2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Pálinkaland

Írta: | Kulcsszavak: házi . mézes . pálinka . fűszeres . ágyas . mtt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A családom, mióta az eszemet tudom főz pálinkát, két fronton is. Nógrád megyében régen a nagyszülők mára már csak a nagymama, alma-körte-szilva mindent bele stílusban, Vas megyében pedig van egy örökölt parasztházunk, ott nyáron a család és a másik két nagyszülő nyaralással egybekötve szedik a gyümölcsöt. Itt hol körte, hol szilva, hol sárgabarack készül, ami éppen megfelelő mennyiségben érik. Ha nem jön össze a 200L tiszta gyümölcscefre, akkor itt is a mindent bele fa termése hullik a hordóba.
Idén olyan 170L körte és 30L egyéb hullott, így ami készült, jó közelítéssel nevezhető körtepálinkának. Mindez nagyon szép és jó, romantikusan home made, éget mint a tűz, mérgez mint az arzén, gyilkol mint Predator, de én ezeket az italokat nem szeretem! Túl erős, túl sok a rossz emlék, annyira jól nincs megcsinálva, hogy gasztronómiai élményt nyújtson, inkább csak üt. Ha éppen egy jobbegyenesre vágyom, megkínálom magam vele, de ilyen ritkán van, szerencsére.

Aztán egyszer csak, ahogy a pálinkafőzés dátuma közeledett, én meg egy teljesen random YouTube zenei kiránduláson újra megnéztem a Road - Fojts meg a sötétben című alkotását. Mi az a zavaros lötty, ami többször fogyasztásra kerül a videóban, és elég jól látszik 1:38-nál?

M É Z E S P Á L I N K A

- Jó, minőségi háztáji?
- Van!
- Házi méz?
- Van.
- Fogyasztók?
- Lesznek!
- Problem?!

Ahogy jött az ötlet bele is vetettem magam az internet bugyraiba, mik a titkok? Hogyan csinálják? Titkok nincsenek, mindenki másképp csinálja... Másra esküszik, mást tesz bele, másba teszi, máshol tartja, ennyi ideig, annyi ideig, ilyen mézzel, olyan mézzel, fűszerekkel, nem fűszerekkel... Az olvasás során kialakult bennem egy kép, hogy kb. hogy képzelem el az enyémet, nem pontos recept alapján dolgoztam, megérzések, mások tapasztalatai vezettek.

Készült végül egy mézes-fűszeres körte, illetve egy mézes-körtés ágyas verzió.

Most elbúcsúzunk tőlük, a fűszeres előre láthatólag január 31-én kerül tesztelésre, az ágyas majd csak február vége felé lép színre, addig letakarva alszanak a spejzban. Szép álmokat!

Kedvcsinálónak ennyit, hamarosan a készítés leírásával jelentkezem, addig is kellemes logoutolást!

Hozzászólások

(#1) oszi666


oszi666
őstag

Sajnos elegge igazad van, a legtobb hazi palinka oltari szar. Mindenki hozza, hogy fuu ezt kostold meg, ez hazi, semmi mesterseges cucc, ebbe a gyumolcson kivul csak egy csepp piros feher zold szeretet van, ez a tuti!
Hat a legtobbtol elhanyom magam.
Ket ismeros van, akik stabilan fergetesen jol csinaljak a palinkajukat, de ok meg is adjak a modjat. A tobbi max arra jo, hogy ha nincs mas, gyorsan be lehet toluk rugni.

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#2) #81556480 válasza oszi666 (#1) üzenetére


#81556480
törölt tag

Jó pálinkát csinálni nehéz.
Én szerencsére azt szoktam. Mondhatni világhírű ital lett belőle.
Gönci kajszibarack pálinka.

Ahogy te is mondod vagy nagyon rossz vagy fergeteg jó.
Volt aki azon vitázott hogy ez mesterséges aromával készült mert annyira jó :D

(#3) Mtt válasza oszi666 (#1) üzenetére


Mtt
tag

Ez a jobbak közé tartozik, a "kóstold meg, nagyfateré" kategórián belül, nincs mellékíze, nincs felcukrozva, rendesen le van választva az eleje meg a vége a főzésnél, de - főleg ha nincs annyi gyümölcsünk - érvényesül a Fradi elv. Meg 200km-ről nehéz összeszedni az ép lepottyanó körét. :)

"őszi esték melege leszek, / hogy ne lúdbőrözzenek az öregek"

(#4) Mtt válasza #81556480 (#2) üzenetére


Mtt
tag

Ahogy utána néztem hirtelen, valóban ejtenek róla szót a neten. :K

"őszi esték melege leszek, / hogy ne lúdbőrözzenek az öregek"

(#5) #81556480 válasza Mtt (#4) üzenetére


#81556480
törölt tag

ja rákerestem én is. Amit kidob, Bestillo egy gyenge másolat :K

(#6) nikilauda válasza #81556480 (#2) üzenetére


nikilauda
senior tag

A gönci barackból már néhány üveggel én is elfogyasztottam. Remek.

Azon töröm én is a fejem már egy-két éve, hogy veszek egy pálinkafőző házi berendezést valahol. Csak senkitől semmilyen tapasztalatot nem hallottam még az ismeretségi körömben. Lehet szerintetek azzal minőséget előállítani?

(#7) oszi666 válasza nikilauda (#6) üzenetére


oszi666
őstag

Fura, en pont a barackot annyira nem szeretem. Korte szilva bodza viszont minden mennyisegben :)
Es ha jol van elkeszitve, nem vagy tole rosszul, nem hanysz, nem vagy masnapos, szoval en ezert szeretem jobban a palinkat pl a vodkanal, meg a gyomorkeseruknel

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#8) oszi666 válasza nikilauda (#6) üzenetére


oszi666
őstag

A ket fergetegbol az egyik vett maganak egy full cuccot, es nagyon jokat keszit vele, megkerdem, hogy hol mikor mennyiert ha gondolod

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#9) nikilauda válasza oszi666 (#8) üzenetére


nikilauda
senior tag

Én is úgy vagyok vele, hogy minőségi pálinkát iszok, mint mindenféle sz@rt.
Ha megkérdeznéd az ismerősöd az jó lenne. Nemrég költöztünk kertes házba és van egy pár gyümölcsfám. Szilva, körte és sárgabarack. Az anyósom gyümölcseivel kiegészítve már lenne szerintem használható mennyiség. Mindig beszélem le az öreglányt, hogy ne pazarolja el lekvárnak a drága gyümölcsöt. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.