2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

Samsung Galaxy Tab S 8.4"

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

KÉRÉSEK, KÉRDÉSEK, ÉSZREVÉTELEK A Samsung Galaxy Tab S 8.4 - színt visz az életedbe FÓRUMON

UTOLSÓ FRISSÍTÉS 2015.01.31.

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2014. júliusától kapható a Samsung eddigi legdurvább táblagépe a Galaxy Tab S.
Három színben vásárolható meg;

Titanium-Bronze, Dazzling-White, Charcoal-Gray

Magyarországon két változat kapható hivatalosan, az SM-T700 Wifi modell és az SM-T705, LTE modell. Mindkét változat Exynos 5 Octa 5420-as processzorral van felszerelve, de külföldön létezik Snapdragon-os változat is.
A garanciát tekintve 1 évet kapunk a tabletre a Samsung-tól, ami a termékregisztrációt követően kitolható +1 évvel.

Specifikációk, tartozékok:

Méretei: 212.8 x 125.6 x 6.6 milliméter és 298 gramm, igazából átlag 7" körüli táblagép paraméterek.
A felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége tökéletesnek mondható, a hátlap nem fényes, hanem matt, ezért jó fogás biztosít.
A technikai hátteret tekintve: a kijelzője egy 8.4"-os Super AMOLED (1600 x 2560) QHD, kapacitív érintőkijelző, amit ismeretlen eredetű karcálló üveg véd. (nem Gorilla Glass) A tárhelyet illetően 16GB vagy 32GB, belső tároló áll a rendelkezésünkre a vásárolt modelltől függően, mely microSD kártyával bővíthető (max. + 128GB), ennek foglalatát a készülék oldalán találjuk a micro SIM foglalata mellett. A bevezetésekor a készülék Android 4.4.2-es KitKat operációs rendszert kapott, a Samsung megszokott egyedi felületének új verziójával, a TouchWiz-el kiegészítve, amit mostantól MotionWiz-nek neveznek. A már bejáratott "samsung táblagépes" menürendszert használja itt is a Samsung.
Az erőforrást tekintve a következő paraméterekkel bír a tablet (T700 és T705): Samsung Exynos 5 OCTA 5420 SoC amely 4db 1.3 GHz Cortex-A7 és 4db 1.9 GHz Cortex-A15 magot tartalmaz. GPU-nak itt az ARM Mali-T628 MP6-ot kapjuk.
Memóriából itt már 3GB LP-DDR3 RAM áll a rendelkezésünkre mindkét készülék esetében.
A multimédiás igényeinket a 8 megapixeles ledes villanófényes hátlapi, HD videó rögzítéssel és 2,1 megapixeles előlapi kamera segíti, amely videó felvételére is képes. A készülék jobb oldalán a hangerőt szabályozó gombokat és a power gombot találjuk, de itt helyezkednek el az iRDA a microSiIMés a microSD foglalatok is. Az alján 3,5 mm-es jack és microUSB v2.0 csatlakozó kapott helyet, utóbbi MHL 3 TV-out és USB Host képes. Az előlapon a kijelző felett a másodlagos kamerát, szenzorokat és az RGB jelző led-et találjuk, alatt pedig gombok kaptak helyet --> két kapacitív és egy fizikai. Ez utóbbinál található az egyik nagy újítás: az ujjlenyomat olvasó. A hátlapon felül van a kamera, alatta a hozzá tartozó led segédfénnyel. A hangszóró rostélya a készülék két oldalán, fekvő módban alul található és meglepően szépen, erőteljesen szól. FM rádió sajnos itt sincs jelen, be kell érnünk az online stream-el.
A Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, szabványokat is támogatnak, valamint Bluetooth-ból a v4.0-et kapjuk és természetesen Glonass képes GPS-el is fel van vértezve. Az LTE változat (T705) Cat4 150/50 Mbps sebességre képes.
Szenzorok tekintetében: gyorsulásmérőt, giroszkópot, közelségérzékelőt, iránytűt, légnyomásmérőt, gesztus, érzékelőket is kapunk.
A hátlapi borítás alatt találjuk a 4900mAh akkumulátort, viszont ehhez nem férünk hozzá, mert a hátlap nem leszedhető.
A többi specifikációra, tulajdonságra külön nem térnék ki, erre tökéletes az itteni oldala tesztje:
Samsung Galaxy Tab S 8.4 - színt visz az életedbe
vagy a nyers specifikációk tekintetében a
GSM Arena oldala.

Az alapcsomag tartalma: készülék+töltő fej+USB adatkábel, ami az árához mérten elég szegényes. Legalább egy jó minőségű fülest elvártam volna:

Magyar használati útmutató

Tapasztalt hibák:

- Egyeseknél előfordulhat, főleg szolgáltatós rom és a gyári Samsung (TW) felület alatt, hogy be-be lagol, akár a kezdőképernyőn is.
- Ritkán előfordulhat hogy a home gombnál recseg a készülékház, ilyenkor célszerű még 3 napon belül cseréltetni.
- Még a forgalomba kerülés után nem sokkal páran jelezték hogy a kelleténél gyorsabban merül az akku, viszont mostanában erről a hibáról nem igen lehet hallani.

Gyakori kérdések:

Milyen a kamerája? - Nagyon jó képeket készít, főleg ha táblagépes mércével nézzük: [link]

A kamera sérült, vagy van rajta valami fólia? - nem sérült, egy kör-fólia van rajta, ami a fényképezést nem zavarja, de természetesen leszedhető [link]

Driver problémák - ITT elérhetőek a legfrissebb x86 és x64 USB és ADB Samsung driverek, vgay ITT

Meddig bírja az akku? - Természetesen ez használat függő, de nagyon jó akkuidőkről számolnak be a felhasználók

Hogyan tudok bármilyen görgethető háttérképet beállítani?
A Wallpaper Setter program segítségével, illetve custom launcher használatával

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 16/32GB tárolóból, miért látok csak ~1x/2xGB-ot? - azért mert a többit a rendszer, rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Google Play-ről tudunk programokat/játékokat letölteni.

Rootolható-e a garancia megőrzésével? - sajnos egyelőre nincs rá lehetőség. Rootolásra ugyan van megoldás (lásd lentebb), viszont ez a garancia megszűnését eredményezi.

Készíthető-e screenshot? - Igen a képernyő előtt, jobbról-balra húzzuk el a kezünket [link]
Vagy a power+home gombok együttes lenyomásával.

Kiegészítők; tokok, fóliák, stb....

Fólia:
Ezt a tabletet érdemes tokban tartani, így a fólia nem létszükség. Természetesen ettől még beszerezhető több helyen is, pl.: Extreme Digital, Speedshop...

Tok:
A gyári tok nagyon jó minőségű, a hátlapra jól rögzíthető viszont kissé borsos áron lehet hozzájutni. Léteznek olcsóbb utángyártott tokok is, amikről szintén jó tapasztalatokat lehet olvasni a fórumban.
Google link

II. A TÁBLAGÉP SZOFTVERÉNEK FRISSÍTÉSE, FELÜLÍRÁSA

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a táblánk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.
Samsung USB és ADB driver: [link]

Sajnos rossz hír, hogy a Samsung védelmi rendszere a KNOX itt is jelen van és úgy fest nem lehet mit tenni ellene, aki módosítani szeretné a táblagépe szoftverét, akár egy módosított Kernellel vagy ROOT-olással, annak a garanciától el kell búcsúznia.

ezt mutatja az érintetlen rendszer download módban

Szoftver frissítése

Ha nem szeretnénk a Samsung saját publikus módszereit használni: KIES, FOTA akkor természetesen a Galaxy Tab S esetében is alkalmazhatjuk a szervizek által is használatos szoftvert, az: ODIN-t.

romok

1, szükséges fájlok
- Odin v3.10
- Samsung USB driver
- és maga a rom: samfirmware.com vagy Samsung firmware downloader & checker
SM-T705 pl.: T705XXU1ANG2_T705PAN1ANG1_PAN.zip

2, telepítjük az USB drivert, kicsomagoljuk a romot (amennyiben *.rar vagy *.zip formátumban töltöttük le) majd kicsomagoljuk és elindítjuk, az ODIN-t

3, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a T705XXU1ANG2_T705PAN1ANG1_T705XXU1ANF7_HOME.tar.md5 fájlt.

4, a, Csatlakoztassuk a táblagépet Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a tabletet a power gombbal (a samsung logó megjelenéséig tartsuk nyomva a gombokat)

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot:
-->

5, Csatlakoztassuk a számítógéphez a táblagépet, az ODIN majd kiírja, hogy melyik portra csatlakozott (mindenképp hátlapi, vagy notebook esetén egyedül álló USB portra csatlakoztassuk)

6, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP

7, Ha végzett és ezt látjuk, akkor a táblagép el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol, innentől kezdve használható a friss felrakott rom:

romok

Mikor érkezik az Android 5.0 Lollipop?
Várhatóan 2015 tavaszán, de lehet hogy csak nyáron.

ROOT

Lehetőség van arra, hogy a tableten rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári ROM-okon kívül módosított ROM-okat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a tablet teljesítményének növeléséhez. Módosíthatjuk/törölhetjük a tablet rendszerfájljait, magyarán teljes jogú hozzáférést kapunk a készülékünk szoftveréhez/fájljaihoz. A gyári ROM nem tuningolható. A root-olt tableten a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak, dióhéjban erre használható.

A megoldás közel sem tökéletes, hiszen a fentebb említett KNOX státusz, mely alap esetben '0', a root metódus végére '1'-re vált, ami a garancia megszűnéséhez vezet.
Éppen ezért nem is térnék ki erre a műveletre, akit ilyen feltételek mellett is érdekel, megtekintheti az XDA oldalán, Chainfire posztolásában.

1. Töltsük le a CF-Auto-Root-trlte-trltexx-smt700.zip vagy CF-Auto-Root-trlte-trltexx-smt705.zip fájlt a táblagépünk típusától függően, majd csomagoljuk ki

2, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a CF-Auto-Root-trlte-trltexx-smt700 vagy *.705.tar.md5 fájlt

3, a, Csatlakoztassuk a táblagépet Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a tabletet a power gombbal

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot.

4, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP

5, Ha végzett, akkor a tablet el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol, innentől kezdve használhatóak a ROOT jogok. Tartalmazza a SuperSU-t a hozzá tartozó *.apk fájlal együtt.

TOOLKIT

UNIFIED ANDROID TOOLKIT - GALAXY TAB S - Drivers, Root, Recovery + MORE
-
-
-

Custom Recovery

Minden készülék rendelkezik recovery-vel (pl.: 3e recovery), viszont a gyári megoldás eléggé korlátozott és csak bizonyos fájlok flash-elhetőek benne (signed *.zip fájlok):

A CWM/TWRP ezzel szemben, egy kiterjesztett, custom recovery, rengeteg plusz lehetőséggel:

Többféle variáns elérhető, de ahogyan a ROOT esetében, itt is a garanciánk megszűnésével azaz a KNOX státusz '0'-ról történő '1'-re váltásával kell számolnunk.
SM-T700:
TWRP

SM-T705:

1, Letöltjük a fenti linkek valamelyikéről a nekünk tetsző Custom Recovery-t
2, Az ODIN / AP részébe betallózzuk a r*.tar.md5 vagy *.tar kiterjesztésű fájlt
3, a, Csatlakoztassuk a táblagépet Download módban: kapcsoljuk ki a készüléket, majd a hangeő le + home gombok együttes nyomva tartása közben kapcsoljuk be a tabletet a power gombbal.

b, majd egy választó menü tárul elénk, ekkor nyomjuk meg a hangerő fel gombot.

4, Ezután a Startra nyomunk, máshoz nem nyúlunk a flasher programban
KÉP
5, Ha végzett, akkor a táblagép el fog indulni, ekkor lehúzhatjuk a kábelről és várjuk meg még bebootol.

Egy fájlos custom/főzött romok/kernelek/CWM

Itt is a garanciánk megszűnésével azaz a KNOX státusz '0'-ról történő '1'-re váltásával kell számolnunk. Hiszen ehhez is a ROOT megléte és egy Custom Recovery telepítése szükséges.

Találunk olyan ROM-okat/kerneleket, amik nem a megszokott *.tar vagy *.tar.md5 kiterjesztést használják, hanem *.zip kiterjesztésűek.. Ezek a CWM-ben flashelhető Custom/Főzött romok, vagy kernelek, esetleg más hasznos fájlok: modemek, patchek, modok, stb. ...
Egyelőre nem sok minden található a Tab S-hez, de idővel bővülni fog.
!!! Itt is figyeljünk a pontos típusra SM-T700 vagy SM-T705 !!!
XDA link

Mi az a „főzött rom”?
A főzött rom nem más, mint a gyári romok lelkes amatőrök és profik által módosított verziója. Az alábbiak miatt érdemes használni: témát lehet rátenni, optimalizáltabb romok, és jellemzően gyorsabbak is, mint a gyáriak, rengeteg plusz funkciót tartalmaznak, könnyebb az utólagos módosítás, illetve alapból rootolt. Egy hátrányuk van: ha nem szakszerűen tesszük fel, hibát (FC, más néven „Force Close”) okoz(hat). Persze ezek nem végleges hibák, könnyedén orvosolhatóak. Fontos: a hibák nem hardveres hibák, hanem szoftveres, tehát a táblagépet NEM lehet elrontani ilyen módon, csak szélsőséges esetben. Ezért egy tanács. NE Te teszteld a romot, várd meg mások véleményét.
Sokféle rom van, mindegyik másban erős, egyik gyorsabb, másik jobban bánik az akkumulátorral, nincs egyértelmű „legjobb”.

Ez esetben az adott fájlt a készülékünk SD kártyájára másoljuk, majd recovery módban indítjuk el a tabletünket (hangero fel + középso + bekapcsoló gombok együttes nyomva tartásával. KÉP), vagy ha rendelkezünk kiterjesztett restart menüvel akkor újra is indítható CWM módban.

A gyári és custom recovery elérésének módja:
A tabletet kapcsoljuk ki, majd a hangerő fel gomb, a középső és a bekapcsoló gombok együttes nyomásával indítsuk el recovery módban:

A következő képen tudunk innen telepítést, rom cserét végezni:
install zip from sdcard --> choose zip from sdcard --> majd betallózzuk az imént felmásolt fájlt.

A navigálást a hangerő gombokkal végezzük és a home gombbal tudunk választani.
Ezután újraindítjuk a készüléket és készen is vagyunk.

reboot system now

!!!FONTOS!!!

!!!Mindenképp olvasd el az adott rom, patch, stb. készítői által leírt utasításokat!!!

A telepítés menete nagy általánosságban:

0, ugye itt is mindig érdemes backuppal és a szükséges biztonsági intézkedésekkel kezdeni (EFS mentés/gyári rom beszerzése, stb. ...)
1, első körben a legfrissebb, illetve az előírásban szereplő CWM verzióval kell rendelkeznünk
2, ezután töltsük le a készülékünknek megfelelő romot (egyes custom romok esetén a gapps csomagot is) és másoljuk a belső tárolóra
3, indítsuk el a tabletet recovery módban
4, csináljunk egy egy full wipe-ot:
"wipe data and factory reset"
"wipe cache partition
"wipe Dalvik cache” (az advanced menüben találjuk)

5, az "install zip from internal SD card" menüben tallózzuk be a romot és telepítsük
6, ha végzett, akkor "restart" és készen is vagyunk

KÉRÉSEK, KÉRDÉSEK, ÉSZREVÉTELEK A Samsung Galaxy Tab S 8.4 - színt visz az életedbe FÓRUMON

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.