2022. június 30., csütörtök

Gyorskeresés

Zenehallgatási élményem Linuxon - EasyEffects

Írta: | Kulcsszavak: Arch . Linux . EasyEffects . PipeWire . zene . Atmos

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már egy jó ideje Linuxot használok napi szinten a gépeimen és tökéletesen kielégíti minden igényemet a setup, azonban az audió támogatás sokak szerint elég puritán pl. a Windowshoz képest. Az alapok itt is szinte minden disztróban megvannak, hogy van egy szoftver (pl. Spotify), ami átadja a hangot a rendszerre telepített audió szervernek (vagy közvetlenül az ALSA-nak), mint például a PulseAudio, vagy az sndio és innen megy az ALSA felé az adatfolyam, ami már a kernel részeként közvetlenül a hardverrel kommunikálva továbbítja a hangot a hangszórókra/fülhallgatókra.

Ez mind szép és jó, de ebből a folyamatból hiányzik az a lehetőség, hogy rendszerszinten finomhangolni tudjuk a hangzást. Elképzelhető, hogy tévedek, de nem találtam kész módot arra, hogy akár egy equalizert rakjak a hangkimenetemre. Természetesen az működhet, ha már a zenelejátszó (pl. foobar2000 wine alól futtatva) képes EQ-zni, vagy belenyúlni az audióba, de nem minden app támogatja ezt, köztük akár a Spotify sem ad túl sok lehetőséget a finomításokra.

A PipeWire megjelenésével végre egy kicsit javult a helyzet, teljesen leváltotta számomra a korábbi JACK és PulseAudio alapú konfigurációt és bár egy friss alternatíváról van szó, nem is volt valami hibáktól mentes szoftver még pár éve (durva akadásokat produkált a hangban rendszerszinten nálam).

Windows alatt picit kifinomultabb a helyzet a WASAPI megléte miatt, de ami igazán meggyőzött csekély WIndowsos tapasztalataim során az a Dolby Atmos megléte. Igaz, hogy sokan megosztó véleménnyel vannak a dologról, hogy az egész csak marketing és nem tesz hozzá semmi minőséget a zenehallgatáshoz a dolog, ugyanakkor nagy üzlet a Dolbynak eladni a licenceket (Windowson trialware, fizetős termék egy egyszeri vásárlás ellenében lehet hozzájutni), engem nagyon meggyőzött a hangzása és eléggé hiányoltam Linux alatt.

Sajnos nem igen dob ki a Google alternatívát a Dolby Atmos hangzásra Linuxon, pedig nem lenne lehetetlen dolog megoldani, mivel az egész teljes mértékben szoftveres megvalósítás. De úgy néz ki, hogy nekik a Windows, illetve néhány speciális eszköz (Androidos telefonok például, mint a Razerphone 2 volt, de sorolhatnám) támogatása az egyedüli szempont (vélhetően ebben van a pénz).

Egy ideig a VIper4Linuxot használtam, ami svájci bicska tényleg, ha EQ-zni szeretnék, vagy akár basszust kiemelni, de rendelkezik még kompresszorral és még sok más funkcióval is.

Teljesen jó megoldás volt, de hiányzott belőle pár opció, mint például a multiband kompresszor, vagy az, hogy tudjak válogatni, melyik appokat ne vegye figyelembe a finomhangolás. És itt jött képbe az a projekt, amit pár hete találtam, az EasyEffects. Ha hihetünk a Github bionak, akkor egy brazil fizikatanár fejleszti a projektet és hasonló célt szolgál, mint a Viper4Linux.

Arch Linuxon a telepítés egyszerű, amennyiben PipeWire-t használunk:

sudo pacman -S easyeffects

Ha pedig valaki még mindig Pulseaudio-n ragadt volna, a régi, PA-val kompatibilis verzió pulseeffects-legacy néven megtalálható az AUR alatt.

Az alkalmazást megnyitva a plugins fülre váltva tudunk mindenféle kiegészítőt (EQ, Compressor [igen, multiband is van :DDD], Limiter, Crystalizer, Bass Enhancer stb). Eddig még olyan dologba nem futottam bele, amire szükségem lett volna, de nem támogatta volna. De az igazán nagy eresztése az a Convolver. Ugyan ezt a korábbi Viper4Linux is tudja, az EasyEffects a nyílt forráskódú zita-convolver-t használja. Ez az a plugin, amihez semmiféle hozzáértés nem feltétlenül szükséges, mivel betölthet az ember egy tucat presetet. Hátránya, hogy van egy jelentős CPU igénye, így egy laptopon például jelentősen csökkentheti az akku időt, de valamit valamiért. Nomeg egy kevéske audio delayt is jelenthet (nálam ez 160-200 ms-t jelent xwayland appok esetében, natív waylandnél meg 50-60 ms), így játékra nem biztos, hogy a legjobb döntés.

Találtam egy repót GIthubon tucat jobbnál jobb presettel ezen a linken: [link]. Telepítése faék egyszerűségű, le van írva a parancs, amit futtatni kell a projekt leírásban is. Root sem szükséges hozzá.

bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/JackHack96/PulseEffects-Presets/master/install.sh)"

Ezek után nyissuk meg újra az EasyEffects-et és a Plugins->Convolver fülön az impulses gombra kattintva akár kiválaszthatjuk a Dolby Atmos-t is:

Ezzel kész is vagyunk, lett egy Dolby Atmosra egészen jól hajazó hangzásvilágunk, amit én személy szerint nagyon élvezek. A képen látható, hogy állítottam még egy Crytalizert, illetve egy Bass Enhancert is (illetve később egy EQ-t is kapott a setup), de ezek testreszabása egyéni preferencia kérdése.

Ezek után nincs más hátra, mint körbenézni az EasyEffects beállításaiban, engedélyezni esetleg az automatikus indulást, letiltani bizonyos appok szűrését és élvezni a zenét! :C

PS: Semmilyen szempontból nem hívnám magam audiofilnek, hozzáértőnek meg még kevésbé, a cikkben említett konfiguráció csupán az én egyéni tapasztalataim megosztását igyekezte szemléltetni. Ugyanakkor a konfig építő jellegű kiegészítésére vonatkozó pozitív visszacsatolásokat szívesen fogadom kommentben!

Hozzászólások

(#1) PDA_FAN


PDA_FAN
tag
LOGOUT blog

Ha jól értem, ezzel bármelyik hangkimenetet produkáló applikáció hangját szűrni lehet? Ha igen, az tényleg jól hangzik. Igaz, nekem a Clementine sok éve megfelel, pont azért, mert van benne equalizer, de ha akár a filmek hangját is tudom így szűrni, akkor lehet, belevágok.

(#2) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Igaz, hogy sokan megosztó véleménnyel vannak a dologról, hogy az egész csak marketing és nem tesz hozzá semmi minőséget a zenehallgatáshoz a dolog, ugyanakkor nagy üzlet a Dolbynak eladni a licenceket (Windowson trialware, fizetős termék egy egyszeri vásárlás ellenében lehet hozzájutni), engem nagyon meggyőzött a hangzása és eléggé hiányoltam Linux alatt."

Nem a licenc vásárlás a probléma. A telefonok és AV erősítők egy része alapból tartalmazza a teljes értékű Atmos támogatást. Sőt az Atmos licencel rendelkező fejhallgatók esetében nem kell licencet vásárolni. A Windows felismeri és használja.

Sok embernek inkább a hangzással van baja. Hiába tágul ki a sztereó tér. A zene hangzása megváltozik. Valamennyit javít a hangzáson, ha film módban történik a zenelejátszás. De mégsem igazi a hangzás. Ugyan ez a baja az Apple 3D-Audio megoldásának. (Bár nincs hozzá teljesen kompatibilis eszközöm.)

Inkább legyen csak sztereó de magasabb a hangminőség, mint térhangzás a zene esetében.

ruszkik, haza!

(#3) Dave™


Dave™
nagyúr

A PipeWire és révén az EasyEffects egy csoda, ha valaki előtte használt PulseEffects-et. Töredék CPU időből, minimális késleltetéssel fut az a parametrikus eq mindenféle extra beállítás nélkül, ami PulseEffects alatt pattogott, akárhogyan konfiguráltam a buffereket.

Ez az AKG K612 Pro presetem. Oratory1990 eq presetjeire rákeresve nagyon könnyen el lehet készíteni számos fejhallgató Harman-görbéhez igazított parametrikus eq-ját, ami egy egészen más minőség, mint egy sima 10 sávos eq.

(#4) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Halihó Mr Dini!Jó cikk! Jelenleg min hallgatsz zenét?Füles? Sztereó?Házimozi? Esetleg külső vagy belső hangkártyán nem gondolkodtál még?

(#5) Mr Dini válasza PDA_FAN (#1) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Jól, igen. Bármire, ami hangot produkál, lehet alkalmazni közvetlenül az EasyEffects GUI-n keresztül.

(#2) Hieronymus

De ezek esetében is csak az Atmosra kevert anyagok hangoznak igazán térhatásúnak, nem? Sajnos nagyon kevés Atmos hangot találtam, annak többségét is csak TIDAL-on. Filmekből több van. Én a Windowsos verzióra gondoltam, ami azt ígéri, hogy elhozza neked az Atmos hatást legyen az bármilyen füles/stb. Sokan erre mondják azt, hogy ez a rész csak marketing és pénzbeszedés, amivel egy picit együtt is tudok érteni. De nekem még így is nagyon tetszik a hangzás, amit nyújt.

(#3) Dave™

Köszi a kommentet, erről a preset listről még egyáltalán nem hallottam, Mindenképp teszek vele egy próbát, nagyon tetszik az ötlet! :C És jó látni, hogy vannak mások is, akik hasonló setuppal élvezik a zenét! :D

(#4) Jack Hunter

Az igazat megvallva elég trehány módon legtöbbször az androidos telefonom integrált jackjével szoktam zenét hallgatni és egy alsó kategóriás Sony fülessel, de azért Dolby Atmos mod a telefonomon is van, illetve ott Viper4Androidot is használtam az EQ kedvéért. Még Android 12-n nem lőttem be, de hamarosan ez is meglesz.

Amúgy pedig változó, hol integrált kártyáról, hol egy filléres Scarlett Solo és egy régi Sennheiserrel szólaltatom meg a zenét.

Természetesen minden esetben sztereóban amúgy, a házimozis zenének az Atmos előtt semmi értelmét nem láttam, Atmos-szal pedig egy vagyon lenne a konfig és amennyit otthon vagyok, nem érné meg a befektetést.

[ Szerkesztve ]

Sose köss bele az antikvitásba!

(#6) KISDUCK


KISDUCK
őstag

Most sikeresen felidézted bennem a korábbi linuxos szenvedéseim. :DDD Hát már nem is tudom mikor volt kb. 12-15 éve lehetett valamikor amikor a régi s478-as gépemen próbáltam zenét hallgatni ubi alatt, de lehet hogy más rendszeren is kísérleteztem vele. Ami a kínok fő forrása volt, hogy 5.1-es hangrendszerem volt és sehogy se tudtam megoldani hogy a a stereo hangot "encsantolja" 5.1-re és mindig csak a 2 első hangszóró szólt, aztán egyszer valahogy sikerült winampból wine alól 5.1-en hallgatni zenét, de máig nem értem hogy jött össze. Akkoriban sokat kísérleteztem a hangszerver állítgatásával meg olvasgattam a fórumokat, de sehogy nem jött össze, aztán ez a bug vagy feature megoldotta ideiglenesen.

(#7) Hieronymus válasza Mr Dini (#5) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Sajnos nagyon kevés Atmos hangot találtam, annak többségét is csak TIDAL-on."

Nyilván csak az Atmosra optimalizált zene ad Atmos hangzást. Az Amazon Music egyre több Atmos felvételt tartalmaz.

ruszkik, haza!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.