2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Logitech VX Nano tartósteszt

Írta: | Kulcsszavak: Logitech . VX . Nano . tartósteszt . teszt . egér

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A cikk 2009.11.08-án frissült. A frissítés a bejegyzés végén olvasható!

Bár született már írás itt a Logouton az egérkéről, engedjétek meg, hogy én is megosszam egy rövid cikk formájában tapasztalataim. Lassan több, mint 2 éves már a Logitech VX Nano-m, a boltokban még mindig kapható vezeték nélküli kis egér, sebaj, legalább tartóssági beszámolót is kerekítek egy lendületből, melynek külön bekezdést szenteltem, így akit csak az érdekel, nyugodtan görgethet a dőlt betűs szövegrészhez!

Előszó

A Logitech ennél az egerénél használta először azt az igen aprócska vezeték nélküli adaptert, melyet a számítógép USB portjára csatlakoztatva – azon kívül, hogy lefoglal egy portot – észre sem veszünk többet. Mivel notebookhoz vettem eredetileg, fontos szempont volt a nem túl nagy méret, a vezetékmentesség, valamint a kis adapter. Így esett a választás a Nano-ra. Technikai paraméterekkel nem untatnám a tisztelt nagyérdeműt, inkább felsorolnám, mit rejt a doboz:

● VX Nano egér
● 2x AAA Duracell mikro ceruzaelem
● USB adapter (mely az egér aljába rejthető)
● USB hosszabbító (PC-hez, a jobb vétel érdekében)
● Puha hordtáska
● Driver CD, papírok

Külső

Bár kis mérete miatt nem túl alkalmas tenyeres fogásra, ez számomra problémát nem okoz, csak ujjakkal fogom az egereket. Van rajta 3 extra gomb, MicroGear görgő, valamint egy kis állapotjelző LED. A 3 extra gomb közül mindegyik igazán hasznos, konkrétan a bal egérgomb melletti két hosszúkás gomb az internetböngészőben (FF) alapból, driver nélkül a vissza, valamint előre funkciót szolgálja, így nem kell kimenni a bal felső sarokba kattintgatni a nyilakhoz. Apróságnak és lustaságnak tűnik, de nagyon gyorsan megszokható, sokkal gyorsabb navigáció! A görgő alatti gombocskának pedig driverrel kereső funkciója van, futó driver hiányában a böngészőben új ablakon/lapon nyit hivatkozást. A görgő fantasztikus, mint azt gondolom sokan tudják, benyomva egy nagyot kattan és utána fokozatok nélkül meglendíthetjük, több másodpercen át forog.

Mi hogy néz ki, mi hogy működik 2 év használat után?

Bár újkorában akár 10-15 másodpercet is elpörgött magában, így, 2 év aktív használat után már csak 5-10 másodperc ez a szám. Nem csak dokumentumoknál jön ez jól, én fórumoknál szoktam ki-be kattogtatni a görgőt, ha például a lap alján lévő új hozzászólásokat keresem. A görgő alatti gombocska nagyító ikonja lekopott, a két hosszúkás extra gomb nyilacskái szintén. Ez a két gomb egyébként szó szerint hámlott, volt rajta valami fóliaszerű bevonat, amely az éleknél kiszakadt, onnantól pedig egyenes út vezetett a teljes kopásig. A Logitech logó minimális mértékben kopott meg, természetesen ez betudható annak, hogy nem teszem rá a tenyerem, vagy csak ritkán. Az egér egyébként nagyon egyben van, vezeték nélküli mivolta miatt sajnos sikerült már papírköteggel, egyébbel 2-3-szor is lerántanom az asztalról, semmi baja nem lett. A Duracell elemek, amiket adtak hozzá jó 2-3, talán 4 hónapot bírták, azóta akkumulátort használok hozzá. Ha rendes (mikroprocesszoros) töltővel töltjük fel az akkumulátorokat, akkor 3 hónapot könnyedén elmegy velük az egér. Egyébként áldásos tulajdonsága az eszköznek a kis LED a görgő alatt, mivel nagyjából 10 nappal a teljes lemerülés előtt elkezd vörösen pulzálni, így nem meglepetésszerűen adja meg magát. A teflon talpacskák az alján jól bírják, természetesen meg vannak kopva, de észre sem venni használat közben. Mindent egybevetve tehát igen jól bírja a strapát, amit persze ilyen árért cserébe el is várhat az ember.

Mihez javasolt az egér?

Notebookhoz, elsődlegesen. Már egy éve PC-vel használom, imádom, ha egeret kéne vennem, valószínűleg ugyanilyet vennék. Viszont ha asztali konfigurációval használjuk, szükségünk lesz az USB hosszabbítójára, mivel simán a gép hátuljába dugva az adaptert gyenge a vétel, szaggat az egérmutató. Milyen szoftverhez merem ajánlani? PhotoShop-hoz tökéletes, sokat használom vele. Játékra? Nem vagyok egy nagy gameguru, így igazán erről nyilatkozni nem tudok, azt viszont elmondhatom, hogy amikor játszottam, akkor jó volt hozzá.

Remélem tetszett a kis élménybeszámoló. Még mindig bátran ajánlom annak, aki hasonló paraméterekkel keres egeret, nem fog csalódni!

Ha kérdésetek, észrevételetek van a cikkel/eszközzel kapcsolatban, nagyon szívesen várom!

******************************************************************
Szerkesztve 2009.11.08-án: 5, azaz 5 napja, hogy megírtam: az egérnek semmi baja. Ma, egyik napról a másikra tönkrement a lézerfej. A gombok működnek, kattintani tud, de mozogni nem. Először azt hittem csak fel kell tölteni az elemeket, de nem, megtörtént és semmi mozgás továbbra sem. Ki-be kapcsolás, gép újraindítás, másik gépen kipróbálás, meghalt. Vajon hogy lőhettem ennyire mellé, hogy 5 nappal a tönkremenetel előtt írom le, milyen megbízható és jó egér?
******************************************************************

Hozzászólások

(#1) mhorvat


mhorvat
(senior tag)

VX Nano tulajok gyülekezzetek! ;]

(#2) Samus


Samus
(PH! addikt)

Biztos jó lehet, de nem tudnám megszokni a "mini" egeret. Noteszom is MX1000-el használom.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) mhorvat válasza Samus (#2) üzenetére


mhorvat
(senior tag)

Ez szokásfüggő. Én a nagy egereimet sem fogtam soha tenyérben. :K

(#4) mhorvat


mhorvat
(senior tag)

A cikk frissült. No komment, megőrülök... :W

(#5) Gergő_ válasza mhorvat (#4) üzenetére


Gergő_
(őstag)

Nem szereti a nyilvánosságot az egered... :D Béke poraira. Legalább kiszolgálta magát...

(#6) mhorvat válasza Gergő_ (#5) üzenetére


mhorvat
(senior tag)

Nehogy már 2 év legyen az életciklusa egy ilyennek. :U

(#7) ABE válasza mhorvat (#6) üzenetére


ABE
(őstag)

Én pont az ilyentől félve nem ruháztam be erre az egérre, pedig szemeztem vele. Inkább veszem az 5e-6e forintos belépőszintű Logitechet, az is bírja a strapát, és nem megyek rá lelkileg, ha tönkremegy. :)

Egyébként jó kis egér, haveromnál próbáltam a cuccost, tetszett. :K

[ Szerkesztve ]

(#8) mhorvat válasza ABE (#7) üzenetére


mhorvat
(senior tag)

G9-es lesz helyette, régóta tetszik, nagyon jó a fogása, minőségi, sokan ajánlották és mindemellett olcsóbban megkapni, mint egy VX Nano-t! :Y Billentyűzetből nem érdekel a minőségi darab, mert minden paraméteremnek nem felel meg egyik billentyűzet sem, de egérből sajnos nem szeretem az "occsót". 2 darab 2000 Ft-os Logitech is szétrohadt már a kezem alatt, azóta úgy vagyok vele, hogy inkább drágábban, 2 évente veszek egeret, ha tovább bírja, akkor annak meg örülök.

Szóval írok majd arról is egy bejegyzést itt Logout-on, aztán szokásomhoz híven félévente/évente tartóssági beszámolót hozzá. :K

[ Szerkesztve ]

(#9) Gergő_ válasza mhorvat (#8) üzenetére


Gergő_
(őstag)

Szerintem a billentyűzet legalább olyan fontos mint az egér
Részemről a Microsoft perifériákat preferálom. Próbáltál már egy komolyabb kombót?

(#10) mhorvat válasza Gergő_ (#9) üzenetére


mhorvat
(senior tag)

Komolyabb kombót boltban próbáltam már, de nem hiszik benne. Ha a megfelelő egeret nehezen, a megfelelő billentyűzetet egyáltalán nem találom meg, akkor egyben a kettőt még nehezebben. :DDD

A WMK 3000-es Microsoft nekem is tetszik, de azt nem adják egér nélkül sajnos, így felejtős. No meg nem is minden igényemnek felel meg, csak megfelelő kompromisszum lehetne.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.