2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Doogee Nova

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezen készülék a gyártó egyidejűleg, vagy korábban kiadott, esetleg ez utáni pár hónappal megjelent termékei közül kiemelkedőnek mondható. A kistestvér nagyra nőtt!
Valóban nagy, a Doogee telefonok többsége habár 5" képernyő átlóval rendelkezik, mint ez a készülék is, de a legtöbb készülékük alul marad a HD felbontásnak, ő viszont nem hagyta magát!

[/P] [P:J][B]Dobozolás[/B][/P] [P:J]Egy pufis csomagolásban érkezett, gyakorlatilag bombabiztosan, annyiszor volt körb etekerve. Nagyobb volt a fehér csomagolása, mint a tabletemé. Aztán végül rátaláltam a rendes dobozra is;

Ez már lényegesebben nyugtatóbb volt, mint a nagy fehér. Egy kecses kis doboz, nincs benne felesleg. A matricák elvágása után csak felemeltem az asztalról és csak a teteje maradt a kezemben, az alja és annak tartalma ott maradt. Felül a telefon (persze pluszba becsomagolva és úgy rápattintva a kemény-műanyag tok), alatta pedig a kartonréteg által fedett, rekeszekre bontott tárolóegység. Amit adtak hozzá;

- Headset (nem éppen a legjobb speakerekkel)
- USB kábel
- EU töltő (mindmáig bontatlan)

Habár a dobozon fekete készülék volt, bíztam benne, hogy azt kapom, amit kértem.

Külső

Szokatlan! Komolyan mondom, ha nem lenne rajta egy kemény-műanyag tok, még elvágna a kezem. Így viszont, lehet díszíteni is;

Mint a képen is látszik, a hátán helyezkedik el a hangszóró és a kamera, illetve egy vaku. A Hangszóró mellett ott van a 3D SOUND embléma, de mivel csak mono, nem nagyon hiszek neki, bár ami azt illeti kellemesen nagy és tiszta hangja van. A vakuja nagyon erős Power LED, hidegfehér és nem fókuszált (a kemény-műanyag tokban sötétben nagyon jól néz ki elölről, az egész keret világít). A kamera egy 8MP-es automata fókusszal rendelkező képrögzítő, melynek fókuszműködését nem tudom, mivel határolja be, de meg kell, hogy mondjam, rendkívül pontos. Videó-felvétele 24 FPS FullHD, mint ahogyan ez el is volt várva.

És hogy miért nem említettem a hangerőszabályzót, mikor az is a képen van? Azért, mert nem a hátlapon. Mint említettem, a készülék vágna, ha nem lenne tokban. Ezt azért mondom, mert nincs oldala. A plexi szélei lefelé kerekednek (na azért nem egy edge+), a hátlap pedig hozzá idomul, így oldalai a készüléknek valóan nincsenek. A hangerő szabályzó gombok pedig ezen a "dőlésen" vannak rajta.
Habár oldalai nincsenek, teteje és alja van, bár azt sem viszi túlzásba. Alul található a töltő csatlakozó (és egyben OTG fogadó) és a mikrofon, felül pedig a bekapcsoló gomb és a 3,5-es négyeres jach csatlakozó.
A pofáján van mit nézni. Személy szerint azért választottam a fehéret, mert feketében olyannyira nem tetszett, hogy dísznek sem fogadnám el. Persze, ez ki a maga ízlése szerinti dolog.
A pofáján van mit nézni. Felül, a III. generációs 2.5D-s Gorilla Glass alatt lelhető fel a távolságérzékelő és fényérzékelő egy búra alatt, mellette egy rövid csík (mint kiderült hangszóró), amellett egy 5MP-es front kamera, melyhez kicsit távolabb társul egy vaku (Szelfie-LED, frontflashlight, ki hogyan ismeri). Ezek alatt található az 5"-os HD IPS képernyő. Átverés, mert ameddig be nem kapcsoljuk a készüléket, úgy tűnik, mintha egy 5,3"-os megjelenítővel állnánk szembe, mely kimegy a két peremig (edge+), de az csak keret. Minden esetre egy fekete háttér mellett bekapcsolt állapotban is fent tartja a képernyőtágító illúziót. A képernyő alatt pedig a három, Doogee-hoz méltó elrendezésű és megfestésű, levilágításmentes (nekem ez pozitívum) érintőgomb.
Nos, hogy ezeken túl vagyunk, szedjük szét!

[

Behatolás

Ha valami művészet, akkor erről a telefonról lerobbantani a hátlapot abba a kategóriába tartozik. De miután megszenvedtem vele, és kiderült, miért olyan nehéz azt a hátlapot leszedni (épphogyvantartásom-lágyműanyag, önmagában kellően ellenálló, de simán károkozás nélkül félbehajtható, namármost nagyon pici patentjai vannak és a rugalmasság miatt nehéz leszedni), fogadott a belső tér. Egy 2700 mAh-os akkumulátor nézett velem farkasszemet, melyet elsőre megítéltem, de rá kellett jönnöm, tévedtem. Habár állandó mobilnettel csak egy napot megy el, Wi-Fi-vel kettőt is, nethasználat nélkül (csak mezei használat, némi játék) hármat, de mikor magára hagytam elzárva, egy hét után még kommunikált velem. Ez alatt egy címke van, mint minden telefonban, részinformációkkal ellátva. Alatta a főhangszóró, felette a "vezérlőpult".

A két SIM foglalat (melyek közül az egyik MicroSIM) számomra furcsa módon van megoldva, de tetszik, helytakarékos. Mellette közvetlen a MicroSD foglalat, mely a papírok alapján 32GB támogatással rendelkezik, de akkor miért is viszi el gond nélkül a 128GB-s kártyámat?! Felette a vibramotor, mellette a már bemutatott kamera és fővaku. Mindez alatt a főpanel.

Hardver

Természetesen egy MediaTek processzor hajtja, abból is az MTK6582 típusú négymagos, magonként 1,3GHz-en pörő processzor. 1GB RAM, ami lehetne kevés is, de nem az! A készülékenk rendkívül jó a RAM kezelése és nem tudtam még semmivel leakasztani, egy apró lagg, egy bugg nem volt (pedig erősen próbálkoztam). Mikor kiraktam az állandó RAM figyelőt, bármit csináltam, bárhány alkalmazás volt megnyitva egyszerre (multitask), mindig maradt legalább 100MB.
8GB ROM, de ennek bővíthetőségéről írtam már. Amit viszon megemlítek, azok a partíciók. A letöltő memória a megszokottól eltérően nem 1 GB, hanem kapott ez 4,5-et.
A videokártyája elég erős, habár nem egy mai csirke.
Hozzá kell tenni a hardverhez, hogy ő is megkapta a MediTek egyedi technológiáját (nem mindegyik kapta meg), a HotKnot-ot. A HotKnot egy, a digitizerek összeérintésével kapcsolatot létesítő kommunikációs eszköz, mely nagy sebességgel képes az adattovábbításra. Hasonló, mint az NFC, csak olcsóbb, energiatakarékosabb, egyedibb és menőbb.
Sok hardveres tulajdonságát kielemeztem már más kulcsszavak alatt, így azt itt lezárom.

Szoftver

Alap Android 5.0-s verzió van rajta, amit már lecseréltem. Konkrétan ugyan arra, csak OTA-s verzióra.
Ami nekem rendkívül elnyerte a tetszésemet, az az, hogy nincs az az undorító 5.0-s fél-METRO fehér menüje, hanem egy elegáns, módosított ikonokkal rendelkező félátlátszó rendes menü van helyette.

Ami még nagyon tetszett, az a beállítások.Belépéskor megkapjuk a szokásos fekete témát, de aztán... Bármire megyünk, a színek megfordulnak. A beállítások menüpont összes albeállítása fehér alapon fekete, míg az összefogó egységük (maga a menüpont) nem az. Ezt azért emelem csak ki, mert személyes tapasztalataim alapján vagy ilyen, vagy olyan a beállítások menü, de "kétszínűvel" még nem találkoztam.

Összegzés

Mindent összevetve ár/érték arányban tökéletes készülék, csak ajánlani tudom. Ára 30.000 forint körül mozog. Egy hibátlan, jól összerakott készülékről van szó, melyen gyári hibát nem találtam. Kellően ütésálló (főleg a plexi), gyors készülék, amely nem hagy cserben. Képei gyönyörűek, azt hiszem, mindene rendben van.

Vége; A készülékkel a kapcsolatom 2015 Szeptemberétől 2016 Áprilisáig tartott. Az egyedi ROM-ok folyamatos alakítása, állandó flash-elése nem tett jót a készüléknek. Az ilyen memória egységek, mint pl az eMMc, végesek. Így eladtam a készüléket, mielőtt én végeztem volna vele. Egy átlag felhasználó kezében még évek kérdése. Ezzel a telefonnak kezdődött barátságom a MediaTek SoC-al, és rendkívül bejött. Gyakorlatilag azon készülékeket, melyekben ez a szív dobog, a szoftveres halálból bármikor visszahozhatóak. A készüléket merem ajánlani, nyugodtam, bárkinek!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.