2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

LG Optimus 2X (P990)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés, kibővítve és folyamatosan frissítve ITT megtalálható!!!

UTOLSÓ FRISSÍTÉS 2011.07.20.

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2011 első negyedévében jelent meg ez az első 2 magos okostelefon. Kis hazánkban a Telenor árusítja illetve mobilos boltokban 110.000,- Ft környékén kapható kártyafüggetlenül. Többen jelezték, hogy az olcsóbb helyeken esetlegesen külföldről behozott nem európai független telefonokat adnak el, ezekkel a későbbi szoftverfrissítések után jelentkezhetnek problémák, ugyanis ilyen esetekben olyan romot tölt a telefonra, ami esetleg nem tartalmaz magyar nyelvet. Sok ilyen "olcsó" boltban pedig a következő bekezdésben leírt gyári tartozékok zömét is kihagyják a csomagból és külön vásároltatják meg a vevővel, ezért mindenképpen tisztázzuk mit is kapunk a pénzünkért.

Külföldön a T-mobile G2X néven árulja a készüléket, ám hiába ugyanaz a telefon hardvere, a szoftverüket/rom-jukat nem lehet cserélgetni.

Specifikációk, tartozékok:

Mérete/súlya elég jelentősnek mondható 123,9 x 63,2 x 10,9 milliméter/139 gramm, ám ez cseppet sem zavaró, sőt kifejezetten kellemes a fogása. Anyaghasználata és az összeszerelés minősége első osztályú, sehol sem ropog, nyikorog. A telefon kijelzője egy 4 hüvelykes kapacitív 480*800pixel felbontású IPS paneles TFT-LCD. 512MBRAM és 8GBROM áll a felhasználók rendelkezésére, ebből olyan 5.5GB-ot használhatunk bármire (a többit a gyári programok foglalják le), illetve microSD kártyával bővíthető. Operációs rendszernek a 2.2.2-es Froyo-t kapjuk a készüléken, melyet a 2magos NVIDIA Tegra 250 1GHz-es processzora hajt. Természetesen itt is elérhető az Android Market, mely segít a testre szabhatóságban és ledes, 8megapixeles fényképezőgép segíti a multimédiás igényeinket, amely HD video felvételére is képes.

Az alapcsomag tartalma: készülék+1500mAh akkumulátor+HDMI kábel+stereo headset+töltő fej, leválasztható USB adatkábellel.

Tapasztalt hibák:

- Sokunknál előfordult a kijelző bevilágítása, igazából olyasmi tünet, mintha a kijelző elválna a védő felülettől [link] [link] - garanciában cserélik a készüléket (az én esetemben így volt, egyébként a képeken láthatónál sok esetben minimálisabb volt ez a hiba)

- Töltés közben lefagy a telefon és semmilyen funkciója nem elérhető --> csak az akku kiszedése segít, illetve a legfrissebb szoftver felrakása után általában eltűnik a probléma.

- Töltéssel kapcsolatban még olyan hiba is előfordult, hogy bár 100%-ra feltöltöttnek mutatta a telefont, levéve a töltőről nagyon hamar (1-2 óra alatt) lemerült, itt is szintén a legfrissebb szoftver felrakása oldja meg a problémát.

- További hiba lehet, hogy nem mutatja aktívnak a töltést, az akkumulátor szintje megreked egy ponton, a restart ezt megoldja.

- Nem tudunk hívást fogadni/nem is jelzi, hogy hívásunk-sms-ünk volt, illetve nem tudjuk a hívást befejezni, hívás után percekig új hívást kezdeményezni, ez szintén szoftveres probléma, ez is megoldódik a legfrissebb szoftver felrakása után.

- Előfordulhat olyan hiba, hogy a fényképeinket a galériában nézegetve bizonyos nagyításnál a kép jobb oldala egy sávban zajossá válik. [link] A legfrissebb szoftver felrakása azonban orvosolja ezt a problémát is.

-A fényképeket, szinte mindegyik gyári rommal kültéren rosszul készíti el: zajos/ködös lesz, létezik hozzá kamera mod, ami megoldja, esetleg ha kézzel "napos"-ra állítjuk a fehér egyensújt az is javíthat rajta

- Bár nem mondható típushibának, de többször hallottunk pixelhibáról is, ez ugye általában egy teljes képernyős sötétebb egyszínű képpel ellenőrizhető. (tudtommal ebben az esetben is cserélik a készüléket)

- Az .mkv fájlok jelenleg szoftveres támogatottság hiányában nem játszhatóak le.

- Nagyon sok random újraindulás/fagyás tapasztalható még az újabb romokkal is, remélhetőleg majd ezek is orvosolva lesznek.

Hasznos/ajánlott programok:

Launcherek:

Lecserélhető a gyári LG Home felület, ez által több lehetőség nyílhat a testreszabhatóságra, illetve a képernyők közötti váltás alatt sem lesz érezhető akadozás.
Launcher Pro
ADW Launcher EX
GO Launcher EX

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel.
ASTRO File Manager
Android File Manager

Multimédia:

PowerAmp Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel
Rock Player Lite - pici, ám annál nagyobb tudású hang/videó lejátszó
QQ Player - egy nagyszerű videólejátszó, mely tökéletesen kezeli feliratainkat is a filmjeinkhez
XiiaLive Lite - Online Radio ez azoknak kötelező, akik szeretnek online/stream rádiókat hallgatni

Internet:

APN on-off Widget - 3G adatforgalom ki/be kapcsolása
3G Watchdog - 3G adatforgalom naplózása, limitek beállítása
Dolphin Bowser HD - nagyon jó minőségű böngésző, teljes, gyors
Opera Mobile Web Browser - böngésző, mely gyors és a flash tartalmakat is szépen megjeleníti és elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype - szinte teljes értékű Skype alkalmazás, videóhívás funkcióval
MSN Messenger: Mercury Free - mint a neve is mutatja, ez az msn messenger androidos alternatívája

Rendszer programok:

Ezeket csak óvatosan érdemes használni, ám használatukkal gyorsabbá, könnyebben kezelhetővé tehetjük okostelefonunkat.
Active Apps Ads / Task Manager - aktív alkalmazásokat kezelhetjük, ramot üríthetünk, uninstallálhatunk, stb.
Apps 2 SD Free - az esetleges programjaink/játékaink amik a telefonra települtek átmozgathatóak a külső vagy belső SD kártyára (némelyikhez ROOT szükséges, arról majd lentebb bővebben)

Általános kérdések

A 2 magot használja/kihasználja? - jelenleg a 2.2-es android rendszer nem igazán aknázza ki a 2 mag adta lehetőségeket, a 2.3-mal majd javulni fog a helyzet, ezzel együtt a telefon nagyon gyors

Valóban Gorilla Glass a kijelző? - igen, ezt a GorillaGlass honlapján is megnézhetjük, viszont érdemes rá fóliát tenni, mert zsebben hordva hajlamos karcolódni (pl. fémmel érintkezve nem karcolódik, viszont ásványi anyagokkal: kavics, homok hajlamos karcolódni, természetesen itt is kisebb hajszálkarcokról beszélünk)

Mikor jön ki rá a 2.3-as frissítés?? - egyes hírek szerint még most május végén, ám nemrégiben felröppent 1-2 szösszenet arról, hogy ez esetleg kitolódik június-július környékére. Az LG közleménye szerint, a felhasználók visszajelzéseiből nyert tapasztalatok alapján (fagyások/restartok) még a 2.3 update előtt, várhatóan május végén újabb szoftver frissítést adnak ki, amivel tovább optimalizálják a rendszert, valamint megerősítik a video/audio támogatást, aminek eredményeképp használhatóbbak lesznek a beépített lejátszók és azok esetleges fagyásai is megszűnnek.

Tényleg 1 napig bírja az akku? - ha a telefon folyamatosan nyomkodva van, illetve ha valamilyen adat kapcsolatot használ (3g/wifi) akkor lemeríthető 1 nap alatt. Film nézéssel, játékkal sokkal hamarabb is. Ha csak telefonálásra használjuk, esetleg néha kis böngészgetéssel/mail nézegetéssel akár 2, minimális használat mellett 3 napot is kibírhat. Az akkumulátor üzemidejét növelheti a kijelző fényerejénel csökkentése, a 3G adatforgalom letiltása vagy a képernyőzár mielőbbi bekapcsolása.

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Van-e erősebb akku hozzá? - eBay-en található pár erősebb akku, bár a minőségük egyelőre ismeretlen. Illetve ha valaki gigantikus akku-ra vágyik.

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Android Market-ről tudunk programokat/játékokat letölteni. Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé vált az Android Market fizetős szekciója is.

Nézhetek-e rajta nagyobb HD filmeket? - Nem, illetve a nagyobb felbontású: 1080p és nagyobb méretű FullHD filmek amik *.mkv formátumúak nem futnak tökéletesen. Viszont szerencsére úgy néz ki, hogy ennek csak szoftveres oka van, tehát elvileg a 2.3-as frissítés majd megoldja.

Tudok-e rajta feliratos filmeket nézni? - Igen, bár több probléma is volt a feliratok kezelésével, vagy nem jelent meg vagy rosszul jelent meg. Egy megoldást tudok eddig ami tökéletes: lejátszónak a Mobo Player-t ajánlották, ahol windows-1250 karakterkódolást kell beállítani. Vagy az *.srt fájlunkat "Unicode" kódolásúvá kell menteni.

Beállítható-e *.mp3 sms/ébresztő/jelző -hang? - Igen.
Ezeket a mappákat kell létrehozni vagy a belső vagy a külső SD kártyán:
/alarms/ és ide jöhetnek a hangok (ébresztő)
/notifications/ és ide jöhetnek a hangok (sms, jelző)
/ringtones/ ide másolva csengőhangjainkat a listában fogja azokat a telefon megjeleníteni, így nem kell külön kiválasztgatni.

Túl "fényes" zavaró a vezérlő gombok fénye - a megoldást az LG Optimus 2x touch key lights program rejti magában.

Ha kapok egy sms-t/e-mailt/vagy nemfogadott hívásom van észre sem veszem, nem lehet valamiféle fényjelzést beállítani? - Igen, be lehet, mégpedig az LG O2X Touch LED Notifications programmal.

Az installált programok/játékok kimenthetőek-e *.apk fájlként? - Igen, az apk fájlok kimentése a Norton Mobile Utilities (Beta) programmal történhet.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? - Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

Rom frissítés után nem működik a mobilnetem (v10c - v10d) mit tegyek? - valamilyen oknál fogva, ha az LG saját programjával frissítjük telefonunkat a jelenlegi legújabb romok valamelyikére akkor azt vodafone-os romnak érzékeli, és a vodafone-os APN beállítások lesznek aktívak. Új APN létrehozása oldja meg a problémánkat a saját szolgáltatónk beállításaival. (volt aki csak a sim-kártya kivétele után tudott új APN-t létrehozni)

T-mobile APN
Telenor APN

Miért látok az 512MB gyári ROM-ból csak 372MB-ot, ez valami hiba?? - nem hiba, a 372MB feletti részt a gyári programok foglalják le

Használható-e a villanó led zseblámpaként? - Igen, a LED Light programmal, amely widgetnek is kirakható.

II. A TELEFON SZOFTVEREINEK FRISSÍTÉSE, FELÜLÍRÁSA

Elöljáróban fontos tisztázni, hogy valamennyi szoftveres frissítés alatt számítógépünknek csakis a hátlapi, alaplapon található USB csatlakozóit használjuk. Notebook esetében célszerű a nem HUB-ra csatlakozó, egyedül lévő USB csatlakozókat használni, ennek hiányában pedig csak a telefon legyen az adott USB HUB-ra kötve.

LG Pc Suite

A program segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat a számítógéppel, illetve fájlok kétirányú mozgatására is lehetőség nyílik. A telefon USB kábellel történő csatlakoztatása esetén az abban lévő SD kártyáról vagy kártyára közvetlenül is másolhatunk adatokat.

LG Pc Suite 4

LG Mobile Support Tool

Adatvesztés nélkül végezhetjük el a telefon szoftver (baseband, rom) frissítését, tehát biztonsági mentés nem szükséges. A készülék származása szerint eltérő lehet a program által felajánlott szoftver. Külföldről származó telefon esetében a frissítést követően angol vagy koreai nyelvű lesz a menü, ezt azonban manuálisan telepített romokkkal (v10d Vodafone, v10d UK, fr15) ismét magyar nyelvűvé tudjuk varázsolni.

LG Mobile Support Tool

Természetesen a programok legfrissebb változatait elérhetjük az LG honlapján keresztül is.

Gyári romok

Jelenleg négyféle gyári rom érhető el a telefonhoz (v10a, v10b, v10c, v10d). A későbbi romok a korábbi verziók hibajavításait és egyéb optimalizációt tartalmaznak, ezért érdemes mindig a legfrissebbet telepíteni.

Ebből a listából mindenki kedvére válogathat az egyes országok és szolgáltatók különböző romjai közül:

Stock rom A legújabb

Az alább leírtakat mindenki kizárólag saját felelősségére végezze el:

Smartflash

Amennyiben az LG Mobile Support Tool nem a legfrissebb gyári romot telepítette, úgy lehetőség van a smartflash nevű programmal elvégezni a frissítést. Ez az eljárás teljes egészében törli a telefonon tárolt adatokat, így javasolt azokat lementeni pl. az LG Pc Suite segítségével.

A gyári rom flash-elésének menete:

- telepítsük a smartflash alkalmazást majd indítsuk el SmartFlashTool_P990.exe-t
- kapcsoljuk ki a telefont és vegyük ki belőle az akkumulátort
- csatlakoztassuk a telefont az USB kábellel a számítógéphez miközben folyamatosan nyomva tartjuk a „hangerő le” gombot. Ekkor a telefon képernyőjén meg fog jelenni egy „szoftver frissítés” üzenet, miközben a futtatott smartflash program COM ablakában az adatok betöltődnek
- válasszuk ki a „ROM Copy D/L” fület és ezen belül a „Normal Mode”-ot. Az ’ERASE CAL” ne legyen kiválasztva
- az előzőleg letöltött és kicsomagolt rom .fls részét illesszük be a CP bin sorba, míg a .bin részét az AP bin sorba
- kattintsunk a start ikonra és várjuk meg amíg az új rom flash-elése megtörténik
- a folyamat végén a telefon képernyőjén az LG felirat fog villogni
- csatlakoztassuk le a telefont a számítógépről, tegyük vissza az akkumulátort és indítsuk újra.

A beállítások/telefonról menüpontban már az új rom lesz feltüntetve.

Érdemes lehet de nem feltétlenül szükséges a flash előtt a telefonban a beállítások/adatvédelem menüben a gyári beállításokat visszaállítani (factory reset). Előtte mentsük le az adatainkat.

Mindkét program telepítése szükséges:
Smartflash
Smartflashdriver

Root

Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári romokon kívül custom romokat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. A gyári rom nem tuningolható. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak a Root Uninstaller-rel. Két program eltávolítása javasolt (Car Home és F-Security Mobile), mivel ezek a háttérben futva feleslegesen emésztik a telefon erőforrásait. További rendszerprogramok törlése előtt mindenki alaposan olvasson utána, hogy mi az amit ténylegesen leszedhetünk. Egyes rendszerprogramok törlésével a telefon működésképtelenné is válhat. Az F-Security Mobile helyett érdemes kipróbálni a Lookout nevű app-ot, ami azon kívül, hogy a telefon szoftveres biztonságáért felelős, a készülék elvesztése/ellopása esetén annak a helyét is meg lehet vele határozni. A root-olás pofonegyszerű dolog, nem kell hozzá más csak a SuperOneClick nevű alkalmazás.

- először telepítjük a programot a Superoneclick.exe futtatásával
- a készüléket a számítógéphez csatlakoztatjuk
- a telefonon az adattár használatot és a beállítások/alkalmazások/fejlesztés/USB hibaelhárítás opciót engedélyezni kell
- katt a root gombra

Az egész folyamat nem tart tovább pár másodpercnél. A root-olással települ a Superuser nevű alkalmazás, ami bizonyos később telepített programoknál rendszergazdai engedélyt fog kérni azok futtatásához.

Mindkét program telepítése szükséges:
superoneclick
LG united driver

Custom rom

Jelenleg többféle egyedi rom érhető el, melyeket folyamatosan finomítanak és várhatóan egyre több is lesz belőlük. Ezek a romok olyan hibákat is orvosolni tudnak, melyeket a gyáriak nem oldottak meg, továbbá sokszor plusz app-okat is beépítenek ezekbe. Nem mindegyik rom esetén tuningolható a processzor, ez a benne lévő kerneltől függ. Amennyiben a rom önmagában nem ad lehetőséget a tuningra úgy egy OC kernelt kell hozzá beszerezni. Az egyik jelenleg is elérhető és ajánlható rom/kernel páros a MoDaCo fr15 rom - fakeShmoo-psycho kernel, mellyel a processzor órajele 1,4 Ghz-ig emelhető és a Quadrant benchmark programban 4300 körüli pontszám érhető el. A processzor az új rommal nem fog automatikusan magasabb órajelen üzemelni ezt nekünk kell manuálisan (cpu master) beállítani, melynek keretében lehetőség van akár a processzor feszültségét is szabályozni (pimpmycpu). Az említett rom – kernel páros esetén feszültségemelés nélkül is megy a processzor 1,4 Ghz-en. Érdemes megemlíteni, hogy ezen beállítás mellett (autokiller app alkalmazásával) a 372 Mb ramból átlagosan 150 Mb szabad lehet. A processzor órajelének beállításánál figyeljünk arra, hogy a minimális működési frekvencia továbbra is 216 Mhz maradjon. Amennyiben a minimális órajelet ennél magasabbra állítjuk, úgy a processzor nyugalmi állapotban is ezen a magasabb órajelen üzemel majd, ami magasabb feszültséget igényel, ezáltal az akkumulátor gyorsabban lemerül. Ha bizonyos alkalmazásnak szüksége lesz a maximális órajelre akkor a rendszer azt automatikusan meg fogja emelni, de feleslegesen ne dolgoztassuk a processzort. Még egy előnye van ennek a beállításnak, a telefon megtartja magyar nyelvét, illetve ha korábban más nyelvű volt akkor átvált magyarra, továbbá az APN beállítások is a szolgáltatónk alapértelmezett adatait kapják meg.

A rom és a kernel telepítéséhez azokat mindenképp .zip formátumban kell egy külső microSD kártyára felmásolni.

modacofr15
oc kernel
pimpmycpu

OC kernel

A kernel típustától függ hogy mekkora tuningot és milyen módon tesz lehetővé. A kernelt a custom rom telepítését követően, azzal megegyező módon tudjuk elvégezni az ismételt recovery boot során.

oc kernel alternatív telepítési módozatokkal

Újabb romokért és kernelekért látogass el az xda-developers fórumába:

xda forum

ClockWorkMod Recovery

Ahhoz, hogy a root-olt telefonra custom romot telepítsünk szükségünk lesz még a cwmr programra, melynek segítségével be tudunk majd lépni a recovery menübe.

- a telefont csatlakoztassuk a számítógéphez
- a fájl kicsomagolása után futtassuk a .bat kiterjesztésűt. Egy fekete hátterű ablak fog megjelenni, körülbelül 10-20 másodperc alatt a telepítés befejeződik.
- a telefont leválaszthatjuk a számítógépről

cwmr

Recovery boot

Ebben az eljárásban lehet a custom romot telepíteni, azonban itt nem kell csatlakoztatni a készüléket a számítógéphez. A custom rom telepítéséhez recovery módban kell elindítanunk a telefont. Ezt megtehetjük a Marketen ingyenesen elérhető Rom Manager programmal, de választhatjuk a manuális változatot is.

Utóbbi esetben:
- kapcsoljuk ki a telefont
- újraindításkor a power és a „hangerő le” gombok egyidejű és hosszan tartó megnyomásával tudunk a recovery menübe belépni. Egész addig kell a gombokat nyomva tartani amíg a képernyőn meg nem jelenik egy apró „android” felirat

Recovery menüben:
- a hangerő és a power gombokkal tudunk navigálni
- a rom telepítése előtt végezzük el a „wipe data/factory reset” és a „wipe dalvik cache” műveleteket, ezek gyakorlatilag leformázzák a belső adattárat
- ha mindezekkel végeztünk akkor válasszuk az „install zip from sd card” opciót majd keressük meg a menüből elérhető könyvtárban az előzőleg már a microSD kártyára másolt romot amit telepíteni kívánunk
- végezzük el a telepítést aminek a végén válasszuk a "reboot system now" opciót
- a telefon újra fog indulni, immáron az új rommal.

A telepítés percekig eltarthat.

A recovery üzemmód kizárólag root-olt telefonon érhető el a cwmr fájl telepítése után.

Backup

Érdemes készíteni egy backup fájlt a hibátlanul működő rendszerünkről amit már teljesen testre szabtunk. Ha valami probléma adódna a telefonnal akkor elég lesz a rendszert ebből a fájlból visszaállítani. Ez hasznos lehet akkor is ha például ki akarunk próbálni egy custom romot. Ha nem tetszik az eredmény akkor ezzel visszaállíthatjuk az eredeti állapotot. A készülék esetleges értékesítése vagy garanciális ügyintézése esetén is hasznos lehet ez a funkció, mivel visszaállíthatjuk vele a gyári állapotot. Backup elvégzéséhez nem szükséges a telefont root-olni, mindössze egy külső microSD kártyát kell beszerezzünk. A backup-ot létrehozhatjuk recovery módban a „backup and restore” kiválasztásával, de megtehetjük ezt a Rom Manager segítségével is. A folyamat több percig tart.

Battery wipe

Ha nem vagyunk megelégedve az akkumulátor teljesítményével akkor újrakalibrálhatjuk azt. Erre recovery módban van lehetőség a „battery stats wipe” opció kiválasztásával. Fontos, hogy ezt kizárólag csak 100 %-ra feltöltött akkumulátor mellett végezzük el. A wipe után teljesen le kell meríteni azt, nem szabad lemerítés előtt rátölteni.

Öszzeállították: mycso és tome.jr

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.