2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Az iPhone az ördög találmánya!

Írta: | Kulcsszavak: iphone . android

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezen írás kissé rendhagyó lesz, hiszen nem az Apple új modelljeit veszem alapul, hanem a mára már igencsak kifutott kategóriába tartozó iPhone 3G készüléket. Android vonalról a tapasztalatokat a ZTE Blade, a Samsung Galaxy Ace és a Google Nexus One szolgáltatta.

Sosem értettem, hogy miért istenítik annyian az Apple kütyüjét. Elhivatott android userként nem értettem, hogy egy kötöttségekkel ennyire telepakolt rendszert hogy lehet egyáltalán szeretni. Aztán győzött a kíváncsiság, A blade és a Nexus One után beszereztem egy iPhone 3G-t. Tetszett, de semmi extra. Ezért lecseréltem, az utód egy Galaxy Ace lett. Ekkor ütött be a krach. Hiányzott az iPhone. Nem is húztam sokáig, 2- hét után újra egy 3G volt a kezemben.

Az alábbiakban a saját tapasztalataimat osztom meg.

Külső:

Kövezzen meg, aki akar, de nekem iszonyatosan tetszik az iPhone 3G. Tudom, műanyag, reped, gagyi, de a formavilága nálam visz mindent. A Blade illesztései elég szellősek voltak, a Nexus és az Ace korrekt volt ilyen téren. De mégis, a 3G-t valahogy jó érzés kézbe venni.

Kijelző:

A Blade és a Nexus One felbontásban veri a másik kettőt, és a Nexus amoled kijelzője egyszerűen gyönyörű. Böngészés közben olvashatóbbak az apró betűk, élesebbek a képek. A 3G és az Ace ugyebár kisebb felbontású, ennek ellenére használhatóak, nem jelent szenvedést az olvasás rajtuk.

Akkuidő:

Itt egyértelműen a 3G a nyerő. Az androidos készülékeim teljesen lemerültek, vagy a közelébe kerültek 12 óra zenehallgatástól, fél óra mobilnettől és fél óra telefonálástól. A 3G ilyenkor még 40% töltöttség körül jár. És ez bizony sokat tud számítani, nem kell mindenhová magammal cipelnem a töltőt.

Hardver:

Itt az összes készülék lekörözi a 3G-t, hiszen az egy 2008-as modell. Viszont nem működik lassabban, mint a Blade, vagy akár az Ace. A Nexus One ezen a téren lekörözi a mezőnyt, a benne dolgozó 1GHz-es processzor megteszi a hatását. De. Alap felhasználás esetén (vagyis ha nem játékokról van szó), a 3G sem akadozik.

Operációs rendszer:

Az android olyan szintű szabadságot ad, amit semmilyen más rendszer nem tud vagy nem akar. Gyakorlatilag bármit módosíthatunk rajta. Olyan rendszert rakhatunk össze, amilyet csak szeretnénk, teljesen a saját ízlésünkre szabhatjuk. Viszont. Pont a sokféleség miatt be kell áldoznunk az egységes látványvilágot. Minden app, minden widget a készítő ízlését tükrözi, így előfordulhat, hogy a végén az asztalunk egy fura színkavalkád lesz.

Az iOS erőssége pont az egységesség. Nincsenek a sorból kilógó megjelenésű alkalmazások vagy ikonok. És azt kell mondjam, a látvány így gyönyörű. Ez az OS egyik legnagyobb erőssége, hogy egyszerűen jólesik ránézni. Cserébe a személyre szabhatóság alapesetben kimerül a háttér cseréjében, a widgeteket pedig elfelejthetjük. A megfelelő JB-s appok telepítése után persze nagymértékben testreszabhatjuk a megjelenést, de még így is elmarad az android alakíthatóságától. Viszont én azt mondom, nem is éri meg. Az iOS úgy gyönyörű, ahogy van.

Zenelejátszás:

Itt egyértelműen az iPhone kerül fölénybe. Az androidos készülékeknek kicsit gyengébb a hangminősége, és mérföldekkel halkabban szólnak. Ez alapesetben nem gond, de zajos környezetben már komoly negatívum. Viszont mindenképp ajánlott egy in-ear fülhallgató beszerzése, sokat javít a helyzeten.

Az alap zenelejátszó szoftver mindkét rendszeren korlátozottan beállítható. De léteznek alternatív megoldások, amikben gyakorlatilag bármit testreszabhatunk.

Tárhely:

Az iPhone fix, nem bővíthető tárhellyel rendelkezik, amit viszont bármire felhasználhatunk. Igaz, a megtöltéséhez mindenképp szükségünk lesz az iTunes szoftverre. Az androidos készülékek bővíthetőek memóriakártyával, viszont a belső tárhelyük rendkívül korlátozott. És számomra ez az egyik legnagyobb hátrányuk. Kapunk ugyanis jellemzően 160-180MB tárhelyet a szoftverek számára, ami egyszerűen nevetségesen kevés, ha az ember szeretne néhanapján játszani is. Egy Facebook app ~8MB, egy Plants vs Zombies ~70MB. Nagyon hamar tele lehet pakolni a rendelkezésre álló helyet, és akkor kezdődik a sakkozás az alkalmazásokkal. Persze rootolt készülékeken van lehetőség bármilyen app memóriakártyára mozgatására, de ez eléggé rizikós megoldás, egy gyengébb minőségű kártya esetén könnyen elköszönhetünk a telepített alkalmazásoktól.

Stabilitás:

Bár sokan panaszkodnak az android instalbilitására, nekem ezzel sosem volt gondom, pedig minden készüléken főzött romot használtam, amiket saját magam számára alakítottam át. De sosem volt fagyásom, újraindulásom, bizonytalan működésem.

Személy szerint engem megfogott az Iphone- feeling, pedig nem a csúcsmodellt használom. Mivel ritkán játszom, akkor is csak kisebb logikai játékokkal, így a hardver gyengesége nem érint.

Mindent összevetve, kezdem érteni, hogy képesek egyesek rengeteg pénzt kiadni egy iPhone-ért.

Hozzászólások

(#1) Mr X


Mr X
(PH! kedvence)

Csak kulturáltan, ha kérhetem. :)

(#2) szezso15


szezso15
(PH! addikt)

Nekem is volt iPhone 3G-m, de én fél év után meguntam, hogy korlátok közé szorítanak, el is adtam... Utána lett a Blade, amin már a rendszer rögtön meggyőzött, most pedig a HD2 számomra egyelőre tökéletes Sense 3.5ös GingerBread-del! :)

De iOS kütyüt nem vennék többet, max. iPad-et, mert egy tabletet nem mókolnék meg annyira...:)

(#3) Mr X: SGS 8/16GB? :) Vagy ott lesz a Galaxy Nexus 16/32GB-tal...

[ Szerkesztve ]

*Hajrá Loki!* ## i7

(#3) Mr X válasza szezso15 (#2) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

Látod, nálam pont fordítva lett, bár nem szakadtam ki a körből, de megvárom, míg android vonalon is elterjed a normális méretű belső tárhely. :)

Azok a készülékek jók lehetnek, de nem a középkategóriában futnak, és nem adok ki ennyi pénzt egy telefonra. Nem véletlenül van 3G mellettem és nem i4. :D

[ Szerkesztve ]

(#4) postajoska


postajoska
(tag)

Az Én személyes véleményem az, hogy az iOS-t nem lehet összehasonlítani egy Androiddal. Mert ugye iOS kütyüből, ha jól számolom 11 darab van jelenleg, és ebből csak 5 telefon. Az Androidos kütyükből meg rengeteg féle van. A Vodafone 845 meg a Samsung Galaxy S2 közt igen komoly különbségek vannak kijelző szinten, így hát most maradnék a Google Nexus One vs. iPhone 3G vonalon.

Nyilván ez nem egy címlapos bejegyzés, nem túl részletes, de az iPhone nagyon komoly előnye, hogy mostmár minden alakatrész fillérekért van érte, a hardver nyilván ősrégi, de valamit azért csak kihoztak belőle. De azért sajnos az iPhone 3G igen komoly hiányossága a kamera, amiről egy szó se esett, vagy a kijelző, ami nagyon béna összeszerelési minősége miatt porolódik, ráadásul nem is olyan szép, mint egy AMOLED panel. Az iPhone 3G-nél tehát mindenképp jobb a Nexus, pedig árban közel vannak egymáshoz. Az első úgymond kompromisszumok nélküli iPhone az a 4, dehát annak meg olyan ára van, mint egy Gamer Pc-nek, vagy egy egész jó robogónak. Ami azért nem egy telefon, amit 2-3 év múlva 30 ezerért utánam dobnak.

[ Szerkesztve ]

(#5) Mr X válasza postajoska (#4) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

A kameráról valóban nem esett szó, de azon területeket hasonlítottam össze, amiket jómagam használok. :)

Amúgy pl. a Blade kamerájának szintjét hozza a 3G is.

[ Szerkesztve ]

(#6) Victoryus


Victoryus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azért az a 12 óra zenehallgatás nem rossz egy okostelefontól! Este meg úgy is ráér az ember töltőre tenni. Nálam a Blade kibír 2-3 napot egy töltéssel. Ahány Blade, annyi minőség.
Más: engem kifejezetten idegesítene, ha nem tudnék sima usb-vel másolni a telefonomra. Kollégámnak volt Iphonej-a, és mindig szívott ezzel. Szidta is eleget, Androidos telefonra váltott. A cserélhető memória kártya is jó megoldás. Néha le kell menteni az alkalmazásokat, telefonszámokat. Én még sose kerültem a belső limit közelébe se, pedig van bőven plusz alkalmazás nálam is.

(#7) Mr X válasza Victoryus (#6) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

A mass storage hiánya engem is zavar, de inkább az iTunes lassúsága miatt. Plusz, mivel elég sok magam által válogatott zenemappám van, kicsit idegesítő, hogy folyton id3 tageket kell szerkesztenem, hogy egy albumként kezelje őket.

(#8) llaszlo válasza Victoryus (#6) üzenetére


llaszlo
(PH! kedvence)

Engem meg az zavarna, hogy USB kábellel kellene rohangálni. Van egy kis "pöcsöm" kb akkora, mint az USB fogalalat alsó része a fém nélkül. Ez rajta van a kulcstartómon és nem kell hülye kábellel rohangálnom. És a telóra is wifivel másolok, mert a kábelezés az már a XXI. században eléggé elavult lett.

[ Szerkesztve ]

(#9) Mr X válasza llaszlo (#8) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

Ahogy olvasom, a wifi sync itunes-al elég képlékeny, és nem is tudom, 3G-val van-e egyáltalán megoldás rá.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.