2020. október 31., szombat

Gyorskeresés

Cubot GT99

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Széttört, de használható. Ez a készülék volt az első termékem, a Cubot-tól. Korát megelőzte ár/érték arányban, és nagyon meglepett, amit tud. És hogy milyen körülmények között tudja ezt.
A Kínai technika piacon kétféle kategóriát különböztethetünk meg. Ezek;

- High-Tech
- Szar

Átmenet nem igazán van. Ezt azért tartottam fontosnak most megemlíteni, mert amikor kínai kínait hamisít, annak hiába az első változat az eredetije, a második lesz a replika. A most bemutatásra készülő eszközt biztosan nem hamisították. A Cubot cég kiadott egy x darabszámot, amit a jónép elkapkodott, és azóta sem lehet kapni.
Ez a készülék két éve van a családban, a negyedik Androidos, kínai telefonként. Azóta is, eredeti rendszerével, hibátlanul szolgál, mindennapi használatban, holott... Na ebből kap majd a cím is értelmet, a későbbiek során.

Szokásomtól eltérően, a dobozbontogatást kihagyom. Legyen elég annyi, egy viszonylag kicsi, fehér téglában érkezett (súlyra is), és minden volt benne, ami kell. Headset (meglepően jó minőségű), tartalék képernyővédő-fólia (Van egy rá integrálva is, mai napig azzal megy), hálózati töltő, USB kábel. Ezen kívül egy ajándék szilikon tok, a képeken látszik, de megjegyzem, eredetileg áttetsző volt és egy csepp színezéket nem tartalmazott, de az idő csúful kitolt vele :) + Egy pót akksi.
No, mégis volt szó róla... De most a készülék. Lássátok az iménti képet, arról fogok most írni.

Készülék

A fólia alatt található egy teljes felületet beborító, egyszeres kivágású (hangszóró) plexi. Egyszerű darab. Ezalatt felül elhelyezkedik egy 2 Megapixel felbontással rendelkező kamera, 1600x1200-as képfelbontásra képes. Ez van a hangszórótól jobbra, balra pedig a fény- és távolságérzékelők helyezkednek el.

Mindez alatt egy 4,5"-os, első generációs IPS levilágítással ellátott 1280x720-as felbontásnak örvendő képernyő található, melynek egyetlen pixelje sem torzítja a színeket, nem módosít, csakhogy az emberi szem szebbnek lássa. Azt adja, ami ott van és kész.

Ezalatt három érintőgomb, az esetében is a két digitizer (a nagy 5, a háromgombos 1-szeres érzékeny) egy levezetékeléssel csatlakozik a főpanelhoz. A három érintőgomb túl azon, hogy egyedi formavilágnak örvend, csak akkor válik láthatóvá, ha világít. Különben nem lehet kivenni nagyító alatt sem.

Nézzük, mi van hátul. Egy elsárgult szilikontok, melyről mindenki azt hiszi, olyan megbízható, olyan jól véd... Khm. Beszéljenek ezek helyettem;

Ráadásul ezt úgy produkálta, hogy egy bőrtokban is benne volt. Nade... Hat és fél méter az hat és fél méter... Vertikálisan.
Azon kívül, hogy gyakorlatilag (fotók nem tudják visszaadni a látványt) megsemmisült a hátlap (több ezer mikrorepedés mindenhol), a hálózatot már nem mindenhol akarja venni. Én nem csodálom, inkább azt, hogy hogyan veszi még mindig ~ 80%-ban. Egyébként az a tipp, hogy az árnyékolás leszakadt, de nem álltunk neki megragasztani. Úgy voltunk vele, ez leáldozott, aztán... Azóta másfél év telt el és mindennapi használatban van...
Ha sebészeti úton levesszük a hátlapot (már hogy a bele ne jöjjön vele |Elég, ha kivesszük a szilikontokból, gyakorlatilag az ragasztja egybe|), akkor látható az akkumulátor, a Dual-SIM foglalat, a MicroSD foglalat, mindefölött egy kétszeres villantóval ellátott LED, mellette egy 13 Megapixeles kamera. A kamera brutálisan jó képeket lő, FullHD-ban videózik és az auto-fókusza.. Nem tudom, miből van, de túl azon, hogy kellően gyors, tűélesre állítja be mindig azt, ami éppen kell (Napos délelőtt, amikor a Lillafüredi kisvasútról videóztam vele lefelé a patakot, ott azért már gondban volt a tükröződéssel).

Az akksinak a kapacitása kivehető a képen, de azért leírom; 2200mAh. Meglepően hatalmas az üzemideje.
Egy a hangszóróról, mely tiszta, érezhető benne a *****us és még kiabál is;

És egy a hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokról (maradványokról), illetve látható (eddig is egy képen) a 3,5-es jack csatlakozó és a töltőcsatlakozó (beépített OTG-vel);

További hardver adatok

Egy MTK6589-es négymagos processzor hajtja, 1,2GHz-s órajellel, magonként. Emellé társul 1GB RAM és 4GB háttértár. Meglepő módon a készülék egy nyolcmagos videokártyával rendelkezik. GPS, Bluetooth, Wi-Fi, 3G, FM, ezek eddig sem lettek megemlítve a bemutatóimban, holott ugye minden eddig általam bemutatott termék rendelkezik vele, úgyhogy nem megyek bele ezeknek a részleteibe.
Most harvertől eltérően ide írom a szoftvert is, ami Android 4.2.2 JillyBeen és tudom, van hozzá Lollipop, de az esetében ez engem nem érdekel!

Összegzés

Azon tény, hogy másfél éve napi használatban van a balesetet követően szerintem sejtet annyit, hogy nem egy rossz telefon. Mindmáig gyors és elégedett vagyok vele. Ameddig működik, én nem nyúlok különösebben bele. Ajánlani ajánlhatnám, de már nem kapható, tehát...
Minden esetre sok újabb társát, melyet a gyártó kiadott, kenterbe veri. Rosszat nem tudok róla mondani, én sosem csalódtam benne. Azt hiszem, erről ennyit!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.