissítési lehetőség mellett, beállítható a diavetítés intervalluma, a menü hátterének képe – ha a gyári nem jönne be – és a menürendszer nyelvét is itt tudjuk megváltoztatni.

Az NTD37HD a lejátszott fájlok tekintetében is igen határozott és pozitív benyomást kelt. Bár a .mkv konténer file-okat még nem kezeli, de a .avi-ba ágyazott legkülönfélébb kodekeket gond nélkül lejátsza, így kezeli a HD (.ts, .trp, .tp) formátumokat, Windows Media 9, Windows Media 9 HD, DivX3.11, DivX4, DivX5, DivX HD, Xvid, MPEG1, MPEG2, és H.264 formátumokat. A lista a feliratok és zenei file-ok tekintetében sem szegényes, hiszen a filmekhez tartozó feliratok közül a készülék képes megjeleníteni a .smi, .srt, .sub, .saa, .txt kiterjesztésű feliratokat, míg a zenei formátumok közül lejátsza a .mp3, .ogg vorbis, .wma, .ac3, és .dts (pass through) kiterjesztéseket. Az NTD37HD a képi file-formátumok megjelenítése terén is erősnek mondható, hiszen ’csoporttársaival’ szemben nem csak a .jpg file-okat, de a .bmp és .png kiterjesztéseket is kezeli, ráadásul a .jpg file-ok esetében a gyártó 2048 x 1352 maximális felbontást ad meg.

Még egy fontos képességgel rendelkezik az NTD37HD, amiről szólni kell. A készülék képes lejátszani .iso és .ifo file-okat, így gyakorlatilag a családi DVD gyűjtemény egy az egyben felmásolható a készülékre és bármikor, bármelyik kedvenc film – változatlan minőségben, mintha csak DVD lejátszóról néznénk – megnézhető anélkül, hogy a TV környékén hegyekben állnának a DVD lemezek és tokjaik. Ráadásul mindez kombinálható a készülék JUKE BOX funkciójával, tehát kedvenc filmjeinkből csak úgy, mint kedvenc zenéinkből lejátszási listákat hozhatunk létre. Egyébként a készülék menüjéhez zenei hátteret is hozzá tudunk rendelni a JUKE BOX funkcióval, ehhez nem kell mást tennünk, mint a távirányítón az alapvető könyvtárak sorában található JUKE BOX gombot megnyomni és máris összeállíthatjuk azon zenék listáját, amiket a menü böngészése alatt hallgatni szeretnénk.

A fenti leírás alapján is jól látszik, hogy a Novatron által gyártott IAMM NTD37HD, képességeit tekintve, nem játék konzol és nem is házi-mozi pc. Ez a készülék egy HDD-vel ellátott médiacenter azok számára, akik szeretnék képeiket, zenéiket, nagy felbontású filmjeiket egy eszközön tárolni és arról lejátszani könnyedén és egyszerűen.

(A készüléket a [multimediaplayers.eu]-tól kaptuk, ezúton is köszönjük.)

Hozzászólások

(#1) Rolly


Rolly
veterán

jó kis cucc, bár az ftp kezelés, torrent, és az mkv hiányzik

(#2) Racecam


Racecam
MODERÁTOR

.

Com'è diverso il mondo visto da qui

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.