2022. szeptember 30., péntek

Gyorskeresés

Július 01-től ÁFÁ-t mindenre!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Én megértem, hogy kizsákmányolt népünkről Hazánk felsőbbjei még több bőrt akarnak lehúzni, de a tegnap délután történt eset azért kiborító.

Törvényt hoztak, miszerint 2021 Július 01-től minden külföldről rendelt tételért (akár 1 USD az ára, akár több) áfát kell fizetni, 150 EURÓ felett pedig VÁM-ot is. Tiszta sor, fel lehet fogni. DE! A pofátlanságnak is van határa (avagy a fóf*sznak is van vége!).

Történt ugyanis, hogy kaptam egy értesítőt, miszerint csomagot vehetek át a helyi Posta hivatalban. Ez már megszokott volt, noha bosszantó, mert eddig 2021-ben nem fordult olyan elő, hogy házhoz hozták volna, holott házhozszállítást fizettem. Már-már törzsvendég vagyok a Postán :)

Ez az értesítő azonban más volt. Írták ugyanis, hogy 150 HUF lesz rajta az áfa, amit be kell fizetni. Utána jártam a dolgoknak, egy kemény 699 HUF tételről volt szó, házhozszállítással együtt lehetett ~1300 HUF.

Bementem a Postára. Azt mondja nekem a hölgyemény, 950 HUF lesz. Mondom mivan?
Azt mondja, hogy ugyan 150 HUF az áfa, de 799 HUF a VÁM kezelés. Egy picit eltorzult az arcberendezésem, hogy többet fizessek be, mint a rendelt cucc értéke. Sőt, maga a VÁM kezelés többe kerül, mint ami lapul a csomagban. Hát kérdezősködtem.

Kiderült többek között, hogy az a 150 HUF a csomag értéke és a házhozszállítás összegének eggyütteséből számolt ÁFA. Remek, csakhogy a szó szoros értelmében házhozszállítás nem történt! De én akkor is fizessek. Kiderült továbbá az is, hogy ha az SMS értesítőre én Online bankkártyás fizetési módot választottam volna, akkor 950 HUF helyett mindössze 450 HUF lett volna a fizetendő. Szerintük. Szerintem meg az a + 400 HUF elment volna a Banknak, utalási költség címén.

Tehát végülis rendesek, mert felajánlják a döntést nekem: Mindenképpen 950 HUF lesz a fizetendő, de én határozhatom meg, hogy ebből 400 HUF a Postáé, vagy a Banké legyen. Remek.

A félreértések és savazások elkerülése érdekében fontosban tartom leszögezni, hogy nem az itt felsorolt kifizetendő értékkel van a probléma, tehát nem azzal, hogy ezt az ~ 1000 forintot ne tudtam volna odaadni. Tudom, 3 kávé ára, de én nem kávézok (ezért van egy ezresem :) ). Hanem azzal, hogy több, mint 2x kell kifizetni az adott terméket. Esetemben ez kb 4 USD összegre volt kiterjesztve. De mivan azokkal, akik egy ezrest fizetnek egy 200 Forintos tételért plusszba?

Magam résézről nem azért rendelgetek külföldről, mert ott olcsóbb lenne (bár bele tartozik), hanem azért, mert az általam rendelt tételek nem kaphatóak hazánkban. Tehát lényegében, ha olyanra vágysz, amit a sarki boltban nem tudsz leemelni a polcról, fizesd meg az értékének sokszoroság (itt még mindig a filléres vackokról van szó), hiszen a Posta hivatalának 800 Forintjába kerül, hogy Gizi néni leüssön a billentyűzeten 10 karaktert. Köszönjük Magyarország!

Hozzászólások

(#1) norbx


norbx
aktív tag

Na ezért hagytam fel az alis rendelésekkel mostanság, de ez meggyőzött hogy nem is kell erőltetni továbbra sem. Sajnos sokmindent vásároltam onnan ami itthon kb 4x drágább.

(#2) updog


updog
senior tag

"De mivan azokkal, akik egy ezrest fizetnek egy 200 Forintos tételért plusszba?

Magam résézről nem azért rendelgetek külföldről, mert ott olcsóbb lenne (bár bele tartozik), hanem azért, mert az általam rendelt tételek nem kaphatóak hazánkban".

Akkor elérte a célját. Akinek kell, továbbra is megveszi, de aki hobbiból rendelget mindenféle fityfenét, és az most 3x annyiba kerül a kezelési költségek miatt, talán átgondolja a dolgot.

BTW még mindig nem itthoni találmány hanem EU-s, persze a megvalósítás az sajátos.

#3 #4 ++

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." | "Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!" - 5FDP

(#3) blackrulz


blackrulz
nagyúr

Az értékhatár eltörlés eu-n kívülről nem kicsiny hazánk politikai elitjének nedves álma volt, hanem az eu által előírt, kötelezően implementálandó történet. Ez vonatkozik jelenleg minden tagállamban mindenkire is.

Az egy megint másik kérdés, hogy a vámkezelési költségek így reálisak e vagy sem, optimális esetben masszívan automatizálva ennek jelentős költsége nem igazán kéne legyen, de...

Ez olvasatomban pont arról szól, mint amit a legtöbb nagyvárosban az autósokkal művelnek. Nem fentartható a gépjárművek ilyen szintű használata és a növekedésük, így valahogy ezt korlátozzák, hol behajtási korlátozásokkal, adókkal, parkolással, vagy más szpatással. Az sem fentartható, hogy 1 usd-s free shippinges bszokat küldözgetünk a világ másik feléről egyenként, ennek iszonyatos logisztikai terhe van pl eu-ba beléptetéskor.

Ezzel szépen rákényszerülnek a nagyok, hogy legyen eu-s raktár, abban legyen termék, és a bangood jellegű nagyobb áruházak eleve konténerezve hozzák oda be a készletet, legyen vámkezelve, papirozva, majd amikor megrendeled, akkor már a helyi áfáddal megtolva ki is tudd fizetni az egészet. Így nem lehet trükközni gift pipálgatással és társaival, nem a tagállamoknak kell a beérkező hegyből egyesével logiszikázni hogy mi hova mennyi miért, ha eu-n belülről küldi elővehető jobban a cég a jogalkotók oldaláról is, meg ilyesmi.

Ez most egy ilyen, átmeneti időszak olvasatomban, nekem se tetszik, de ha változtatni akarunk a dolgokon, akkor előfordul hogy kényelmetlen lesz valakinek. Pl nekem is jelenleg.

When you want a circus you exalt the clowns

(#4) Eastman válasza blackrulz (#3) üzenetére


Eastman
őstag

Hatalmas pluszegy!

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) HyP3b0y


HyP3b0y
senior tag

És akkor lássuk az előnyét számunkra is. Ha ezek a boltok elkezdenek EU raktárat fenntartani, nem csak fenntarthatóbb logisztikailag, hanem neked is előnyösebb mert nem 1-2 hónap mire ideér Kínából, hanem a csehektől vagy spanyoloktól érkezik 1 héten belül.

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#6) rosejbli


rosejbli
senior tag

Nekem a héten az 5$-os autóalkatrészre számoltak fel 1.400Ft ÁFÁ-t és vámkezelést.
Szerencsére meg tudtam volna itthon is venni azt az 1x8cm-es gumilapot a csomagtartó kilinccsel együtt itthon is 18.000Ft-ért...

(#7) rosejbli válasza HyP3b0y (#5) üzenetére


rosejbli
senior tag

A magyar posta Budapestről az agglomerációba nem hozza ki 1 héten belül a csomagokat, majd biztos külföldről hamarabb ideérnek.

(#8) Kasya


Kasya
nagyúr

Sajnos az EU sara, de a kommunikációban (főleg a FB click-bait címek miatt) úgy látom, hogy nagyon sokan a "kormányt" okolják emiatt.

Úgy tudom, hogy a vámkezelés megúszható, ha az ember maga intézi.
https://evam.nav.gov.hu/
Mindent lépésről-lépésre leír. 150 euro (54000 ft) alatt vehető igénybe.

[ Szerkesztve ]

(#9) Mr. Y válasza rosejbli (#7) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

+1

Rengeteg alkalommal volt, hogy a helyi Posta hivatal tartotta vissza több, mint 2 hétig a csomagomat. A nyomkövető mutatta, hogy ott van, de közölték: Ameddig nem értesítenek, addig nem adják át sem. Ez valahol érhető, hiszen gondolom adminisztrálni kell a rendszerükbe is, nade 2 hétig?

But who is watching the guardians?

(#10) Skyline15 válasza Kasya (#8) üzenetére


Skyline15
tag

Ez valóban így lenne, HA! küldenének emailt hogy a csomagra vám várható.

Én épp úgy jártam, hogy június 15.-től volt a csomagom "véletlenül" július 1-ig nemzetközi posta kicserélőben, majd ott még állt 7 napot pluszba, utána írtak, hogy átvehetem a postán a csomagom.

Odamegyek, és elkértek 12.000Ft + 1800Ft vámkezelési díjat (tegyük hozzá, hogy szerencsémre 144 euró volt a csomag, és nem 150+).

Meg volt adva email címem, telefonszámom, de sehol nem kerestek amiatt, hogy neten tudnám intézni a vám eljárást, csak postán fogadtak ezzel a címszóval, hogy nesze, fizesd be az egészet (mivel gondoltam korábban beérkezett csomagom Magyarországra, így nem kell fizetni érte, sőt, email, SMS sem jött)...

Én sem azt mondom, hogy nem lehet befizetni a kért összeget, de ha csak simán jön az értesítő, hogy nyugodtan menj be, vedd át csomagot, nem az hogy fizess xy összeget... Odamehettem volna csak egy igazolvánnyal is ennyi erővel, mert nekem senki nem mondta hogy csomagot áfa terheli.

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.