2020. augusztus 10., hétfő

Gyorskeresés

APU játszunk!?

Írta: | Kulcsszavak: Ryzen 5-2500U . Vega 8 . Acer Aspire 3

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt hónapokban adta meg magát majd öt és félévnyi szolgálat után az előző laptopom (Sony Vaio SVF1521V1EB) így égetővé vált egy új laptop mind a tanulmányokhoz mind a szórakozáshoz, mivel sokat utazunk így csak asztali gép és konzol nem megoldás. Természetesen nem csoda teljesítmény kellett ha úton vagyunk legfeljebb MMO-k vagy F2P csodák pörögnek és VS minden mennyiségben.

Így jött képbe az új RavenRidge alapú Ryzen 5-tel szerelt Aspire széria, melynek egyik belépő tagján egy A315-41G-R0TY lesznek meghajtva a játékok: For Honor, Battlefield 4, The Crew 2, The Division.

Lássuk is az alanyunkat:

A géphez annyiban nyúltam hozzá, hogy a gyári (Siralmas 2019-ben!) 1x4GB Ram modult kicseréltem 2x4GB Kingston HyperX 2400mhz (CL14)-es egységre

A Ryzen 5 2500U APU-ja a Vega 8 igen meglepő eredményeket tud hozni megfelelő memória társaságában (Igaz legfeljebb a youtube videókban.) így rögtön kíváncsiság ébredt bennem mit bírhat az új processzor.
Egy ideje már tologattam a játékok végig próbálását idő hiányában leginkább csak hébe hóba ki ki próbáltam párat (Forza Horizon 4,For Honor erről később), viszont végre volt elég időm így neki állhattam sorban letölteni a játékokat és a hetvenkét mázsa klienst természetesen. Mielőtt nekiálltam a játékoknak ránéztem a BIOS frissítésekre, fel is tettem az 1.13-as verziót mely tartalmazta a korábbi 1.11-es patchet melyben a gyártó a memória kezelés javulását ígérte. Adta is magát, hogy rögtön nézzek rá azokra a címekre amiket már próbáltam korábban, sajnos nem ért meglepetés ugyanis a The Crew 2 ami addig is egészen játszhatóan futott 720P Low preset mellett, lényegében semmit nem javult:

720P Low preset

Aktuális FPS, Minimum, Átlag és legvégül a Maximum látható

Összes kép:1,2,3,4,5,6,7

Sajnos a HD felbontásról és a grafikai minimumról nem tudunk elmozdulni minőségben ugyanis a játék szinte azonnal játszhatatlanná válik: (Az FPS számok szinte változatlanok voltak 720P Medium preset és 1080P Low preset között. Kevés a videomemória!?)

720P Medium preset

1080P Low Preset

Miután a szemem belefáradt a versenyzésbe elővettem egy régi kedvencem a Battlefield 4-et amiről tudni kell, hogy a 64 fős Conquest Large mód nagyon megterheli a processzort, ami azt illeti itt igen meglepett mind a Ryzen 5 teljesítménye mind a kis Acer hűtése, azt hiszem ezek a hőfokok tartósan elég jónak tekinthetőek!

A Zavodon mért átlag FPS kimondottan játszhatónak bizonyult!

A játék teljesen játszhatónak bizonyult 720P Medium preset mellett, az FPS droppok sem voltak annyira zavaróak, hogy azok a játék élvezhetőségét befolyásolhassák.

(Több pályát próbáltam, csak 64 fős Conquest Large játékmódban!)
Összes kép:1,2,3,4,5,6,7,8

A próbált játékok közül akkor jöhet a feketeleves lényegében, kezdem is talán a leggyengébb eredményt produkáló játékkal az Assassins Creed Unity-vel. Egy alapvetően gyengén optimalizált játék, egy visszafogott TDP-vel rendelkező proci IGP-jén már előre várható eredményt fog produkálni azt hiszem.

További két kép: 1,2

Már csak két játék maradt, ahol kijött a konfiguráció legnagyobb problémája (Erről lentebb összefoglalóm a gondolatokat!) Jöhetett tehát a For Honor, az a játék ami nem különösebben erőforrás igényes mégis az Assassins Creed után a leggyengébben teljesített.

Nem jók de nem is annyira rosszak ezek az értékek, noha 720P és Low alatt vagyunk

Összes kép: 1,2,3,4

A második és az azt kővető képeken már látható, hogy amint nyílt térre érünk és szaporodik a betöltendő objektumok száma az APU elkezd szenvedni, látványosan esik az átlag képkocka szám, és itt ott erősen akadozni kezd a játék! (0FPS egy alt-tab eredménye!) Nem egészen tudtam viszont eldönteni, hogy egyszerűen kevés lenne ide a Vega vagy a rendszer nem ad neki több RAM-ot. A For Honor után elővettem a The Division mivel a VRAM problémával itt régen szenvedtem ezért kíváncsi voltam segít e a döntésben és segített! Ugyan abba futottam bele mint anno a GT740M-mel a textúrák beugráltak, homályosan vagy részlegesen töltődtek be az effektek késtek mint például a kilőtt autóüveg másodpercekkel később jelent meg!

A feliratok homályosak, a textúrák mosottak

Ahogy halad az ember egyre gyakoribbak lesznek a beugró hirtelen betöltő és élesedő textúrák

A Division 720P Medium preset-en volt futtatva

Összes kép: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

Összefoglalva a Ryzen 5-2500U mint processzor nagyon megállja a helyét mind hőtermelés terén mind teljesítmény terén. (Az i5-3337U sokkal jobban melegedett mint a négymagos, igaz jóval kisebb házban is volt a kis kétmagos.) Ahol a rendszer lábon van lőve az a TDP az Acer mint a legtöbb gyártó 15W-os TDP keretet szabott meg ami nagyon csekély ahhoz, hogy a processzor és a Vega megmutathassa valóban mit tudna. (A keret növelésére nincs mód, legalábbis a jelenlegi laptopnál, ha bárki tud valami okosat szívesen hallgatóm, hasznos lenne! :K ) A másik vasmacska ami lehúzta a Vega 8-at az a memória hiánya, ha volt szabad memória sem osztott neki az előfoglalt 1GB-tól többet a rendszer, így nem tudom lesz e értelme újra megpróbálni a játékokat a Vegaval ha kapna a gép 16GB ramot. Összességében nem lesz alternatívája egy Ryzen 5-xyztU + Vega 8 egy i5 + MX150 párosnak, pedig az előzetes infók és gameplayek alapján nagyon bíztam benne!

Hozzászólások

(#1) KISDUCK


KISDUCK
(őstag)

Köszi a tesztet! Az AMD sajnos hímtagon rúgta magát, hogy nem integrált memóriát az igp mellé. Jöhetett volna olyan modell ami kapott volna 2 vagy 4GB hbm memóriát. Az igpnek sajnos az alacsony memória sávszél az achillese.

(#2) Hannibhál


Hannibhál
(őstag)

Szerintem biosba tudsz neki allokálni többet mint 1 gb, legalábbis asztali verziókná llehet ilyet, illetve intel igp-s laptoposoknál is amik eddig nálam voltak(régebbiek).
De amúgy köszi a tesztet, meglepően jól vitte a játékokat :)

trust me, i'm finally an engineer:)

(#3) pengwin válasza KISDUCK (#1) üzenetére


pengwin
(addikt)

15W-os TDP mellett a GDDR5/5X/6 már túl sok többlet fogyasztást jelentene. Így a memóriavezérlőt is sokkal bonyolultabban kellett volna megoldani, hogy a HBM-mel is tudjon mit kezdeni. Rögtön nem lenne ennyire megfizethető ez a széria. Szerintem legfeljebb a következő, Zen 2-re és Navira épülő széria leggyorsabb 1-2 példányába kerülhet majd HBM. Pl. jöhetne Ryzen 9 2900U, 6 mag+SMT+Navi IGP+HBM2-vel, de R5/R7 néven még nem fogunk HBM-es APU-t látni jó ideig, az általam elképzelt "Ryzen 9 2900U" is legfeljebb prémium ultrabookokba férne bele a költségek miatt. Olyan lenne kicsit, mint az eDRAM-os Intel Iris IGP-k.

A cikk jó lett, köszönet érte!
Annyit megjegyeznék, hogy én nem kisérleteznék a TDP feljebb állításával, mert a hűtés nem fog tudni mit kezdeni 67%-kal több hővel.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#4) PuMbA válasza Hannibhál (#2) üzenetére


PuMbA
(félisten)

2GB VRAM-ot mindenképp érdemes allokálni a BIOS-ban, mert lesz gyorsulás. A mai játékoknál már a 4GB VRAM kezd a minimum lenni, tehát már 720p-re is kell a 2GB.

(#5) Viktor77


Viktor77
(félisten)

Direkt írod Rysennek?

Some people move on, but not us ... not us

(#6) Micsurin válasza Viktor77 (#5) üzenetére


Micsurin
(veterán)

Nem, csak marhára nem tűnt fel ezek szerint, javítom. :R

@Hannibhál: nem tudsz neki többet adni sajnos, BIOS-ban legalábbis nincs rá mód.

@pengwin: TDP emelés mellett természetesen komolyan agyalnék rajta, hogy a ház megbontásával tudnék e bármilyen módon rásegíteni a hűtésre utólag. De szerintem egy 20W-os felső határt illene bírnia stabilan.

[ Szerkesztve ]

Nokia 2600 Classic => Samsung S5230 => Galaxy Mini >> Xperia SP >> LG G4 / Nexus 9 >> Huawei P8 > Honor 8 >> Huawei P20 >> Galaxy S10 Xboxlive: Pummpe

(#7) ncc1701 válasza PuMbA (#4) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Jaja, és hát a 8G memória is karcsú lehet ebben az esetben, inkább a 2x8G az igazi.

(#8) KISDUCK válasza pengwin (#3) üzenetére


KISDUCK
(őstag)

Ha ilyet piacra dobtak volna akkor instant eltűnt volna a pénz a bankszámlámról.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.