2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Xiaomi gyorstalpaló: leírások, tippek és trükkök #1

Írta: | Kulcsszavak: Xiaomi . MIUI

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Készült: 2018.02.04 (Aktualizálva: 2018.09.28)

Tartalomjegyzék

>> Szerviz üzemmódok ismertetése (Recovery, Fastboot, EDL)
>> Driverek telepítése a szerviz üzemmódok használatához
>> MultiTool ("svájci bicska") programok beszerzése
>> Bootloader feloldás lépései a rendszer módosításához

RECOVERY, FASTBOOT, EDL

Beépített Androidos diagnosztikai / szerviz üzemmódok, amik lehetővé teszik a rendszer helyreállítását, módosítását. A végrehajtandó művelettől, a konkrét problémától vagy a helyzet súlyosságától függ, hogy melyik szükséges.

Recovery-mód
A leggyakrabban használt szerviz üzemmód Android esetében a recovery. A gyári recovery használhatósága azonban az újabb Xiaomik esetében gyakorlatilag nullára redukálódott felhasználói szempontból.
Nem gyári romok (custom romok) telepítéséhez vagy rendszerfájlok módosításához és rootoláshoz ezért a recovery lecserélésével (jellemzően TWRP) tudunk hozzákezdeni - miután feloldottuk/kinyitottuk a bootloadert (rendszerbetöltőt).

Custom romok felinstallálása, root és különféle módosítások mellett akkor is jól jön a TWRP, ha a gyári rendszer (OTA)-frissítése esetleg elront valamit, és a telefon végtelen ciklusban újraindul (bootloop) vagy egyszerűen bizonyos rendszer-alkalmazások használhatatlanná válnak miatta. Ilyen esetekben segíthet például egy TWRP-ből indított cache + Dalvik-cache törlés, illetve egy korábbi, jól működő recovery-rendszerkép beszerzése és feltelepítése, amelyet letölthetünk a Xiaomi vonatkozó oldaláról, (majd usb-kábellel a telefonhoz csatolva a számítógépet, felinstallálhatjuk).

TWRP-segítségével mentéseket készíthetünk a rendszerről vagy az adatainkról (micro-SD kártyára vagy a számítógépre töltve), megelőzendő egy esetleges adatvesztést.

Fastboot és EDL-mód
Ha a készülék nem indul el és a recovery-t sem tudjuk működésre bírni valamilyen oknál fogva, ekkor jöhet képbe a fastboot üzemmód, vagy ha ez sem elegendő akkor az EDL. (Ez utóbbi a Qualcomm chipsettel szerelt készülékek sajátja).
Ezek az üzemmódok lehetővé teszik, hogy egy USB-kábellel a PC-re kötött készüléknek az Android ADB (Android Debug Bridge) kommunikációs és hibaelhárító eszköze révén utasításokat tudjunk küldeni.
Az újabb, gyárilag már zárt rendszerbetöltővel érkező Xiaomik, a recoveryhez hasonlóan csak bootloader-nyitást követően teszik lehetővé a fastboot vagy az EDL elérését (a gyártó újabban igyekszik gátolni mindenfajta illetéktelen hozzáférést, hogy ne tudják például a webshopok módosítani a gyárilag telepített rendszert, akár kémszoftvereket felinstallálva).

A Xiaomi fastboot módhoz készített saját szoftvere PC-re a MiFlash. A specifikus fastboot romok letöltésével és felflashelésével újra működőképessé tehető vele a készülék, azonban ez a rajta lévő adatok elvesztésével járhat.
Lehetővé teszi a készülék bootloaderének visszazárását, ha korábban kinyitottuk azt, de most el kívánjuk adni a telefont.

Ha fastboot-módban sem járunk sikerrel, az EDL-mód (Emergency Download Mode) felhasználásával nyerhetünk még magasabb szintű hozzáférést a telefonhoz.

***************************************************************************

Recovery (gyári vagy TWRP) indítása: hangerő+ és a bekapcsológomb
1. Kikapcsolt telefonnál, a két gomb egyidejű nyomva tartásával kezdeményezhető. A MI-bootképernyő betöltődését követőn, kb. 2 másodperccel lehet elengedni a gombokat.
2. A MIUI Frissítés alkalmazásából is kezdeményezhető az indítása (három pöttyre kattintva)

Fastboot-mód indítása: hangerő- és a bekapcsológomb
Kikapcsolt telefonnál, a két gomb egyidejű nyomva tartásával kezdeményezhető. Amikor megjelenik a hegesztős Mi-figura és a Fastboot-felirat, lehet elengedni a gombokat. (Multitool-t használva is próbálkozhatunk, lásd később)

EDL-mód indítása:
Fastbootban elindítva a telefont, PC-ről adb segítségével parancssorból a fastboot oem edl parancs kiadásával. (Multitool-t használva is próbálkozhatunk, lásd később)

Újraindítás kényszerítése:
1. rendszer újraindítás: hosszan nyomva tartva a bekapcsoló gombot (>12 sec)
2. TWRP indítása bootloop esetén: hosszan nyomva tartva a hangerő+ és bekapcsológombot (>12 sec)

Leállítás kényszerítése:
Xiaomik esetében elméletileg a három gomb (hangerő+ és -, illetve a bekapcsoló) egyidejű és nagyon hosszan tartó megnyomásával (akár >30 sec)
______________________________________________________

Xiaomi-driverek telepítése

1. MiFlash eszköz telepítése: letöltés
A driverek feltelepítésén kívül, a Fastboot-romok installálására alkalmas

2. Mi Unlock Tool telepítése: letöltés
A bootloader-feloldáshoz szükséges program, mely szintén tartalmaz szükséges drivereket.

Követelmények: (64-bites) Windows 7, 8, vagy 10
A programokat probléma esetén futtassuk rendszergazdaként, esetleg a vírusirtót is kapcsoljuk le ideiglenesen (természetesen csak ha megbízható helyről szereztük be őket.)

Opcionális:
# Xiaomi USB driverek, kézi telepítéshez: letöltés
# Driverek (ideiglenes) ellenőrzésének kikapcsolása (ha szükséges): bővebben

a) Start menü: keresőbe "cmd" parancs beírása, majd azon jobb klikk, és futtatás rendszergazdaként
b) Alábbiak beírása, egymás után (megerősítés ENTER-rel):
bcdedit.exe -set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS
bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON

c) Rendszer újraindítása

Visszaállítási kódok:
bcdedit.exe -set loadoptions ENABLE_INTEGRITY_CHECKS
bcdedit.exe -set TESTSIGNING OFF
______________________________________________________

MultiTool eszközök

Több MIUI-val foglalatoskodó oldalon, például a magyar közösségnél is találunk olyan programot, amely megkönnyíteni hivatott bizonyos műveletek végrehajtását, a Xiaomi telefonokkal: MIUI Magyarország MultiTool


______________________________________________________

Bootloader unlock /Bootloader feloldása/

A rendszerfájlok módosításához, rootolt rendszert igénylő alkalmazások futtatásához, vagy nem gyári romok feltelepítéséhez szükséges.

Több szempontból is kockázatos ezt megtenni, amire a Xiaomi és más gyártók is felhívják a figyelmet.
A feloldással, ha elveszítjük/ellopják és hozzáértő kezekbe kerül a telefon (ami előfordulhat a kiemelkedően sok internetes leírás révén), hozzáférhetnek az adatainkhoz. Ez ellen védekezni lehet, leginkább az Android beépített titkosítás opciójának aktiválásával.
Ha az adatainkra nem is kíváncsiak, a nyitott bootloader miatt könnyen és gyorsan törölhetik az eltulajdonított telefonunk tartalmát és újratelepíthetik a rendszert, legfeljebb nem gyári ROM-ot használva.
Másik dolog pedig, ha véletlen rossz rendszert (pl. Note 3 Kenzo helyett B20-as Kate-t) vagy nem az adott a készülékre szánt TWRP-t teszünk fel a készülékre, netalántán egyéb olyan rendszerfájlokat módosító fájlokat telepítünk, ami mondjuk egy korábbi MIUI-kiadáshoz volt szánva, akár "téglásíthatjuk" az eszközünket.

Értelemszerűen, például egy munkahelyi készülékkel nem javasolt mindezt megtenni! Egyébként a garancia elvesztésével is járhat a művelet, ez az adott webshop/szerviz álláspontjától függ!

Engedélykérés lépései:

// FONTOS TUDNI //:

# Jelen szabályok szerint, akár kettő hónapot(!) várni kényszerülhetünk a feloldás (utolsó lépésének) megkezdéséig. :W
# A feloldási engedély a Xiaomi-fiókunkhoz kötődik, birtokában havonta egy készülék nyitására lesz lehetőségünk.
# A feloldási művelet végső lépéseit csak számítógép alól, a készüléket vezetékkel a géphez csatolva tudjuk végrehajtani a Xiaomi saját programja segítségével.

Ha még nincs Xiaomi-fiókunk...
-1. Regisztráció itt: link (alul tudunk nyelvet váltani, ha kínaira vált az oldal)

Ha már van, ill. elkészültünk vele:
0. Készítsünk mentést minden fontos adatunkról, ha valami probléma adódna!! Bekapcsolt Android-titkosítás például azzal jár, hogy törlődik minden a készülékről.

1. Lépjünk be itt a fiókba. A "Security"-fülön legyünk 100 pontosak! Ehhez kellően erős jelszó, működő helyreállítási telefonszám és email-cím szükséges.

2. A telefonon, a Mi-fiók beállításaiban az eszközkereső legyen bekapcsolva, ha ezt korábban nem hagytuk jóvá. A fejlesztői beállításokban engedélyezzük az USB-hibakeresést, illetve a "Mi Unlock állapot" részre kattintva, a rendszer kéri a Mi-fiókunk adatait, hogy megadhassa az előzetes hozzájárulást.(Megjegyzés: behelyezett SIM-kártya nélkül nem lehet végrehajtani az utóbbi műveletet)!
Ha mindent rendben talál a rendszer, akkor tájékoztat a n-a-g-y-o-n h-o-s-s-z-ú... várakozási időről.

Fejlesztői beállítások elérése: Beállítások > A telefonról > Miui verzió sorára 6-7 kattintás, majd lépjünk vissza főmenübe > Rendszer és eszköz részben válasszuk a További beállításokat > Fejlesztői beállítások

3. Keressük fel az en.miui.com/unlock oldalt. Kattintsunk az UNLOCK NOW feliratra.

>> Ha a szerver mindent rendben talál, akkor letölthető válik a feloldáshoz szükséges program. "Download Mi Unlock", ám ha a gyártó hivatalos fórumán még nem voltunk sosem belépve, akkor előbb fórumos nicknevünk megadását kérheti. (Előfordulhat, hogy kínai nyelvre váltott közben az oldal, de csak egy nevet kell megadni, és enter. Majd menjünk vissza az en.miui.com/unlock oldalra).

4. Töltsük le a programot - legfrissebb kiadása szükséges! Megnyitva a szoftvert, lépjünk be a Mi Fiókunk adataival. Ha a program mindent rendben talál, felkér bennünket a telefon csatlakoztatására.

5. A készüléket kapcsoljuk ki, majd fastboot-módban indítsuk el (hang- és bekapcsológomb hosszan együtt nyomva).
Ha a driverek sikeresen felismerésre kerültek (fogaskerék gombbal ellenőrizhetjük), a csatlakoztatást követően pár másodperccel rákattinthatunk az Unlock gombra. Ezután kér még egy megerősítést is a szoftver.

Ha már letelt a várakozási idő (mely akár 1440 óra is lehet, azaz kettő hónap), akkor rögtön meg is történik a feloldás.

Hozzászólások

(#1) mrszitya


mrszitya
senior tag

Általános Xiaomi-gyorstalpaló. Ha valami kimaradt, korrekcióra szorul vagy elavult, jelezzétek. Folytatása következik...

[ Szerkesztve ]

(#2) petipetya


petipetya
nagyúr

Remek leírás. :C

"nincs rá lezsóidő"

(#3) Luck Dragon

Hasznos írás, köszönöm. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) Wesder


Wesder
nagyúr

Respect érte :R

In my final resting place, when I finally found my grace I'll be sure to ask about it on my final Judgement Day.

(#5) Oldman2


Oldman2
veterán

Köszi, szép összefoglaló!

(#6) Bobó_20


Bobó_20
aktív tag

hálás köszönet, visszatalálós lesz, amint lesz egy kis időm :R

(#8) mrszitya válasza #20749568 (#7) üzenetére


mrszitya
senior tag

Igen, de nem fognak elutasítani. Ha nem copy-paste választ írsz a kérvényezés okához, akkor biztosan megkapod az engedélyt. Arra nagyobb az esély, hogy utólag elveszik (szerverprobléma miatt).

(#9) zeno79 válasza mrszitya (#1) üzenetére


zeno79
őstag

Ügyes! :C

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.