2019. november 13., szerda

Gyorskeresés

Segítséget kérek!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tisztelt fórum társak!

Itt a tél az ajtóban, fűtés szezon már elindult, és hatalmas bajba kerültünk. A kazán valamiért nem működik. Ebben kérnék segítséget.

Most költöztünk be az új házba, ahol egy Savio M90B.24S (ismerheted még: Biasi) típusú kombi gáz kazán végzi a fűtést és a meleg vizet is. Sajnos az előző tulaj elég mocskot hagyott maga után, de ezt ne is firtassuk. Ami feltűnt egyből, az a meleg víz hiánya (ha azt nem vesszük, hogy minden világító testet csípőfogóval szedtek le). Kihívtunk egy szakit, aki megfelelően üzembe helyezte volna (ha tudta volna).
Felkerült egy termosztát, így a fűtés hibátlan lett. De meleg vizet nem ad. Lévén villanyszerelő vagyok, vezérléstechnikával foglalkozom, így belenéztem. Kimértem az összes alkatrészt, az összes vezetéket és minden hibátlan.
A működése a következő volna: megnyitom a melegvizet, az átfolyásérzékelő kapcsol, jelet ad a processzornak. A processzor megfelelő kapcsoláson keresztül behúz egy relét, az árammal látja el az átváltószelepet. Ha az átkapcsolt, megnyom egy mikrokapcsolót, ami jelez a rendszernek, hogy gyújtat.

Ez odáig történik meg, hogy a processzor megkapja a jelet.

Átvizsgáltam a panelt, sehol egy égésnyom, forrasztási hiba, szakadás. Viszont az látszik, hogy ezt már babrálták. Az előző tulaj semmit nem tud állítólag róla.
Találtam hozzá leírást, működési elvet, kapcsolási rajzot, csak van egy kis probléma. A rajzon is szerepel ugyan 2 potméter és egy jumper sor, de ezekhez semmi leírás. Már csak arra tudok gyanakodni, Hogy mikor belenyúltak, valamit elállítottak itt is. De mivel ennek nincs leírása, nem tudom, minek hol kellene lennie.

Mindezek alapján szeretnék segítséget kérni, ha tud róla valaki valamit, esetleg van ilyen kazánja vagy találkozott már vele, kérem segítsen.

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
(Korrektor)

Két dolgot nem értek:
(1) ha volt kint szerelő nálad, akkor miért nem csinálta meg rendesen – és persze vissza is lehet hívni
(2) egy ilyen rendszerbe miért lenne jó belepiszkálni, ha nem értesz hozzá?

És persze van a (3): micsoda genyóság így átadni neked a lakást vásárláskor... :(((

(#2) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Hívj egy szerelőt, és örülj, ha egy 100eft-os elektronika cserével megúszod. Vagy felteszel egy villany bojlert.

Éppen ezért fogom kidobni otthonról a gázt a lehető leghamarabb. Egy kazán csere papirozva, kéménybéleléssel 1.5M. Kéménybélelést ki kell cserélni, mert a régi garantáltan már nem lesz jó, rendeletből megoldották. Kazán csak kondenzációs lehet, nem számít, h értelmetlen.

(#3) UnA válasza UnA (#1) üzenetére


UnA
(Korrektor)

De hogy hasznosabb legyen a hozzászólásom, nem tudom, hogy melyik leírást találtad meg, de a gyártónál lévő M90F és M90F.* típusokhoz nagyon részletes leírás van, még a jumperekről is: [link]

(#4) ncc1701 válasza UnA (#1) üzenetére


ncc1701
(addikt)

A 2-esre reagálnék kicsit. :) Van két gázszerelő, egyik a muterhoz jár rendszeresen kazánt takarítani, másikat már vagy 10 éve jött hozzánk minden évben. Utóbbi időben mindkettő csak igérgetett, h visszahív, majd jön, stb, de nem jöttek. Úgyhogy magamnak kellett kazánt takarítani. Nem nagy történet, mert láttam a tizen év alatt, hogy hogyan csinálják, de örültem volna, ha valaki kijön, és egy fél órát zsebbe 20eft-ért ott van, de ennyiért már nem jöttek. Pedig még kávét is adtam nekik.

[ Szerkesztve ]

(#5) UnA válasza ncc1701 (#4) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ezt értem, és takarítani ... azt talán meg tudnám oldani én is. De az elektronikát piszkálgatni azt nem merném. :)

(#6) ncc1701 válasza UnA (#5) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Végzettség kérdése, én hivatalosan műszerésznek készültem anno, jó is voltam benne, csak inkább az it irányába mentem el. De általában csak rátesznek olyan spec cuccot, amit nem kapni.

A takarítás meg szimpla mechanika. Kompresszor, porszívó, égőfejet levettem, kimostam, kiszárítottam, tágulási tartályt felfújtam, ami a szikrát adja érintkezőt, azt felpolíroztam, csatlakozókat wd40-el befújtam mielött visszadugtam. Egy órát pöcsöltem vele max.

(#7) Mr. Y válasza UnA (#3) üzenetére


Mr. Y
(aktív tag)
LOGOUT blog

Habár nem ugyan az a típus pontosan, a panel egyezik. Azonban az általad talált leírás valóban sokkal részletesebb, de ebben sem találom meg ezeket:

A szerelő azért nem tudott vele mit kezdeni, mert ő nem ért az elektronikához.

Kidobni pedig nem fogok egy százezres vezérlőt, ami hibátlan, csak valami okos elállította. A mérések szerint nincs semmi baja.

But who is watching the guardians?

(#8) ivana válasza UnA (#1) üzenetére


ivana
(addikt)

egy ilyen rendszerbe miért lenne jó belepiszkálni, ha nem értesz hozzá?

A gázszerelők elektronikai tudása általában a nullát közelíti, ezek meg nem szoktak túl bonyolult szerkezetek lenni.

(#7) Mr. Y Nézd meg mibe van bekötve, tippre ezek vezérelhetik, hogy meddig hagyja keringetni a vizet, ha már nem fűt (ezt még a régi Fég-ek is tudják).

Am biztos nem a relé halt meg? Azok elég érzékenyek szoktak lenni, főleg ha valami kínai szemét.

(#9) UnA válasza ivana (#8) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Egyébként igazad van, lehet az is, hogy ez csak egy saját félelem egy olyan dolgoktól, amik felrobbanhatnak... :)

(#10) ivana válasza UnA (#9) üzenetére


ivana
(addikt)

Alapvetően a gáz részeket ezekben nem az elektronika védi, ott mechanikus védelmek is vannak. A elektronika csak vezérli a rendszert. Kicsit durva lenne, ha valami megsülése esetén felrobbanna a cucc. Főleg amilyen minőségű ezekben néha a panel.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.