2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Xiaomi Redmi Note 5 PRO - Maga sem tudja...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezen bemutatóm alanya a címben említett tenyér-számítógép, mely rendkívül masszív hardverével és igencsak olcsó árával érte el, hogy foglalkozzak vele.
A készülék, szintén csak az árához képest magas minőségű megjelenítéssel rendelkezik, annak ellenére, hogy nem követi a mai divatot, nem törekszik teljes előlap-képernyő arányra és NEM tartamlaz Notch-ot, ez utóbbi a sztereotípiákkal ellentétben tisztázandó; nem elvesz a megjelenítő hasznos felületéból, hanem hozzáad ahhoz!
Ennél a készüléknél azonban vaskos keretekhez kell igazodnunk, bár ha a méreteit vesszük viszonyítási alapnak, akkor kell is ez ide.
Doboza, illetve annak tartalma el is tér, meg nem is tér el a mai átlag csomagolásoktól. Mivel egy olcsó árkategóriáról beszélünk, nem kell sokra számítani.
Megjelenése egy narancssárga doboz (már a szívembe lopta magát, pedig ki sem nyitottam még), leemelhető fedéllel. A doboz tetején jobb felül megkapjuk a MI jelzést, majd alulra került a REDMI NOTE 5 felirat. A doboz két hosszanti oldalán szintén szerepel az utóbbi felirat, de itt társul egy Global Version is, ami megnyugtat minket, hogy az eszköz Kínán kívül is műkörni fog. A doboza kívülről (leszámítva az alját) nem árulja el, hogy a PRO verzióval van dolgunk.

Kívülről a doboz alja árulkodik a tulajdonságokról, úgy erről előre nem adok képet. Általában a doboz fedőt leemelve szokott elénk tárulni a készülék maga, na ez a csomagolás pont ebben különbözik. Itt egy fehér kartonnal találjuk szembe magunkat.

Ha mindezt kiemeljük és megfogjuk a dobozt külön, feltételezhető, hogy ebbe a felső kartonba tették a készüléket. Kézbe fogva a készüléket, már ha ismerjük az elődöket, már biztosak lehetünk benne, hogy a PRO verzió van nálunk. A készülék mellett, ami mellesleg gyárilag egy sötét-áttetsző szilikontokban van, a leírásokat találjuk. A doboz tartalma továbbá egy töltőkábel USB-MicroUSB kivitelben, egy SIM tű és egy hálózati adapter, melynek tulajdonságai 5V 2A, mindez EU csatlakozóval. Ezen adatok megtévesztőek, mert a készülék gyorstöltésre alkalmas, így ezzel a töltővel mindössze 1 óra a töltés idő. Ami ehhez az akkumulátorhoz nem rossz teljesítmény.

És akkor térjünk rá a lényegre, magára a készülékre. A hátlapja egyben az oldalait is képviseli, elsőre nem látszik, de három darabból áll. Felül és alul is van egy látványos elválasztás, ami az antennáknak enged szabad vételt, akár az iPhone 6-os széria esetében, csak itt látványosabb. A hátlap alumínium ötvözet, így a vezeték nélküli töltést el kell felejteni. A készülék hátulján bal felül találjuk a vertikálisan elrendezett dual-kamerarendszert, melyek közül a felső egy 5MP-es f/2.0 rekeszértékű RGB szenzor, alatta pedig egy 12MP-es f/2.2 rekeszértékű, szintén RGB szenzor. Előbbi csak a távolság pontosabb belövéséhez használatos. A készülék fényképei hol gyengébbek, hol nagyon élesek és szépek, minden esetre nem hozza azt a szintet, mint amit a marketing reklámozott róla. Minden esetre kellően kilóg a készülékből.
Ahogyan az iPhone X készülék, ez is a két kamera között tartja a LED villanót, azonban itt csak két LED van, két tónusban.
Vertikálisan középre helyezték, de kellően fent, hogy kényelmes legyen; az ujjlenyomat azonosító biometrikus szenzort. Nem tartalmaz gombot, a készüléket alvó állapotból is lehet vele ébreszteni. Lemérni nem tudtam a gyorsaságát, de nem késik a feloldással soha.
A hátoldalon további látnivalók alul helyezkednek el, feliratok, melyek a készülék származási helyéről és magáról a márkáról árulkodnak.

A készülék bal oldalán a fenti részben található a SIM tálca, mely 2 SIM kártya fogadására képes, Micro és nano kivitelben, avagy az egyik rovására MicroSD-vel bővíthető 256GB-ig. Jobb oldalán vannak a hangerő-szabályzó gombok, illetve maga a bekapcsoló gomb. Ez a trio is a készülék felső részébe került.
Az alja már izgalmasabb. Balról kezdve a 3,5 mm-es Jack csatlakozóval találkozunk, vagyis a készülék ezen a téren sem követi a trendet, szerencsére. Xiaomi fülhallgatóval kiváló a hangzás, azonban minden mást komoly mértékben eltorzít. Tőle jobbra a beszéd-mikrofon található. Meglehetősen tiszta felvételeket készít, nincs rá panasz.
Középre zárva találjuk a MicroUSB portot, mely felelős a töltésért, az adatkommunikációért és az OTG eszközfogadásért. Az adat kommunikáció sebessége nem a legjobb a mai elvárthoz képest, de a pár évvel ezelőtti szintet hozza. Jobb oldalon pedig a hangszórót találjuk. A hangszóró meglehetősen hangos, az átlagot felül múlja, de a magasabb hangerő a hang minőségének rovására megy.
A készülék tetején jobbra húzva mindössze két dologgal találkozunk; egy másodlagos mikrofon és egy IR adó. Előbbi szintén jól muzsikál, akár az alsó párja, utóbbi mindenféle hangolás nélkül tökéletesen működik az alap programmal

Egy beszédesebb kép az antenna csíkokról

A készülék szemből egy féltégla. Egyetlen rész, amely felsérti a faltól-falig terjedő Corning Gorilla Glass üveget, az csak a telefonáláshoz használatos hangszóró. A képernyő melletti keret mérete elhanyagolható, azonban alul és felül meglehetősen komoly méretű káva van, ami szintén csak bizonyíték arra, hogy ezzel a készülékkel a Xiaomi nem áll be a sorba.

Mivel az alsó káva résznél nincsen semmi látványosság, így csak ennyit említek meg róla. Felül azonban a fekete felületből kivehető egy-két apróság. A hangszóró középen helyezkedik el, tőle balra van a 20MP-es f/2.2-es kamera, jobbra pedig kivehetetlen a távolság- és a fényszenzor. Tovább haladva találunk még egy durva fényerejű LEDet. A kamera nem rendelkezik fókusz lehetőséggel, ennek is köszönhető, hogy nem készít még olyan képeket sem minőségre, mint a hátlapi szenzor.

Amit ezek és az alsó káva közrefog, az értelem szerűen a képernyő. A készülék egyedül talán itt követheti a mai szokásokat, ugyanis a képernyő mind a négy sarka kerekített. A képátló 5.99", ez ~77,4%-os képernyő-test arányt jelent. Felbontása FHD+ 1080*2160, 18:9-es képaránnyal és 403 ppi-vel. Technikailag egy IPS LCD képernyő, remek betekintési szögekkel és kellő fényerővel, ha napra tévednénk. Az integrált digitizer 10 ujjunkat képes érzékelni, egyidejűleg.

A készülék Android 8.1 rendszerre alapuló MIUI 10.0 felületet futtat, melynek felülete olyan, mint a Huawei EMUI, vagy az iOS. Minden esetre nagyon könnyen kezelhető, hozzá lehet szokni. Rendszergombok eltűntethetőek és mozdulattal váltható ki, ami egy egyben az iPhone X rendszerét utánozza, de mivel nincs vele gond, így nem is panaszkodom. A készülék rendkívül gyors, minden téren.

Ami mindezért a gördülékeny működéséért felel, az a Qualcomm Snapdragon 636-os Kryo 260 CPU, Adreno 509-el párosítva, előbbi egy 8 magos SoC 1,8GHz sebességgel. Ehhez társul 4GB RAM és 64GB ROM, előbbi elérhető 6GB-os változatban is.
Ebben a készülékben még található rádió!!!
És végezetül az a dolog, ami mindennek az energia ellátásáért felel, az egy 4000 mAh-s Li-Ion akkumulátor. A készülék átlag használat során 3-4 napig megy el, ha pedig maximális fényerő mellett megy játék, videók, netezés és egyéb szórakozások, akkor is kell egy 10 óra, míg az akkumulátor lemegy 9%-ra.
A készülék dimenziói 158.6*74.5*8.1mm és ehhez társul 181 grammos súlya. Mindezen adatokhoz egy átlag kézmérettel rendelkező személy könnyen hozzászókhat.

Összegezve; ~60.000 forintért kapunk egy kiváló összeszerelési minőséget, egy izmos hardvert és még fényképezni is tud. Mi kell még? Ezt a készüléket csak ajánlani tudom!

Hozzászólások

(#1) MineFox54


MineFox54
őstag

"Xiaomi fülhallgatóval kiváló a hangzás, azonban minden mást komoly mértékben eltorzít. "
Ez tuti user error...

"alul-felül komoly mennyiségű káva"
Ennyi kell szerintem a kényelmes használathoz. Enélkül nem lehet úgy megfogni egy készüléket, hogy ne fogj rá az érintőre. Szerintem pont ideális.

[ Szerkesztve ]

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#2) nullpoint


nullpoint
senior tag

Mostanában divat lett user errornak nevezni azt is amikor az inkompetens programozógárda miatt nem működik normálisan valami......

(#3) MineFox54 válasza nullpoint (#2) üzenetére


MineFox54
őstag

Honnan tudná egy analóg fülesről hogy az Xiaomi-e vagy sem? Ennek semmi köze a programozókhoz.

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#5) Mr. Y válasza MineFox54 (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Nem nevezném user errornak azt, amikor más eszközökkel kiválóan működő technika itt nem megy szépen.

But who is watching the guardians?

(#6) ncc1701


ncc1701
addikt

Tök jó a cikk, de azért fotózás elött csak letekarítottam volna a retket a telóról. :)

(#7) nikilauda válasza #20749568 (#4) üzenetére


nikilauda
senior tag

A MIUI nem szép sajnos. Az első dolgom volt a Nova és egy másik ikonpakk telepítése.
A telefonról: néhány hónap használat alatt igazából semmi gondom nem volt vele. Az akku pedig egy mini Paks.

(#8) Csapoati válasza #20749568 (#4) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Nekem pont bejön, már 1,5 éve MIUI-zok.
A tesztet koszi5, egész jó volt. Egy kis javítás, ami bántja a szemem: az ár lehet alacsony vagy magas, olcsó és drága nem (utóbbiak csak a termékek lehetnek).

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#9) Kampó válasza ncc1701 (#6) üzenetére


Kampó
senior tag

+1

AMD volt AMD van AMD lesz

(#10) nullpoint


nullpoint
senior tag

Nekem most hányt be, random újraindulások, aztán most nem működik a home és a menü gomb, a fentről lehúzós menüben csak 5 dolog látszik, nem lehet semmit beállítani, backup nem működik.

Első xiaomi telefonom, és az utolsó is....

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.