2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

[Xiaomi Redmi Note 3] Kameraappok összehasonlítása

Írta: | Kulcsszavak: XIAOMI . MIUI . KAMERA . APP . ALKALMAZÁS

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Frissítve: 2018.10.11

A Xiaomi köztudottan a lehető legmagasabb minőségre törekszik valamennyi terméke esetében - hardveres és szoftveres oldalról is, ám természetesen nekik is megvannak a gyenge pontjaik. Egyik ilyen például a kameraszoftverük, mely bár funkcionálisan meglehetősen sokoldalú, az elkészült képek és videók - főként gyengébb fényviszonyok mellett - nem mondhatóak kiemelkedőnek.

Szerencsére a Qualcomm processzoros Xiaomi (és egyéb) készülékeknél van mód a képminőség fokozására, bár ehhez emelt szintű jogosultságra (vagy legalábbis TWRP-re) lesz szükségünk.

Teendők

|A|

Build.prop rendszerfájl szerkesztése, a Camera API2 keretrendszer engedélyezéséhez

0. lépés: Biztonsági mentés! Ajánlott egy TWRP backup, a system és boot partíció mentése.

1. Töltsük le az alábbi alkalmazást: BuildProp Editor (com.jrummy.apps.build.prop.editor)
2. Indítsuk el és adjunk neki root jogosultságot
3. Kattintsunk a szerkesztés ikonra (ceruza) a jobb felső sarokban
4. Írjuk be az alábbiakat egy új sorba: persist.camera.HAL3.enabled=1
5. Mentsük a módosításokat (fent jobbra a floppy gomb)
6. Kattintsunk a ... ikonra a jobb felső sarokban, és válasszuk a Properties-t
7. A Permissions fülön 644 -rw-r--r-- legyen beállítva, majd apply
6. Indítsuk újra a rendszert

Megjegyzések:

* Ha véletlen rossz paramétert módosítunk, akár egy bootloop lehet a vége (vagyis nem indul el a rendszer). Biztonsági mentés tehát nem véletlenül ajánlott. A fenti alkalmazással is el lehet menteni a stock build.prop fájlt, és probléma esetén mondjuk visszaállítani a TWRP-vel.

* Sima szövegszerkesztővel (pl. ES File Explorer beépített szerkesztője), de akár Windowson is módosítható a fájl.

* Ha nincs rootolva a rendszer, TWRP fájlkezelőjével mentsük le az alábbi helyről az állományt: /system/build.prop, és átszerkesztés után másoljuk vissza. Jogosultságát állítsuk erre: 644 -rw-r--r--

|B|

Az alábbi kameraalkalmazások feltelepítése

Snap Camera HDR (com.marginz.snap)

A Snap Camera HDR egy rendkívül sokoldalú és nagy tudású kameraszoftver Androidra. Alapvetően fizetős (jelenleg kb. 700 Ft mindössze), de próbaverziós változata is elérhető, mely 10 másodperces késleltetéssel indul korlátozásként (vagy hálózati hozzáférés nélkül azonnal). (Idegesítő bogara a programnak, hogy az EXIF metaadatokat bizonyos esetekben nem tudja megírni, például a dátum/idő szerinti csoportosítást lehetetlenné téve, de elvileg a legújabb kiadásai ezt már orvosolták).

Az XDA-ról régebbi verziói is beszerezhetőek. Ugyanitt visszajelzést adhatunk a fejlesztőnek észrevételeinkről, de ezt közvetlenül e-mailben is megtehetjük ha nem vagyunk regisztrálva ezen az oldalon. (Egy bejelentést már tettem feléjük, pár napra rá jött is a válasz, hogy javítva lesz az adott hiba. support[kukac]marginz.co.nz)

A Snap Camera elsősorban a rosszabb fényviszonyok melletti fotózás tekintetében hozhat jelentős javulást, mely mint tudjuk a (mobiltelefonos) kameraszenzorok legnagyobb gyengéje. Főként a csúcskészülékek esetében, más gyártók már jelentős javulást tudtak elérni ezen a téren is, és ez jelentős részben a szoftver érdeme.


Snap Camera HDR - Forrás: 4pda.ru fórum [🔍]

A temérdek beállítási opció riasztó lehet, így inkább "hardcore" fotósok számára tűnhet megfelelő alternatívának, de igazából csak néhány fontos beállítást szükséges elvégezni és megjegyezni, ha nem kívánunk túlzottan elmélyedni a fotózás rejtelmeiben.

Szükséges beállítások

1. Alul jobboldalt, a három ponttal lépjünk a beállításokba. Az OTHER (EGYÉB) fül alatt keressük ki a Use Camera2 API (Camera2 API használata) bejegyzést, és válasszuk az ON (BE) opciót. Ezzel elérhetővé tesszük a kameraszoftver számára az API2 keretrendszer használatát.
A Show Advanced Settings (Speciális beállítások) aktiválásával többek között a videózás beállításai terén tudunk kicsit több lehetőséghez jutni. Erről egy pár sorral később térnék vissza.
Az Angol nyelv sor mellé pipát téve, magyar rendszer mellett is angol lokalizációra válthatunk, ami a hiányos és egyébként sem túl jól sikerült magyar fordítás miatt érdemes lehet.

2. A PHOTO (FÉNYKÉPEZŐ) fülre lépve, a JPEG Quality (JPEG Minőség) sorral választható ki a kívánt képtömörítési szint. Én például a Superfine-t (Szuper finom) használom.

3. LLM: Low Light Mode (Alacsony megvilágítású mód) vagy az Auto Low Light Mode (Automatikus alacsony) engedélyezése. Aktiválásával gyenge fényviszonyok mellett pillanatok alatt több képet is készít a szoftver és azok összefésüléséből fog elkészülni a végeredmény. Utóbbi a kettő közül, értelemszerűen jó fények mellett nem kapcsolja be a funkciót (én magam nappal is az állandóan aktivált paramétert használom statikus témánál). A felette lévő Low Light Frames (Alacsony megvilágítású képk...) opcióval határozhatjuk meg a felhasznált képek számát, mely (a 8.2.5-ös kiadástól) félhomályban már 5-ös értékkel jó eredményt hozhat (személy szerint nappal legalább a 11-es értéket javaslom), de sötétben a 32-es maximuma eredményezi a legzajmentesebb és élesebb eredményt. Minél magasabb számot állítunk be, értelemszerűen annál tovább tart a feldolgozás folyamata. Maximális beállítás mellett akár 5-15 szekundum is szükség lehet ehhez. (Ez nem jelenti azt, hogy fél percig kell mozdulatlanul tartani a telefont, a rögzítés egy pár másodperc legfeljebb). A feldolgozás folyamatát fehér kör folyamatsáv jelzi, közben lőhető másik fotó is. Low Light Mode esetén, a vaku nem fog működésbe lépni.

Fontos megjegyzések: a Low Light Mode NEM alkalmas dinamikus témájú fotók készítésére, azaz izgő-mozgó babát, állatot csak kikapcsolt állapotában tudunk lefényképezni!

Ismert hiba: LLM esetén - alapértelmezés szerinti, 0-ás élesség (sharpness) paraméterrel - éjszakai fotónál eredménytelen lehet a feldolgozás, és a fotónk bezöldülhet! Ezt érdekes módon a "Preview Size" (Előnézet mérete) értékének a megváltoztatásával is javíthatjuk, ahelyett hogy növelnénk az élesítést - és vele együtt egyébként a színzaj esélyét az esti képeken.

4. A Denoise (Zajcsökkentés) opciót állítsuk OFF (KI) állapotba, így letiltásra kerül a gyári appból jól ismert, a fényviszonyok gyengülésével párhuzamosan (túl)erősödő elmosás, mely a részletek nagy részét képes "gyönyörűen" megsemmisíteni, használhatatlan képeket eredményezve.

Opcionális beállítások

A White balance (Fehéregyensúly) automatikus szabályzását érdemes kipróbálni kikapcsolt értékkel (OFF / KI). Több esetben nem találja el jól a színhőmérsékletet az automatika.

A Picture Size (Képméret) alapesetben 16MP (4608x3456) a hátoldali kameránál. Főként a sötétben készült fotóknál nincs sok értelme ezt a felbontást használni.

A Geotagging (Helyszín tárolása) opció mellé ha betesszük a pipát, értelemszerűen rögzülnek a helyszín koordinátái a képeinkhez. (Ehhez az engedélyünket külön kérheti első alkalommal az Android).

Természetesen megadhatunk időzítést is, a Self Timer (Időzítő) opcióval. A Post-processing (Utófeldolgozás) lehetővé teszi az automatikus színkorrekciót vagy például előlapi kamera esetén a tükrözést.

A Video (Videolejátszó) fülre lépve, ha elég erős PC-vel rendelkezünk a lejátszáshoz/szerkesztéshez, a felbontást 4k (UHD-ra) is belőhetjük a jobb felvételek érdekében. A Video Bit Rate (Videó bitráta) értékét ehhez megfontolandó 64Mbps-ra felvinni (ez a maximum), az audio paramétereket viszont sajnos ilyen egyszerűen nem engedi módosítani a MIUI. Full HD felbontás esetén 40Mbps-os értéket érdemes kipróbálni.
Szerk.: a bitráta emeléssel viszont jelentősen nő a tárhelyigény, így Micro SD beszerzése válhat szükségessé. Ebben az esetben a memória írási sebessége limitáló tényező, a magasabb bitráta problémás lehet az SD-re írás során...

Gyorsbeállítás, gyorskapcsolók

A jobb alsó sarokban lévő forgókapcsolóval tudunk váltani az alapvető módok között. Pl. Automata, HDR, RAW (nyersképek), jelenetek és egyéni programok. Az egyéni programok közül három is rendelkezésre áll, így többféle saját profilt készíthetünk, például nappalra és rossz fényviszonyokra.
Fel-le húzással, ikonos formában az app főképernyőjéről is elérhetjük az egyes opciókat, mint fehéregyensúly, vaku, stb.

A Beállítások / OTHER (Egyéb) / On-screen Settings (Képernyőn megjelenő) opcióját választva, saját elképzeléseinknek megfelelően helyezhetünk el gyorskapcsolókat a főképernyő felső részén.

Előlapi kamera


Teljes felbontású tesztképek a letölthető ZIP fájlban [🔍]

A bal felső sarokban lévő ikonra kattintva válthatunk előlapi kamerára. Itt, a Low Light Mode (Alacsony megvilágítású mód) aktiválását és a Denoise (Zajcsökkentés) kikapcsolását (OFF / KI) mindenképpen érdemes elvégezni. A képkockák számát a Low Light Mode-hoz, tegyük 11-re. A feldolgozás ideje elég gyors lesz így is az előlapi kamera kisebb felbontása révén. Az Auto Low Light Mode (Automatikus alacsony) valamiért nem működik az előlapi modullal, de nappal is jobban járunk a mindig aktív alacsony megvilágítású móddal, mivel a selfie-kamera gyengébb minőséget képvisel mint hátlapi társa.
A Sharpness (Élesség) maradhat a 0-ás alapértéken, a White Balance (Fehéregyensúly) pedig automatán, vagy OFF (KI) állapotban. A Picture Size (Képméret) nyugodtan lejjebb vehető, mondjuk 3MP-re.
Egy általános tipp, hogy ha látjuk például az arcunk bizonyos részét kiégni mondjuk az erős lámpafény miatt, tegyük arra a területre a fókuszt és úgy is csináljunk egy képet.

A szoftver összes funkciójáról rövid leírást találunk a fejlesztő weboldalán, angol nyelven.

Google Camera (portolt/moddolt változatok)

A Google-féle kamera alkalmazás teljesen más végletet képvisel, mint a fenti társa. Itt nincs lehetőségünk mindent a végtelenségig testre szabni, módosítgatni. Mindössze pár beállítási lehetőség és egyéni mód áll rendelkezésre. A végeredmény szempontjából ez azonban mit sem számít, ha az elkészült képek kárpótolnak a hiányosságért.

És bizony, a Google által kifejlesztett HDR+ algoritmus kiválóan látja el feladatát. A zaj a kívánt mértékben tűnik el, a részletek megmaradnak, a vonalélesség és a kontraszt ügyesen kerül beállításra, a színek pedig a szemnek kellemes árnyalatot vesznek fel.

A keresőóriás fotóappja szinte tökéletes nappali képeket képes készíteni HDR+ módban az átlagfotós számára - megspórolva a beállításokkal való "szüttyögést" és az utómunkálatokat, de a portolás/moddolás következményeként sötétben el is tud vérezni. A szoftver ugyanis a Nexus és Pixel okostelefonokhoz készült, azok szenzoraihoz került optimalizálásra. (Másrészt pedig, sajnos az előlapi kamerával nem megy a HDR+ mód...)


Teljes felbontású tesztképek a letölthető ZIP fájlban [🔍]

Az általam fellelt (Android 6.0 kompatibilis) változatok közül ugyan a Nexus 6 és 6P beállításait tükröző portok hozták nappal a jobb eredményt, a Redmi Note 3-mal azonban teljes sötétségben, utcai fények mellett többször is jelentős színzaj keletkezett a fotókon, ami teljesen elrontotta a végeredményt. (Azért egyes esetekben így is simán elverték nálam a Snap Camerát ilyen rossz fényviszonyok mellett is).
A Nexus 5-ös profillal kiadott verzió éjszaka kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt a Xiaomi phabletjén, de amikor zajmentesre sikerednek az éjszakai felvételek, a 6 és 6P profil sokkal jobb eredményt hoz.

Meg kell jegyeznem, a (HDR) képek feldolgozása közben ha újabb fotókat lövünk, a Google Camera ezen verziói esetenként hajlamosak kifagyni. Egy pár másodpercet érdemes várni tehát a következő képpel. (A beépített képnézőre váltva látszik ilyenkor a feldolgozás folyamatsávja).

Szükséges beállítások, opciók

A HDR+ kapcsoló aktívvá tétele a jobb felső sarokban. (Normál üzemmódban nem igazán tud többet nyújtani a gyári kameraappnál). Ugyanitt lehetőség van az időzítő és a vaku kapcsolására.

Bal felső sarokban érhetjük a Panoráma, Körpanoráma és Életlenítés módokat, valamint itt tudjuk megváltoztatni a képfelbontást (videónál 4k is lehetséges), engedélyezni vagy tiltani a helyadatok mentését, és a segédrácsozást bekapcsolni.]

Előlapi kamera

Sajnos, a HDR az előlapi kamerával nem működik a Google appjában. A jól konfigurált Snap Camera legtöbbször, így jobban kell teljesítsen a selfie-modul esetében.

Letöltés: Google_Camera_RN3_Marshmallow.zip*

* A ZIP-ben Nexus 5, Nexus 6 és 6P profilú változatok találhatóak, méghozzá kétféle verziószámmal. Marshmallow, azaz Android 6.0 kompatibilis valamennyi. Nougat és újabb rendszerekre már a frissebb GCam-eket érdemes feltenni. Az appok forrása a 4pda.ru vonatkozó fórumtopicja.

Frissítés (2018.10.07):

Google Camera 3.2.045 (Mi6 MiMix final 1.1)

Végül pedig a tesztképek, az összehasonlításhoz

Denoise (zajtalanítás) opció hatása az egyik témánál a tesztben a fizikai méretre Snap Camera-val:
A. Denoise OFF = nincs zajtalanítás # 8,39 MB #
B. Denoise HQ = "magas minőségű" zajtalanítás # 3,50 MB #
C. Denoise ON = zajtalanítás engedélyezve # 3,14 MB #

Utóbbi két esetben, a végeredmény a fájlméret és a vizuális benyomás tekintetében is hasonlít a gyári képekéhez.

1. képkivágás [🔍]

2. képkivágás [🔍]

3. képkivágás [🔍]

4. képkivágás [🔍]

5. képkivágás [🔍]

6. képkivágás [🔍]

7. képkivágás (Előlapi kamera) [🔍]

A képkivágásokon felül, innen letölthetőek a teljes felbontású fotók is: RN3_KAMERAAPPOK_TESZT.zip

Megjegyzések, verdikt:

A fenti képek esetében az összehasonlíthatóság volt a fő cél, ezért nem feltétlenül látványosak, szépek, érdekesek. ( :D )

Tesztrendszer: Redmi Note 3 Qualcomm, MIUI 8 Global Stable 8.5.6.0 (Marshmallow - Android 6.0)

A gyári MIUI-s kamera app HDR és az éjszakai módját technikai okokból (a teszt idején még nem volt ismert a megoldás az API2 engedélyezése miatti, a gyári kamera instabilitását okozó hiba kiküszöbölésére) nem tudtam bevetni. Ugyanakkor (kicsit is rosszabb fényviszonyok esetén) így sem tudna labdába rúgni a Snap Camera és a GCam mellett a gyári szoftver.

A cikkben kiemelt két kameraalkalmazással elkészített képek részletessége és zajmentessége okán, valamint a fotók fizikai méreteit összevetve (Snap Camera esetében ténylegesen ki- és bekapcsolható a zajmentesítés, amely jelentős különbséget eredményez a fájlméretben) arra lehet következtetni, a MIUI-s kamera túlzott mértékben zajtalanít, elmossa a részleteket - amint kicsit is rosszabb fényviszonyokat érzékel a rendszer.
Tehát a probléma egyszerűen szoftveres eredetű, nem a papíron egyáltalán nem rossz specifikációjú szenzorral/szenzorokkal van gond.

A megfelelő alkalmazások birtokában, amatőr fotósként is meglepően jó minőségű fényképek készíthetőek ezekkel a kisméretű kameramodulokkal is...

Mikor, melyik appot használjam?

Előlapi modul: 1. Snap Camera 2. Google Camera

Hátlapi modul
- Nappal: Google Camera
- Szürkület: 1. Google Camera 2. Snap Camera
- Sötét: 1. Snap Camera 2. Google Camera

Hozzászólások

(#1) Milestone2


Milestone2
nagyúr

THX, Sir!

Lényegében megszűntem létezni. Az adataimban található e-mail címen még egy darabig elérhető vagyok...

(#2) golyós


golyós
őstag

:C :R
A nappali képeknél nekem a N5 képek tetszenek a legjobban, rossz fényviszonyok között viszont továbbra is verhetetlen a Snap szerintem.
A Gcamerával egy gondom van: a legkisebb felbontás 5mp, ezt használom céges fotózásra, sajna ez sok, nem tudom 10 képet csatolni a mérete miatt. Volt egy régi változatom az engedte a 2mp-t.
A többi verziónál is 5mp a legkisebb? Nekem a And6_3.2.045+ verzió van.
Továbbra is marad 3 kamera alkalmazás a telefonon :K

[ Szerkesztve ]

Honor 20 Pro & Samsung Note 10 lite & Samsung A52

(#3) golyós


golyós
őstag

Még egy észrevétel amit érdemes kipróbálni: rengeteg Xiaomi fórumon írják, hogy 4:3 képarányban jobb képeket csinál. Tapasztalt valaki különbséget.

Honor 20 Pro & Samsung Note 10 lite & Samsung A52

(#4) mrszitya válasza golyós (#2) üzenetére


mrszitya
senior tag

Köszönöm

16:9-es képarány?

(Egy 2.7-es N5 van még fenn 4pda-n, de az is csak 16:9 esetén tud 2,1 MP-t).

(#5) golyós válasza mrszitya (#4) üzenetére


golyós
őstag

:B Ennyire nem lehetek csillámfasztrollláma. :W
Majd kiverte a szemem :Y

Honor 20 Pro & Samsung Note 10 lite & Samsung A52

(#6) mrszitya válasza golyós (#5) üzenetére


mrszitya
senior tag

:DD

(#7) mrszitya válasza golyós (#3) üzenetére


mrszitya
senior tag

4:3 vs 16:9 képminőségről: utóbbi kb. egy évben már én is inkább 4:3-at preferálom. Tavaly nyaraláson emlékszem, hogy a 16:9-es képek fekvő módban egyáltalán nem nyűgöztek le a gyári appal - még valamelyik korai ROM-mal (a mosás...)
Azóta inkább a 4:3 és az utólagos vágás ha szükséges, de GCam-mel majd ránézek erre ha lesz kedvem. :)

[ Szerkesztve ]

(#8) mrszitya


mrszitya
senior tag

UPDATE

Nálam ugyan sikerült rábírni végül a gyári appot a normál működésre (pl. HDR is menjen) aktív API2 mellett, de végeredményben nem tudom hogyan... Eddig sajnos senki nem erősítette meg, hogy nála is sikerült volna.

Az egyik lehetőség, hogy a hal1 paraméter-t kiegészítettem a com.android.camera értékkel a build.prop-ban: camera.hal1.packagelist=com.skype.raider,com.google.android.talk,com.android.camera

A másik a moddolt miuicamera használata volt. Plusz persze dalvik és cache törlés, a miucamera és galéria adatainak törlése.

Szóval sajnos nincs biztosan működő megoldás továbbra sem, a gyári app teljes körű és a többi API2-t használni képes kamera használatára párhuzamosan!

[ Szerkesztve ]

(#9) golyós válasza mrszitya (#8) üzenetére


golyós
őstag

Nekem továbbra is megy a gyári kamerával a HDR, camera 2 apival.

Honor 20 Pro & Samsung Note 10 lite & Samsung A52

(#10) RpPRO


RpPRO
őstag

Imádom a Snap kamerát. Denoise off-val nagyon részletgazdagok a fotók. Redmi 3s-sel használom, camera2-vel. Időnként nem akar képet lőni program módban és nem bírok rájönni miért nem. Mindegy, hogy milyen fókusz van beállítva.

Helló biztos úr. Nem alkohol vagyok befolyásoltsága felett. Néha összeszavakat a keverem.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.