2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Samsung Galaxy Tab 7.0 plus (P6200)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

KÉRÉSEK, KÉRDÉSEK, ÉSZREVÉTELEK A Samsung P6200 Galaxy Tab 7.0 Plus - méltó utód FÓRUMON

UTOLSÓ FRISSÍTÉS 2013.04.05.

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2011 végén jelent meg, hazánkban a Telenor forgalmazásában megvásárolható. Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is. A szolgáltatóknál általában a 3G modemes P6200, míg GSM boltokban a 3G modem nélküli "wifis" P6210 is megvásárolható.
Létezik belőle tengeren túlra szánt változat is: SGH-T869 típusszámmal.

Specifikációk, tartozékok:

Méretei nagyjából hasonlóak az elődjéhez: 193.65x 122.37 x 9.96 milliméter és 345 gramm, egy kézben tartva is kényelmesen használható.. Anyaghasználata és az összeszerelés minősége tökéletesnek mondható, nagyon jól néz ki és a kezünkbe fogva minőségi érzést ad. A tablet kijelzője egy 7” Super PLS LCD 1024x600 pixel felbontású, kapacitív érintőkijelző. 1GB LP-DDR2 RAM és modelltől függően 16 vagy 32GB belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely microSD kártyával bővíthető. Operációs rendszernek a 3.2-es Honeycomb-ot kapjuk a készüléken, melyet egy Exynos 4210 típusú processzor hajt, ami 1.2GHz-en ketyeg melyet a MALI-400 GPU grafikus chip tesz teljessé. Több készülék létezik belőle, típusszám szerint p6200 és p6210 bár külsőre egyformák, az utóbbiban nincsen 3G modem, így nem tudunk SIM kártyát tenni bele, le kell mondanunk a 3G/HSPA internetelérésről. Természetesen itt is elérhető az Android Market, mely segít a testre szabhatóságban, 3 megapixeles ledes villanófényes hátlapi és 2 megapixeles előlapi fényképezőgép, amely HD (720P) videó felvételére is képes, ezek mellett "n"-es wifi és 4.0-ás Bluetooth, DLNA és 5.1-es hangkivezérlés is segíti a felhasználhatóságot. Ez a táblagép alkalmas telefonhívások lebonyolítására is!

Az alapcsomag tartalma: készülék+stereo headset(jó minőségű)+töltő fej+USB adatkábel. (tehát nem sok minden, főleg a készülékhez mérten, ez nagyon sajnálatos)

Tapasztalt hibák:

Egyelőre, csak a "megszokott" samsung-honeycomb "feature" --> lagolás, akadozás amivel szembesültem, ám nem is annyira vészes, mint tegrás rokonainál (p73xx; p75xx). Egy custom launcherrel orvosolható.

Hasznos/ajánlott programok:

Launcherek:

Lecserélhető a gyári Home felület, ez által több lehetőség nyílhat a testre szabhatóságra, illetve a gyári Samsungos TW így nagyrészt kiváltható:

ADW Launcher EX
SPB Shell 3D

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel. (egyébként a gyári szoftver tartalmaz egy saját fájlkezelőt)
ASTRO File Manager
Android File Manager

Multimédia:

PowerAmp Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel, sajnos csak a trial verzió ingyenes
Dice Player - a fentebb említett hibára a megoldás, sajnos fizetős, bár létezik belőle Trial verzió is. És természetesen a Tegra Plugin hozzá.
TuneIn Radio - Online Radio ez azoknak kötelező, akik szeretnek online/stream rádiókat hallgatni

Internet:

3G Watchdog - adatforgalom mérő: 3G és Wifi forgalmának elég pontos mérése, widget is.
Opera Mobile Web Browser - böngésző, mely gyors és a flash tartalmakat is szépen megjeleníti és elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype szinte teljes értékű Skype alkalmazás, a bár én a videóhívás funkcióját még nem tudtam működésre bírni
MSN Messenger: Mercury Free mint a neve is mutatja, ez egy nagyon jó msn messenger androidos alternatíva

Rendszer programok:

Ezeket csak óvatosan érdemes használni, ám használatukkal gyorsabbá, könnyebben kezelhetővé tehetjük tabletünket.
A tablet saját feladat/ram kezelője teljesen tökéletes, az e féle használatra, így ilyen jellegű progit én külön nem szeretnék ajánlani.

Általános kérdések

Tudok-e rajta telefonálni? - Igen, akár a klasszikus fülhöz emelős módszerrel is.

Meddig bírja az akku? - film nézéssel, játékkal folyamatosan nyomkodva lemeríthető 1 nap alatt, viszont ha valamilyen adat kapcsolatot használunk (3g/wifi)/böngészgetünk, stb. akkor 1-1.5 napot talán 2-t is kibír kibír.

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 16GB tárolóból, miért látok csak 12GB-ot? - azért mert a többit a rendszer/rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Android Market-ről tudunk programokat/játékokat letölteni.

Tudok-e rajta filmeket/feliratos filmeket nézni? - Igen, természetesen megfelelő video lejátszó segítségével.

Készíthető-e screenshot? - Igen az információs sávon lévő "screen capture" gomb megnyomásával

Az installált programok/játékok kimenthetőek-e *.apk fájlként? - Igen, az apk fájlok kimentése a Norton Mobile Utilities (Beta) programmal történhet.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? - Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a
következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

P6200 esetén

II. A TABLET SZOFTVERÉNEK FRISSÍTÉSE, FELÜLÍRÁSA

!!!A leírás, európai 16GB-os P6200-hoz készült!!!

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a táblánk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.

HONEYCOMB romok

Mivel még elég új készülékről van szó, természetesen kevesebb romot találunk, mint elődjeinél (p1000)XDA fórum

Egyelőre nagyon kevés gyári rom található hozzá, és mivel mindegyik Honeycomb 3.2, ezért nem is írok róluk egyelőre, hiszen érdemi változást/javulást úgysem tapasztalnánk. Egyébként jelenleg (2012.05.24) még mindig nincsen a magyarországi modellekre újabb rom, mint amivel megjelentek: P6200XXLA3_OXXLA1
Majd az ICS érkeztével picit bővítem a leírást.

Root/CWM

Ennél a készüléknél, szerencsére nagyon egyszerűen megoldották ezt a dolgot, igazából semmi trükk ne kell hozzá.

0, - kell, hogy rendelkezzünk microSD kártyával, mert csak innen fogjuk tudni elvégezni a következő folyamatot
1, - töltsük le a következő fájlt: p6200_CWMR_20111214.zip, majd másoljuk a külső SD kártyánkra.
2, - indítsuk el a tabot recovery módban: hangerő gomb fel és a power gomb együttes nyomásával.
3, - itt válasszuk ki az apply update from external storage opciót és tallózzuk be az imént felmásolt p6200_CWMR_20111214.zip fájlt.
4, - ha végzett a telepítéssel, az ott leírtaknak megfelelően az újraindítást követően telepítsük a Market-ből a SuperUser programot.

Unroot/stock recovery

Custom romok/kernelek

Bár egyelőre "csak" a wifis változat (p6210)-hez találhatunk OC kernelt, de rajta vannak a rommerek, hogy erre a változatra is elérhető legyen.
A kernelekkel, custom romokkal egyelőre érdemes vigyázni, mert a bináris számláló bizony szépen számol: [link]

Így egyelőre mindenki a CWM-ből flesselhető romokat/kerneleket ajánlja vagy esetleg a MobileODIN-t. MobileOdine Lite v2.15

P6210 esetén

Root

Hasonlóan a P6200-hoz, csak másik fájlt kell letöltenünk.

0, - kell, hogy rendelkezzünk microSD kártyával, mert csak innen fogjuk tudni elvégezni a következő folyamatot
1, - töltsük le a következő fájlt: p6210_CWMR_20120107.zip, majd másoljuk a külső SD kártyánkra.
2, - indítsuk el a tabot recovery módban: hangerő gomb fel és a power gomb együttes nyomásával.
3, - itt válasszuk ki az apply update from external storage opciót és tallózzuk be az imént felmásolt p6210_CWMR_20120107.zip fájlt.
4, - ha végzett a telepítéssel, az ott leírtaknak megfelelően az újraindítást követően telepítsük a Market-ből a SuperUser programot.

ICS romok - P6200

Mindenki, figyelmesen, csak is saját felelősségére csinálja végig a következőket!!!

Backup (nandroid backup):

0, root jog és CWM megléte szükséges, illetve mentsük el a készülékünk adatait: "beállítások/az eszköz névjegye" (hogy később pl. a modem könnyen beazonosítható legyen)
1, Factory reset/gyári visszaállítás és gyaluljuk le a belső tárolót is
2, CWM módban reboot (hang fel + power gombok együttes nyomvatartásával)
3, "backup and restore", "backup" ez eltart pár percig (2-3 perc)
4, restart és a "clockworkmod" mappát másoljuk számítógépünkre az eleján készített screenshottal együtt és tegyük el
5, EFS mappa mentése:
a, RootExplorer vagy bármilyen, erre alkalmas fájlkezelővel, másoljuk ki és mentsük el a számítógépünkön, a tab gyökerében található komplett EFS mappát.
b, kTool programmal, mépfájlként menthető és könnyedén visszaállítható az EFS mappa

Install: ez a rom a jelenlegi első 4.0.4-es verziószámú ICS, mely ugyan hivatalos KIES frissítés, DE nem a mi régiónkba készült, hanem Ausztriába, ezért garanciális ügyintézésre nem alkalmas, ezt mindenki tartsa szem előtt!!!

0, Letöltjük és kicsomagoljuk a következő fájlt: P6200XXLQ1_P6200OXALQ1_ATO.zip
1, ODIN-t ODIN3 v1.85) indítjuk és a PDA részbe tallózzuk be a P6200OXALQ1_P6200XXLQ1_P6200XXLQ1_HOME.tar.md5 fájlt

2, csatlakoztassuk a tabot download módba (hang le + power gombok együttes nyomvatartásával), majd volume up "Countinue" és csatlakoztassuk az adatkábelt, ekkor az odin ki is írja, hogy melyik portra csatlakozott a tab

(itt első alkalommal telepíthet pár drivert, ha a KIES vagy a Samsung USB driver telepítve van, akkor simán felrakja a drivereket az ODIN-hoz)
3, "start"

4, ha végzett, kiírja, hogy "PASS", elkezd bootolni a tab, lehúzhatjuk, a boot hosszú lesz, demár az új rendszer fog felállni

Update 2013.02.28.
Magyar független 4.0.4: P6200XXLQA_P6200OXXLQ3_XEH

Root/CWM

1, letöltjük a következő pakkot: root_ics.zip kicsomagoljuk és a CWM.zip + SU-Busybox-Installer.zip fájlokat a külső tárra másoljuk
2, kikapcsoljuk a tabot és elindítjuk recovery módban (hang fel +power gombok együttes nyomvatartásával)
3, "apply update from external storage ", itt betallózzuk a "CWM.zip" fájlt, ha végzett, át is vált CWM módba
4, "install zip from sdcard", "install zip from internal sdcard", itt betallózzuk a SU-Busybox-Installer.zip fájlt (elég nehézkesen, itt már nem a gombokkal, hanem az érintőkijelzőn tudunk navigálni)
majd, ha végzett "reboot system"
5, boot után élvezzük a root jogokat.

Ezzel a módszerrel, nem lesz CWM-ünk, ez csak egy átmeneti CWM, megmarad a stock recoverynk!

CWM 6.0.1.0

I.
Az előző folyamat után Mobile Odin segítségével, felrakhatjuk a CWM, legfrissebb verzióját. Azért kell az előző folyamat, mert a MobileOdin működéséhez root jog szükséges.

1, letöltjük a p6200-clockworkmod-6.0.1.0.img fájlt, majd átnevezzük recovery.img -nek és a tab belső tárhelyére másoljuk.
2, indítjuk a MobileOdint (első indításnál, még pár dolgot letölt, így internet kapcsolat szükséges) és a "Recovery" fülnél betallózzuk az iménti recovery.img fájlt, majd elvégezzük a "telepítését"

II.
Közben született még egy megoldás, amihez természetesen már nem szükséges root jogosultság, hiszen simán ODIN --> PDA részébe tallózva flesselhetjük a 6-os CWM-et. Ezzel akár megkönnyíthető a rootolás menete is, hiszen ezen fájl felrakása után, már élő CWM-ünk lesz, így könnyedén elvégezhető alóla a rootolás. p6200-clockworkmod-6.0.1.0.tar

P6210 esetén

1, töltsd le a CWM.zip és a root.zip fájlokat.
2, ezt a két fájlt, másold a külső SD kártya gyökerébe --> tehát nem a tab saját memóriájába, hanem a belerakható microSD kártyára, csak úgy szimplán a gyökér könyvtárba
3, indítsd el a tabot recovery módban: hang fel +power gombok együttes nyomvatartásával
4, válaszd az " apply update from external storage" menüt, majd válaszd ki a CWM.zip fájlt
5, amint telepítette, automatikusan átvált az átmeneti CWM módba, ennek már érintős a felülete, nem a gombokkal kell operálni. Ennek nálam nagyon nehezen volt kezelhető a felülete, egy csomót kellett görgetni.
6, válaszd a "Choose install zip from sdcard" menüt és válaszd ki a root.zip fájlt, majd "YES"
7. ha végzett "Reboot"

Ezzel a módszerrel, nem lesz CWM-ünk, ez csak egy átmeneti CWM, megmarad a stock recoverynk!

Alternatív megoldásként, felrakható ODIN segítségével, egy teljesen gyári, előre rootolt, deodexelt rom: P6210OXALPN

CWM 6.0.1.0

Az előző folyamat után Mobile Odin segítségével, felrakhatjuk a CWM, legfrissebb verzióját. Azért kell az előző folyamat, mert a MobileOdin működéséhez root jog szükséges.

1, letöltjük a p6210-clockworkmod-6.0.1.0.img fájlt, majd átnevezzük recovery.img -nek és a tab belső tárhelyére másoljuk.
2, indítjuk a MobileOdint (első indításnál, még pár dolgot letölt, így internet kapcsolat szükséges) és a "Recovery" fülnél betallózzuk az iménti recovery.img fájlt, majd elvégezzük a "telepítését"

JellyBean romok

GT-P6200 Open Austria (ATO)
Android 4.1.2
Build Date: March 25
Changlog list: 7086701
PDA: P6200XXMC3
CSC: P6200OXAMC3
MODEM: P6200XXMC3

Telepítése, az ICS romoknál leírt módon

Root/CWM

1, CWM 6.0.2.7 - ODIN/PDA részébe betallózva telepíthető
2, SU-Busybox-Installer.zip -et töltsük le és másoljuk a belső SD kártyára, majd CWM módban indítva a tabot, tallózzuk be és telepítsük.
3, restart és utána már élni fognak a root jogok

JellyBean portolt romok

Bár hivatalosan, is megjelenik a legfrissebb android rendszer a Jelly Bean, de mivel a jelenlegi ICS frissítések is elég döcögősen akarnak megérkezni, ezért érdemes lehet custom fronton is szétnézni.

I.
Az egyik legismertebb ebben a csapata, és az általuk kiadott (XDA-n megtalálható) CyanogenMod 10 rom.

Ez a rom felrakható az összes Galaxy Tab Plus GT-P62XX készülékre!!!

A legfrissebb letöltési linkek (rom + gapps + recovery6), illetve a cahangelog és az eredeti angol leírás az XDA oldalán megtalálható. Illetve ITT is elérhetőek a romok.

Sajnos még, mindig nagyon sok problémával küzdenek; USB, WIFI, HDMI és Videó lejátszási problémák.

II.
Feltűnt a rommerek között, egy új versenyző, bár egyéb samsung készülékekről már ismerősök lehetnek, ők a team.

Az ő romjaik is elérhetőek p6210 és p6200-ra is.

A legfrissebb letöltési linkek (rom + gapps), illetve a cahangelog és az eredeti angol leírás az XDA oldalán megtalálhatóak.

Nekik sikerült megalkotni a tökéletesen, hiba nélkül működő JB portot. A legfrissebb, android 4.1.2 verziójú romjuk, tökéletes.

III.
Remélhetőleg nemsokára az JB romja is elérhető lesz a táblagépünkre, az ő munkájuk is kiváló.

A telepítés menete általánosan:
!!!Mindenképp olvasd el az adott rom készítői által leírt utasításokat!!!

0, ugye itt is mindig érdemes backuppal és a szükséges biztonsági intézkedésekkel kezdeni (EFS mentés/gyári rom beszerzése, stb. ...)
1, első körben a legfrissebb CWM verzióval kell rendelkeznünk: CWM 6.0.1.0
2, ezután a fenti XDA linkről töltsük le a készülékünknek megfelelő romot + gapps csomagot és másoljuk a belső tárolóra
3, indítsuk el a tabot rtecovery módban: kikapcs, majd a hangerő fel + power gombok együttes nyomva tartásával
4, csináljunk egy egy full wipe-ot: "wipe data and factory reset"
5, az "install zip from internal SD card" menüben tallózzuk be először a romot, majd ha végzett a telepítésével, utána a gapps csomagot is
6, ha ezzel is végzett, akkor "restart"

KÉRÉSEK, KÉRDÉSEK, ÉSZREVÉTELEK A Samsung P6200 Galaxy Tab 7.0 Plus - méltó utód FÓRUMON

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.