2022. szeptember 30., péntek

Gyorskeresés

Emlékszik erre valaki?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Itt főleg az idősebb korosztályt jelölöm meg, mint fő közönség eme kérdés megválaszolásában.

Pár évvel ezelőtt Édasanyám unszolására felkerekedtünk és lementünk Tihanyba a Levendula fesztiválra. Ott találkoztam vele.
Édesapámmal és akkor még barátnőmmel mentünk, hogy amíg a csajok elszagolgatják a napot, én se unatkozzak. Meglepetésünkre nem csak a Levendula volt a középpontban. Hanem rengeteg stratégiai és logikai játékot lehetett játszani, az asztali változattól a 10 méteres Sakkig, szinte minden volt. És ott volt ez is.

Egy játék, aminek elfelejtettem a nevét és sehol nem találom. Azt mondták róla, a Sakk elődje volt. Bár sok köze nem igazán volt hozzá.

Sajnos elég régen volt, így nem emlékszem a pontos körülményekre és szabályokra, de azt tudom, hogy a két fél nem egyenlő volt. Az egyik fél a pálya közepén katonáival körbevette a királyát, másik fél pedig mind a négy sarokból támadott, király nélkül. Ez volt a kezdő pozíció. Ha jól emlékszem, a bábúk úgy mozoghattak, mint a Bástyák a Sakk táblán (vagy különbözőek voltak?) és úgy tudott levenni az egyik fél a másiktól, ha annak egy bábúját Malom szerűen két irányból közrefogta. Vagy 8x8-as vagy 9x9-es volt a pálya.

Sajnos csak ennyi maradt meg belőle. Tudja esetleg valaki, hogy miről írok? Nagy segítség volna!

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

(#2) Mr. Y válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Az általad küldött Linken szereplő Astapada felállás hasonlít rá, de szerintem több bábúval játszottuk. Ezért is említettem, hogy talán 9x9-es volt.
Minden esetre, köszönöm.

But who is watching the guardians?

(#3) Mr. Y


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Mintha így kezdett volna a királlyal rendelkező játékos

But who is watching the guardians?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.