2022. augusztus 18., csütörtök

Gyorskeresés

Asztalra Viszta

Írta: | Kulcsszavak: vista . kritika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tudom, tudom elég sok, tán túl sok is mostanában a Microsoft újdonsült rendszerével kapcsolatos cikk, hír, teszt, blog, anyázás, stb, de úgy éreztem nekem is muszáj pár sort kanyarítanom a Vista jelenségről.

[Az alábbiak szigorúan magánvéleménynek tekintendők, ha nem tetszik, ne végy róla tudomást.]

Engem is elvakított a Vista fényessége, és feltettem egy Ultimate verziót próbaképp. Három órányi nyüstölés után a következőre jutottam:
a redmondi srácok frankón azt hiszik újra feltalálták a spanyolviaszt. Az eredmény egy csillivilli (+4 pont), mindenre rákérdezős (-2 pont), gyors gépen is belassulni szeretős (-5 pont), összevissza keverős, ezáltal XP-hez szokottnak semmit meg-nem-találós (-2 pont) rendszer lett. Ezek így a pozitívumok és negatívumok néhány óra távlatából, de biztos vagyok benne hogy találnék még ha keresném, de előbb töröltem le, mint hogy ez kiderüljön.

Jaj, majd el felejtettem, a Creative Sound Blaster Live!-omat sehogy sem ismerte fel, driver cd ugye esélytelen volt mert azon XP-s driver van, neten természetesen nincs hozzá Visztás driver, a Viszta meg nem támogatja azt, amit az XP alapjáraton gyönyörűen kezelt. Ez verte ki végül a biztosítékot nálam, hogy 2007-ben szenvedni kell egy nem no-name (AC97 sucks) hangkártya üzembehelyezésével, ami végül össze sem jött, így nem volt muzsikám, b*sszák meg.

És még az egyetlen pozitívum sem elég ahhoz, hogy engem rávegyenek hogy ezt használjam, amíg itt van az XP-m, amihez már fél éve is volt ugyanilyen csillivilli visual style, ami szerintem jobban is sikerült mint a Vista gyárilag beépítettje (hát persze, hisz azt már a béta minuszháromban is láthattuk, és leleményes júzerek továbbfejlesztették.)

Hogy a laikusoknak is vázoljam a tények állását, a Vista összesen vizuális organisztikájában fejlődött az XP-hez képest. Alapjáraton, egy nagyon szép visual style, mellékelnek nagyon trendi, szép háttérképeket is, sőt a kurzor-style is gyökeres változáson ment keresztül. Ezen kívül szines-szagos, le és felgördülő ablakok menük, és dropshadow amerre a szem ellát. Természetesen minden agyoncicomázva, hogy egye a gép tejlesítményét (ha már ott csücsül a Core2 a gépben akkor nehogy üresjáratban legyen bármikor is, tetszikérteni). Nem mondom, tényleg szép. Aki teszem azt a hagyományos XP stílushoz van/volt szokva, az tényleg az állát keresheti percekig-órákig, mert meg kell hagyni, valóban sikerült jó ráncfellvarrást véghezvinniük a fejlesztőknek.

A baj csak az, hogy ez minden. Semmi egyebet nem tud felmutatni a Vista. Media Center? Ugyanmár kell a francnak (már bocsánat) memórazabáló mindentbele program, amikor ott van mindenre külön, ami ráadásul fényévekkel jobb is az ilyen fajta előre beépített cuccoknál. Minden szebb lett, de ennyi, és semmi több. Kicsit kiábrándító ennyi év munka (és várakozás) után.

Emellett ez a szép nagy szépséges akármi alapjáraton megevett 12 gigát a vinyómból, mikor a lassan 8 hónapja online windowsom mindenféle szirszarral együtt sem foglal 5 gigát összvissz, szóval egy szép nagyott hízott a Microsoft malaca.

Akinek ingere van hozzá, az használja nyugodtan, sokak a rendszer szépsége miatt váltanak, de engem nem vág kupán az Aero­™ endzsin, láttam már szebbet is, a saját XP-men.

Hozzászólások

(#1) msgt.fubar


msgt.fubar
senior tag

Jöhet a savazás, várom az ellenérveket, hátha csak én végeztem felületes munkát. :)

gottagofast

(#2) Racecam válasza msgt.fubar (#1) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Mivel az írásod eléggé flame keltő (legalább a fogalmazásban erre odafigyeltél volna, de látszik, hogy indulatból írtad)), valamint semmi konkrétumot nem tartalmaz sem ellene, sem mellette, marad a blogodban, a címlapról levettem.

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#3) msgt.fubar válasza Racecam (#2) üzenetére


msgt.fubar
senior tag

Értve, tudomásulvéve. Legközelebb jobban figyelek majd :) Ha kissé lehiggadtam lehet, hogy újra nekiülök, normálisabb hangvételben, teszt-ebbé formálni a dolgot.

[Szerkesztve]

gottagofast

(#4) szasza_1


szasza_1
senior tag

Ha már így belelendültél, akkor írhatnál egy picit erről az XP alatti Vista skinről.

(#5) ALI_G


ALI_G
veterán

van Vista topic, be is írtam, hogy az SB live-ra mi a megoldás (nekem is nagy probléma volt). KX drivere kijött vistára, igaz még bétás, de tökéletes.

Mellesleg az XP-t is ugyanígy fikázta mindenki az elején, mert win98-hoz volt szokva a tömeg. Kis idő kell neki, h megszokja az ember.

mod: még egyszer handsúlyozom, a Vistás topicban majdnem minden eddig felmerült problémát megtudtak oldani a szakavatott kollégák.

ui.: az SB live driverről meg nem a vista tehet, a creative-ot tartom a hibásnak, ki kellett volna adjon vistás drivert. (de hát butusok)

ui.: a vistában nem a csili-vili kinézet szerintem ami miatt érdemes váltani, az csak egy dolog. A biztonsági kezelése sokkal meggyőzöbb, hálózati alrész teljesn át lett írva (XP-ben sok időt elb@sztam -már bocsánat- azzal, hogy BT és egyéb hálózatokat kreáljak, eddig a vistán ilyen gondom még nem volt), .net-nek alárendeltek egy csomó dolgot, hogy könnyű legyen rá fejleszteni stb.

[Szerkesztve]

(#6) msgt.fubar válasza szasza_1 (#4) üzenetére


msgt.fubar
senior tag

Már tudom miről fog szólni a következő blogom, erről.
Addig is néhány link, és egy gyors leirás.

A dolog annyiból áll, hogy kinézel magadnak a wincustomize.com-on ([link]), vagy a deviantart.com-on ([link]) egy neked tetsző stílust, és letöltöd.

Alapjáraton nem fogod tudni használni, a legelterjedtebb program ezekhez a WindowBlinds és a WindowBlins XP, ezeknek a próbaverzióit itt ([link]) le tudod tölteni, ha bejött akár meg is veheted.

És innentől csak az szab határt, hogy hetente, naponta, vagy óránként akarod-e cserélgetni a stílusokat, amikből soksok ezer készült, és legalább 5-600 igazán igényes közül válogathatsz, amelyek után még a legfinnyásabb user is megnyalja mind a tíz ujját.

Remélem tudtam segíteni.

gottagofast

(#7) msgt.fubar válasza ALI_G (#5) üzenetére


msgt.fubar
senior tag

Köszönöm a választ, ez még a majdnem- agyvérzésem előtt pont kapóra jött volna. De nem hiszem, hogy egy ideig újra elővenném a Visztát, nem nyújt többet számomra mint az XP.
(ez pedig a windows 98 - XP ellentétre nem mondható el :))

gottagofast

(#8) VladimirR válasza ALI_G (#5) üzenetére


VladimirR
nagyúr

szo nincsa rrol, hogy butusok
en sem adnek ki drivert a sokeves eszkozomhoz
vegyel ujat

(#9) ALI_G válasza VladimirR (#8) üzenetére


ALI_G
veterán

persze, hogy azért csinálták, hogy vegyek újat :) Ez triviális, de ha még mindig qva sokan használnak ilyet?!

(#10) Coyot válasza ALI_G (#9) üzenetére


Coyot
őstag

ha a régit fogod használni, akkor abból nekik nem lesz pénzük teccikérteni?:DDD

Má' nem

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.