2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Logitech G9

Írta: | Kulcsszavak: Logitech . G9 . egér . mouse . játék . minőségi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel előző egerem megadta magát, kénytelen voltam új után nézni. Egérben „sajnos” nem szeretem a gagyit, 2-3.000 Ft-os történeteket, ilyenekkel szórakoztam már eleget korábban, grafikai munkára teljesen alkalmatlanok.
Segítségemre voltak az egeres fórumtopikban is, ahol ketten a Logitech G9-est javasolták. Én ennél újabbakat néztem, mivel mindenképpen 20.000, de még inkább 15.000 Ft alatt akartam maradni árban, a G9-es pedig úgy élt bennem, mint egy csúcs Logitech játékos egér 20.000 Ft feletti árcédulával. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy már 14.000 Ft-ért is hozzá lehet jutni, így esett hát a választásom rá.
Bejegyzésem bár nem hiánypótló, mindenképpen szeretnék pár szót ejteni új szerzeményemről, mert úgy érzem, megérdemli.

Mit rejt a doboz?

- Logitech G9 egér
- Kétféle markolat
- Súlykészlet
- Logitech SetPoint telepítő CD
- Használati utasítás CD
- Használati utasítás (könyv)

Mindez igen ötletesen és ízlésesen tálalva, kettényitható mágneszáras kartondobozban, ehhez ért a Logitech, na.

Forma, fogás

Korábban is volt szerencsém pár pillanat erejéig egy G9-eshez, már akkor megragadott a széles forma, a kényelmes fogás. Kétféle markolat jár hozzá, a csomagolásban alapból rajtlévő nekem kényelmesebb, jól kitölti a tenyerem. Anyagminősége első osztályú, a két markolat más-más felületű műanyag.
A LED-ek színe állítható a SetPoint szoftverrel. Túl sok dologra nem jó, annyi szolgálatot viszont tud tenni, hogy a különböző profilokhoz különböző színt rendelhetünk, így látható, hogy melyik profil van éppen működésben.
Az az érzésem, hogy a súlykészlettel sem fogok sokat babrálni, beletettem az egérbe a maximális mennyiségű (4 darab) és maximális súlyú (7 gramm) nehezéket, szeretem érezni az egér súlyát.

A testreszabhatóság Kánaánja

3 alap profil található alapból az egér beépített memóriájában, melyeket szintén a SetPoint-tal tudunk testreszabni (törölni és átnevezni a gyári profilokat nem lehet). Ha ez nem elég, újakat hozhatunk létre, szintén átküldhetjük őket az egér memóriájára. Érdemes ezekkel első használatkor bíbelődni, hogy később ne kelljen vacakolni.
Az ember bekapcsolja az automata alkalmazás felismerést, aztán mehet a móka. Játékot, böngészőt, bármit indítva úgy programozzuk a rendelkezésre álló gombokat, ahogy akarjuk, billentyűkombinációt, funkciókat rendelhetünk hozzájuk.
Egy-két példa: mivel viszonylag sokat internetezek, olvasok gépen, fontos a gyors navigáció a FireFox-ban, sok kis tized másodperc már perceket jelent hosszútávon. Ezért például a böngészőmben egyetlen gomb található, a Könyvjelzők. A vissza és előre funkciót a görgő balra-jobbra pöcögtetésével érem el, frissítés és betöltés leállítása pedig F5 illetve Esc gomb, ezeket csak ritkán használja az ember.
Másik példa a profilok hasznosságára, hogy létrehoztam egy „PhotoShop” nevű profilt is, amely a programba belépve csökkenti az egér érzékelőjének felbontását, így lehetővé téve az egész finom mozgásokat.

Konklúzió, értékelés

Meddig fog tartani? Feltehetőleg a garanciális idő (2 év) alatt nem fog tönkremenni. Nagyon kényelmes, nagyon szeretnivaló és egyáltalán nem csak játékhoz ajánlom, mivel jómagam sem vagyok egy nagy gameguru. Tervező- és grafikusprogramokhoz, mindennapi használatra is tökéletesen alkalmas, ennyi pénzért pedig az egyik legjobb vétel! Pár hátulütőjét összegyűjtöttem a cikk végén, mert semmi sem tökéletes.

U.i.: egy jóminőségű egérpad beszerzését javaslom hozzá, meghálálja. Soha nem volt még drágább egérpadom (értsd: 300 Ft feletti), de ezúttal egy SteelPad QcK Mini-t választottam alá, élmény az egér mozgatása, össze nem lehet hasonlítani egy sima egérpadon való mozgatással.

Pro:
+ Kényelmes, minőségi egér
+ Kiváló ár/érték arány
+ Teljes testreszabhatóság
+ Precíz, gyors reagálású lézer
+ Jó szoftveres támogatottság
+ Tartós, szövettel húzott kábel

Kontra:
- A profilok cserélgetése lehetne pár tizedmásodperccel gyorsabb
- A görgő funkciója csak az egér alján kapcsolható

Hozzászólások

(#1) mhorvat


mhorvat
(senior tag)

Egy szuper kis egér. :K

(#2) <NewL> válasza mhorvat (#1) üzenetére


<NewL>
(PH! kedvence)

Ennyi pénzért lehet is az:D De ha munkához kell tényleg kell egy jobb egér (azok meg nem olcsók).

Ez jobb mint a revolution,annyira nem értek hozzá de ha jól rémlik meg média márkiban láttam annak talán(?) elektromos vagy valami villanymotor van a görgőjében vagy az mozgatja?

Nekem egy A4tech X7em én imádom,ennyi pénzért pont azt tudja ami kell,meg jó a fogása és nem izzad rajta a kezem cseppet sem.

There's an app for that

(#3) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Na, ez jó kis bemutató volt.
Én is erősen gondolkozom új egér vételén.
Pár hónapja fedeztem csak fel, hogy vannak más egerek is, mint logitech... :U
De nem hinném, hogy felveszik vele a versenyt.
Én 2004 nyarán vettem a mostani Mx510-es egeret. Akkor 14.000 ért. És a mai napig kifogástalanul működik. Így nincs is okom újat venni, de már kezdem megunni, gondolom sokkal jobbak vannak már.
Ennek a G9-nek nem tetszik a formája. Kicsit csúnyácska :) De a használhatóság a szempont. Nekem is hasonlóan mint neked grafikára, és játékra is kellene.

"gy „PhotoShop” nevű profilt is, amely a programba belépve csökkenti az egér érzékelőjének felbontását"

Nagyszerű ötlet, én anno, mikor G7-esem volt egy rövid ideig, akkor a CTRL+Z-t állítottam az egér egyik gombjára :D Igen hasznos és gyors megoldás volt, amikor épp javít valamit az ember, elszúrja, gyors vissza és már mehet is az új... Pl retusnál.
Sajnos az Mx510-nél nem lehet programonként külön profilt megadni, csak overall. De nem lényeg, majd lassan én is veszek egy új egeret magamnak :) Hja, és ebben segít az írásod.

@<NewL>:

Abszolút olcsó volt. 14 az bagó egy jó egérért. Én anno a Logitech G7-est 27 ezerért vettem... :U 25 ért meg eladtam pár hónapra rá, mivel nem jött be a fogása, illetve ez a rádiós mizéria kicsit zavart... Nemlényeg...

[ Szerkesztve ]

(#4) k. válasza mhorvat (#1) üzenetére


k.
(őstag)

Nekem egy MX revolution van.Klassz kis egér, bár az áráért el is várja az ember.( 20 ezer magyar forint) Sajnos egyszer már kicserélték mert az oldalsó gumi kopott.Ezzel nincs ilyen probléma.Azt viszont nem értem hogy az oldalsó görgőt az utódjában miért szedték ki.Klassz dolog mindig azzal állitom a hangerőt és valahogy nem értem hogy sokan ennyire nem használták ezt ki vagy csak én cuppantam nagyon rá erre a sok gombra és görgőre.
Nálam mindig szabadfutásban van(a VX revoval ellentétben itt csak magát a görgőt kell megnyomni egy picit és ugrik a mód) mert a sima az zajos és halálra idegesit.Plusz előny hogy ugy uggrálok a fórumokban ahogy kedvem szottyan hála a lendkeréknek.
Mondjuk nem is ájultam el az uj apple egértől emiatt(húúú ugrunk az oldal tetejétől az aljáig atya ééég...Az enyém is tudja és jobban is kézreáll :) )

[ Szerkesztve ]

(#5) mhorvat


mhorvat
(senior tag)

<NewL>: "elektromos vagy valami villanymotor"

Én is úgy tudom, hogy egy kis elektromos szervomotor dolgozik a görgő mellett, a görgő maga pedig nem ér le, ettől tud olyan sokáig forogni.

Dany007: Vannak más egerek, mint a Logitech, én néztem az összes nálunk kapható márkát, de a Razer egerek - bár lehet őrült jók és hülyére vannak dicsérve - anyagminősége szerintem irtó gagyi, a Microsoftnak nincsenek ilyen "sokgombos" egerei, illetve van, de az meg nem tetszik. Aztán van még egy-kettő, de tény, hogy a Logitech-nek a legnagyobb a kínálata.

"Ennek a G9-nek nem tetszik a formája. Kicsit csúnyácska"

Képen csúnya szerintem is, szerencsére ez nem érdekelt, és megvettem. Nem bántam meg, mert az asztalon nagyon jól mutat, főleg egy fekete egérpadon, minőséget, komolyságot sugall. Mindazonáltal, ha ronda lenne, az sem érdekelne, csak legyen kényelmes, nekem pedig az mindennél többet ér, hogy végre egy egér, ami nem csak hosszú és magas, hanem széles is!

"mikor G7-esem volt egy rövid ideig, akkor a CTRL+Z-t állítottam az egér egyik gombjára"

Gondolom a Ctrl+Alt+Z, vagyis visszavonásra gondolsz. Hogy ez nekem nem jutott eszembe, be is lövöm a balra-jobbra görgőpöccintésre a vissza-előrét, plusz gombokra meg a nagyítás-kicsinyítést. Köszi a tippet! ;)

k.: "Plusz előny hogy ugy uggrálok a fórumokban ahogy kedvem szottyan hála a lendkeréknek"

Igen, ezt én is imádtam, ha gyorsan kellett görgetni (tipikus esete egy fórum), akkor csak benyomtam és pörgött. Sajnos erről a G9-nél le kellett mondanom, mivel az alján van a kapcsolója a görgő üzemmódnak, ami így enyhén használhatatlan. És még az sem vigasztal, hogy így van egy plusz gombom (görgő lenyomása), mivel azt nehéz lenyomni, nem gyors a használata. :(

(#6) Dany007 válasza mhorvat (#5) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Tényleg CTRL+Z-re gondoltam, az az undo a legtöbb progiban, de most megnéztem ezt a CTRL+ALT+Z-t és ezzel nem csak egyet tudok visszaugrani, hanem többet is :D
Szal én is köszi a tippet, ezt se tudtam.
Amúgy ja, a szépség nem szempont, csak megjegyeztem :)

(#7) mhorvat válasza Dany007 (#6) üzenetére


mhorvat
(senior tag)

:K

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.