2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Zenehallgatás felsőfokon egy ZyXEL NSA320S-sel

Írta: | Kulcsszavak: nsa320s . FFp . csomag . mad . hangkártya . zenelejátszó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Következő nagyobb projektem a nassal egy "zenegép" létrehozása lett. Ez az írásom a "Hogyan" kérdésre igyekszik választ adni. :)

Mindenek előtt szeretném kifejezni köszönetemet barmalej2-nek és Mijzelf-nek, akiket egyébként is maximális respect illet! Nélkülük nem született volna meg ez az írás (sem). :R

Nos, hol is kezdjem... Találtam itthon egy kicioccó, Kínai USB hangkártyát és az az ördögi ötletem támadt, hogy én ezzel, és a nasommal este már zenét fogok hallgatni! És összejött, tulajdonképpen ezért íródott a cikk is. :D

Térjünk a lényegre!

Már most rengeteg megoldással találkoztam, vannak egészen egyszerűek, míg vannak komolyak is. Egy a közös bennük. Mindegyikhez kell maga a hangkártya driver, illetve a csatolási pont létrehozása.

A drivereket szerencsére megtalálhatjuk Mijzelf repójában. A telepítéshez ezt a parancsot kell kiadnunk, illetve az uwsiteloader-es repó hozzáadás alap dolog a parancs kiadása előtt!:

slacker -UuiA kmod zyxel_modules-2.6.31.8

Majd a megjelenő listában csillagozzuk meg a csomagokat (mindkettőből egyet).

Ezután adjuk ki ezeket:

modprobe snd-usb-audio index=0

mknod /dev/mixer c 14 0
mknod /dev/dsp c 14 3

modprobe snd-pcm-oss
modprobe snd-mixer-oss

Majd dugjuk be a hangkártyát! Ezután célszerű ránézni, hogy minden oké-e a csatolási ponttal (mount point). Ezt én egy egyszerű cat-tal szoktam megnézni:

cat /dev/dsp

Itt az a lényeg, hogy a cat bármit dobhat, csak No such device-t nem! Ha ezt dobja, akkor te is dobj meg kérlek egy /bin/dmesg kimenettel!

Ezután szedjük le a "szkriptem", ami minden induláskor betölti a kellő modulokat:

wget http://users.atw.hu/mrdini/scripts/soundcard.sh -O /ffp/start/soundcard.sh; chmod a+x /ffp/start/soundcard.sh

Ha ezekkel mind megvolnánk, akkor tulképp ki is veséztük a modulokat. Ha még nem lenne telepítve a slapt-get, akkor járjunk el ezen leírás alapján, majd mehetünk is tovább magára a lejátszóprogramra! Nos, ez az, amiből már most ismerek hármat, így leírom majd az összes megoldást. Arra gondoltam, hogy a legegyszerűbb beállításút, ámde legkisebb tudásút teszem előre, majd tudás szerint haladunk a listában előre.

1. megoldás - madplay

Nos, ez a program egy nagyon kompakt CLI dekóder/lejátszó. A hátránya, hogy csak az MPEG fájlokat képes lejátszani. Ilyen például az mp3.

Szerintem gyönyörűen szól, procit nem terheli le (max 4 %-ot mértem a top kimenetében), illetve real-time dekódol, így nem kell várni a dallam felcsendülésére. :D

A telepítés:

Adjuk ki ezt:

slapt-get -i madplay

Ezután dugjuk be a hangkarit, ha még nem tettük meg, horkásszuk össze a mélyládánk, illletve az erősítőket/hangszórókat, majd teszteljük egy kiváló ncs számmal a projektünk sikerességét:

wget users.atw.hu/mrdini/packages/needed/test.mp3 -O /tmp/test.mp3

madplay /tmp/test.mp3 -S -A -28 Itt a -S kapcsoló a sztereó kimenetért felelős, a -A -28 kapcsoló pedig a hangerő decibellben megadva -175 és 18 (vagy 20, ez a számtól függ) között adjuk meg. Nekem a 28 eddig egy szimpatikus számnak tűnik! (az én fülemnek)

Amit még érdemes megjegyeznem, hogy billentyűkkel lehet "irányítani" a lejátszást. Pl a P betű szünetelteti a lejátszást, míg az S betű megállítja azt. A Q betűre pedig kilép a lejátszásból. Illetve a + és - a hangerőt állítja. Ez viszont nálam csak a következő számnál érvényesül, vagy például egy szünet után.

Ennyi!

2. megoldás - MPlayer

Az MPlayer egy magyar fejlesztésű, linux alatt (is) működő mindenes lejátszóprogram. Mivel tudja az ffmpeget és még sok más kodeket használni, így a különböző formátumok lejátszásával sem lesz gondunk. Én eddig flac-ot, mp3-at, aac-t és mp4-et is próbáltam. Mindegyik tökéletes volt!

Viszont, mivel ő is real-time kódol és hozzá pl az ffmpeget használja, így a procihasználat is jelentősebb lesz... A madplay résznél (1. pont) említett ncs szám max 4% procit jelentett a mad esetében, míg itt már 30% a terhelés.

A hang príma az én fülemnek, semmi búgás stb, szóval azzal nincsen gond! :D

Telepítés:

A legegyszerűbb megoldás jelenleg, hogy slapt-gettel telepítjük az MPlayert, mivel ő gondoskodik a függőségek telepítéséről is:

slapt-get -i MPlayer

Miután feltelepül maga a csomag és a sok-sok függősége, eresszünk rá egy teszt lejátszást:

wget users.atw.hu/mrdini/packages/needed/test.mp3 -O /tmp/test.mp3

mplayer /tmp/test.mp3 -af volume=-30

A -af volume=-30 kapcsoló nem kötelező, csak szerintem az alap (0 dB) kicsit sok. Ha a -30 is soknak tűnik, akkor nyugodtan lentebb lehet venni.

Ennyi!

3. megoldás - cmus

Nos ez a megoldás a legkényelmesebb, ámde legkomplikáltabb megoldás. Még nekem sem sikerült 100%-os csomagot kreálni belőle, de az a fő, hogy működik szuperül! Azóta (2017. 12. 30-án) ebből is készült egy stabil csomag. :)

cmus OS X konzolból

Igen, valahogy így néz ki a nason is, mint a képen. Láthatjuk a médiatárunk, és egy enterrel már játsza is le a számot. :C

Telepítés:

Adjuk ki ezt:

slapt-get -i cmus

Ha szükséges, nyomjunk yes-t a telepítés megerősítésére, és készen is volnánk vele! :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha fent van, akkor indítani a cmus paranccsal lehet. Fontos az indulás után megadni neki az oss kimentet, amit a :set output_plugin=oss kiadásával tudunk megtenni. Első indításkor üres médiatárral indul. :Y Semmi probléma, ez normális! Még hozzá kell adnunk a zenemappáink így:

:add /zene/mappa/elérési/útja/

Több mappát is be lehet neki tallózni, viszont a művelet befejezése után érdemes kiadni a :save parancsot, ami elmenti az aktuális könyvtárunk, tehát következő indításkor már mutatni fogja őket.

A felület szerintem magától értetődő, de érdemes átolvasni a hozzá járó két man oldalt (cmus, cmus-tutorial).

Ha pedig végeztünk a zenehallgatással, akkor a :quit bepötyögése után be is zárul a program.

Ennyi! :)

4. megoldás - A Music Player Daemon (mpd)

Ezt a megoldást picit később fedeztem fel, csak ezért van a végén.

Ez a tool egy kicsit különbözik az eddig felvázoltaktól, mivel ehhez nem szükséges a terminálban parancsokkal játszadozni, hanem ezt elég csak egyszer megtenni és utána irányítható lesz mobilról, PCről stb...

Ezzel a nas-t egy wifi-s zenelejátszóvá varázsolhatjuk. Előnyei (többek közt), hogy kevés ramot és processzort eszik (max 4,5 %, de ha nem megy zene, akkor szinte semmit); hogy egyszerű felrakni; hogy egyszerre több hangkártyát is támogat; hogy rengeteg formátumot ismer illetve, hogy lehet irányítani bármilyen OS alól!

Telepítés:

Rendkívül egyszerű az mpd telepítése, hála barmalej2 fáradozásainak :R, aki nagyon jó csomagot állított össze nekünk. Én mindössze néhány konfigbeli módosítást eszközöltem.

Használjuk a slapt-get-et a telepítéséhez:

slapt-get -i mpd

Ezután már csak ki kell adni az mpd parancsot és már el is indul a csomag. Teszteljük, hogy minden oké-e, majd lőjük ki: killall mpd

Majd nézzünk rá a konfigjára, amit a /ffp/etc/mpd.conf fájl rejteget :D. Ha nem akarunk rajta semmit szerkeszteni, akkor már csak ezt kell kiadnunk:

chmod a+x /ffp/start/mpd.sh; /ffp/start/mpd.sh start

Ez azért kell, hogy minden indításkor automatikusan elinduljon a program.

Ui.: Windowsos kliensprogramnak az ingyenes Auremo-t, míg Android alá a szintén térítésmentesen használható MPDroid-ot ajánlom!

Ennyi! (egyenlőre)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

+Néhány hasznos dolog

- Érdemes feltenni a screen-t (slacker -UuiA mz:screen), majd a zenelejátszó parancsok elé mindig célszerű odabiggyeszteni a screen szócskát. Ez azért jó, mert ha a lejátszás közben nyomunk egy Ctrl+a+d kombót, akkor "háttérbe szorítja" a lejátszást és nyugodtan bezárhatjuk az ssh-t, a lejátszás menni fog tovább. Ha pedig vissza szeretnénk lépni, mert mondjuk zenét szeretnénk váltani, akkor lépjünk be újra ssh-ra és adjuk ki a screen -r parancsot. Ezután vissza is kapjuk a lejátszónkat! :D

- Ha nem szimpatikus az ssh-n paranccsal indítós zenelejátszó, mert túl hosszú kiadni a parancsokat stb, akkor javaslom, hogy tegyük föl a Tweaks nevű csomagot, amit a Mijzelf féle MetaRepository tartalmaz, ezután a Tweaks konfig felületén az "Intercept copy button" részben mondjuk a "short press"-hez írjuk be a lejátszó parancsot, a "long press"-hez pedig egy /ffp/bin/killall <lejátszó neve> parancsot. Figyelj arra, hogy nem elég pl a madplay parancs, hanem meg kell adni a madplay teljes elérési útját, tehát pl a /ffp/bin/madplay-t. Különben nem fog működni... Ezután egy gombnyomásra menni fog a zene és ha hosszan nyomjuk, le is fog állni! :D

Én például ezt írtam madplay esetén a "short press"-hez:

/ffp/bin/madplay /i-data/md0/music/*.mp3 -S -A -38 --shuffle A --shuffle parancs még a random számválasztásról is gondoskodik! :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sok sikert hozzá, jó zenehallgatást! :D

Hozzászólások

(#1) Mr Dini


Mr Dini
addikt

Sok sikert hozzá, jó zenehallgatást! :D

Sose köss bele az antikvitásba!

(#2) Mr Dini


Mr Dini
addikt

Frissítve pár elavult információ, illetve újraformázás: 2017. 12. 30.

Sose köss bele az antikvitásba!

(#3) adoks válasza Mr Dini (#2) üzenetére


adoks
aktív tag

Szia!

Tudom, hogy mostanában nem érsz rá foglalkozni ezekkel a dolgokkal, de ha majd időd engedi, kérnék egy kis segítséget.
Egy 310-en fent volt nekem a fenti zenelejátszó, működött is minden rendben volt.
Most újítottam egy 326-ra és sehogyan sem akar menni.
A második lépésnél elakadok:

modprobe snd-usb-audio index=0
modprobe: module snd-usb-audio not found in modules.dep

Ezt a hibát dobja.

Köszi előre is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.